CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 9 MARTIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

9 martie, istoricul zilei

141 i.I Hr.- În China începe domnia împăratului Wu Han, al șaptelea imparat din dinastia Han.

 

 

 

 

 

 

 

漢武帝.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A domnit până in anul 87 î.Hr, timp de 54 de ani, durata domniei sale nefiind depasita decat 1800 de ani mai tarziu de imparatul Kangxi.

La naștere a purtat numele de Liu Che, și a urcat pe tron în 141 î.Hr., având avut o domnie lungă de 54 de ani. A preluat tronul de la tatăl său Han Jingdi care prin înnăbușirea revoltei „Celor șapte State” (154 î.Hr.) a reușit centralizarea puterii statului.

În timpul domniei sale confucianismul a fost sprijinit puternic, fiind ridicat la rangul de filozofie oficială a statului, devenind obligatorie în administrație. Prin această măsură s-a combătut alchimia taoistică, două curente filozofice ce s-au combătut vehement. În aceeași perioadă apare Budismul, dar care devine o religie oficială numai în anul 65 î.Hr. în timpul domniei lui Han Mingdi.

În timpul domniei lui Wu, au fost purtate numeroase războaie, imperiul extinzându-se până la Tarim și Valea Ferghana (102 î.Hr.–101 î.Hr.), Vechiul Joseon (108 î.Hr.) iar în sudul Chinei expansiunea a culminat cu cuerirea Cantonului (111 î.Hr.), până la granița cu Vietnam. Succesele din aceste războaie in special din sudul Chinei au contribuit la consolidarea statului chinez și creșterea populației. Această extindere teritorială a dus la înlesnirea contactelor comerciale ca de exemplu cu Iranul și alcătuirea unei vederi geografice mai largi.

 Sub conducerea sa  China a devenit  un stat puternic și centralizat.

Împăratul Wu este cunoscut pentru sprijinul acordat artelor, precum si pentru raspandirea confucianismului. 

In timpul domniei sale, China, a cunoscut cea mai mare extindere teritorială, granițele imperiului ajungând până la Kârgastan în vest,  Coreea în est și în nordul Vietnamului în partea de sud.

 

 

 

 

 

 632 –  Predica finală a profetului Muhammad, sau Ultima predică, ținută în Valea Uranah pe muntele Arafat  îi indemna pe musulmani să urmeze învățăturile  consemnate in Coran si Sunnah. Muhammad a decedat la data de 8 iunie 632.

 

 

 

 

1009 –  În analele mănastirii Quelinburg este consemnata  prima mențiune a numelui Lituania.

 

 

1230 – Țarul bulgar Ivan Asen al II-lea învinge Teodor despotul  Epirului în Bătălia de la Klokotnița, Haskovo.

Ca urmare, al doilea Imperiu Bulgar a redevenit  cel mai puternic stat din Europa de Est.

 

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Ivan Asen al II-lea photos

 

 

 

 

 

Despotatul de Epir a fost unul deintre  statele  succesoare grecesti ale Imperiului Bizantin aparute în urma Cruciadei a patra din 1204 sub conducerea familiei nobile Dukas, pretinsa succesoare legitima al Imperiului Bizantin, împreună cu Imperiul de la Niceea și Imperiul din Trapezunt.

Cucerit de Regatul sârb în 1337, despotatul de Epir a fost restaurat în 1356 și a existat până la cucerirea sa definitiva de catre otomani  în 1479.

Despotatul se intindea in  provincia Epirus din nord-vestul Greciei și partea de vest a Macedoniei grecești și a inclus de asemenea o mică portiune din  Tesalia și vestul Greciei.

 

 

 

 

1371 – Se înfiinţeaza o  temelie catolica la Siret, capitala Moldovei. Primul titular al acestei episcopii este călugărul franciscan Andrei Wasilo din Cracovia.

Intre 1371-1434 la Siret a functionat o episcopie catolică, cu o mănăstire dominicană aferentă. După unele opinii, clădirile mănăstirii au fost incendiate de populația românească ortodoxă, răzvrătită împotriva catolicismului în anul 1451, sau după alte opinii biserica a fost dărâmată la începutul secolului al XVI-lea din porunca domnitorului Bogdan al III-lea al Moldovei (1504-1517), prigonitorul catolicilor din Moldova.

Conform tradiției orale, între anii 1377 și 1380, domnița Margareta Mușat, mama voievodului Petru I Mușat, ar fi ctitorit în Siret o biserică romano-catolică cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Ea se convertise la catolicism și ar fi ctitorit biserica, pentru a-i servi drept loc de veci.

Nu există însă documente sau mențiuni epigrafice care să ateste perioada construirii sale.

Totuși, cercetările arheologice efectuate aici în anul 1984 au scos la iveală ruinele unei biserici mai vechi, din lemn, pe temelie de piatră nelegată cu mortar, construită la sfârșitul secolului al XIV-lea.

Cu acest prilej, în pronaosul acestei biserici a fost descoperit în iulie 1984 trupul unei domnițe îmbrăcate în haine scumpe, având un inel de aur cu rubin. Cavoul datează din secolul al XVII-lea.

Mormântul a fost bine conservat, iar hainele și tot inventarul au fost găsite în bună stare.

Acest cavou nu aparține însă Margaretei Mușat, de religie catolică, deși este sigur că a fost înmormântată la Siret.

 

 

1454 – S-a născut  navigatorul  italian Amerigo Vespucci, căruia geograful M.Waldseemuller i-a atribuit descoperirea noului continent (America), pe care l-a şi denumit după numele exploratorului; (m.22.02.1512).

 

 

 

Imagini pentru Amerigo Vespucci photos

Amerigo Vespucci

 

 

 

Cartograful german Martin Waldseemuller a publicat  o hartă în care noul continent descoperit de Columb şi explorat de Amerigo Vespucci (între 1497 şi 1504) apare sub denumirea de America. Vespucci şi-a dat seama, spre deosebire de Columb, că noul continent nu este parte din Asia

Vespucci a fost primul european ajuns în Brazilia. A fost primul ce a călcat pe coastele Uruguayului si  Argentinei . A descoperit unele dintre cele mai importante fluvii ale lumii: Amazon, si Rio de la Plata. De asemenea  explorat aproximativ 6000 de mile de coastă, mai mult decât oricine altcineva. A fost primul ce a observat existența curentului ecuatorial.

În cinstea sa, ca unul dintre cei mai mari navigatori ai Noii Lumi, continentul descoperit îi poartă numele, începând din anul 1507.

1500 – Flota comandată de Pedro Alvares Cabral părăsește Lisabona, indreptandu-se spre continentul american, unde va descoperi Brazilia, teritoriu situat  în limitele acordate Portugaliei prin Tratatul de la Tordesillas, ratificat in 1494 de Portugalia si Spania.

1564 – S-a născut teologul, cartograful și astronomul german David Fabricius ( d. 7 mai 1617).

A construit instrumente astronomice (quadrante și sextante) si a descoperit în 1596 prima stea variabilă de lungă durată –  Mira Ceti.

A fost tatăl astronomului Johann Fabritius, care a publicat în 1611 prima lucrare știițifică despre petele solare.

1661 – A murit Jules Mazarin, cardinal şi om politic francez; (n.14.07.1602).

 

 

https://i0.wp.com/www.devoir-de-philosophie.com/images_dissertations/119573.jpg

 

 

 

Născut Giulio Raimondo Mazzarino (n. 14 iulie 1602, Pescina, Regatul de Neapole), a fost un cardinal, diplomat și politician italian, care a fost prim ministru al Franței din 1642 până la moartea sa.

Mazarin i-a succedat mentorului său, cardinalul Richelieu.  Biblioteca lui Mazarin a stat la originea „Bibliotecii Mazarine”din Paris.

1749 – S-a născut Honoré Gabriel de Riqueti, conte de Mirabeau, om de stat si lider al  în Revoluţiei Franceze, scriitor, diplomat, jurnalist si francmason; (m.2 aprilie 1791).

 

 

Imagini pentru conte de Mirabeau, photos

Honoré Gabriel Riqueti, conte de Mirabeau a fost un lider al  Revoluției franceze de origine nobila.

In primii ani (1789-1791) a Revoluției Franceze a devenit o voce a poporului, un orator de succes si un lider moderat, adept al monarhiei constituționale construite pe modelul Marii Britanii.

A fost preşedinte al Clubului Iacobinilor şi al Adunării Naţionale.

S-a descoperit mai târziu că, începând din 1790 el a fost în solda Austriei, inamica Frantei.

 

 

1796 – Napoleon Bonaparte s-a căsatorit cu Josephine de Beuharnais,vaduva unui ofiter francez executat.

Joséphine de Beauharnais en impératrice (1763-1814)

Joséphine de Beauharnais  ( 23 iunie 1763 – 29 mai 1814)a fost prima soție a imparatului  Napoleon I  și prima Împărăteasă a francezilor. Prin fiica e Hortense, a fost bunica maternă a imparatului Napoleon al III-lea iar  prin fiul ei Eugene , a fost străbunica ultimilor regi și regine ai Suediei și Danemarcei ca și a ultimei regine a Greciei.

Membrii actualelelor  case regale ale Belgiei, Norvegiei și Luxembourgului sunt descendenții ei.

 

 

 

1814 – S-a nascut poetul national ucrainean Taras Sevcenko ;(d.10 martie 1861).

 

 

 

Image -- Taras Shevchenko: Self-portrait (1840).

Taras Sevcenco, autoportret , 1840

 

 

 A  fost un pictor și poet romantic ucrainean, considerat poetul național al Ucrainei. Opera sa literară este privită ca fiind fondatoarea limbii și literaturii ucrainene moderne.

A scris și în limba rusă și a creat opere valoroase ca pictor și ilustrator.

1831: Regele Frantei Ludovic Filip I infiinteaza Legiunea straina.

Legiunea străină (franceză Légion étrangère) , o unitate a Armatei Franceze, care a fost întemeiată  printr-un decret dat de Ludovic-Filip al Franței.

Plik:Louis Philippe d'Orléans (1725-1785) as Duke of Orléans by Alexander Roslin, Stockholm.png

Acest corp de elita a fost creat pentru voluntarii străini care, după Revoluția franceză din iulie 1830, nu mai aveau voie să se înscrie în armata franceză.

Voluntarii străini erau conduși de ofițeri francezi, iar astăzi sunt acceptați și cetățeni ai Republicii Franceze, care acum  formează un sfert din numărul total de recruți.

Deviza legionarilor francezi este „Legio Patria Nostra” (Legiunea este patria noastra)

Legiunea are in prezent  în jur de 7.700 de soldați, iar sediul este la Aubagne.

 

 

 

1842 – Are loc, la Teatrul “Scala” din  Milano, premiera absolută a operei “Nabucco” de Giuseppe Verdi pe un libret al lui Temistocle Solera.

Imagini pentru giuseppe verdi photos

Giuseppe Verdi  ( 1813–1901)

Nabucco este prescurtarea numelui regelui asirian al Babilonului, Nabucodonosor al II-lea , care a trăit și domnit în jurul anului 600 î.Hr.

Cele două teme principale ale acțiunii sunt dorința de libertate a poporului evreu aflat in robie in Babilon, precum și aroganța și nebunia personajului principal  Nabucco,  autoproclamat  Dumnezeu unic și  pedepsit de divinitate cu pierderea minților.

 

 

1844 – Are loc, la Teatro La Fenice din Veneţia, premiera operei „Ernani“ de Giuseppe Verdi (libretul adaptat  de Francesco Maria Piave), după drama cu acelaşi titlu a lui Victor Hugo).

 

 

 

1848 – Nobilii din Transilvania solicită  alipirea Transilvaniei la regatul Ungariei; (9-21 martie).

 

 

1859 – S-a născut Alexandru Averescu, mareşal al României şi om politic, comandantul Armatei a II-a în Primul Război Mondial şi erou al luptelor de la Mărăşti (iulie 1917); (m.1938).

 

 

https://cersipamantromanesc.files.wordpress.com/2012/03/alexandru_averescu_-_foto01.jpg?w=230&h=290

 

 

 

Alexandru Averescu (n. 9 martie 1859,in Basarabia, in  satul Babele, astăzi în Ucraina – d. 3 octombrie 1938, București) a fost mareșal al României, general de armată și comandantul Armatei Române în timpul Primului Război Mondial.

A fost, de asemenea, prim-ministru al României în trei cabinete separate (fiind și ministru interimar al afacerilor externe în perioada ianuarie-martie 1918).

Averescu a fost autorul a 12 opere despre chestiuni militare (inclusiv un volum de memorii de pe prima linie a frontului) , membru de onoare al Academiei Române și decorat cu Ordinul Mihai Viteazul.

 

 

1880 – Legea pentru organizarea Dobrogei (modificată la 30.03.1886). Se dădea o nouă organizare acestui teritoriu românesc, integrat în graniţele ţării în urma Războiului de Independenţă din 1877-1878 şi a Tratatului de Pace de la Berlin (1878).

 

 

 

1887 – S-a născut  poetul, folcloristul  şi publicistul român basarabean Ion Buzdugan; (d.29 ianuarie 1967, București).

A fost  membru si secretar al Sfatului Țării, care a infaptuit Unirea Basarabiei cu Țara Mama, România.

 

 

 1906 – S-a născut Radu Boureanu, poet, prozator şi traducător (poezie: ” Solara noapte”, “Vioara cosmică” (m.1996).

 

 

 

1910 – A murit compozitorul american Samuel Barber; (n.23.01.1881).

 

 

 

1916:  In Primul Razboi Mondial,  Germania a declarat război Portugaliei.

 

 

 

1919 – Are loc  între Toulouse ( Franta) şi Rabat (Maroc), primul zbor din istoria aviaţiei comerciale.

 

 

1934 –  S-a nascut Iuri Alekseievici Gagarin, primul om care a iesit in spatiul extraterestru, facand un inconjur complet al Pamantului.

S-a nascut la Klusino, azi Gagarin, langa Smolensk – in fosta Uniune Sovietică (URSS).

In 1955, s-a inrolat in aviatia sovietica, iar patru ani mai tarziu a inceput antrenamentele pentru a deveni cosmonaut.

 

 

 

https://i1.wp.com/starchild.gsfc.nasa.gov/Images/StarChild/space_level2/gagarin_big.gif

 

 

 

In 12 aprilie 1961, Iuri Alekseievici Gagarin, la bordul rachetei Vostok 1, a devenit celebru dupa ocolul sau in jurul Pamantului, in spatiul extraterestru, intr-un satelit artificial. URSS, de asemenea, a reusit sa puncteze decisiv in fata americanilor, cu care sovieticii erau in concurenta directa pentru cucerirea spatiului.

In timpul zborului, pilotul de teste si tehnicianul in varsta de 27 de ani, a orbitat in 89 de minute in jurul Pamantului cu racheta sa, Vostok 1.

Aparatul a zburat la o altitudine maxima de 187 de mile si a fost condus integral de un sistem de control automat. Gagarin a devenit erou national, a fost recompensat cu numeroase distinctii si a primit Ordinul Lenin – cel mai inalt posibil in Uniunea Sovietica.

Cosmonautul rus s-a stins din viata in 27 martie 1968, la Novosolovo, intr-un accident de avion.

 

 

 

1937 –  S-a născut  regizorul Alexandru Tatos (“Duios Anastasia trecea“, “Secretul armei… secrete“); (m.31.01.1990).

 

 

 

1942 – S-a născut Ion Caramitru, actor de origine aromana, regizor, profesor de arta actoriei, preşedinte al UNITER (1990-1997).

A participat la revoluția română din 1989, fiind printre cei care au cucerit Televiziunea Română în 22 decembrie 1989.

 

 

Alături de poetul dizident  Mircea Dinescu a anunțat la televiziune căderea regimului Ceaușescu.

A fost membru în Consiliul Frontului Salvării Naționale (figurând pe lista membrilor inițiali anunțați la TVR de Ion Iliescu), apoi în Consiliul Provizoriu de Uniune Națională, unde a ocupat funcția de vicepreședinte.

S-a plasat, în cele din urmă, în opoziție cu fostul președinte Ion Iliescu.

 A fost ministru al culturii (12 decembrie 1996 – 28 decembrie 2000) din partea PNTCD, în guvernele Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isărescu.

 

 

 

1943 – S-a născut Robert (Bobby) Fischer, campion mondial de şah; (d. 17 ianuarie 2008).

 

 

 

https://cersipamantromanesc.files.wordpress.com/2013/03/bb6e3-bobbyfischerlifenov121971.jpg?w=250&h=330

 

 

 

1944 – A murit Grigore Antipa, celebru  biolog, ihtiolog si limnolog (considerat primul limnolog roman), reorganizator al Muzeului de Istorie Naturala din Bucuresti care ii poarta numele, vicepreşedinte al Academiei Române; (n.27.11.1867 la Botoşani).

 

 

Imagini pentru Grigore Antipa, photos

 

 

 

A elucidat problemele productivitatii biologice ale Dunarii si a partii nord-vestice a Marii Negre. A inaugurat studierea stiintifica a vietii pestilor endemici migratori din fauna Romaniei si a pus bazele scolii romanesti de hidrobiologie si ihtiologie.

A contribuit decisiv la reorganizarea pisciculturii din tara noastra.A fost unul dintre pionierii utilizarii dioramelor in cadrul muzeului de stiinte naturale, fiind considerat unul dintre creatorii muzeologiei moderne.

A fost membru al Academiei Romane si a numeroase societati stiintifice internationale.

 

 

 

1945 – S-a născut Robin Trower, chitarist britanic (Paramounts, Procol Harum, Jude, Robin Trower Band).

 

 

Imagini pentru Robin Trower, photos

 

 

1945 – Se restabileste  administraţia româneasca în partea de N-E a Transilvaniei (ocupată, în 1940, de Ungaria horthystă), proclamată, oficial, la 13.04.1945.

 

 

 

1950 – S-a născut muzicianul  Dan Andrei Adlea (Sfinx).

 

 

 

1955 – S-a născut actriţa italiană Ornella Muti.

 

 

 

 

 

 

 

1959: A fost creata celebra papusa Barbie, la Hawrhorne, langa Hollywood. Papusile Barbie au ajuns prima data la Targul international de jucarii (American Toy Fair) din New York, fiind creatia lui Ruth Handler si a sotului ei, Elliot.

Ideea i-a venit prima data lui Ruth, care a fost intrigata de dezinteresul total al fetei ei fata de papusi. S-a gandit ca ar trebui sa faca o papusa matura, cu parul bogat, extrem de frumoasa.

Apoi, a vazut o papusa in vitrina unui magazin elvetian, vanduta sub numele Lilli.

Sotii Handler au cumparat drepturile de autor pentru statueta Lilli si au cerut unui producator din Japonia sa o stilizeze si sa creeze un prototip.

Imagini pentru papusa Barbie, photos

Papusa a capatat numele Barbie, diminutivul de la Barbara, numele fiicei sotilor Handler. La o inaltime prevazuta de 1,83 cm, noii papusi i-au fost atribuite dimensiunile 96-46-96. La inceput, papusa Barbie a trecut neobservata, mai ales ca parintii nu isi puteau inchipui ca odraslele lor sa se joace cu o ”femeie” cu sanii mari, buzele senzuale si o atitudine sexy.

Cum vanzarile nu erau cele sperate, sotii Handler au imbracat papusa in costum de baie si s-au apucat s-o vanda in California. Succesul a fost garantat pentru ca in trei luni de vara au vandut, prin magazinele locale, circa 350.000 de exemplare.

Dupa succesul repurtat de Barbie in California, a inceput o adevarata barbie-manie. Apoi, in 1961, a aparut si partenerul papusii Barbie, Ken, la presiunea extraordinara a consumatorilor.

De-a lungul anilor, Barbie a starnit numeroase controverse, dar in ciuda criticilor papusile continua sa fie in voga si chiar au devenit un icon mondial, fiind indragite din Statele Unite, in Europa si din America de Sud pana in China.

 

 

 

 

1961 – A murit scriitorul  roman Cezar Petrescu ( autorul romanelor: “Întunecare”, “Calea Victoriei”, “Aurul negru”); (n.01.12.1892).

1964 – S-a născut actriţa franceză Juliette Binoche.

 

 

Imagini pentru Juliette Binoche photos

 

A primit Premiul Oscar pentru rolul din filmul “Pacientul Englez”.

 

 

 

 

 

1966 – A decedat arhitectul şi urbanistul Duiliu Marcu  (n.23 martie 1885).

 

 

 

 A studiat la Școala de Arte Frumoase din Paris si a participat la construcția Universității din București, alături de arhitecul Nicolae Ghica-Budești (1912 – 1913). A elaborat o serie de studii de sistematizare, precum cel pentru Piața Victoriei din București. A fost profesor la Institutul de arhitectură „Ion Mincu”.

Printre clădirile proiectate de Duiliu Marcu se numără:

Hotelul Athenée Palace, 1925 – 1927 (renovarea si extinderea corpului existent)
Clădirea Biblioteca Academiei Române, 1936 – 1938
Palatul Monopolurilor de Stat, 1934 – 1941
Clădirea Academiei Militare, 1937 – 1939
Clădirea Consiliului de Miniștri
Palatul Victoria
Palatul Elisabeta
Piața Unirii, Oradea
Teatrul din Timișoara, 1923 – 1928 (fațada)
Politehnica din Timișoara

 

 

 

1966 – Franţa îşi declară  într-un memorandum adresat celorlalte 14 ţări membre NATO,  intenţia de a se retrage din comandamentele militare ale acestei alianțe și a solicitat Cartierului General al Alianței Nord-Atlantice ca unităţile aliate să părăsească teritoriul Franţei, iar sediul Centralei NATO din Europa ce se afla la Paris, să fie relocat într-o altă țară.

Anunţul guvernului francez a căzut ca un fulger asupra relaţiilor politice si militare internaţionale, luând pe nepregătite marile cancelarii ale lumii, care doreau clarificări în această situație.

Franța şi-a motivat retragerea din Alianța Nord-Atlantică prin dorința de a-şi dezvolta propriul program de apărare militară, deși adevărul este că începând din momentul reîntoarcerii ca președinte al ţării în 1958, generalul de Gaulle dorise să reformeze Organizaţia Nord-Atlantică nefiind de acord cu politica nucleară americană şi cu rolul de conducător pe care SUA îl avea în cadrul NATO, deși tratatul de constituire a alianței semnat la Washington în 1949, prevedea că Organizaţia urma să fie condusă pe timp de pace de un general american și avea ca sarcină realizarea unei structuri de comandă integrată, care să elaboreze planuri operative pentru forţele aliate din Europa.

Hotărârea Franței de a ieși din structurile de comanda a NATO a dus la întrunirea de urgență la începutul lunii iunie 1966, a Consiliului Nord-Atlantic la Bruxelles, unde s-a hotărât dislocarea Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate din Franța în Belgia.

După ce președintele de Gaulle a decis ieșirea Franței din structurile de comandă ale NATO în 1966, a urmat o lungă perioada de peste 40 de ani de status-quo, o perioadă în care au apărut tatonări menite să readucă Franța în structurile militare nord-atlantice.

Acest lucru s-a realizat abia în anul 2009 , atunci când președintele Nicolas Sarkozy va aproba decizia de reintegrare a Franței în structurile de comanda a NATO.

 

 

 1971 – A murit fizicianul Ion I. Agârbiceanu, conducătorul lucrărilor care au dus la realizarea primului laser românesc în 1962, membru corepondent al Academiei Române; (n.06.01.1907).

 

 

 

1991 –  Noul Tratat al Uniunii Europene a pus bazele conceptului de monedă unică europeană. Euro, moneda unică, a intrat în circulaţie în prima zi a anului 2002.

 

 

1991 – La Belgrad  au loc demonstrații masive împotriva lui Slobodan Milosevici. Doi oameni sunt uciși iar tancurile sunt scoase pe străzi.

 

 

 

1992 – A murit Menahem Begin, om politic israelian, lider al partidului Likud, premier al Israelului între 1977 şi 1983, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1978 (n.16.08.1913).

 

 

 

https://i1.wp.com/identitejuive.com/wp-content/uploads/2010/08/Menahem-Begin2.jpg

 

 

 

 

 

 

 1999 – Ministrul de Interne al Romaniei, Constantin Dudu Ionescu a confirmat, “într-o măsură mai mică sau mai mare”, notele Serviciului Român de Informaţii privind planul unei lovituri de stat în timpul mineriadei din ianuarie 1999.

 

 

 

2001 – A murit poetul român  Petre Ghelmez; (n.02.03.1932).


2006: A incetat din viata, intr-un tragic accident de circulatie, Laura Stoica, cantareata de muzica pop (n.10.octo,brie 1967).

Pe 9 martie 2006, Laura Stoica si logodnicul ei, Cristian Margescu  si-au pierdut viata intr-un accident de circulatie la Sinesti, in apropiere de  Bucuresti.

 

 

Cei doi se intorceau de la un spectacol pe care il sustinusera la Urziceni. Ei se aflau in masina Laurei, un Renault Clio, care a fost izbit in plin de o Dacia Papuc intrata pe contrasens.

Laura Stoica, care era insarcinata, a murit pe loc, la fel si soferul vinovat. Artista s-a nascut pe 10 octombrie 1967 si, pasionata fiind de muzica, in 1986 a absolvit cursurile de canto clasic, cu profesorul Emil Niculescu, la Scoala Populara de Arta din Targoviste.

In perioada anilor 1987-1991, Laura Stoica a participat la toate concursurile muzicale organizate in Romania pentru tinerele talente. In 1990, la Festivalul de la Mamaia, Laura s-a lansat in lumea muzicala, anul urmator fiind declarata cea mai buna solista pop-rock, iar melodia “Un actor grabit”, de Bogdan Cristinoiu, melodia anului.

Intre 1989 – 1990, a fost solista a teatrului de revista “Toma Caragiu”, Ploiesti, iar in 2000 si-a luat licenta in Arta-Actorie la Universitatea Ecologica Bucuresti. Este castigatoare a numeroase premii nationale, dar si internationale.

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

40 de mucenici, din Sevastia Armeniei

 

 

 

Imagini pentru 9 martie sfinți ortodocsi photos

 

 

 

Sfintii 40 de Mucenici au patimit in localitatea Sevastia din Armenia, in vremea domniei imparatului Liciniu (307-323), la porunca guvernatorului Agricola. Cei 40 de mucenici erau soldati care au marturisit ca sunt crestini si din acest motiv au refuzat sa jertfeasca idolilor.

Pentru marturisirea credintei in Hristos, cei 40 de mucenici au fost supusi la multe chinuri, ca in cele din urma sa fie scufundati intr-o apa aproape inghetata de langa cetate.

Precum tinerii din Babilon au invins dogoarea cuptorului prin lucrarea lui Dumnezeu, la fel cei  40 de mucenici au invins frigul si gheata lacului de langa Sevastia. In acea noapte de 8/9 martie a anului 320, 40 de crestini au biruit moartea, primind in chip vazut cununile muceniciei.

Multe minuni a savarsit Dumnezeu odata cu moartea muceniceasca a alesilor Lui, pentru imbarbatarea martirilor, dar mai ales pentru ca necredinciosii sa vada aievea atotputernicia Sa. Dar minunea cea mai mare este aceasta: ca pentru Dumnezeul nevazut, Care S-a salasluit in inimile lor, 40 de crestini au ales mai degraba sa moara intr-un lac inghetat decat sa accepte “un mic compromis” care i-ar fi despartit insa de dragostea lui Hristos.

Sfantul Candid i-a raspuns tortionarului care il ameninta cu deposedarea onorurilor militare: “Nu doar onorurile militare, ci chiar si trupurile noastre poti sa ni le iei, caci nicio onoare nu este mai inalta decat aceea de a fi ai lui Hristos Iisus, Dumnezeul nostru”.

Unul dintre mucenici nu a mai rezistat si a iesit din lac. Renuntand la credinta in Hristos, a fost dus intr-o baie calda, dar acolo a murit. Locul sau a fost luat de un alt soldat crestin, dintre paznici.

Iata ca acesta din urma, desi nu era amenintat in niciun fel, a inteles ca imparatia cerurilor era aproape de el; vazând cununile care se coborau asupra capetelor celor 39 sfinti, si-a lepădat hainele si a intrat in apa inghețata.

Cand torționarii au venit dimineața sa vada “rezultatele” rautatii lor, in locul mortii, ei au vazut viata, caci niciunul din cei 40 nu a murit peste noapte, tinuti fiind in viata de puterea Duhului Sfant. Dar fiindca rautatea orbeste, tortionarii nu au putut intelege nimic, ajungand sa creada ca mucenicii beneficiau de o lucrare vrajitoreasca.

In cele din urma, slugile diavolului si-au desavarsit “opera”, omorandu-i pe cei 40 de mucenici.

Cei 40 au săvârsit astfel, intr-o dimineata de martie, intr-o cetate mica din Armenia, lupta cea buna, si sunt pomeniti astazi, ca si atunci, ca simbol al biruintei mucenicesti, pomeniti fiind fara incetare in Imparatia lui Hristos, fiecare dupa numele lui: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie.

Cântare de lauăa la  Sfintii Patruzeci de Mucenici
(alcătuire a Sfântului Nicolae Velimirovici)

Sfintii mucenici, cu trupurile incatusate de ger,
Puternic credinta o au tinut.
Luminati de nadejde,
Ei au strigat catre Dumnezeul lor iubit:
O, Tu, Care ai uimit lumea
Cu infricosata Ta moarte si inviere,
O Doamne, invie-nepre noi!
Caci taria cerului si toata zidirea
Pe Tine Te lauda,
si adincurile toate, focul, grindina si gheata
Te lauda pe Tine.
Tu pe robul Tau Moise cu tot cu popor
Din robia Egiptului ai scos,
Iar apoi pe losuafiul lui Nun, si apoi pe Elisei,
Poruncind firii apele sa le linisteasca si sa le desparta.
Ajuta-ne acum si noua, robilor Tai,
Care credem intru Tine, precum ai ajutat pururea
Tuturor robilor Tai celor din veac.
Nu ingadui frigului sa fie mai tare ca omul,
Nu ingadui ca noi, cei Patruzeci de Mucenici ai Tai,
Sa fim dati de batjocura nelegiuitilor.
O Tu poti toate, Stapine, Care toate le stapinesti.
Caci Tu prefaci focul in gheata, si gheata, in foc.
Iata, pentru Numele Tau, gerul ne ucide trupurile
Ca o fiara salbatica,
O ajuta-ne noua ca Numele Tau Cel Atotputernic
Pretutindeni sa fie slavit!
Mucenicii din lac, incatusati de gheata,
S-au incalzit minunat de la lumina cea pogorita de sus.
Ei au murit cu cinste si au ramas Mucenici Patruzeci
Pina la sfirsit,
Spre spaima, groaza și rușinea necredincioșilor
Celor ce zac in intuneric.

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro;

 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 4. Istoria md.;

 5. Mediafax.ro;

 6. Neagu Djuvara, O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri, Humanitas, Bucureșt, 2008.

 7. Tu Stiai.ro;

 8. Wikipedia.ro;

 

Publicitate

09/03/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 09/03/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: