CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZIEI DE 2 MARTIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 martie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

537 – Ostrogoții germanici condusi de Vitiges, încep primul asediu al Romei apărată de bizantinii generalului Belizarie, care va dura un an și nouă zile,  până la 12 martie 538.

Asediul a fost prima ciocnire importantă între forțele celor doi adversari, și a jucat un rol decisiv în evoluția ulterioară a războiului.

 

 

 

 986 – Luovic al V-lea devine regele francilor.

Ludovic al V-lea (c. 967 – 21 mai 987), a fost rege al Franciei Occidentale din 986 până la moartea sa.

 

 

Imagini pentru Luovic al V-lea regele francilor.photos

 

 

Fiu al regelui Lothar al Franței și a soției sale Emma a Italiei, care era fiica lui Lothar al II-lea al Italiei, el a fost ultimul monarh carolingian.

 

 

 

 

1127 – Este asasinat, pe când era îngenunchiat pentru a se ruga în biserica Sfântului Donațian, Carol cel Bun, Conte de Flandra.

Brutala și profanatoarea crimă prin care a fost înlăturat   acest nobil foarte iubit de popor,  a provocat o mare răscoală.

 

 

 

 

 

 

Carol s-a remarcat prin bunătatea sa și generozitatea față de cei săraci, iar într-o perioadă de foamete a distribuit acestora pâine. De asemenea, a luat măsuri pentru ca grânele să fie puse deoparte pentru vremuri grele și a nu fi vândute la prețuri excesive.

El a căutat să reducă din influența exercitată de familia Erembald. Ca rezultat, Bertulf FitzErembald, prior al catedralei Sfântului Donațian din dioceza de Bruges, a pus la cale o conspirație menită să asasineze atât pe Carol, cât și pe sfătuitorii săi.

În dimineața zilei de 2 martie 1127, pe când Carol era îngenunchiat pentru a se ruga în biserica Sfântului Donațian, un grup de cavaleri care au răspuns apelului familiei Erembald au pătruns în biserică și l-au rănit mortal.

Familia Erembald, care a plănuit și a dus la îndeplinire asasinatul, a fost arestată și torturată până la moarte de către nobilii și populația din Bruges și Ghent. Regele Ludovic al VI-lea al Franței, care a sprijinit răscoala împotriva Erembalzilor, și-a folosit influența pentru a fi ales drept nou conte de Flandra propriul său candidat, Guillaume Clito.

Carol a a fost imediat considerat martir și sfânt, deși din punct de vedere formal beatificarea sa a avut loc abia în 1882.

 

 

 

1444 – Eroul albanez  Skanderbeg  inițiaza si organizeaza Liga de Lezhë, o alianță a principatelor albaneze considerată ca fiind primul stat albanez unificat.

Scopul principal al acestei Ligi a fost acela de a uni albanezii în lupta impotriva primejdiei otomane.

 

 

 

 

 

 

1458 – George de Poděbrad  (1420-1471), este încoronat  rege a Boemiei.

El a fost lider al husiților împotriva partizanilor papalității.

 

 

 

 

 

 

 

1459 – S-a născut Papa Adrian al VI-lea, al şaptelea papă german al Romei (1522-1523) şi ultimul papă neitalian, înainte de Ioan Paul al II-lea; (m.14.09.1523).

 

 

 

1498 – Exploratorul portughez Vasco da Gama ajunge in Insula Mozambic.
Insulaera  un mare port arab. Numele insulei ( Moçambique). este derivat de la Ali Musa Mbiki (Musa Al Mare), sultanul insulei în vremurile de Vasco da Gama.

Acest nume a fost dat ulterior țarii care este astazi pe continentul African , iar insula a fost redenumita Ilha de Moçambique (Insula Mozambic).

Portughezii au intemeiat pe aceasta insula un port și  o baza navala în 1507 și au construit aici Capela Nossa Senhora de Baluarte  în 1522, acum considerata cea mai veche clădire european din emisfera sudica.

 

 

 

1716 – Apare lucrarea lui Dimitrie Cantemir, “Descriptio Moldaviae”, prima monografie geografică la români, scrisă în limba latină, la cererea Academiei din Berlin.

 

 

 

 

 

Imagini pentru cantemir descriptio moldaviae photos

Dimitrie Cantemir (1673 -1723)

Scrisă în limba latină, cartea a fost publicată în traducere germană 53 de ani mai târziu şi în limba rusă în anul 1789.

Traducerea românească s-a făcut la mai bine de un secol după moartea autorului, tipărindu-se sub titlul „Scrisoarea Moldovei“ la Mănăstirea Neamţ în 1825.

Lucrarea este alcătuită din trei părţi şi este însoţită de prima hartă a Moldovei

 

 

 

 

1717 – În Anglia are loc primul spectacol de balet : Iubirile lui Marte si Venus.

  Baletul a fost creat de coregraful englez  Ian Weaver, iar povestea acestuia este inspirată din mitologia greacă.

 

 

 

 

 

 

1776 – Unități ale  miliției revoluționare  americane îl  arestează pe guvernatorul regal englez al Georgiei, James Wright.

 

 

 

 

 

1807 – Congresul american votează o lege prin care se interzicea importul de noi sclavi în aceasta țară.

 

 

 

 

 

 

1810 – S-a născut Papa Leon al XIII-lea (Vincenzo Gioacchino Pecci). Lui i se datorează prima enciclică socială, “Rerum novarum”, în 1891, care reprezenta unul dintre cele mai virulente și avizate rechizitorii la adresa Francmasoneriei; (m.20.07.1903).

 

 

 

 

 

1820 – S-a născut scriitorul olandez Multatuli (pseudonimul lui E.D. Dekker); (m.19.02.1887).

 

 

 

 

 

https://i1.wp.com/www.jeroen.com/images/multatulidouwesdekker.jpg

 

 

1824 – S-a născut compozitorul şi dirijorul Bedrich Friedrich Smetana, creatorul şcolii muzicale naţionale cehe; (m.12.05.1884).

 

 

 

 

 

https://i2.wp.com/www.classical.net/music/images/composer/s/smetana.jpg

 

 

 

 

1836 – Republica Texas iși declara independenta față de Mexic.

 O Convenție a fost convocata  la 1 martie   si l-a ales  presedinte pe Richard Ellis.   Delegații au selectat un comitet alcatuit din cinci persoane care să elaboreze o Declarație de independență; comisia a fost condusă de George Childress și, de asemenea i-a inclus  pe Edward Conrad, James Gaines, Bailey Hardeman, și Collin McKinney.

Ea a prezentat proiectul în 24 de ore ceea ce i-a facut pe istorici să speculeze ca Childress a scris o mare parte din Declarația de Independență a Texasului  înainte de sosirea sa la Convenție.

 

 

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru republica texas photos map 1836

 

 

 

 

 

 

 

Declarația a fost aprobata pe 2 martie, fara nici o dezbatere. Bazata în principal pe scrierile lui John Locke și Thomas Jefferson, aceasta a declarat că guvernul mexican „a încetat sa protejeze  viața, libertatea, și proprietatea poporului, de la care competențele sale legitime sunt derivate” , și a condamnat  „arbitrariul si actele de opresiune și tiranie „. Declarația a proclamat oficial Republica Texas.

Printre altele, au fost  menționate  următoarele motive de separare:

In 1824 Constituția Mexicului  stabilea ca tara este o republică federală., dar aceasta a fost  uzurpata iar conducerea tarii  a fost transformata într-o dictatură militară centralista de catre generalul Antonio López de Santa Anna.
Guvernul mexican a invitat coloniști in  Texas  promitandu-le libertate constituționala și guvern republican, dar apoi au fost renegate aceste garanții.
Texasul  a fost unit cu statul mexican Coahuila  capitala aflandu-se in  îndepărtatul  Saltillo, și, astfel, afacerile din Texas au fost decise la o distanță mare de provincie și în limba spaniolă.
Drepturile politice cu  care au fost în prealabil obisnuiti coloniștii, cum ar fi dreptul de a păstra și purta arme și dreptul la un proces cu jurați, au fost ulterior anulate.

Nici un sistem de învățământ public nu a  fost organizat de autoritati.
Coloniștilor nu li  s-a lăsat libertatea religioasa.
Bazata pe Declarația de Independență a Statele Unite, Declarația de independenta a Texasului conține de asemenea, multe din principiile politice ale Revolutiei americane.

 

 

 

 

1855 – Alexandru al II-lea devine țar al Rusiei; (n. 29 aprilie 1818 – d. 13 martie 1881). A fost  fiul lui Nicolae I al Rusiei și a domnit  de la 2 martie 1855 , până la asasinarea sa în 1881.

A  fost de asemenea și Mare Duce al Finlandei  și a revendicat titlul de rege al Poloniei.

 

 

 

Alexander II. Reproduced by permission of Archive Photos, Inc.

 

 

 

A înfăptuit reforma agrară din 1861 prin care erau eliberați țăranii de șerbie și aveau dreptul să cumpere pământul pe care îl munceau (cu termen de plată în 49 de ani).

Din cauza opoziției moșierimii, reforma a devenit un compromis care rima enorm cu eșecul: țăranii nu erau nici mai fericiți, nici n-o duceau mai bine în urma reformei de abolire a iobăgiei, fapt care se pare că l-a convins pe Alexandru, cu puțin timp înainte de asasinarea lui, să admită finalmente cererea insistentă a societății și chiar a unei părți a nobilimii de adâncire a reformelor, prin înființarea unui parlament (Duma).

A fost asasinat  de o organizație teroristă anarhista intitulata  Narodnaya Volya.

 

 

 

1870 – A apărut, la Bucureşti, revista “Columna lui Traian”, condusă de Bogdan Petriceicu Haşdeu.

 

 

 

Imagini pentru revista Columna lui Traian”, photos

 

 

 

Această revistă politică, economică, literară  va fi editată bisăptămânal  (cu întreruperi) până în 1883.

 

 

 

1895 – S-a născut Eugen Relgis (Siegler), poet, romancier, sociolog, eseist; (m.1987).

 

 

 

 

 

 

1895 – A murit pictoriţa franceză Berthe Morisot; (n.14.01.1841).

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru pictoriţa franceză Berthe Morisot photos

 

 

  Berthe Morisot(14 ianuarie 1841 – 2 martie 1895)

 

 

 

 

 Berthe Marie Pauline Morisot a fost membră a cercului de pictori din Paris, care au primit denumirea de impresioniști

Ea a fost descrisă de Gustave Geffroy în 1894 ca una dintre „Les Trois grandes dames” ale Impresionismului alături de Marie Bracquemond și Mary Cassatt.

 

 

 

 

1901 – S-a născut Tudor Tănăsescu, inginer, profesor la Institutul Politehnic din Bucuresti, membru corespondent al Academiei Române din 1952, unul dintre fondatorii școlii românești de electronică și radiotehnica.

 A fost profesor la Institutul Politehnic din București,membru corespondent al Academiei de Științe din România începând cu 3 iunie 1941 și a avut un rol important în dezvoltarea radiodifuziunii şi a industriei electronice române.

  A elaborat teoria și metodele de proiectare ale amplificatoarelor radio de putere în clasă C ; (m.07.08.1961).

 

 

 

 

1905 – S-a născut la Campulung Muscel, Radu Gyr (pseudonimul  lui Radu Demetrescu), poet, dramaturg şi eseist, luptător anticomunist.

 

 

 

Imagini pentru Radu Gyr photos

 

 

A fost de mai multe ori laureat ( 1926, 1927, 1928) al Societatii Scriitorilor Romani, Institutului pentru Literatură și Academiei Romane  A susținut un număr însemnat de conferințe cea mai cunoscută fiind Studențimea și Idealul Spiritual din 1935.

A fost un colaborator statornic în perioada de după debut la revista Universul literar și apoi la alte reviste literare: GândireaGândul românescSfarmă-PiatrăDecembrieVremeaRevista meaRevistă dobrogeană,RamuriAdevărul literar și artistic , Axa , Iconar etc. precum și la ziarele Cuvântul; Buna Vestire; Cuvântul studențesc.

În timpul scurtei coguvernări legionare în cadrul regimului antonescian, septembrie 1940 – ianuarie1941 , Radu Gyr a fost comandant legionar și director general al teatrelor. În aceasta perioadă, a autorizat o trupă de actori evrei sa înființeze  în Bucuresti teatrul evreiesc Barașeum, singurul teatru evreiesc din țările Europei din acea perioada, în care puterea o dețineau regimuri autoritare și  fasciste.

Teatrul Barașeum și-a început activitatea la 1 martie  1941  cu revista Ce faci astă seară?

A fost arestat in timpul dictaturii regale a lui Carol al II-lea si  a stat închis în lagărul de la Miercurea Ciuc alaturi de Mircea Eliade, Nae Ionescu și alți intelectuali din perioada interbelică. Radu Gyr a fost închis și în timpul regimului lui  Ion Antonescu .

După eliberarea din detenție a fost trimis, pentru „reabilitare” în batalioanele de la Sarata. Întors din război rănit și cu poemele în raniță, Radu Gyr a publicat în 1942 (la editura Gorjan) volumul inedit Poeme de războiu (carte cenzurată).
În 1945, regimul comunist l-a încadrat în „lotul ziariștilor”, iar justiția aservită regimului comunist l-a condamnat la 12 ani de detenție politică.

Ultimul cuvânt al poetului în fața Tribunalului Poporului (procesul din 1945):

„Domnule Președinte, domnilor judecători ai poporului, în inchizitoriul său de joi seara (31 mai), onorata acuzare a spus răspicat: «Dacă există credință adevărată, atunci să fie absolvită». Și a mai spus acuzarea: «Sunt prăbușiri de idealuri, de credințe, dar numai pentru curați».

Într-adevăr, sunt naufragii sufletești. Eu am avut o credință. Și am iubit-o. Dacă aș spune altfel, dacă aș tăgădui-o, dumneavoastră toți ar trebui să mă scuipați în obraz. Indiferent dacă această credință a mea apare, astăzi, bună sau rea, întemeiată sau greșită, ea a fost pentru mine o credință adevărată. I-am dăruit sufletul meu, i-am închinat fruntea mea. Cu atât mai intens sufăr azi, când o văd însângerată de moarte

A revenit acasă în 1956,dar, după doi ani, a fost arestat din nou și condamnat la moarte pentru poezia-manifest Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane, considerată de autorități drept mijloc de instigare la luptă împotriva regimului comunist.

Pedeapsa cu moartea i se comuta la 25 de ani de muncă silnică (dar nu află aceasta decât cu 11 luni după modificarea sentinței), poetul executând 6 ani de detenție, până la amnistia generală din 1964.

În închisoarea din Aiud , Radu Gyr a fost supus unui regim de detenție deosebit de aspru. Doi ani din pedeapsă i-a executat purtând lanțuri grele la picioare.

Când s-a îmbolnăvit grav, autoritățile i-au refuzat acordarea de asistență medicală. O mare parte din detenția de la Aiud și-a petrecut-o în celula nr. 281.

Din  1963, după eliberarea din închisoare, a fost amenințat permanent, urmărit de Securitatea comunista.

La înmormântarea sa din cimitirul Bellu Catolic,  la 29 aprilie 1975, singurul literat care a îndrăznit să participe la ceremonia funerară și să citească din versurile lui Gyr a fost, potrivit unui martor ocular, poetul Romulus Vulpescu.

 

 

 

 

1915 – A murit Charles Jacques Bouchard, fiziolog francez, membru de onoare străin al Academiei Române (n.26.09.1837).

 

 

 

1917 – Țarul Nicolae al II-lea  al Rusiei abdică în favoarea fratelui său Mihail.

 

 

 

 

 

1919 – A avut loc la Moscova, Conferinţa internaţională a partidelor şi organizaţiilor comuniste.

S-a creat Internaţionala a III-a Comunistă (Comintern).

Posterul Cominternului (Internaționala a III-a Comunistă), preluat de pe uncp.edu

Posterul Cominternului (Internaționala a III-a Comunistă), preluat de pe uncp.edu

La 2-6 martie 1919 are loc la Moscova, Conferința internațională a partidelor comuniste și organizațiilor social-democratice, la care se creează “Internațională a III-a Comunistă” (Comintern), cu sediul la Moscova, grupare extermistă de stîngă cu caracter totalitar, la care a aderat Partidul Comunist Român în 1921.

Cominternul (din limba rusă: Коммунистичекий Интернационал (Kommunisticeskii Internațional) – (Internaționala Comunistă), cunoscută și ca Internaționala a III-a, a fost o organizație internațională comunistă fondată în 1919 de Lenin și de Partidul Comunist Rus (bolșevic), care avea ca scop lupta prin toate mijloacele posibile, inclusiv lupta armată, pentru răsturnarea burgheziei mondiale și pentru formarea unei republici sovietice internaționale, ca un stadiu de tranziție către abolirea definitivă a statului.

Această organizație  a reprezentat o sciziune a elementelor de stânga din Internaționala a II-a, ca răspuns la incapacitatea acesteia din urmă de a forma o coaliție solidă împotriva primului război mondial, război pe care Internaționala a III-a l-a considerat un război imperialist.

Cominternul a ținut șapte Congrese Mondiale, primul în martie 1919 și ultimul în 1935.

Grupurile care țin de tradiția comunismului de stînga recunosc azi numai valabilitatea primelor două congrese, cele de tradiție bolșevică, leninistă sau troțkistă – numai cea a primelor patru, iar partidele comuniste staliniste și maoiste recunosc valabilitatea tuturor celor șapte congrese.

 

 

 

 

1925 – S-a născut Edgar Cosma, compozitor şi dirijor, stabilit în Franţa, după 1960.

 

 

 

1930 – A murit David Herbert Lawrence, poet şi eseist unul dintre cei mai importanţi şi controversaţi romancieri ai secolului XX,(romanul “Amantul Doamnei Chatterley”); (n.11.09.1885).

 

 

 

 

 

Imagini pentru David Herbert Lawrence photos

 

 

 

 

 

 

1931: S-a născut Mihail Gorbaciov, secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, laureat cu premiul Nobel pentru Pace în 1990.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru gorbaciov photos

 

 

 

 

 

Gorbaciov s-a aflat in fruntea URSS in perioada 1985-1991, fiind artizanul programului „Perestroika”.

Prin politica internationala dusă, in special in ultima parte a mandatului sau de presedinte al Sovietului Suprem (1988-1991), acesta a grabit incheierea Razboiului Rece, dar si inlaturarea de la putere a Partidului Comunist.

A urmat Institutul Agricol din Stravropol si Universitatea de Stat din Moscova.

In 1952 s-a inscris in Partidul Comunist, pana in 1970 el ocupand diverse functii politice la nivelul orasului rus Stavropol, inclusiv cea de deputat al Sovietului Suprem.

La moartea lui Constantin Ustinovici Cernenko, a devenit secretar general al Comitetului Central.

Politica de glasnost, programul sau de reforme economice si sociale, deschiderea aratata Occidentului si tratatele de dezarmare nucleara incheiate cu Statele Unite au schimbat perceptia asupra URSS. S-a retras din viata politica in 24 august 1991, decizia sa provocand dizolvarea Uniunii Sovietice.

 

 

 

1939 – A încetat din viață Howard Carter, arheolog si egiptolog englez, cel care in 1922 a descoperit mormântul faraonului Tutankamon ; ( n. 5 mai 1874).

 

 

 

Imagini pentru Howard Carter,photos

 

 

 

 

 

 

1939 – Cardinalul Eugenio Pacelli a fost ales Papă, luând numele de Pius al XII-lea.

 

 

 

 

 

 

Pius al XII-lea ( Maria Giuseppe Giovanni Eugenio Pacelli – n. 2 martie 1876 – d. 9 octombrie 1958) , a fost papă al Bisericii Catolice între anii 1939 – 1958.

I s-a reproșat că nu a denunțat public holocaustul evreilor, dar dacă ar fi condamnat regimul nazist, Hitler ar fi întețit prigoana și asupra celorlalți evrei (în Roma din 8.000 de evrei au fost deportați circa 1.000).

Exista și un plan de a-l răpi pe papa și de-al pune sub „protectia” Reichului, în cazul în care ar fi condamnat holocaustul, cu planul ar fi fost însărcinat generalul SS Karl Wolff, șeful SS din Italia.

In timpul Razboiului Rece, Stalin a răspuns dorinței papei Pius al XII-lea, ca Sfântul Scaun să participe la tratativele de pace, cu celebra întrebare retorică „Dar câte divizii are papa?” În 1953, la moartea lui Stalin, papa Pius al XII-lea a spus „Acum va vedea câte divizii avem”.

 

 

 

1940 – S-a născut Sanda Golopenţia-Eretescu, lingvist şi eseist, membră a Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe. Stabilită în SUA.

 

 

 

1941 – În urma rebeliunii legionare din 21-23.01.1941, conducătorul statului, generalul Ion Antonescu, organizează un plebiscit cu privire la politica internă.

90% dintre votanţi s-au pronunţat pentru politica guvernului Antonescu şi împotriva legionarilor; (02.03-05.03.1941).

 

 

 

1943 – S-a născut Lou Reed (Louis Firbank), vocalist, chitarist şi compozitor american (Velvet Underground).

 

 

 

 

Imagini pentru Lou Reed photos

 

 

 

 

 

1946 – Ho Și Min a devenit președinte al Vietnamului de Nord comunist.

 

 

 

 

Imagini pentru ho si min photos

 

 

 

 

 

 

1948- S-a născut chitaristul şi cîntăreţul irlandez  Rory Gallagher; (m.14.06.1995).

 

 

 

 

1949 – În România comunistă  a  fost adoptată legea de expropriere a moșiilor mai mari de 50 de ha.

 

 

 

 

1949 –  Căpitanul  James Gallagher a incheiat cu succes primul zbor non- stop in jurul Pamantului.

Avionul sau Lucky Lady II a aterizat cu bine la baza Fort Worth din Texas, Statele Unite, dupa un zbor de 94 de ore si un minut.

http://youtu.be/OXf1fSiOYPs

1950 – S-a născut  Karen Carpenter membră, alături de fratele său Richarda celebrei formaţii “The Carpenters”; (m.04.02.1983).

 

 

 

 

Imagini pentru Karen Carpenter,photos

 

 

 

 

 

1955 – S-a născut Dale Bozzio, cântăreaţă şi compozitoare americană membră a grupului de muzică  pop Missing Persons.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1958 – Debutează programele emise de Studioul teritorial Tîrgu Mureş al Radiodifuziunii Române.

 

 

 

 

1962 – S-a născut John Bon Jovi (John Bongiovi), vocalist şi compozitor american (Bon Jovi).

 

 

 

 

Imagini pentru John Bon Jovi photos

 

 

 

 

 

 

 

 

1964: A murit genialul inventator  Nicolae Vasilescu Karpen, inginer  autor al unor  importante lucrări în domeniul electrotehnicii, hidromecanicii şi al construcţiilor; (n. 1870, Craiova)

 

 

Imagini pentru Nicolae Vasilescu-Karpen, photos

 

 

A studiat la Şcoala Naţională de Drumuri şi Poduri din Bucureşti, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie. Apoi a luat drumul Parisului, fiindcă acolo putea să se pregătească mai bine în domeniul spre care se mutase interesul său – electrotehnica, absolvă Şcoala superioară de electricitate, în paralel cu studiile de fizică, la Universitate.

Rămâne în Franţa şi după încheierea studiilor, pentru a-şi da doctoratul în fizică, pe care l-a obţinut în prezenţa unei comisii strălucite, formată din Henri Poincaré, Gabriel Lippmann şi Henri Moissan.

După ce a predat un an electrotehnica la Universitatea din Lille, a revenit în ţară, unde se înfiinţase Catedra de electricitate şi electrotehnică, la Şcoala Naţională de Drumuri şi Poduri. Modernizează învăţământul românesc şi astfel ia fiinţă Şcoala Politehnică pe care o conduce timp de 20 de ani.

Participă la electrificarea oraşelor Câmpina şi Constanţa, inventează pilele Karpen, propune Academiei din Paris folosirea curenţilor purtători de înaltă frecvenţă pentru telefonia prin cablu la distanţă mare, a construit postul de telegrafie de la Băneasa, a studiat aderenţa fierului la beton. Inventatorul român s-a stins din viaţă în 1964.

A fost membru titular al Academiei Române din 1923, vicepreşedinte al acestui for (1929-1932; 1942-1944).

Dispozitivul SF de la Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida”

Una din invenţiile lui Karpen este însă la limita SF-ului, şi anume una din pilele Karpen, care se apropie poate cel mai mult dintre toate dispozitivele create de un perpetuum mobile.

„Pila termoelectrică cu temperatură uniformă”, cum este denumit dispozitivul de către inventatorul lui, este formată din electrozi de aur şi de platină neagră, cufundaţi în acid sulfuric de înaltă puritate. Inventatorul a promis că această pilă va funcţiona pentru totdeauna şi, într-adevăr, la şase decenii de la creare încă merge, generând electricitate.

Se pare că savantul român a descoperit ceva de o mare importanţă, numai că această pilă, aflată în prezent la Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Bucureşti, nu este accesibilă marelui public, fiind închisă într-un seif.

O posibilă sursă inepuizabilă de energie aşteaptă încă intrarea în producţie de masă, dar cine ştie din ce cauze aceasta nu se întâmplă…

 

 

 

 

 

 

1966 – S-a născut actriţa română Emilia Popescu.

 

 

 

 

https://i0.wp.com/www.crestinortodox.ro/admin/_files/newsannounce/emilia-ok.jpg

 

 

 

 

A fost decorată la 13 decembrie 2002,  alaturi de alti artisti romani,  cu Ordinul Național Pentru Merit in  grad de Cavaler, „Pentru devotamentul si harul puse artistice din slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui  veac si jumatate  de existență a Teatrului  NAȚIONAL din  București „.

 

 

 

1969 – Avionul Concorde a fost  testat pentru prima oară. Prototipul francez 001, pilotat de Andre Turcat, a decolat de pe aeroportul Toulouse şi a efectuat un zbor scurt de 28 de minute.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Avionul Concorde photos

 

 

 

 

După mai multe teste în lunile următoare, aeronava a depăşit bariera sunetului pe 1 octombrie 1969.

Primul prototip Concorde a fost retras la muzeul Aeroportului „Le Bourget” din Paris în octombrie 1973, după 397 de zboruri însumând 812 ore de zbor, dintre care 255 la viteze supersonice.

 

 

 

 

 

1972 – S-a constituit Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, filiala din Capitală a Uniunii Scriitorilor din România (USR), care are 1200 de membri şi în cadrul căreia funcţionează şase secţii, după genurile literare

 

 

 

 

 1972: Sonda spatiala americana Pioneer 10 a fost lansata pe orbita planetei Jupiter. Aceasta a fost prima sonda de explorare pământeană care a ajuns în afara spațiului terestru.

 

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru pioneer 10 photos

 

 

 

 

 

Misiunea a fost un real succes, Pioneer 10 fiind prima sonda spatiala care, dupa ce in decembrie 1973 a trecut prin centura de asteroizi a lui Jupiter, s-a apropiat la numai 130.000 de kilometri de imensa planeta si a transmis imagini cu prim-planuri.

 La 10 ani dupa acest eveniment, Pioneer 10 a depasit sistemul solar si a efectuat primele transmisiuni din spatiul interstelar.

In 31 martie 1997, misiunea a fost declarata oficial inchisa, insa cu toatea acestea sonda a continuat sa trimita date spre Terra.

Pe 23 ianuarie 2003, sonda a transmis ultimele mesaje spre Pamant, data dupa care NASA a anuntat ca Pioneer 10 nu mai are resurse energetice pentru a efectua transmisiuni catre planeta noastra

 

 

 

 

1973 – Începutul retragerii trupelor americane din Vietnam (proces ce va dura pînă în 29 martie 1973), ca urmare a tratatului încheiat la Paris, ce încheia războiul din Vietnam (1957-1973).

 

 

 

1981 – A murit compozitoarea română Maria Andriescu; (n.18.09.1878).

 

 

 

 

1989 – Liviu Cornel Babes, un pictor braşovean (n.10 septembrie 1942), s-a autoincendiat în timp ce cobora pe pârtia de schi Bradu din Poiana Braşov, în semn de protest față de regimul comunist din România.

 

 

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Liviu Cornel Babes,photos

 

 

 

 

 

El a lăsat în urma lui o pancartă cu mesajul: „Stop Mörder! Brașov = Auschwitz.

Era  o referire la represaliile cunoscute de participanţii la ampla revoltă anticomunistă din 15 noiembrie 1987, dintre care unii fuseseră lichidaţi în mod subtil de regim.

Gestul său extrem de protest a fost reflectat amplu de presa internaţională, dar în România regimul lui Ceauşescu a păstrat o tăcere de mormânt.

Dupa Revolutie, prin Legea nr. 93 din 3 iunie 1997, Liviu Cornel Babeș a fost declarat erou-martir, iar o stradă din Brașov îi poartă numele.
În ziua de 2 martie 2007, a fost dezvelită o placă de bronz comemorativă  în curtea Bisericii din Poiana Brașov.
Dumnezeu să-l odihnească!

 

 

1991 – A murit compozitorul si cântăreţul francez Serge Gainsbourg, unul dintre reprezentanții de seamă ai curentului inovator din muzica ușoară franceză; (n.02.04.1928).

 

 

 

 

Imagini pentru Serge Gainsbourg;photos

 

 

 

1992: Republica Moldova a devenit membră a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), odată cu adoptarea de către Adunarea Generală ONU a Rezoluţiei A/RES/46/223.

 

 

 

 

 

Imagini pentru r moldova harta

 

 

 

 

  Imediat după aderarea Republicii Moldova la ONU, mai multe din aceste agenţii, fonduri şi programe şi-au deschis, cu acordul Guvernului RM, oficii în ţară în vederea susţinerii activităţilor de promovare a democraţiei, bunei guvernări, prosperităţii, drepturilor omului şi consolidarea unui stat de drept modern şi european.

 

 

 

 

 

 

1992 : Președintele Republicii Moldova Mircea Snegur a autorizat o intervenție militară împotriva elementelor criminale  separatiste de pe malul stâng al Nistrului, dirijate și înarmate de Moscova.

Trupe ale Republicii Moldovenești Nistrene autoproclamate, preluat de pe basarabian.blogspot.com

Mercenari ai regimului separatist de la Tiraspol, preluat de pe basarabian.blogspot.com.png

Trupe ale Republicii Moldovenești Nistrene autoproclamate, preluat de pe basarabian.blogspot.com

Mercenari ai regimului separatist de la Tiraspol, preluat de pe basarabian.blogspot.com.png

La 2 martie 1992, după ce Republica Moldova a primit statutul de membru al ONU, Președintele Mircea Snegur a autorizat o intervenție militară împotriva elementeleor criminale de pe malul stîng al Nistrului.

Ulterior ziua de 2 martie este consemnată drept Ziua memoriei – zi de comemorare a celor căzuţi în cadrul Războiului de pe Nistru (1990-1992) pentru apărarea independenţei şi a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Răboiul de la Nistru, provocat și susținut pe toate căile de Rusia nu a început nicidecum pe 2 martie 1992! În acea zi Dubăsariul nimerise între două focuri deja pentru a patra oară. Războiul Transnistrian începe în realitate la 1-2 noiembrie 1990 cu ciocniri pe podul de la Dubăsari, cînd au murit primii polițiști și cetățeni din Dubăsari.

În acea zi, forțele nostalgice după imperiul sovietic au început conflictul armat, care a degenerat într-un război nedeclarat al Rusiei împotriva tînărului stat Republica Moldova.

După referendumul din 12 august 1990 privind crearea așa-numitei Republici Moldovenești Nistrene (R.M.N.), a fost planificată o operație de eliminare din Dubăsari a autorităților legale. La 1 noiembrie, pe drumuri au fost instalate puncte de control, s-a blocat podul de peste Nistru, iar la 2 noiembrie au fost scoase cu forța mulțimii dirijată de separatiști, organele locale ale puterii (instanța de judecată, procuratura, executivul) din sediile administrative.

Pentru restabilirea ordinii în oraș, au fost trimise subunități ale Ministerului Afacerilor Interne ale Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, deja suverane.

Pe drumul de acces spre Dubăsari au avut loc ciocniri cu populaţia civilă, în timpul cărora s-au înregistrat victime, iar în noiembrie 1991, pe acelaşi pod de la Dubăsari, au mai decedat încă trei poliţişti (Iabloctcin Genadii cu doi camarazi ai săi) din trupele cu destinaţie specială.

În esenţă, anume cu aceste evenimente a început confruntarea armată între poliţia moldovenească şi formaţiunile separatiste înarmate.

Puciul eşuat din august 1991 de la Moscova a fost un prilej ratat de lichidare a separatismului. „Profitînd de moment, organele noastre de securitate, se poate spune într-o singură noapte, au pus mîna pe majoritatea ideologilor separatismului din stînga Nistrului”, printre arestaţi aflîndu-se „preşedintele” separatist Igor Smirnov .

Populaţia moldovenească din oraşul Dubăsari a ieşit în stradă pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de autorităţile legitime (pînă atunci doar separatiştii organizau mitinguri în oraş).

Voluntari moldoveni în tranșee, Războiul Transnistrian 1990-1992, preluat de pe basarabian.blogspot.com

Casă distrusă în cadrul Războiului Transnistrian, preluat basarabia.discutfree.com

Voluntari moldoveni în tranșee, Războiul Transnistrian 1990-1992, preluat de pe basarabian.blogspot.com

Casă distrusă în cadrul Războiului Transnistrian, preluat basarabia.discutfree.com

În 2 martie 1992 poliţiştii din Dubăsari, lipsiţi de sprijinul Chişinăului şi cu armament insuficient în dotare (doar cîteva pistoale), acceptă să predea sediul în schimbul promisiunii că vor fi lăsaţi să plece, totuși vor fi arestați și duși la Tiraspol. Chișinăul nu a reacționat.

În timpul Războiului Transnistrian au murit circa 700 (militari și civili) de partea autorităților oficiale a Republicii Moldova și circa 1300 (transnistrieni, soldați ruși și cazaci) de partea separatiștilor, iar Republica Moldovenească Nistreană a ramas in afara controlului autorităților legale de la Chișinău, pana in zilele noastre

Trebuie menționat că începînd cu mijlocul anilor ’90, cei care au apărat integritatea Republicii Moldova s-au pomenit izolaţi, ponegriti și dați uitării de masiva propaganda prorusa din aceasta republica post sovietica.

http://youtu.be/d-KFslYCN9o

1999: Instanta Tribunalului Bucuresti a respins cererea Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (APADOR) si a Centrului de Asistenta pentru Organizatiile Neguvernamentale (CENTRAS), privind scoaterea in afara legii si dizolvarea pe cale judecatoreasca a Partidului Romania Mare, motivind ca o asemenea solicitare poate fi facuta doar de Guvern sau de presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, iar cazul poate fi solutionat numai de Curtea Constitutionala.

 

 

 

2003- Irakul declară că va renunţa la distrugerea rachetelor interzise Al Samoud 2,  în cazul în care Statele Unite lansează o ofensivă unilaterală împotriva sa.

 

 

 

 

 2007 –  A decedat  la Paris, Henri Troyat, (născut Lev Aslanovici Tarasov  (n. 1 noiembrie 1911, Moscova, Imperiul Rus ) , un romancier și istoric francez de origine rusă (descris inexact și ca scriitor rus de expresie franceză), membru al Academiei Franceze, laureat al unor premii importante, distins cu mai multe ordine si  medalii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost un reprezentant marcant al imigrației intelectuale ruse din Franța, generate de Revoluția din Octombrie (alături de alte nume mari ca Romain Gary sau Ivan Bunin).

 2018: A murit dirijorul și regizorul muzical spaniol Jesus Lopez Cobos;  (n. 1940)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfântul Teodot

Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Chiriniei

 

 

 

Sfantul Teodot s-a născut în Galatia (Asia Mica) și a fost episcop al cetății Cirene din Cipru. În timp ce împăratul romanilor Liciniu (311-324) ii persecuta pe crestini pentru ca nu aduceau jertfe zeilor, Teodot le cerea păgânilor sa se închine lui Hristos.

Când Sabin, conducătorul insulei Cipru, l-a sfatuit pe Teodot sa se lepede de Hristos, acesta a raspuns: “Daca ai ști tu bunătatea Dumnezeului meu, în Care îmi pun eu nădejdea, și Care în urma acestor chinuri mă va încununa pe mine cu fericita nemurire, și tu ai vrea sa suferi aceste chinuri numai să dobandesti ceea ce am.”

A fost întemnițat și supus la chinuri groaznice. La inceput, l-au pus pe un gratar de fier sub care au aprins un foc, apoi i-au batut cuie în talpi si l-au pus sa meargă.

Mulți din cei ce au văzut cu câta răbdare îndura chinurile, au primit credința in Hristos.

Sfantul Teodot a fost eliberat in vremea Sfantului Constantin cel Mare si a trecut la cele veșnice în anul 326.

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://youtu.be/Gh3x3rq7MqI

 

 

 

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 3. politicom.moldova.org/news/interviu-cu-ion-costas-adevaruri-despre-razboiul-din-transnistria-206898-rom.;

 4. altermedia.info/politica/conflictul-transnistrean-vzut-de-un-transnistrean_

 5. Vlad Grecu, „O viziune din focarul conflictului de la Dubăsari”, Editura Prut Internaţional, Chişinău, 2005

 6. basarabia91.net/2009/04/razboiul-din-transnistria

 7. e.maramures.ro;

 8. Tu stiai.ro

 9. Wikipedia.ro

 10.  doxologia.ro/sfantul-sfintit-mucenic-teodot- 

 11. Istoria md.

Publicitate

02/03/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. […] O ISTORIE A ZIEI DE 2 MARTIE. VIDEO […]

  Apreciază

  Pingback de ZIUA DE 2 MARTIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC | 02/03/2023 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: