CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 29 FEBRUARIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29 februarie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

În vremea lui Iulius Cezar, Calendarul roman avea doar 355 de zile, astfel că, la un moment dat, lunile anului nu mai corespundeau cu aceleasi anotimpuri. In anul 45 înainte de Hristos, denumit de istorici „anul confuziei”, Iulius Cezar a adăugat în calendar încă 9 de zile. Odată la patru ani, se mai adauga o zi pentru a sincroniza anul calendaristic, cu perioada dintre doua echinocții.

Explicaţia constă în faptul că un an este definit ca perioada completă de rotaţie a Pământului în jurul Soarelui, care după cele mai riguroase calcule se realizează în 365 de zile, 6 ore, 9 minute şi 9 secunde.

Având în vedere că omenirea are nevoie să se bazeze pe un calendar format dintr-un număr întreg de zile, a apărut convenţia ca, din patru în patru ani, cele şase ore şi ceva care se adună să se convertească într-o zi în plus în calendar. Este dacă vreţi, modalitatea de sincronizare a anului astronomic cu cel calendaristic sau al anotimpurilor.

Calendarul Iulian a rezistat pana la reforma gregoriana din anul 1582.

In Evul Mediu, capii bisericii erau complet derutati in a mai stabili data Pastelui: echinoctiul din calendar se decalase fata de cel real cu 10 zile. Dupa calcule complicate, Papa Gregoriu a gasit soluția. Fiindcă Pamântul realizează miscarea de rotatie in jurul Soarelui in 365 si aproape 6 ore, la fiecare 4 ani, lunii februarie i se mai adauga o zi.

Papa Gregoriu a pastrat regula anilor bisecti, insa a hotarat ca anii care se termina in 00 sa nu fie bisecti decat daca rezultatul impartirii lor la 400 este un numar intreg. Astfel, anul 2008 este bisect, dar 2100 nu va fi an bisect.

 

 

 

1468: S-a născut Papa Paul al III-lea.

 

 

 

Imagini pentru Papei Paul al III-lea.photos

 

 

 

Papa Paul al III-lea (latină : Paulus III), născut Alessandro Farnese , a fost șeful Bisericii Catolice și conducător al statelor papale din 13 octombrie 1534 până la moartea sa în 10 noiembrie 1549.

El a ajuns pe tronul papa în 1527, într-o perioadă plină de  incertitudini și tulburări în sânul Bisericii Catolice în urma Reformei protestante. În timpul pontificatului său a inițiat Contrareforma în cadrul  Consiliului de la Trent în 1545, precum și  campaniile militare împotriva protestanților din Germania.

El a recunoscut noi ordine religioase catolice  precum cele ale iezuiților și ale barnabiților. Paul al III-lea a fost un sprijinitor al artiștilor și savanților , inclusiv al lui  Michelangelo și al lui Nicolaus Copernic care i-a dedicat tratatul său heliocentric .

În anul 1536 din ordinul Papei Paul al III-lea soclul Columnei lui Traian din Roma a fost eliberat din ruinele forului lui Traian .

 

 

 

 

1616: Navigatorul olandez Willem Cornelis Schouten (n. 1567 – m. 1625) a fost primul explorator care a ocolit Capul Horn, în expediția pentru căutarea unui nou drum spre Oceanul Pacific.

 

 

 

 1676: Feodor al III-lea devine Țar al Rusiei.

 

 

 

Imagini pentru Feodor al III-lea al Rusiei. photos

 

 

 

Feodor al III-lea Alexeevici al Rusiei (n.9 iunie 1661, Moscova – d.7 mai 1682) a fost Țar al Rusiei în perioada 1676 – 1682.

  Feodor a fost fiul cel mare al Țarului Alexei I al Rusiei și a primei sale soții, Maria Miloslavskaia.

În 1676, la vârsta de 15 ani, i-a succedat tatălui său la tron. A primit o educație excelentă de la Simeon Polotski, cel mai învățat călugăr slavon  și avea aspirații literare.

A contribuit la traducerea a doi psalmi dintr-o psaltire publicată în 1679. Cea mai ambițioasă inițiativă cu caracter politic din timpul domniei sale a fost recensământul pământurilor început în 1680.

În 1680 Feodor s-a căsătorit cu Agafia Grușevskaia, fiica unui nobil polonez ortodox, care a dat naștere unui fiu, Ilia, în iulie 1681, însă atât ea cât și copilul au murit după câteva zile.

Țarul a fost îndemnat de consilieri să se recăsătorească cât mai repede din motive dinastice. S-a recăsătorit în februarie 1682 cu Marfa Apraxina. Înainte de Paștele din 1682, Feodor s-a îmbolnăvit grav și a murit fără să desemneze nici un moștenitor.

 

 

 

1784: S-a născut arhitectul german Leo von Klenze, una dintre cele mai importante figuri ale Neoclasicismului german; (m. 1864).

 

 

 

 1792: S-a născut compozitorul italian Gioacchino Rossini; (m. 1868).

 

 

 

 

Imagini pentru Gioacchino Rossini; photos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1814: Franța învinge Rusi, aliată cu Prusia, în Bătălia de la Brienne.

 

 

  1828:  Împăratul rus Nicolae I a promulgat regulamentul privind administrarea Basarabiei ţariste, în conformitate cu care sunt instituite: Administraţia Regională, Judecătoria Penală şi Judecătoria Civilă, Direcţia Financiară.

Consiliului Suprem i se schimbă denumirea în Consiliul Regional. Funcţia de rezident imperial este suspendată, oblicaţiile acestuia fiind trecute guvernatorului general al Novorosiei şi Basarabiei. Prin noul regulament guvernul ţarist a lichidat acea autonomie limitată pe care o acordase Basaraţiei ţariste cu 10 ani în urmă.

 

 

 

1828: S-a născut John Philip Holland, inventatorul si constructorul primului submarin modern, acceptat de U.S. Navy; (d. 12 august 1914).

 

 

 

1845: „Corbul” (The Raven), de Edgar Allan Poe, este publicat pentru prima dată în „New York Evening Mirror”.

 

 

 

1856: Regina Victoria a înființat ordinul Crucea Victoria (VICTORIA CROSS), inițial pentru a-i distinge pe militarii britanici cu merite deosebite în Războiul Crimeei.

 

 

1860: S-a născut statisticianul american de origine germană Herman Hollerith; în 1889 a realizat prima maşină de calculat (un tabulator mecanic bazat pe carduri perforate, gândit pentru a-l ajuta în munca sa de centralizare rapidă a statisticilor); (m. 1929).

 

 

1886: Germanul Karl Friederich Benz (1844-1929 a fost brevetat pentru fabricarea primului automobil funcțional din lume, alimentat cu benzină.

 

 

 

1891: Liliuokalani este proclamată regină a Hawaii; va fi ultimul monarh al cestui arhipeleag din Pacific, înainte de ocuparea acesteia de către SUA.

 

 

 

 

1896: Doctorul Emile Grubbe a utilizat pentru prima oară radiațiile pentru a tratata cancerul de sân al pacientei sale Rose Lee din Chicago.

 

 

 1900, 29.II./13.III:  S-a născut (la Izmir, acum în Turcia) poetul şi diplomatul grec Seferis (pseudonimul lui Georgios Seferiades), laureat al  Premiului Nobel pentru literatură pe 1963 (m. 1971) 

 

 

1904: S-a născut Jimmy Dorsey, saxofonist, clarinetist și șef de orchestră american (m. 1957)

 

 

1916: Primul Război Mondial: Germania a efectuat primul raid aerian de bombardament cu aparate „Zeppelin” deasupra Parisului.  

 

 

1920: S-a născut Michelle Morgan (pseudonimul lui Simone Renée Roussel), una dintre cele mai mari actrițe franceze ale secolului al XX-lea (m. 2016).

 

 

 

1923: Consiliul de Miniștri a aprobat statutul Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR). 

 

 

 

1936: Se înfiinţează organizaţia turistică de stat din România – Oficiul Naţional de Turism.

 

 

1936: S-a născut român scriitorul Marin Sorescu, poet, dramaturg şi eseist; membru titular al Academiei Române din 1992 (m. 1996). NOTĂ: Deşi în acte data naşterii este 19 februarie, familia poetului susţine că ziua de naştere este 29.II.1936.

 

 

 

 

1940:  Hattie MCDaniel a devenit prima actriţă de culoare care a primit un Oscar pentru rolul din filmul american “Pe aripile vântului”.

 

 

 

 1940: S-a născut (în insula Imbros, din Turcia) Sanctitatea Sa Bartolomeu I (numele laic: Dimitrios Archontonis), patriarh ecumenic de Constantinopol (al 270-lea), din 2.XI.1991 (după moartea patriarhului Dimitrios I).

Bartolomeu I (liderul spiritual al tuturor ortodocşilor din lume) exercită tripla funcţie inerentă rangului său: este arhiepiscop de Constantinopol, este primul dintre cei circa 80 de episcopi ai Patriarhiei Ecumenice răspândiţi în întreaga lume şi este „primul între egali” (în latină, primus inter pares) în cadrul episcopatului ortodox; cu acest titlu el exercită prerogativele de prezidare, coordonare şi iniţiativă în toate problemele panortodoxe; membru de onoare străin al Academiei Române (2004). 

 

 

 

1947: URSS semnează,după încheierea celei de-a doua conflagrații mondiale, Tratatul de pace cu România .

 

 

 

1949: Marea Britanie recunoaște statul Israel.

 

 

 

1950: La Johannesburg (Africa de Sud) izbucnesc primele tulburări provocate de politica rasială a Africii de Sud.

 

 

 

 1952 : În satul Copăceni, raionul Sîngerei, R.S.S. Moldovenească, U.R.S.S., se naște Gheorghe Duca – om de știință din Republica Moldova, președinte al Academiei de Științe a Moldovei.

Gheorghe Duca (n.1952), om de știință din Republica Moldova, președinte a Academiei de Științe a Moldovei

Gheorghe Duca (n.1952), om de știință din Republica Moldova, președinte a Academiei de Științe a Moldovei

Gheorghe Duca a urmat cursurile Facultății de Chimie din cadrul Universității de Stat din Chișinău (azi Universitatea de Stat a Moldovei) în perioada 1969-1974. Obține în anul 1979 titlul științific de Doctor în științe (specializarea Chimia Fizică). În anul 1983, este laureat al Premiului de Stat pentru Tineret în domeniul Științelor și Tehnicii din R.S.S. Moldovenească. Între anii 1985-1988, urmează un stagiu de instruire post-doctorat la Institutul de Chimie Fizică al Academiei de Științe din Rusia.

În anul 1989, obține titlul de Doctor Habilitat în științe în Protecția Mediului; în Cinetică și Cataliză la Universitatea de Stat din Odessa (astăzi în Ucraina), cu teza „Mecanismele proceselor eco-chimice în mediu acvatic”.

 Gheorghe Duca este încadrat în învățământul universitar din R.S.S.M. În perioada 1988-1992, deține funcția de șef al Catedrei de Chimie Fizică a Universității de Stat din Moldova. În anul 1990, obține gradul didactic de Profesor universitar la Universitatea de Stat din Moldova. Între anii 1991-1998, este Director al Centrului de Cercetări în Domeniul Chimiei Industriale și Ecologice al Universității de Stat din Moldova. Prof. Gheorghe Duca a îndeplinit în perioada 1992-1998 funcția de Decan al Facultății de Chimie Industrială și Ecologică din cadrul Universității de Stat din Moldova. De asemenea, prin cumul, între anii 1992-1995, a fost și Decan al Facultății de Ecologie din cadrul Universității Internaționale din Moldova.

Prof. Gheorghe Duca a fost ales în anul 1992 ca membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, apoi în anul 2000 ca membru titular al aceleiași instituții academice. Tot din anul 2000, este președinte de onoare al Asociației de Cercetare și Dezvoltare din Moldova (MRDA). În anul 2007 a fost ales ca membru de onoare al Academiei Române.

A fost ales în anul 1998 deputat în Parlamentul Republicii Moldova.  

În anul 2000, este numit Consul Onorific al Greciei în Republica Moldova. În baza votului de încredere acordat de Parlament, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, la 19 aprilie 2001, este numit în funcția de ministru al ecologiei, construcțiilor și dezvoltării teritoriului în primul guvern condus de Vasile Tarlev. În calitate de ministru, Gheorghe Duca nu a votat pentru schimbarea denumirii obiectului de studii “limba română” în “limba moldovenească”.

La data de 5 februarie 2004, ministrul Gheorghe Duca a fost ales în funcția de președinte al Academiei de Științe din Moldova, demisionând din guvern. 

 A fost reales ca președinte al Academiei de Științe din Moldova la data de 21 februarie 2008.

Acad. Gheorghe Duca este autor a 36 de monografii și manuale, 82 de brevete, 350 de articole științifice în domeniile chimiei fizice, chimiei ecologice și tehnologiei chimice.

A participat la numeroase conferințe științifice în domeniul chimiei ecologice și al evaluării riscurilor chimice. Este deținător al mai multor premii și medalii de aur și argint la Expozițiile Internaționale de Invenții.

 

 

 

1954: S-a născut Oprah Winfrey, o celebră actriță și gazdă tv. de talk show american

 

 

1956: S-a născut Matei Vișniec, poet și dramaturg român, stabilit din 1987 la Paris

 

 

 

1956: S-a născut  actorul român de teatru și film  Florin Călinescu.

 

 

 

1960: Cu 15 minute înainte de miezul nopţii, oraşul marocan Agadir a fost distrus în totalitate de un cutremur cu magnitudinea de 7,6 grade pe scara Richter. Seismul a durat aproximativ 15 secunde iar în urma acestuia au murit 15 mii de oameni. Tot atunci a a fost distrusă, în totalitate, şi cetatea antică Kasbah

 

 

 

1962: S-a născut Oana Pellea, actriță română de teatru și film, fiica marelui actor Amza Pellea.

 

 

 

 1980: A murit Gheorghe Ștefan, istoric și arheolog român, specialist în istoria veche şi arheologia României, membru corespondent al Academiei Române din 1952; (n. 1899).

 

 

 

1980: A decedat Yigal Allon, ministru în guvernul Israelului (n. 1918).

 

 

 

1988: Arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu este arestat împreună cu un grup de circa 100 de clerici, în timpul demonstraţiei anti-apartheid de cinci zile de la Cape Town.

 

 

 

1990: A doua zi a Mineriadei  conduse de liderul minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma.
  

 

 

 

2002: În Discursul despre Starea Națiunii, președintele american George W. Bush a declarat guvernele Irakului, Iranului și Coreei de Nord drept „Axa răului”.

 

 

 2004: Jean-Bertrand Aristide este îndepărtat prin lovitură de stat din funcţia de preşedinte al Republicii Haiti, locul său fiind luat de 

 Boniface Alexandre (2004-2006).

 

 

 2004: A murit dramaturgul și scriitorul american Jerome Lawrence; (n. 1915).

 

 

 

2012: Tokyo Skytree a devenit a doua cea mai înaltă clădire din lume, măsurând nu mai puţin de 634 metri înălţime.

 

 

Imagini pentru Tokyo Skytree photos

 

 

 

 

2012: Tenismanul român  Horia Tecău câștigă finala de dublu mixt la Australian Open.

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

Imagini pentru sfinți ortodocsi 29 februarie 2020 icoane

 

 

Cercetând calendarul creştin ortodox al anului 2020, observăm că pe 29 februarie este marcată sărbătoarea Sfântului Casian Romanul, celebrat alături de Sfântul Gherman din Dobrogea în anii nebisecţi pe 28 februarie .

O veche legendă spune că Sfântul Casian ar fi mers la Dumnezeu să-i ceară să fie şi el sărbătorit, precum alţi sfinţi, să aibă o zi a lui. Însă Ziditorul a fost nemulţumit de măsura faptelor bune pe care le-a săvârşit şi, supărat, i-a spus sfântului să plece şi să se întoarcă doar din patru în patru ani.

Aceasta ar fi explicaţia pentru care sărbătoarea sa se mută de pe 28 pe 29 februarie în anii bisecţi.

Despre Sfântul Casian se cunoaşte faptul că era din cetatea Romei si se trăgea din părinţi luminaţi, care i-au insuflat încă din copilărie, o aplecare aparte către învăţătură. Tânărul Casian avea să înveţe la perfecţie filosofia şi astronomia, dar mai ales Tainele Sfintei Scripturi.

A intrat într-un schit şi s-a fãcut monah, ducând o viaţă plină de nevoinţe dar şi de ascultare şi chibzuială, luând apoi, pentru o vreme, calea sihăstriei.

A  mers, apoi, în pelerinaj la mănăstirile Egiptului şi ale Tebaidei, la muntele Nitriei şi al Asiei, în Pont şi Capadocia, adunând informaţii despre vieţile tuturor părinţilor care au luat apoi forma unor iscusite scrieri şi învăţături ale Sfântului Casian, care ne inspiră şi în zilele noastre.

Sfântul Gherman din Dobrogea este şi el sărbătorit din patru în patru ani la 29 februarie. El s-a născut în nordul Dobrogei, în jurul anului 368, la Casimcea, care este şi vatra străbună a Sfântului Ioan Casian.

După ce a studiat în localitatea natală alături de Casian, cu care a fost prieten până la moarte, a mers la Constantinopol unde a deprins învăţătura Sfinţilor Părinţi. Apoi, tot împreună cu Casian, a îmbrăcat haina monahală la o mănăstire din sudul Dobrogei.

A mers, împreună cu cuviosul Casian să se închine Cuvioşilor Părinţi de pe Valea Nilului, iar mai apoi a mers, spre închinare, la mormântul Domnului Iisus Hristos.

În jurul anului 400, la Constantinopol, Sfântul Ioan Gură de Aur i-a hirotonit – pe Sfântul Ioan Casian diacon, iar pe Cuviosul Gherman, preot.

După circa trei ani, când ierarhi din Răsărit s-au ridicat împotriva Sfântului Ioan Gură de Aur, Cuviosul Gherman a luat apărarea marelui ierarh.

Gherman a fost atât de iubit de prietenul său Casian, încât acesta îl numea, în lucrarea „Convorbiri cu Părinţii din Pustie”, „Sfântul Părinte Gherman”.

El a rămas în istorie ca un susţinător al vieţii monahale în Dobrogea, dar şi în Italia şi Galia, fiind însoţit de harul Duhului Sfânt.

Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române dn iunie 1992, hotărăşte canonizarea Sfinţilor Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman, aceştia fiind prăznuiţi în ziua de 29 februarie (în anii bisecţi), sau 28 februarie.

 

 

 

 

 

ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (Surse):

 

 

 www.Creștin Ortodox.ro

 www.Istoria md.

 www.rador.ro/calendarul-evenimentelor-29-februarie 

 www.rador.ro/ documentar-29-februarie semnificatia-anului-bisect 

 www.ziare.com/ ciudateniile-zilei-de-29-februarie ;

Wikipedia.ro;

http://cultural.bzi.ro

 

29/02/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: