CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 8 MARTIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

8 martie, istoricul zilei

 

 

 

415 – A decedat Hypatia din Alexandria (n.cca.351-370),  filosof și matematician din Alexandria.

Tatăl ei, Theon din Alexandria, ultimul director al Muzeului din Alexandria, editor și comentator al unor texte matematice  și-a  educat fiica în stiințele matematicii și filosofiei.

Hypatia  a condus Școala neoplatoniciană din Alexandria.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Hypatia din Alexandria photos

 

 

 

A fost ucisă de un grup de creștini fanatici care o acuzau de păgânism și vrajitorie, fiind târâta pe străzile orasului pana a murit, după care corpul sau i-a fost ars.

Disparitia Hypatiei a insemnat potrivit unor istorici, sfârșitul culturii antichitatii clasice.

 

 

 

 1010 –  Poetul persan Hakīm Abu l-Qāsim Firdawsī Tūsī (n. 935 – d.1025) termina marea sa epopee Șah-nameh – Cartea regilor,  alcătuită din cca. 60.000 de distihuri , o veritabilă panoramă a trecutului, real și imaginar, al popoprului persan.

Acest poem epic a fost scris de  Firdoùsi între anii 977 și 1010. Este epopeea națională a Iranului și a societăților înrudite, și povestește miturile și trecutul istoric al Iranului, de la întemeierea acestuia până la cucerirea islamică a Persiei în secolul al VII-lea.

 

 

 

 

 

Firdoùsi este poetul național al iranienilor.

 

 

 

 

 

   Shahnameh (persană „Cartea Regilor”),care este cel mai lung epic din lume  creat de un singur poet,este  epopeea națională a poporului iranian și a lumii vorbitoare de limba persană.

Ferdowsi este sărbătorit ca unul dintre poeții persani cei mai mari din toate timpurile.

 

 

 

1407 – Are loc prima menţiune documentară a oraşului Tîrgu Secuiesc.

Orașul a fost mentionat cu denumirea Torjawasara, adică în limba maghiară „Piata Turia”. (Turia este numele unui izvor din apropiere și este, de asemenea, numele maghiar al localității aflate în apropiere, Turia.)

Inițial, numele localității  a fost utilizat în română în forma Chezdi-Oșorheiu, fiind ulterior după  unirea Transilvaniei cu România în 1920 în baza  Tratatului de la Trianon,  modificat în  Târgu Secuiesc,

Numele maghiar „Kézdi” vine de la numele de  „scaun” secuiesc, o unitate administrativa istorică.

 

 

1441 – Prima menţiune documentară a “postelnicului” în Principatul Moldova.

În Muntenia această funcţie e menţionată pentru prima oară la 18 iulie 1437.

Postelnicul era dregătorul cel mai apropriat de persoana voievodului, putând intra în iatacul domnului chiar şi nechemat. Treptat a dobândit sarcina de a introduce la domnitor soliile şi pe cei veniţi în audienţă – dregători şi pe postulanţi.

Postelnicul era ultimul membru al sfatului domnesc. Numărul postelnicilor a crescut în secolul al XVI-lea.

La începutul secolului XVIII postelnicul se ocupa de afacerile externe ale ţării.

 

 

 

1566 – S-a născut compozitorul  italian renascentist Carlo Gesualdo da Venosa; (d.8 septembrie 1613).

 

 

 

1618 – Johannes Kepler descoperă a treia lege a mişcării planetelor, sustinand  teoria potrivit careia planetele se misca pe traiectorii eliptice si nu circulare cum s-a crezut pana atunci.

 

 

 

 

 

 

1629 – S-a născut Ioan Căianu (în maghiară Kájoni János, latinizat Ioannes Caioni) (n. Căianu Mic – d. 25 aprilie 1687, Lăzarea), un călugăr franciscan din Transilvania, primul autor român de muzică cultă, constructor și reparator de orgi, culegător de folclor, gânditor renascentist și precursor al iluminismului.

 

 

 

File:Johannes Caioni.jpg

Ion Caianu ( Wikimedia Commons)

 

 

 

În legătură cu originea sa, însuși Ion Căianu  nota: „Natus valachus sum” („M-am născut român”).

Este primul autor atestat de muzică cultă din Transilvania, în condițiile în care până relativ recent a fost considerat doar culegător de muzică.

A avut o contribuție însemnată (dar nu unică) la întocmirea codicelui care îi poartă numele, Codex Caioni,  primit în 1652 de la profesorul său, Mátyás Seregély, ca premiu pentru buna învățătură.

Căianu il  primește sub formă incompletă și va prelua sarcina adăugirii sale, activitate pe care o continuă până în 1671, la Lăzarea.

Codex Caioni cuprinde 346 de piese foarte variate, reflectând pe deplin interesele muzicale ale epocii (îndeosebi pe cele ale lumii orășenești).

Pe lângă câteva dansuri transilvane (de interes pentru folcloriștii de mai târziu) și un număr mic de bucăți compuse de Căianu însuși, marea majoritate a pieselor notate în codice aparțin unor compozitori vestici de madrigale, motete, arii, dar și de piese instrumentale.

În 1675 Căianu a fondat o tipografie la Șumuleu Ciuc, unde și-a tipărit propriile publicații, precum și manualele școlare necesare pentru școala franciscanilor din Șumuleu Ciuc.

Motivele fondării tipografiei sunt descrise în Cantionale catolicum (lucrarea aflată astăzi la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj), astfel:

„Am vrut să-mi slujesc draga mea țară și să dau posibilitate cu munca mea să se aducă laude necontenite lui Dumnezeu și din partea altora.”
—Ioan Căianu – Cantionale Catolicum”
Lucrarea s-a bucurat de apreciere mare, așa încât a fost retipărită de trei ori (în 1719, 1805 și 1806).

Tipografia fondată de Căianu s-a dovedit a fi avut mare însemnătate pentru catolicii din Ținutul Secuiesc și Moldova.
Prima carte tipărită aici a fost „Cantionale catholicum” (1676). După trei ani, se primește aprobarea pentru tipărirea manualelor școlare. Un preot de rang înalt din Polonia va lăuda manualele tipărite sub îndrumarea lui Căianu.

Mai târziu, în timpul Revoluției din 1848 s-a tipărit tot aici „Hadi lap” („Foaia oștirii”) și un număr de proclamații revoluționare (exemplare ale acestora pot fi văzute la muzeul amintit din Cluj).

 

 

1702: Anne Stuart a devenit regina a Angliei, Scoției și Irlandei, succedându-i la tron lui William al III-lea.

 

 

 

 

Anne I by Willem Wissing.

 

Anne I, regina a Angliei, Scoției și Irlandei (8 martie 1702 – 1 august 1714).

 

 

 

1714 – S-a născut compozitorul german Carl Philipp Emanuel Bach (d.1788) , al cincilea copil și al doilea (supraviețuitor), al  lui  Johann Sebastian Bach  si Maria Barbara Bach.

Al doilea  prenume i-a fost dat în onoarea nașului sau, Georg Philipp Telemann, un prieten al tatalui sau.

 

 

 

1848 – Are loc la Paris, în locuinţa lui Nicolae Bălcescu, o întrunire a revoluţionarilor români, în care se decide declanşarea revoluţiei în ţară şi se redactează programul revoluţionar, în care se preconiza, printre altele, împroprietărirea ţăranilor cu despăgubire.

 

 

 

 

https://i1.wp.com/ziarpiatraneamt.ro/wp-content/uploads/2011/06/Nicolae-Balcescu.jpg

 

 

 

1856 – Contele Walewski, ministrul de externe al Franţei şi preşedinte al Congresului de Pace (fiul natural al lui Napoleon I), propune, în timpul Congresului de pace de la Paris, unirea Moldovei cu Muntenia sub conducerea unui prinţ străin.

 

 

 

 

Fişier:Conferinta de la Paris, 1856.jpg

 

 

 

1862 –  A avut loc, în timpul Războiului Civil din America, prima bătălie între 2 nave de luptă cu blindaje de metal: “Merrimack”, care aparţinea Confederaţiei şi “Monitor”care aparţinea Uniunii.

 

 

 

1869 – A murit Hector Berlioz, compozitor şi critic muzical francez; (n.11.12.1803).

 

 

 

http://www.its.caltech.edu/~tan/Berliozreq/gifs/berlioz.gif

 

 

1871 – A murit publicistul şi omul politic Alexandru Hurmuzaki, membru fondator al Societăţii Academice Române, unul dintre fruntaşii mişcării naţionale din Bucovina; (n.16.08.1823).

 

 

 

File:Alexandru Hurmuzachi.jpg

 

 

1879 – S-a născut fizicianul și chimistul  german, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1944), Otto Hahn; ( d. 28 iulie 1968) .

A descoperit, împreună cu Lise Meitner, izotopii radioactivi ai actiniului, iar în colaborare cu Fritz Strassmann, a evidenţiat fisiunea uraniului şi a toriului (1938).

A fost  membru de onoare străin al Academiei Române din 1965.

 

 

 

1888 – S-a născut sculptorul Cornel Medrea (“Victorie”, “Dragoş–vodă şi zimbrul”); (m. 25.07.1964).

  Între anii 1939 – 1964 a fost profesor de sculptură la Academia de Arte Frumoase din București (respectiv Institutul „Nicolae Grigorescu”).

În anul 1955 a fost ales membru corespondent al Academiei Române

 

 

 

1895 – S-a născut Agatha Grigorescu – Bacovia, poetă, prozatoare, memorialistă; (m.12.10.1981).

 

 

 

 

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând jos

 

 

 

 

A fost soția poetului George Bacovia și o poetă simbolistă minoră. A studiat Literele și Filosofia la Universitatea din București, lucrând după absolvire ca profesor secundar de literatură română la un liceu.

A început să publice în 1918 în revista Scena primele sale poeme sau opere în proză.

Are marele merit că a avut grijă de poetul George Bacovia și s-a zbătut ca opera acestuia să fie valorificată pe deplin.

 

 

 

 

1896 – S-a născut popularul cîntăreţ din perioada interbelică Zavaidoc (Marin Teodorescu); (m. 13 ianuarie 1945).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1899: A murit John Ericsson, inginer şi inventator suedez, stabilit în SUA (în 1839).

A construit o locomotivă cu abur (1829), a inventat elicea propulsoare pentru nave (1839) şi un motor solar; (n. 1803).

 

 

 

 

 

 

1910: S-a născut la Blejoi, judeţul Prahova, scriitorul Radu Tudoran (d. 1992) autorul  romanului de mare succes  “Toate pânzele sus” (1954).

 

 

 

https://i0.wp.com/static.cinemagia.ro/img/resize/db/actor/05/43/57/radu-tudoran-621412l-214x0-wtm-7323926d.jpg

 

 

 

1911 – S-a născut Emanuel Elenescu, dirijor şi compozitor, dirijor al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii Române.

 

 

 

1917 – A murit Ferdinand von Zeppelin,inventatorul dirijabilului; (n.08.07.1838).

În perioada 1900-1917 construind peste 50 de dirijabile rigide; este primul care a folosit motorul cu combustie internă pentru propulsia dirijabilelor.

 

1917 – S-a născut poetul Dimitrie Stelaru (pseudonim pentru Dimitrie Petrescu), personaj enigmatic şi boem al literaturii române (“Cetăţile albe”, “Mare incognitum”); (m.28.11.1971).

 

 

 

 

1917 – A re loc demonstraţia femeilor din Petrograd (Sankt Petersburg) împotriva lipsei de alimente, organizată cu prilejul „Zilei Internaţionale a Femeii”, care a continuat, până la 12 martie, cu o grevă a muncitorilor, moment ce a reprezentat declanşarea Revoluţiei din Februarie.

 

 

 

 

 

 

Trupele trimise împotriva lor au fraternizat cu greviştii. S-au format miliţiile cetăţeneşti (gărzile roşii). În urma evenimentelor, pe 15 martie în acelaşi an, ţarul Nicolae al II-lea a abdicat, momentul marcând sfârşitul dinastiei Romanovilor şi al Imperiului Ţarist

S-a constituit Guvernul Provizoriu  rus condus de Kerenski.

Publicaţia “Cuvînt moldovenesc” de la Chişinău îşi anunţa cititorii că “noi de acum nu mai suntem robii stapînirii vechi, care ani de-a rîndul și-a bătut joc de noi în chipul cel mai grozav” .

 

 

 

1918 –  Apare primul caz de gripă spaniolă; virusul acestei boli a făcut oficial 50 milioane de victime.

 

 

 

1921: Trupele  franceze au ocupat mai multe oraşe din zona Ruhrului, printre care şi Dusseldorf, ca urmare a  neachitării de către Germania a datoriilor de război către Franţa (67 miliarde de mărci în aur).

 

 

 

1927 Guvernul Italiei a ratificat Tratatul de la Paris (semnat la 28 octombrie 1920), cu privire la recunoaşterea Unirii Basarabiei cu România, semnat la 28 octombrie 1920.

 

 

 

1936 – S-a născut actriţa Gina Patrichi (filme: “Pădurea spînzuraţilor”, “Trecătoarele iubiri”); (m.18.03.1994).

 

 

 1945 – La două zile după instalarea guvernului Petru Groza, la 6 martie 1945,  Churchill s-a adresat preşedintelui american Roosevelt, printr-o telegramă personală şi strict secretă, în care îşi manifesta îngrijorarea faţă de instalarea, prin forţă, a unui guvern comunist şi prevedea epurarea fără discriminare a românilor anticomunişti….

În telegrama de răspuns, preşedintele american, recunoscând amestecul conducerii de la Kremlin în numirea unui guvern comunist, menţiona: “eu cred că România nu este un loc bun pentru a ne măsura cu ruşii.”

 

 

 

 1945 – Guvernul român a adresat guvernului sovietic o telegramă în care solicita reintegrarea nordului Transilvaniei la România, teritoriu  care fusese sub ocupaţie hortistă  ca urmare a Dictatului de la Viena din 1940.

În telegrama de răspuns, din 9 martie 1945, I.V.Stalin a consimțit la reinstalarea administraţiei româneşti în N-E Transilvaniei.

La 13 martie 1945, la Cluj, a fost declarată oficial revenirea administraţiei româneşti în această parte a ţării.

 

 

 

1950 – URSS a anunțat oficial că deține arma atomică.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În data de 25 septembrie 1949,  Agenţia sovietică de ştiri TASS transmitea un comunicat în care, între altele, se arăta: „După cum se ştie, în Uniunea Sovietică se desfăşoară lucrări de construcţie de proporţii mari – construcţii de centrale hidroelectrice, mine, canale şi drumuri – care necesită mari explozii, cu folosirea celor mai moderne mijloace tehnice. Deoarece aceste explozii s-au produs şi se produc destul de frecvent în diferite regiuni ale ţării, este posibil ca aceasta să fi atras atenţia în afara frontierelor Uniunii Sovietice.

În ceea ce priveşte producţia energiei atomice, agenţia TASS socoteşte că este necesar să reamintească faptul că, încă de la 6 noiembrie 1947, ministrul Afacerilor Externe al URSS (Viaceslav Molotov – n.n) a făcut o declaraţie în legătură cu secretul bombei atomice, subliniind că «acest secret nu mai există de mult».

Această declaraţie însemna că Uniunea Sovietică a găsit secretul armei atomice şi posedă această armă. Cercurile ştiinţifice din Statele Unite ale Americii au privit această declaraţie a lui V. M. Molotov ca un bluff, considerând că ruşii nu pot avea arma atomică înainte de 1952.

Ei s-au înşelat însă, întrucât Uniunea Sovietică a găsit secretul armei atomice încă în 1947. În ce priveşte alarma răspândită în legătură cu această chestiune de anumite cercuri străine, această alarmă este cu totul lipsită de temei.

  În legătură cu controlul asupra armei atomice, trebuie subliniat că acest control va fi necesar pentru supravegherea punerii în aplicare a hotărârii privind interzicerea producerii armei atomice”.

 

 

 

  1959: A murit Max Gerson, medicul german care a pus la punct o metodă de tratament alternativ al cancerului şi al altor boli incurabile; terapia sa, bazată pe o dietă alimentară naturistă (produse organice, sucuri naturale în cantităţi mari şi aportul de diferite suplimente alimentare din surse naturale) şi o detoxificare completă (reducerea la minim a toxinelor din dietă, eliminarea sării şi a proteinelor de origine animală, reducerea drastică a grăsimilor, detoxifieri ale ficatului prin clisme cu cafea), are ca scop refacerea sistemului imunitar.

 

 

 

 

Imagini pentru Max Gerson,photos

 

 

 

 

Gerson a fost denumit de către laureatul premiului Nobel, Albert Schweitzer, drept „cel mai strălucit geniu medical care a existat vreodată” ; (n. 1881).

 

 

 

 

 

1961 – S-a stins din viaţă Gala Galaction (Grigore Pişculescu), scriitor, preot ortodox, profesor de teologie român de origine aromână.

Gala Galaction, scriitor, preot ortodox, profesor de teologie de origine aromână

Gala Galaction, scriitor, preot ortodox, profesor de teologie de origine aromână

La 8 martie 1961 se stinge din viaţă la Bucureşti, România, Grigore Pişculescu – preot ortodox, profesor de teologie, scriitor român cu pseodonimul literar Gala Glaction.

Gala Galaction devine defensor eclesiastic pentru eparhiile Rîmnicului și Argeșului (1909-1922), preot (1922) și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor (1922-1926), profesor titular la catedra de Introducere și Exegeza Noului Testament de la Facultatea de Teologie din Chișinău (1926-1941), decanul acesteia (1928-1930), profesor de Exegeza Vechiului Testament la Facultatea de Teologie din București (1941-1947), membru în Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Bucureștilor (din 1954).

Ca teolog, a publicat studii despre Noul Testament, articole, meditații, conferințe, predici. Între 1928-1934 a realizat o nouă traducere a Bibliei în limba română (împreună cu pr. prof. Vasile Radu).

A desfășurat o remarcabilă activitate literară-publicistică. A publicat volume de nuvele, romane, note de călătorie, articole în principalele ziare și reviste ale timpului, precum și un jurnal care a fost restituit și publicat postum.

 

1963 – Venirea la putere în Republica Arabă Siriană a Partidului Baas Arab Socialist.

 

1967 – A murit Wilhelm Karl Knechtel, zoolog, fondatorul şcolii româneşti de entomologie agricolă în România, membru al Academiei Române; (n.28.09.1884).

 

1968 – La Praga, studenţii cehoslovaci îşi declară sprijinul faţă de mişcarea de liberalizare cunoscută sub numele de “Primăvara de la Praga”.

 

 

1970 – Reprezentativa de handbal masculin a României cucereste pentru a treia oara consecutiv titlul de campioana mondiala .

 

 

1971 – A murit actorul american de film Harold Lloyd; (n.20.04.1894).

 

 

Imagini pentru Harold Lloyd;photos

 

 

 

1972 – Reprezentantul permanent al României la Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), a semnat la Viena, Acordul cu privire la aplicarea garanţiilor în cadrul Tratatului de neproliferare a armelor nucleare.

 

 

1977 – Ziua internaţională a femeii. Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluţie “Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională”.

O sărbătoare a femeilor, recunoscută internaţional, dar fără a se preciza o zi anume, a fost hotărîtă încă din 1910, de Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga.

Următorul pas în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1975, de către ONU, a “Anului Internaţional al Femeilor” şi declararea perioadei 1976-1985 ca “Deceniu ONU pentru condiţia femeii”.

 

 

1982 – Staţiile automate interplanetare sovietice Venus-13 şi Venus-14 ating suprafaţa planetei Venus.

 

 

 

1982 – SUA a acuzat  URSS de folosirea gazelor toxice în Afghanistan. Se afirma că aproape 3.000 de persoane au fost ucise astfel.

 

 

 

1983 – Președintele american  Ronald Reagan numește Uniunea Sovietica “un Imperiu al Răului

 

 

1991 – S-a înfiinţat AM PRESS, prima agenţie de ştiri cu capital privat înfiinţată in Romania  după 1989.

 

 

 

1999 –  Compania Gerovital Cosmetics a lansat primul parfum antistres din lume:Pyramid Blue.

1999: A murit Joe DiMaggio (numele la naştere, Giuseppe Paolo DiMaggio), legendarul jucător de basball al echipei „Yankees” din New York.

 

 

 

 

Imagini pentru Joe DiMaggio photos

A fost căsătorit, pentru scurt timp, cu actriţa americană de film Marilyn Monroe (n.25.11.1914).

2000 – Papa Ioan Paul al II-lea a fixat această zi pentru mea culpa publica (zi de pocăinţă).

 

 

 2004 – Cei 25 de membri al Consiliului de guvernare din Irak aprobă în unanumitate constituția interimară a țării, prima dupa caderea dictatorului Saddam Hussein..

 

 

 

2005 – Conducătorul  luptei  poporului cecen pentru independență, Aslan Mashadov, a fost ucis in urma unui raid al forțelor speciale rusesti; ( n.21.09.1951).

 

 

 

 

 

Aslan Mashadov - Legend Leader by Xeri10

 

 

 

2014 – Un  avion Boeing 777 aparținând companiei aviatice Malaysia Airlines, care făcea legatura între Kuala Lumpur și Beijing, cu 239 de persoane la bord (227 de pasageri şi 12 membri ai echipajului), a dispărut de pe radar deasupra Golfului Thailandei.

Inițial, autoritățile anunțaseră că Zborul MH370 dispăruse la circa o oră după ce decolase din Kuala Lumpur spre Beijing.

Conform unor surse militare, după pierderea contactelor de către radarele civile, armata malaeziană detectase avionul de pasageri la sute de kilometri de traiectoria stabilită.

„Avionul a schimbat direcția spre zona Kota Bharu și a zburat la altitudine joasă. Ajunsese în zona Strâmtorii Malacca”, a declarat un responsabil militar. Conform datelor obţinute prin satelit şi de echipele de căutare, avionul Boeing 777 s-a prăbuşit în sudul Oceanului Indian, la vest de oraşul australian Perth.

 

 

 

 2016: A murit Sir George Martin, producător muzical, compozitor, aranjor, inginer de sunet şi muzician britanic; a produs albumele de studio ale formaţiei „The Beatles”;  (n. 1926).

 

 

Imagini pentru Sir George Martin,

 

 

 

Era numit „al cincilea Beatles”, datorită apropierii şi implicării sale în celebra trupă. Martin a lucrat şi pentru industria filmului, precum şi pentru ”Cirque du Soleil”.

A fost autorul pentru 23 dintre piesele trupei Beatles care au ajuns pe locul întâi în toată lumea şi este de asemenea cel care l-a adus pe Ringo Starr în formaţie, după ce primul toboşar, Pete Best, a plecat din trupă.

 

 

 

 

 

 2018: A murit Kate Wilhelm (născută: Katie Gertrude Meredith), scriitoare americană de science fiction, fantasy și cărți polițiste; (n. 1928).

 

A fost laureată cu Premiul Nebula pentru cel mai bun roman , 1986, „Fata care a intrat în cer”, Premiul Nebula pentru cea mai bună poveste scurtă , 1987, „Forever Yours, Anna” , Premiul Hugo (cea mai înrudită carte) și Locus Award (cea mai bună non-ficțiune), ambele 2006.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Kate Wilhelm photos

 

 

 

În 2009, ea a primit unul dintre cele trei premii Solstice de la Scriitorii de ficțiune și fantezie din America (fondat de Knight în 1965) .

 

 

 

 

 

 

 

8 martie – Ziua internațională a femeii

 

 

Originile  acestei  sarbatori pot fi comparate cu cele ale unui curs de apa, cu mai multe izvoare. Se pare ca  prima data s-a vorbit despre o zi națională a femeii în anul 1909, la o intrunire a Partidului Socialist din Statele Unite, când mai bine de o suta de femei invitate la respectiva intrunire au hotărât  să sărbătoreasca o zi  a femeii în ultima duminică a lunii februarie, în contextul in care femeile luptau pentru drepturi egale cu bărbații și pentru dreptul de vot.
Necesitatea unei zile dedicate femeii, care sa fie sarbatorită la nivel international, a fost evocată în anul 1910, la Copenhaga, in cadrul Internationalei Socialiste, făra insa a se stabili o data exacta a acesteia.

 Prima sărbătorire in mediile de stânga a Zilei femeii a avut  loc in anul urmator.

Autoarea propunerii a fost militantă revoluționară socialistă Clara Zetkin (1857-1933), o intelectuala evreica nascuta la Wiederau (Saxonia) si moartă la Arhanghelskoie, în fosta U.R.S.S.

De ce tocmai ziua de 8 martie?

Unul dintre motive (si cel mai invocat) este ca in aceasta zi avusesera loc mai multe demonstratii revendicative ale „femeilor muncitoare“, incepand cu o greva a tesatoarelor new-yorkeze din 1857.
Ar mai fi insa un motiv important, asupra caruia atrage atentia un mare teolog si duhovnic rus contemporan, diac. prof. dr. Andrei Kuraev.

Pornind de la originea etnica a Clarei Zetkin, autorul e de parere ca ea n-a putut sa nu se gandeasca la sarbatoarea de Purim (foarte apropiata calendaristic de data de 8 martie), care rememoreaza anual un cumplit masacru (dupa traditie, 75.000 de morți – barbati, femei si copii) intreprins  de persani asupra poporului iudeu aflat in exil. Personajul-cheie al evenimentului este tocmai o femeie, vicleana Estera, devenita intruchipare biblica a „eroismului“ feminin evreiesc.

In anul 1917, femeile ruse au semnat actul de nastere al actualei zile dedicate femeii, respectiv ziua de 8 Martie.

Este si motivul pentru care, de cele mai multe ori, s-a produs asocierea zilei de 8 Martie cu comunismul.

De fapt femeile ruse, care pierdusera foarte multi barbati pe front, au organizat un miting in care au militat pentru pace si pentru paine. Era sfarsitul iernii, fusesera trei ani de razboi, foamete. Acest miting s-a intamplat in ultima duminica a lunii februarie, dar in Calendarul Iulian.

Cand s-a facut trecerea spre Calendarul Gregorian ziua aceasta a fost chiar 8 martie si a fost consfințita de Adunarea Natiunilor Unite, printr-o rezoluție, în anul 1977.

Conform documentelor, în Romania 8 Martie a fost impusa in contextul vremii de regimul comunist.

 

 

 

 

FOTO: Afișul marșului de 8 martie 2015 de la Nancy,in Franța

 

 

 

Specialistii spun ca sărbătoarea a prins foarte mult, pentru ca nimeni nu avea nimic impotriva celebrarii unei zile a femeii. In prezent, ziua femeii este celebrata in majoritatea tarilor din Europa si in SUA, în funcție de ceea ce fiecare popor intelege prin aceasta sarbatoare. In Anglia, spre exemplu, ziua este marcată de marșuri, intruniri, prin care este rememorata lupta femeilor pentru obtinerea de drepturi civile si politice.

 

 

 

8 Martie – o sărbatoare necreștină

 

 

 

Ortodoxia nu a asumat ziua de 8 martie ca zi inchinată femeii. Daca ar fi sa vorbim de o zi pe care Ortodoxia o inchină femeilor, acesta este Duminica Femeilor Mironosițe, a treia duminica dupa Invierea Domnului. Femeile Mironisițe sunt cele care au urmat, au slujit lui Hristos atât inainte cât si după moartea Sa și au vestit pentru prima data ca El a inviat din morți.

Potrivit Sfintei Scripturi, ele au plecat de la mormânt “cu frică si cu bucurie mare ca sa vestească ucenicilor Lui“ (Matei 28, 18). “Dar când mergeau ele sa vesteasca ucenicilor, iată Iisus le-a intampinat zicând: Bucurați-va!“ (Matei 28, 9). Cu aceste cuvinte intampină Biserica femeia.

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

Sfantul Teofilact Marturisitorul, episcopul Nicomidiei.

 

 

 

CALENDAR ORTODOX 8 MARTIE. Ce sfânt este sărbătorit astăzi

 

 

Sfantul Teofilact a ales viata monahală în momentul alegerii lui Tarasie ca patriarh al Constantinopolului. Sfantul Tarasie il va unge pe Teofilact episcop in Nicomidia. El se va arata celor din Nicomidia binefacator al celor aflati in dureri, necazuri si nevoi.

Dupa moartea lui Tarasie, la conducerea imperiului a venit iconoclastul Leon. Sfantul Teofilact i-a cerut imparatului sa pastreze credinta crestina nealterata, inclusiv cinstirea sfintelor icoane, dar vazand ca imparatul nesocoteste adevarul, i-a prorocit:

“O, împarate, vei cădea cu cădere naprasnica si mare, si nu vei gasi pe nimeni care sa te scape de ea!”.

Din cauza acestor cuvinte, Sfantul Teofilact a fost scos cu nelegiuire din scaun si alungat in exil, unde a petrecut timp de treizeci de ani in cele mai mari lipsuri, necazuri si umilinte, si unde in cele din urma si-a dat sufletul in mana lui Dumnezeu.

Moaștele sale au fost aduse in Nicomidia, in biserica zidita de el, in vremea imparatesei Teodora si a patriarhului Metodie.

 

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  4. Mediafax.ro;

  5. Wikipedia.ro

  6. Rador.ro

Publicitate

08/03/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: