CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

NASC ȘI PRINTRE RUȘI OAMENI…


 

 

 

Imagini pentru d gulkin limba locala în basarabia photos

 

 

UN OM DINTRE RUȘI – DIONISIE PETROVICI GULKIN

Extrase din intervențiile deputatului basarabean de etnie rusă Dionisie Gulkin în Duma de Stat a Rusiei:

 

”Îmi puteți da crezare ca unui om rus, care reprezintă o periferie de asfințit, unde peste 80% din populația locală o constituie țăranii moldoveni, țărani neruși. Eu pot fi unul dintre martori, și pe mine trebuie să mă credeți ca pe un rus, că acolo are loc acea nenorocire, acea rusificare forțată pentru care ar trebui să-i fie rușine oricărui rus onest. În niciuna dintre bisericile nu doar din cele 8 județe, dar și de peste tot, serviciile divine nu sunt oficiate în limba localnicilor, astfel încât nici un moldovean nu înțelege nimic…

Cu toate că părintele Nicolae Ghepețchi (deputat în Dumă, adversar al învățământului în limbile neruse – nota traducătorului), preot basarabean și moldovean de origine, spunea că noi luăm prea la inimă interesele moldovenilor noștri. Ce mai vorbă! Se și vede cât de la inimă iau ei aceste interese după cum nu-i permit nimănui să învețe măcar câteva cuvinte în limba moldovenească și, din câte cunosc, unul dintre preoții basarabeni moldoveni a fost surghiunit de arhiereul din Basarabia doar pentru că a oficiat un Parastas în limba moldovenească pentru o rudă de-a sa… Depun această mărturie ca om rus, ca un rus în sensul deplin al acestui cuvânt, și nu ca unul care aș aparține cunoscutei gloate de șovini”.

”Eu am învățat de bună voie această limbă străină, întrucât ea îmi este necesară, pentru că acolo este nevoie să o cunoști, după cum și alogenii care primesc instruire și sunt cetățeni ai Rusiei sunt obligați să cunoască rusa. Însă nu-i putem lipsi pe acești oameni de limba lor maternă, căci prin asta noi vom semăna doar ură împotriva noastră, ceea ce deja a devenit evident”.

”Mi-a povestit cineva cum au luptat moldovenii lângă Mukden, lângă mormintele împărătești. Au luptat ca niște lei pentru Rusia și pentru țarul rus. Și iată că acești bravi moldoveni nu se învrednicesc de niciun respect în actuala Dumă de stat”.

”Îmi este rușine și mi-i milă de acești oameni, pentru că eu locuiesc în Basarabia. Îmi este rușine că există reprezentanți ai vreunei nații care varsă venin împotriva propriului lor neam și, în loc să-mi fie recunoscători, încă mă mai și probozesc că intervin în apărarea nației lor… De ce să rămân vinovat, vinovat în ochii rusificatorilor Basarabiei, și de ce este nevoie să-mi vărsați zoi în cap pentru asta?… Eu într-adevăr sunt rus, un velicorus, dar este un fapt cert că nici părintele Ghepețchi nu este moldovean”.

„Aici s-au făcut demersuri pentru kalmâci şi bureaţi, pentru ca să studieze în şcoală în limba maternă… Cu ce au greşit aceşti oameni ortodocşi? Ei nu sunt o mână de oameni, ei sunt un milion şi jumătate, care, pierzându-şi nădejdea în deputaţii lor, le trimit scrisori şi telegrame deputaţilor caucazieni, ca Gheghecikori şi alţii”.

”Și chiar oare nu am eu dreptul să-i apăr pe țăranii basarabeni moldoveni? … Moldovenii sunt un popor de-al nostru, ortodox și foarte loial. Eu locuiesc în chiar centrul Basarabiei, într-un județ în care populația este covârșitor moldovenească. Am aici o mulțime de scrisori și telegrame din Basarabia, în care moldovenii roagă cu lacrimi în ochi să fie admiși la masă, la ospățul acestui stat, ca și ale popoare”. ”Și ce le-am dat noi, rușii, acestor moldoveni timp de un secol întreg?

Basarabia avea, în momentul alipirii, și autonomie, dar totul s-a evaporat. Eu nu sunt moldovean. Sunt rus, dar voi le-ați luat moldovenilor totul, până și limba moldovenească.”

”Vă spun că Guvernul nostru are o asemenea politică, ca să dezbine, nu să împace – așa este această politică și în Basarabia. Aduceți-vă aminte, căci poate ați aflat de prin ziare: cu prilejul actualului centenar al alipirii Basarabiei, pe cine i-a miluit Guvernul Rusiei? Grecii și armenii au primit distincții, iar țărănimea locală, moldovenii, nu au primit nimic, această țărănime locală care este considerată loială Rusiei. Aceasta este politica în Transcaucazia, aceasta este politica și în Basarabia, aceasta este peste tot la periferii”.

”Membrii Dumei de Stat aici de față – Șoltuz, Dumianovici, Sinadino, Caravasili și părintele Ghepețchi – sunt cu toții greci, armeni și moldoveni, dar ei nu numai că nu-și apără propriul lor popor din Basarabia, ei nu doresc să asculte nici apărarea mea, pentru că ei sunt naționaliști, naționaliști ruși, și lor asta nu le este îngăduit să asculte, căci cum s-ar putea ei abate de la jurământul pe care l-au depus, evident, față de fracțiunea lor națională.

Tocmai ce m-am adresat membrului Dumei Șoltuz, care e moldovean, cu întrebarea: păi, ce faceți dumneavoastră? Ieșiți la tribună și protestați, căci astăzi 9/10 din învățătorii din Basarabia de astăzi sunt moldoveni, iar moldovenii nu se vor lepăda de limba lor maternă niciodată, căci moldovenii, în familiile lor, vorbesc întotdeauna în limba lor maternă…

Păi cum am putea admite acest amendament; pentru Georgia sau pentru Basarabia, – eu nu mai vorbesc despre armeni, polonezi sau nemți, eu vorbesc doar despre ortodocși, iar georgienii și moldovenii sunt ortodocși, așadar aici nu avem ce umbla cu interpretări despre necredință, nici măcar din punctul de vedere al vlădicăi Evloghie nu este de închipuit să acceptăm un asemenea amendament”.

DIONISIE PETROVICI GULKIN ( n.1861, Telenești, județul Orhei – d.27 februarie 1947, Telenești), țăran rus lipovean din Basarabia, deputat în Duma de Stat a Rusiei din partea Basarabiei, tribun popular, apărător al drepturilor naționale ale românilor basarabeni.

A avut ”studii casnice”, adică a fost un autodidact, împătimit de lecturi, avea cunoștințe profunde în domeniul literaturii, istoriei, filosofiei, jurisprudenței şi teologiei. A învățat de sine stătător limba română și o vorbea curent. A fost o perioadă funcționar local la Telenești.

A fost pentru scurt timp membru al organizației ”Uniunea poporului rus”, apoi (din 1907) membru al Partidului Centrist, care l-a susținut pentru un mandat din partea Basarabiei în Duma a III-a de Stat a Rusiei.

A fost ales deputat, făcând parte din fracțiunea moderaţilor de dreapta, pe care o părăsește, devenind independent. A fost mulţi ani judecător al judecătoriei de voloste (judecata ţărănească) şi membru al Curţii de juraţi a Tribunalului din Chişinău.

Este autor al unui răsunător articol de presă, intitulat ”Limba locală în Basarabia” (18 noiembrie 1910).

A fost apreciat de Constantin Stere, Pan Halippa și Nicolae Iorga, care au scris despre el și i-au publicat o parte din cuvântările rostite în Duma de Stat de la Petersburg.

După anul 1918 Guvernul României i-a stabilit o pensie personală, recunoscându-i meritele ca apărător al deminității și drepturilor românilor basarabeni.

 

https://cubreacovblog.wordpress.com/2020/01/21/un-om-dintre-rusi-dionisie-petrovici-gulkin/

Publicitate

04/03/2020 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: