CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 6 MARTIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

6 martie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

961 –  Generalul (și viitorul împărat) bizantin Nikephoros  Fokas, cucerește dupa un asediu de 9 luni cetatea Candia (azi Heraklion), masacrându-i pe apărătorii arabi ai acesteia.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Nichifor Fokas,photos

 

 

 

 

 

 

Este sfârșitul Emiratului arab în Creta. 

 

 

 

1405 – S-a născut regele Ioan al II-lea  al  Castiliei (d. 20 iulie 1454), fiul lui Henric al III-lea al Castiliei și a soției sale, Caterina de Lancaster, fiica lui Ioan de Gaunt, Duce de Lancaster.

A domnit  din 1406 până în 1454.

Ioan al II-lea a legile Valladolid, care au restricționat activitatea socială a evreilor din regat.

Printre cele mai notabile prevederi a fost, obligarea evreilor să poarte haine distinctive și interzicerea  deținerii unor funcții de administrare.

 

 

 1447 – Începe pontificatul Papei Nicolae al V-lea (Tommaso Parentucelli, n. cca. 1397 – d. 24 martie 1455).

 

 

Imagini pentru Papa Nicolae al V-lea photos

 

 

Pontificatul său a fost marcat de evenimente dramatice, dintre care cel mai important este Caderea Constantinopolului.

În anii următori a încercat să lanseze o cruciadă împotriva otomanilor, dar a fost fără succes.

În ultimele momente ale pontificatului său, observă că vechea Catedrală a Sfântului Petru din Roma , construită în secolul al-IV-lea d.Hr de către Constantin cel Mare era într-o stare jalnică , așa că decide demolarea Colosseumului și folosirea materialului din el pentru a repara catedrala , dar moare în anul 1455 și nu reușește să-și ducă planul la bun sfârșit .

A pus capăt schismei antipapei Felix al V-lea si a fondat Biblioteca Vaticanului.

Este ultimul papă cu numele de Nicolae.

1475: S-a născut la Caprese, în Toscana, genialul pictor, sculptor si arhitect italian Michelangelo Buonarroti Simoni.

 

 

 

Imagini pentru Michelangelo Buonarroti Simoni:photos

 

A fost al doilea din cei cinci fii ai familiei. Tatăl său, oficial florentin, a avut legături cu familia Medici care avea sa ii susțina cariera artistica pentru un timp.

In 1488, pe cand avea 13 ani, tatal sau il trimite ca ucenic in atelierul pictorului Domenico Ghirlandaio, unul dintre cei mai importanti pictori din Florenta.

In paralel, tânărul Michelangelo a studiat insa si sculptura cu Bertoldo di Giovanni, fost elev al lui Donatello.

Doi ani mai târziu, acesta a ajuns la curtea lui Lorenzo de Medici (Magnificul), mecena al artelor, unde a avut ocazia sa cunosca personalitati ilustre ale vremii. In aceasta perioada a realizat lucrari ca Madona della Scala si Lupta centaurilor.

A ramas in palatul familiei Medici pana la moartea protectorului sau (1492), dupa care a parasit Florenta si s-a stabilit in Bologna, lucrand pentru Biserica „San Domenico”.

S-a mutat apoi in Roma, la cererea oficialilor de la Vatican executand mai multe sculpturi cu tematica religioasa, dar si celebra lucrare Bachus.

Peregrinarile sale au continuat insa, pentru ca in 1534 sa revină la Vatican la cererea lui Papa Clement al VII-lea.

Michelangelo a primit sarcina sa picteze Capela Sixtina cu tema Judecății de Apoi, lucrare cu care a șocat comunitatea catolică.

 

 

Imagini pentru Michelangelo Buonarroti Simoni: Judecata de Apoi-Capela Sixtina photos

 

 

 

În momentul dezvelirii frescei, papa Paul al II-lea (succesorul lui Clement al VII-lea) a fost ăocat, iar criticii l-au acuzat de blesfemie datorita faptului ca personajele pictate erau goale.

În ciuda atacurilor virulente pe care a fost nevoit să le suporte, a continuat sa lucreze în slujba Bisericii Catolice pana la sfarsitul vietii, concentrandu-se indeosebi pe arhitectura dupa ce in 1549 a fost numit arhitect sef al Bisericii „San Pietro”.

A murit in 18 februarie 1564, iar conform dorintei sale a fost ingropat in Biserica „Santa Croce” din Florenta.

 

 

 1490 – A murit Ivan cel Tânăr fiul cel mai mare din prima căsătorie al Marelui Cneaz  Ivan al III-lea al Rusiei cu Maria din Tver și moștenitorul tronului; (n.15 februarie  1458).

Ivan cel Tânăr a  avut un fiu pe nume Dmitri Ivanovici  rezultat din căsătoria sa cu Elena Voloșanca (Românca), fiica lui Stefan cel Mare al Moldovei.

Ivan al III- lea a ales să-l excludă de la succesiunea tronului  în urma mașinațiunilor  soției sale, Sofia Paleolog , în favoarea fiului acesteia, Vasili.

După mai multe certuri între Elena și  soacra sa, Sofia, Ivan cel Tânăr  a fost  aruncat in închisoare la 11 aprilie 1502.

Elena a fost incriminată  ca ar fi sprijinit secta  Skhariya cunoscuta  ca “Erezia iudaizanta” și a murit în închisoare, la 18 ianuarie 1505.

 Fiul sau a murit patru ani mai târziu.

 

 

 

1521: Fernando Magellan, navigator portughez aflat in slujba regelui Spaniei, a descoperit insula Guam din Oceanul Pacific.

 

 

 

1619 –  S-a nascut  Hector Savinien de Cyrano de Bergerac ( d. 28 iulie 1655), aventurier, dramaturg și eseist francez.
Prin utopiile sale filozofice, a fost un precursor al iluminismului.
În domeniul literar a fost influentat der Molière și conceptele utopice ale unor filozofi ca Thomas Morus și Tommaso Campanella.
Viața sa aventuroasă, precum și figura sa originală l-au inspirat pe Edmond Rostand în scrierea comediei eroice Cyrano de Bergerac (1897).

 

 

 

1806 –  S-a născut poeta britanică Elisabeth Barrett Browning; (d.29 iunie 1861).

Elizabeth Barrett Browning

O mare parte din poeziile sale abordeaza teme religioase si a fost interesata de dezbaterile teologice. A învățat ebraică și a citit Biblia ebraică.

 A scris de asemenea versuri de o deosebită sensibilitate dedicate soțului ei, poetul Robert Browning.

1836 – Bătălia de la Alamo – 200 de  luptatori pentru separarea Texasului de Mexic,  au apărat un mic fort timp de 13 zile, împotriva a mii de soldați mexicani, conduși de Antonio Lopez de Santa Anna, guvernatorul Mexicului.

1837 –  Prin decret imperial rus, mănăstirea Căpriana revine din subordinea eparhiei Chişinăului, în cea a mănăstirii Zografu de pe Muntele Athos.

Mănăstirea Căpriana, gubernia Basarabia, poză sf. sec.XIX

Mănăstirea Căpriana, gubernia Basarabia, poză sf. sec.XIX

La 6 martie 1837 prin decret imperial rus, mănăstirea Căpriana revine din subordinea eparhiei Chișinăului în cea a mănăstirii Zografu de pe Muntele Athos, dar pînă la 9 martie 1873, cînd e trecută în subordonarea Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei.

Mănăstirea Căpriana, unul din cele mai vechi așezăminte monastice din Repubica Moldova, situată în codrii ce acoperă ținutul deluros al Moldovei Transprutiene, numiți cîndva codrii Lăpușnei, reprezintă un monument de valoare culturală și istorică excepțională pentru neamul românesc.

Localitatea deosebit de pitorească, este situată într-o depresiune încîntătoare, fiind înconjurată din trei părti de coline împădurite.

 

 

 

1853 – A avut loc  la Veneția, premiera operei „Traviata” de Giusepe Verdi.

 

 

 

1866 – S-a născut Dumitru Kiriac-Georgescu, compozitor, profesor, dirijor de cor şi folclorist, unul dintre precursorii şcolii moderne de compoziţie în România; (m. 8 ianuarie 1928).

 

1869 – Dimitri Mendeleev a prezentat in premiera, in cadrul unei conferinte a Societatii Ruse de Chimie, tabelul periodic al elementelor.

Acesta a realizat prima varianta a sistemului periodic al elementelor chimice in 17 februarie 1869. Atunci el a ordonat pentru prima data cele 63 de elemente chimice cunoscute la acea vreme in ordinea cresterii maselor atomice.

A realizat tabelul folosindu-se doar de simbolurile elementelor, pe care le-a aranjat pe orizontala, iar apoi pe verticala, aceasta din urma structurare ajutandu-l sa descopere Legea periodicitatii (proprietatile fizice si chimice ale elementelor sunt intr-o dependenta periodica de greutatile lor atomice).

Sistemul conceput de Mendeleev nu a fost acceptat usor, colegii sai fiind neincrezatori in teoria sa.

Versiunea finala a tabelului a fost realizata in 1871, insa profesorul rus a lasat spatii libere in tabel tocmaiu in ideea descoperirii de noi elemente chimice.

Sistemul periodic numara in prezent 118 elemente chimice, din care 90 se gasesc in stare naturala (2 lichide, 11 gaze si 77 solide), iar altele 28 artificiale. Pana in 1984 s-au produs din acestea 6.845.000 de compusi.

 

 

 

 

1883 – A fost adoptata  Legea pentru aderarea României la Convenţia Internaţională a metrului, încheiată, la Paris, la 8/20 mai 1875.

 

 

1897 – In România a  intrat în vigoare Legea repausului în zilele de duminică şi sărbători. Potrivit legii, era liberă doar dimineaţa de duminică şi alte 14 sărbători pe an, dar condiţionat pentru întreprinderile industriale la discreţia Camerei de Comerţ, care trebuiau să decidă cazurile cînd  se lucra continuu.

 

 

 

1899 – A decedat  Ieronim G.Baritiu (n.1848),publicist și traducător român, fiul lui George Barit, istoric și publicist român transilvănean, unul din întemeietorii presei românești dinTransivania.

 

 

 

1899 – A decedat Ka’iulani prințesa moștenitoare a insulelor Hawaiene (n.16 octombrie 1875).

Victoria Kaʻiulani Kalaninuiahilapalapa Kawekiu i Lunalilo Cleghorn, a fost moștenitoare a tronului regatului Hawaiʻi și a deținut titlul de prințesă moștenitoare.

Prin mama sa, Kaʻiulani a fost descendenta lui Marelui Șef Kepoʻokalani, verișor primar al lui Kamehameha cel Mare. De asemenea, mama sa a fost sora regelui Kalākaua și a reginei Liliʻuokalani.

Tatăl lui Kaʻiulani a fost Archibald Scott Cleghorn, un bancher scoțian din Edinburgh și ultimul guvernator al Oʻahu.

În 1889, la vârsta de 13 ani, Kaʻiulani a fost trimisă la Northamptonshire, Anglia pentru a primi o educație privată si s-a mutat in Anglia pentru următorii patru ani, în ciuda faptului că inițial i s-a spus că va studia în Marea Britanie numai un an.

În timpul absenței ei, în Hawaiʻi au avut loc mai multe evenimente. Regele Kalakaua a murit în 1891 și prințesa Lidia Liliʻuokalani a devenit regină. Imediat, regina a numit-o pe Kaʻiulani moștenitoarea sa.

În 1893, monarhia a fost înlăturată și noul guvern a încercat să devină parte a Statelor Unite.
Vestea a ajuns la Kaʻiulani la 30 ianuarie 1893 printr-o scurtă telegramă care spunea: „regină detronată”, „monarhie abolită”.

După răsturnarea monarhiei din Hawaii în 1893, ea a vizitat Statele Unite unde a  militat pentru  restabilirea regatului sau.

Deși a ezitat să participe la viața politică, ea a avut multe discursuri și apariții publice, denunțând răsturnarea guvernului său și nedreptatea făcută oamenilor ei.

 

 

 

1903 – S-a născut imparateasa Kojun soția impăratului Hirohito  al Japoniei (d. 2000).

 

 

 

1919 – Consiliul Militar interaliat de la Paris  a transmis Ungariei hotărârea privind obligativitatea retragerii trupelor maghiare din Transilvania, pană la încheiearea păcii care va hotărî noile graniţe politice (“Nota Vyx).

 

 

 

1920 – S-a născut la Prajesti, judetul Bacău, Ernest Maftei, actor român, epigramist si adept al Miscarii Legionare; (m.19 octombrie  2006).

 

 

 

 

 

Ernest Maftei

 

 

 

 

În Mișcarea Legionară a aderat la varsta de  17 ani, ajungând unul dintre militanții ei de frunte în județ.

În dosarele de la Securitate, era numit chiar al treilea cel mai periculos om pentru comunismul român.

În momentul în care primește ordine de la București să ridice 136 de evrei suspectați de activități comuniste și subversive, el preia pe toți cei din listă și îi ascunde la Prăjești unde îi angajează la cariera de piatră care aparținea tatălui său. În urma acestei acțiuni tatăl său este arestat mai târziu și încarcerat.

A fost judecat de către comuniști de mai multe ori însă a fost achitat tot timpul din cauza intervențiilor evreilor salvați de el și care au depus mărturii pentru a-l ajuta. Pentru a scăpa de opresiunile comuniste preia numele de Irimia Valahul.

A participat activ la evenimentele din 21 decembrie 1989, apărând în fața demonstranților cu un steag fără stemă (nedecupat) și a rămas în stradă până la finalizarea evenimentelor.

A participat si la protestele din iunie și a fost bătut și lăsat inconștient pe malul Dâmboviței, fiind salvat ulterior de un trecător.

A fost  unul dintre  marii actori ai filmului românesc și unul dintre cei mai populari actori români.

Alături de Colea Rautu și alți actori, a înființat Uniunea Cineaștilor din România.

A colaborat la realizarea popularei  emisiunii „Ferma”, specializată pe teme din viața rurală și agricultură, transmisă pe canalul TVR.

În 1995, a devenit membru al partidului „Pentru patrie”, alăturându-se camarazilor săi împreună cu care luptase și suferise în închisori.

 

 

 

1926 – S-a născut marele regizor polonez Andrzej Wajda.

 

 

1927 – S-a născut renumitul scriitor columbian,Gabriel Garcia Marquez,  laureat al  Premiului Nobel pentru literatura.

 

 

1937 – S-a născut Valentina Tereşkova, prima femeie cosmonaut.

Provenind dintr-o familie de ţărani, ea conducea în epocă secţia de tineri comunişti (Comsomol) dintr-o uzină de textile din Iaroslavl, o localitate aflată la o distanţă de 280 de kilometri de Moscova.

 

 

În aprilie 1962, cinci femei sovietice au fost selecţionate în cel mai mare secret, pentru un zbor spaţial: două inginere, o învăţătoare, o stenografă şi o muncitoare care efectuase 90 de salturi într-un club de paraşutişti amatori, Valentina Teraşkova.

După şapte luni de antrenamente intense, Tereşkova este aceea care a fost aleasă, probabil datorită biografiei sale, considerată ideală pentru regimul sovietic.

1939 – A încetat din viaţă Miron Cristea (Elie Cristea), primul patriarh al României, prim-ministru între 1938-1939; (n. 20 iulie  1868).

Patriarhul Miron Cristea

Participant la Marea Adunare Nationala de la Alba lulia din 1 Decembrie 1918 si membru al delegatiei romanilor transilvaneni care a prezentat actul unirii la Bucuresti. Membru de onoare al Academiei Romane (1919),

La 18 dec. 1919 a fost ales mitropolit primat al Romaniei intregite, iar in ziua urmatoare investit si inscaunat.

La 4 febr. 1925 devine primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind instalat in noua demnitate la 1 nov. 1925.

Sub el s-a facut unificarea  bisericeasca din noul stat roman unitar, s-a organizat Biserica noastra ca Patriarhie, s-a votat Statutul de organizare si functionare al BOR.  din 1925.

In timpul pastoririi lui, a reaparut revista ” Biserica Ortodoxa Romana”  (1921), a initiat aparitia revistei “Apostolul”, organ de publicitate al Arhiepiscopiei Bucurestilor (1924), s-a ingrijit de traducerea si tiparirea Bibliei sinodale din 1936 (in traducerea preotilor pofesori Gala Galaction, Vasile Radu si mitropolitul Nicodim), precum si a unor editii din Noul Testament, a sprijinit tiparirea de carti teologice in Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, a infiintat Seminarul teologic “Miron Patriarhul” din Campulung (1922) pentru orfanii de razboi si Academia de Muzica religioasa din Bucuresti (1927), a sprijinit o serie de tineri teologi la Studii peste hotares sub el s-a ridicata actualul palat patriarhal si a fost repictata catedrala patriarhala, a ctitorit schitul de lemn de la Toplita.

 A publicat culegeri de folclor, o Iucrare de iconografie, cateva volume de cuvantari.

 Pe plan politic, a facut parte din “Regenta” (20 iul. 1927 – 8 iun. 1930) si a fost prim-ministru (10 febr. 1938 – 6 mart. 1939).

1945 – Instaurarea guvernului dr. Petru Groza (sub presiunea militară sovietică, regele Mihai I este nevoit să accepte numirea lui Petru Groza ca prim ministru; acesta formează un nou guvern, în care ministerele cheie erau deţinute de comunişti).

 

 

Imagini pentru petru groza photos

 Petru Groza

 

 

1947 – S-a născut  interpretul român de muzică populară Gheorghe Turda.

 

 

Imagini pentru Gheorghe Turda photos

 

 

 

1948 – A fost creată Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI) – instituţie specializată a ONU.

 

1951-  În Statele Unite incepe procesul soților Ethel si Julius Rosenberg.

 

 

 

 

Julius and Ethel Rosenberg (AP/WWP)

Au fost condamnați la moarte sub acuzația de spionaj  în favoarea URSS, careia i-au  furnizat  date secrete privind bomba atomica.

Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la 5 aprilie 1951, iar execuția a avut loc la 19 iunie 1953   în faimoasa inchisoare Sing Sing din statul New York.

1953 – Ghiorghi Maximilianovici Malenkov a fost numit succesor al lui Iosif Stalin, pe postul de prim-secretar al Partidului Comunist al URSS.

1957 – A încetat din viaţă Constantin Rădulescu-Motru, filosof, psiholog, pedagog român; (n. 1868).

1957 –  Republica Ghana (fosta Coastă de Aur) își proclamă independenţa.

 

 

Imagini pentru ghana map

 

 

 

 

1963 –  A decedat  în închisoarea comunistă cu regim de exterminare fizică a deținuților politici de la Râmnicul Sărat,omul politic român Ion Mihalache; (n.3 martie 1882).

Imagini pentru Ion Mihalache photos

Ion Mihalache a fost învățător, lider de partid, ministru în mai multe guverne, fondator și președinte al Partidului Taranesc , vicepreședinte al Partidului National- Tăranesc.

 1964 – A decedat regele Paul I al Greciei; (n.1901) si este urmat la tron de  Constantin al II-lea.

Constantin al II-lea ( n.  2 iunie 1940)  a fost rege al grecilor din 1964,  până la abolirea monarhiei în 1973.

 

 

 

1967 –  Fiica lui Stalin, Svetlana Allilueva, a depus la ambasada americană din India, o cerere oficială de azil politic.

 

 

1973 – A decedat  scriitoarea americană Pearl.S. Buck, laureată a Premiului Nobel ( n.1892).

 

 

1989 –  Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe sovietic a anunțat abolirea  “doctrinei Brejnev” în relațiile cu statele din estul Europei, afirmând că “viitorul fiecărei țări est-europene se află în propriile ei mâini”.

 

 

 

1994 – A decedat Melina Mercouri, renumita actrita greacă, cantareata, și politician (n. 1920).

Imagini pentru Melina Mercouri,photos

 Ca actriță a facut debutul in filmul Stella (1955) și a avut succes pe plan  internațional cu rolurile sale din filmele  Niciodată duminica, Phaedra, sau Topkapi .

Ea a castigat premiul pentru cea mai buna actrita la Festivalul de Film de la Cannes in 1960, și a fost nominalizata la Premiul Academiei americane de film , la un premiu Tony, trei Globuri de Aur și două premii BAFTA.

 2005 – A murit fizicianul american de origine germană Hans Albrecht Bethe, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1967; (n. 1906) .

 

 

 

 2012- A decedat compozitorul, scriitorul şi pictorul american Robert B. Sherman

A compus, împreună cu fratele său, Richard, multe dintre melodiile semnate de ei  fiind  incluse pe coloanele sonore ale unor filme clasice produse de studiourile Walt Disney, precum „Mary Poppins” şi „Cartea Junglei”; (n. 1925).

 

 

  2013 – A murit chitaristul britanic de blues şi rock Alvin Lee (numele la naştere: Graham Anthony Barnes), liderul legendarului grup rock al anilor ’60 – ’70 „Ten Years After”; (n. 1944).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018 – A decedat  biologul britanic John E. Sulston, unul dintre pionierii cercetării genomului uman.  

 

 

 

 

Imagini pentru John E. Sulston,photos

 

 

A primit împreună cu britanicul Sydney Brenner și americanul H. Robert Horvitz, Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină pe 2002, pentru descoperirile lor privind modalitatea în care genele reglează creșterea organelor și programează moartea celulelor; (n. 1942).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea

 

 

Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea au fost conducatori in armatele imparatului bizantin Teofil (829-842). Cand musulmanii au asediat orasul Amoreea (in Galicia, Asia Mica), au luat in sclavie pe cei 42 de comandati, impreuna cu alti crestini.

Comandantii au fost inchisi in temnita timp de sapte ani, in vreme ce toti ceilalti crestini au fost fie vanduti ca sclavi, fie ucisi. In timpul celor sapte ani de temnita, comandantii au fost sfatuiti de musulmani sa imbratiseze credinta islamica.

Cand acestia le-au grait comandantilor: “Mohamed este adevaratul proroc iar nu Hristos,” comandantii au raspuns:

“Daca ati avea doi care se cearta pentru un camp, cum ca este al lui, unul avand multi martori care adeveresc aceasta, iar celalalt nici unul, ce ati zice, ca al cui este campul?” La acest raspuns sefii musulmani au zis: “Fara indoiala ca al celui cu multi martori.”

Atunci comandantii au marturisit:

„Drept ati raspuns. Asa este si cu Hristos si cu Mohamed al vostru. Hristos are multi martori: Prorocii din vechime, Moise si Ioan Botezatorul, pe care si voi il recunoasteti si care a dat marturie pentru El. Mohamed insa nu are ca marturisitor decat pe el insusi.”

In urma acestor marturisiri, musulmanii au grait:

“Credinta noastra e mai buna decat cea crestina pentru ca vedeti si voi ca Dumnezeu ne-a dat noua izbanda asupra voastra, a crestinilor! Vedeti bine ca cele mai bogate pamanturi si imparatii din lume sunt ale noastre, si ca ele sunt si mai numeroase si mai intinse ca ale voastre!”.

Fara momente de asteptare, comandantii au zis: “Daca asa ar fi, atunci idolatriile egipteana, babiloniana, elenistica, romana, si inchinarea la foc a persanilor ar fi adevaratele credinte, caci iata, odata toate aceste neamuri au fost stapanitoarele lumii!

Este limpede pentru oricine ca victoria, bogatia si puterea voastra nu dovedesc si adevarul credintei voastre.

Noi stim ca Dumnezeu uneori da biruinta crestinilor, iar alteori ingaduie sa fie subjugati ca sa-si vada mai bine pacatele si sa se curateasca de ele prin pocainta si credinta adevarata.”

Prizonierii au rezistat la toate ofertele si la amenintarile musulmanilor, si dupa multe chinuri, au fost ucisi pentru ca nu au lepadat credinta in Hristos.

 

 

 

VIDEO ASTĂZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro:

 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 4. Neagu Djuvara, O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri, Humanitas, Bucureșt, 2008.

 5. Mediafax.ro;

 6. e.maramures.ro;

 7. Wikipedia.ro

 8. Rador.ro

06/03/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 06/03/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: