CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 10 MARTIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10  martie, istoricul zilei

 

 

 

 

241 i.Hr. –  Victoria decisiva asupra Cartaginei  a armatelor romane  în batalia de la Insulele Aegates, pune capat primului razboi punic.

 

 

298 – Împăratul roman Maximian   iși  face o intrare triumfală în Cartagina după încheierea  victorioasă a  campaniei  din Africa de Nord împotriva berberilor și a piraților care acționau de-alungul țărmurilor  Hispaniei.

 

 

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru maximian emperor photos

 

 

 

 

Maximian (n.cca. 250 – d.iulie 310) a fost împărat roman (împreună cu Dioclețian) din 1 martie 286 până în 305.

 

 

 

 

 

483 – Moare Papa Simpliciu. A  condus Biserica Apuseana din 3 Martie 468, până la moartea sa.

 

 

 

Archivo:Sansimpliciopapa.jpg

 

 

In timpul pontificatului său  erezia monofizita a  câștigat  teren în Est, lucru care a dus mai apoi la pierderea supremației sale asupra bisericilor răsăritene.
Tot in timpul pontificatului său, la 28 august 476, Romulus Augustulus, ultimul împărat roman apusean, este îndepărtat de pe tron de către  Odoacru căpetenia herulilor (neam germanic din uniunea de triburi a goților), care s-a proclamat rege al Italiei.
Odată ce  Imperiul Roman de Apus s-a dezintegrat în mai multe principate, Biserica  a rămas singura moștenitoare a pestigiului Imperial Roman

 

 

 

 

1391 – A murit cneazul Stjepan (Stephen) Tvrtko I (1338 – 10 martie 1391),  fost Ban al Bosniei (1353-1377), rege al Bosniei si Serbiei în perioada 1377-1391, și rege al Croatiei si Dalmatiei  după 1390.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Stjepan (Stephen) Tvrtkophotos

 

 

 

 

 

Facea parte din  dinastia Kotomanic conducătoarea Bosniei  si  un   conducător politic și religios tolerant, sub a cărui conducere Bosnia a atins apogeul și a devenit o mare putere în Balcani , cucerind  teritorii  din ceea ce este astăzi Serbia, Croatia si Muntenegru. 

 

 

 

 

 

 1452 – S-a născut  Ferdinand al II-lea de Aragon, rege al Castiliei; (d.1516).

 

 

 

 

 

Imagini pentru Ferdinand al II-lea de Aragon, photos

 

 

 

 

 

A ramas in istorie  pentru rolul său în descoperirea  Lumii Noi dupa ce a sustinut prima călătorie a lui Cristofor Columb în 1492 spre continentul american.

 In acel an el a luptat, de asemenea, ultimul razboi cu emiratul arab al Granadei in urna caruia a fost  înlăturat ultimul stat islamic pe teritoriul spaniol, incheind astfel  Reconquista, razboiul de eliberare dus timp de cateva secole de spanioli impotriva invadatorilor arabi.

 

 

 

 

1628 – S-a născut Marcello Malpighi, medic şi fiziolog italian, inventatorul anatomiei microscopice.

 

 

 

Fișier:MarcelloMalphigiMiall.jpg

 

 

 

A utilizat printre primii microscopul, descoperind astfel vasele capilare şi glomerulele renale care îi poartă numele; (m.29.11.1694).

 

 

 

 

1788: S-a născut Joseph Eichendorff, poet şi romancier german, ultimul mare reprezentant al şcolii romantice germane; (m. 1857).

 

 

 

 

1804 – În  St.Louis, Missouri a avut loc ceremonia oficială a transferului  dreptului de proprietate asupra teritoriului Louisiana de la Franța la  Statele Unite ale Americii.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Louisiana map 1804

 

 

 

 

 

1814 – Napoleon I împăratul Franței este învins în batalia de la Laon de generalul prusac Blucher.

 

 

 

 

Imagini pentru general blucher photos

 

Foto: Gebhard Leberecht von Blucher

 

 

 

1832 – A murit  compozitorul și pianistul italian Muzio Clementi ; (n.23.01.1752).

 

 

 

 

Imagini pentru Muzio Clementi photos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1833 – S-a născut Dimitrie Alexandru Sturdza Miclăuşanu, academician si  om politic român, de 4 ori prim-ministru al României.

 

 

Dimitrie Alexandru Sturdza Miclăuşanu (n.1833-d.1914), academician, om politic român, de 4 ori prim-ministru al României

Dimitrie Alexandru Sturdza Miclăuşanu (n.1833-d.1914), academician si  om politic român, de 4 ori prim-ministru al României

La 10 martie 1833 la Miclăuşeni, judeţul Iaşi, Moldova, s-a născut Dimitrie Alexandru Sturdza Miclăuşanu, academician, om politic român, de 4 ori prim-ministru al României (între anii 1895-1909), preşedintele Academiei Române (1882-1884).

Dimitrie Alexandru Sturdza a jucat un rol important în politica României începînd din perioada de preunificare a principatelor Moldovei şi Valahiei pînă la Răscoala ţărănească din 1907.

Descendent  al unei mari familii boiereşti din Moldova, Sturza, a participat în anii 1857-1858 la în calitate de secretar la organizarea Divanului ad-hoc în Moldova şi apoi al căimăcămiei în trei, pregătind fundalul pentru unificarea principatelor Moldovei şi Valahiei.

Deşi după Unire domnitorul Alexandru Ioan Cuza îl alege ca secretar personal al său, în scurt timp Sturdza îi va deveni adversar. În 1866 a făcut parte din monstruoasa coaliţie înlăturîndu-l de la putere pe Alexandru Ioan Cuza şi instalîdu-l ulterior pe Carol de Hohenzollern-Singmaringen, primul rege al României.

În cabinetele Ion Ghica şi Ion Brătianu a deţinut cîteva ministere precum ministerul de externe în 1883, semnînd tratatul secret între Austro-Ungaria şi Germania. Din 1892 a fost preşedintele Partidului Liberal din România fiind prim-ministru în anii 1895-1896, 1897-1899, 1901-1904 şi 1907-1908.

Ultimul său mandat de prim-ministru a fost marcat de Răscoala ţărănească din 1907, soldată cu o mare cruzime şi mii de vieţi omeneşti.

Mulţi ani consecuv, Dimitrie Alexandru Sturdza a fost secretar general al Academiei Române şi a publicat numeroase studii de istorie.

Dimitrie Alexandru Sturdza s-a stins din viaţă la 21 octombrie 1914 (8 octombrie 1914, stil vechi) in Bucureşti, România, la vîrsta de 81 ani.

 

 

 

 

1835 – Ia ființă la Scăieni, Prahova, pe moşia lui Emanoil (Manolache) Bălăceanu, din iniţiativa lui Teodor Diamant, un falanster (n.r. sistem de locuințe în comun, cu ateliere, biblioteci, cantine etc., destinat viitoarei societăți preconizate de socialistul utopist Fourier) “Societatea agronomică şi manufacturieră”.

În 1836 sub presiunea autorităţilor, falansterul  îşi înceateză activitatea.

 

 

 

 

1855 – Se inaugurează linia telegrafică Bucureşti-Giurgiu.

 

 

 

 

1857 – Apare, la Paris, apoi la Bucureşti, săptămânalul “Buciumul”, sub direcţia lui Cezar Bolliac.

 

 

 

 

 

Imagini pentru cezar bolliac photos

 

Foto: Cezar Bolliac

 

 

 

 

 

 

 

1861 – A murit poetul ucrainean Taras Sevcenko, a cărui operă literară este considerata  fundamentul limbii literaturii moderne ucrainene.

(n.09.03.1814).

 

 

 

 

 

Imagini pentru Taras Sevcenko, photos

 

 

 

 

Șevcenko este de asemenea cunoscut ca pictor și grafician.   

 

 

 

 

 

 

 

1871: Confruntat  cu manifestarile antigermane din țară, domnitorul Carol I convoaca guvernul și ia hotărârea de a părăsi țara chiar a doua zi.

Va renunţa la ideea abdicării, cu condiția constituirii unui guvern care sa reușească votarea bugetului si sa rezolve problema concesionarii cailor ferate.

Guvernul liberal condus de Ion Ghica demisioneaza și omul politic  conservator Lascar Catargiu iși va lua răspunderea formarii noului guvern.

 

 

 

1872 – A murit omul politic italian Giuseppe Mazzini un jurist italian, luptător în mișcarea nationala de unire a Italiei  „Risorgimento” (în traducere „Renașterea Italiei”) ; (n.22.06.1805).

 

 

 

 

1876 – Inventatorul american Alexander Graham Bell a realizat prima convorbire telefonică.

S-a intamplat in Boston, Massachusetts, când  a purtat o convorbire cu asistentul său, Thomas Watson – aflat într-o încapere alăturată.

 

 

 

 

Imagini pentru graham bell prima convorbire telefon photos

Când legatura  a fost stabilita, Bell a rostit celebrele cuvinte care au rămas in istorie ca primele transmise într-o convorbire telefonica:

“Mister Watson, come here! I want you!” (Domnule Watson, vino aici! Am nevoie de tine!).

Aparatul folosit era confectionat din lemn si cateva fire care aveau la capat o palnie.

Bell a reusit sa iși testeze invenția cu putin timp inainte de concurentul sau, Elisha Gray, care, de asemenea, dorea sa patenteze inventia.

Succesul a fost astfel asigurat, pentru ca dupa trei saptamani a reusit sa perfectioneze aparatul si sa il inregistreze sub numele sau.

Totusi, se prezuma ca inventatorul italian Antonio Meucci a fost cel care a inventat aparatul in 1849, iar in septembrie 2001, acesta a fost creditat in mod oficial de Congresul american cu inventarea telefonului, in locul lui Alexander Graham Bell.

Denumirea telefonului este derivata din cuvintele grecesti “tele”, care inseamna “departe” si “phon” care inseamna “voce”.

Alexander Graham Bell s-a nascut in 1847 in Edinburgh, in Scotia. S-a mutat in Ontario (Canada), apoi in Statele Unite, unde și-a inceput activitatea ca inventator.

 

 

 

 

1879 – S-a născut Dimitrie Caracostea, critic şi istoric literar, folclorist, membru al Academiei Române (“Poezia tradiţională română”); (m.02.06.1964).

 

 

 

 1920. Sfântul Sinod al  Bisericii Ortodoxe Române hotărăște ca în Ziua Înalțării Domnului să se oficieze slujba parastasului și pomenirea eroilor în toată țara.

Pomenirea eroilor a fost interzisă de regimul comunist incepând cu anul  1948 pâna la prabușirea sa în 1989.

 

 

 

1920: S-a născut Boris Vian, regizor şi scriitor (poet, dramaturg, romancier, traducător, trompetist de jazz şi comentator muzical francez; m. 1959)

A publicat, de asemenea și sub pseudonimul Vernon Sullivan sau Bison RaviBaron Visi sau Brisavion (anagramele numelui său).

 

 

 

 

 

Imagini pentru Boris Vian,

 

 

 

 

 

A oscilat  între suprarealism şi existenţialism.  

Între cele mai cunoscute romane ale sale se numără: L’Écume des jours (Spuma zilelor) (1947) L’Automne à Pékin (Toamna la Pekin) (1947) L’Herbe rouge (Iarba roșie) (1950) L’Arrache-cœur (Smulgătorul de inimi) (1953) Femeile nu-și dau seama.

 

 

 

 

1928: S-a născut Sara Montiel, actriţă de film şi cântăreaţa spaniolă, un adevărat mega-star în Europa şi America Latină, cea mai mediatizată actriţă spaniolă de la jumătatea secolului al XX-lea; (m. 2013).

 

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru sara montiel

 

 

 

 

 

 

 

1929  – Se constituie la Bucureşti, în România, Partidul Liga Agrară, din iniţiativa marilor proprietari pe pămînt şi a unei părţi a intelectualităţii.

Preşedinte este ales Constantin Garoflid. Partidul editează ziarul “Agricultorul ” (1929-1941) şi îşi încetează activitatea la 30 martie 1938.

 

 

 

 

1921 – S-a născut soprana română Arta Florescu; (m.06.07.1998).

 

 

 

 

 

Imagini pentru Arta Florescu; photos

 

 

 

 

 

1927 – A fost înfiinţată Societatea de Chimie. Până la această dată, a funcţionat ca secţie a Societăţii Române de Stiinţă.

 

 

 

1936 – A murit dramaturgul A. de Herz, membru fondator al Societăţii Scriitorilor Români (n.15.12.1887).

A fondat, împreună cu Constantin Stere, revista de cultura  “Viaţa Românească”; (n. 23 mai 1871).

 

 

 

 

1940 – A murit Mihail Bulgakov, prozator şi dramaturg dizident antisovietic  (romanul “Maestrul şi Margareta”); (n.14.05.1891).

 

 

 

 

https://i2.wp.com/www.swarthmore.edu/Humanities/sforres1/pictures/Bulg.jpg

 

 

 

 

1940 – S-a născut actorul american Chuck Norris.

 

 

 

http://robyabc.files.wordpress.com/2012/03/chuck-norris.jpg?w=237&h=300

 

 

 

1941 – S-a născut omul politic liberal român Teodor Meleşcanu, fost ministru de externe si director al SRI.

 

 

 

 

Imagini pentru Teodor Meleşcanu, photos

 

 

 

 

 

 

 

1945 – Bombardiere americane au aruncat aproape 2.000 de tone de bombe incendiare asupra orasului japonez Tokyo, distrugand mari părți din capitala Japoniei și ucigând 100.000 de civili.

 

 

 

1953 – A murit Gheorghe Baba, zugrav de biserici, tatăl pictorului Corneliu Baba; (n.14.12.1863).

 

 

 

 

1957 – S-a născut la Riad în  Arabia Saudita, Osama Ben Laden sau Usama bin Laden, seful gruparii teroriste “Al Qaida”, considerat organizatorul marelui atentat terorist din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite ale Americii.

 

 

 

 

 

 

 

One year after Osama bin Laden's death

  Tatal sau, Muhammed Awad bin Laden, a fost un om de afaceri prosper, apropiat de familia regala. Parintii sai au divorțat imediat dupa nasterea lui Osama, iar copilul a ramas cu mama, traind alaturi de  trei frati vitregi si o sora vitrega.

S-a alaturat de tanar gruparilor radicale islamiste si a format apoi organizatia terorista Al-Qaeda.Este acuzat ca a orchestrat mai multe atacuri sangeroase, dar mai ales cel asupra SUA, cand Turnurile Gemene si Pentagonul au fost lovite de trei avioane de pasageri.

A fost condamnat in lipsa pentru mai multe fapte, inclusiv bombardarea ambasadelor americane din Tanzania si Kenya.

A figurat pe lista celor mai cautati infractori din lume (Ten Most Wanted Fugitives list), pana in anul 2011, cand  a fost lichidat in ziua de 2 mai de o unitate a forțelor speciale americane, in timpul unui atac fulger asupra locuintei sale clandestine din Pakistan.

 

 

 

 

1958 –  S-a născut în Meadville, Pennsylvania, actrița americana  Sharon Stone,

 

 

 

 

 

Imagini pentru Sharon Stone, photos

 

 

 

 

 

Fiică a unui muncitor, ea a studiat la Edinboro University, iar dupa absolvire a concurat la un concurs de frumusețe, câștigând titlul Miss Pennsylvania, ceea ce a determinat-o sa urmeze o cariera de model in New York.

A semnat un contract cu agentia Ford, dar la sfarsitul anilor ’70 a renuntat la cariera in modelling ca sa se dedice actoriei.

A devenit celebra cu rolul din ”Instinct primar” (Basic Instinct), unde a jucat alături de celbrul actor Michael Douglas.

 

 

 

 

 

 

1964: S-a născut la Stockholm în Suedia, cântăreaţa şi compozitoarea   Neneh Cherry.

Neneh Mariann Karlsson  mai cunoscută sub numele de Neneh Cherry , este o compozitoare, interpretă și ocazional DJ a cărei carieră muzicală a început la Londra la începutul anilor 1980, unde a cântat într-o serie de trupe punk și post-punk în tinerețe, inclusiv The Slits și Rip Rig + Panic.

Până în prezent, Cherry a lansat cinci albume de studio sub nume propriu. Primul ei film, Raw Like Sushi , a fost lansat în 1989 și a ajuns pe locul trei în topul britanic , datorită în mare parte a hitului mondial „ Buffalo Stance ”.

Al doilea ei album de studio a fost Homebrew din 1992 . Patru ani mai târziu, a lansat Man , cu următorul său album de studio, Blank Project , care vine în 2014.

Cel mai recent album al său, Broken Politics , a fost lansat în 2018. Pe lângă lansarea acestor albume de studio, a format trupa cirKus în 2006 și a colaborat cu The Thing , lansând un album intitulat The Cherry Thing în 2012.

 

 

Imagini pentru Neneh Cherry. photos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1974 – Echipa de handbal masculin a României a învins în finală echipa RDG-ului cu scorul de 14 – 12 și a devenit pentru a patra oară campioană mondială.

 

 

 

  1983 – S-a născut Carrie Underwood, cântăreaţă şi textieră americană de muzică country.

 

 

 

 

 

 

1988 – A decedat  muzicianul englez Andrew Roy „Andy” Gibb ( n. 5 martie 1958).

A  fost fratele mai mic din trioul trupei Bee Gees, Barry,  un grup pop format în 1958.

Formația era alcătuită din frații Barry, Robin și Maurice Gibb.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru gibb brothers

 

Foto: Cei patru frați Gibb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2012 – A decedat Frank Sherwood Rowland (n. 28 iunie 1927 ) , chimist american, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1995).

A demonstrat pericolul substanţelor chimice artificiale pentru stratul de ozon al Terrei (n. 1927).

 

 

 

 

 

 

2018 – A murit creatorul francez de modă Hubert De Givenchy⁠, unul dintre simbolurile modei haute-couture ale secolului XX; (n. 1927).

 

 

 

Imagini pentru Hubert De Givenchy⁠,photos

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

Sf. Mc. Codrat, Ciprian, Dionisie și cei împreună cu ei

 

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Sfinții Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton si Crescent photos

 

 

  

Sfinții Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie sunt pomeniți în calendarul creștin-ortodox în 10 martie.

Sfântul Codrat era doctor și a venit pe lume în timpul împăraților romani Deciu (249-251) și Valerian (253-259), care au declanșat ample persecuții împotriva creștinilor.

Mama sa, pe nume Rufina, se afla între creștinii din orașul Corint (Grecia) care încercau să scape de prigoana păgână, fugind în munți. Fiind însărcinată când a fugit din cetate, i s-au împlinit zilele și a născut un prunc de parte bărbătească, chiar acolo în pustie, căruia i-a pus numele Codrat.

Peste alte câteva zile, Rufina a murit, Codrat rămânând orfan. Dumnezeu a avut grijă de micul orfan, astfel încât el a fost găsit de oameni credincioși care l-au crescut și i-au purtat de grijă.

În cetate, copilul a învățat carte și a devenit doctor. Dar cei mai mulți ani i-a petrecut în munți și pustietăți, iubind singurătatea și îndeletnicindu-se în gândirea de Dumnezeu, deși venea în cetate câteodată pentru anumite trebuințe.

Sfântul Mucenic Codrat fiind în sihăstrie, unde se aflau și câțiva dintre cei care îl căutau pentru a se folosi de sfaturile sale: Ciprian, Dionisie, Anecton, Pavel și Crescent, a fost prins împreună cu aceștia și aruncat în temniță.

În timpul persecuției împăratului Deciu (249-251), un demnitar imperial a fost trimis de acesta în Corint pentru a judeca pe cetățenii care nu doreau să părăsească creștinismul.

Printre cei chemați la judecată a fost și Sfântul Mucenic Codrat care, mărturisind credința sa în Iisus Hristos și neacceptând să se închine zeităților păgâne, a fost supus chinurilor și martirizat prin decapitare. Mărturisind cu aceeași putere credința în Hristos, și prietenii săi Ciprian, Dionisie, Anecton, Pavel și Crescent au suferit moarte martirică la ordinul aceluiași demnitar.

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro;

 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 4. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/570095/Dimitrie-Alexandru-Sturdza.

 5. Istoria.md;

 6. TuStiai.ro;

 7. Mediafax.ro;

 8. Wikipedia.ro

 9. Rador.ro

 

 

 

 

10/03/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 10/03/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: