CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Iniţiativa cetăţenească europeană lansată de Consiliul Naţional Secuiesc în vederea protecţiei regiunilor naţionale a fost sprijinită de o hotărâre a Parlamentului Ungariei


Imagini pentru parlament budapesta photos

Foto: Parlamentul de la Budapesta

Parlamentul ungar sprijină iniţiativa cetăţenească europeană lansată de Consiliul Naţional Secuiesc

Budapesta, marţi, 25 februarie 2020 (MTI) – Parlamentul Ungariei şi-a afirmat prin hotărâre sprijinul privind iniţiativa cetăţenească europeană, lansată de Consiliul Naţional Secuiesc în vederea protecţiei regiunilor naţionale.

Hotărârea Parlamentului iniţiată de partidul LMP (Politica Poate fi Altfel), dar sprijinit şi de coaliţia guvernamentală, Jobbik şi MSZP (Partidul Socialist Ungar) a fost adoptată marţi cu unanimitatea celor 158 de voturi.

Conform expunerii de motive, această hotărâre are o semnificaţie simbolică la o sută de ani după tratatul de pace de la  Trianon, în anul solidarităţii naţionale a maghiarilor.

Consiliul Naţional Secuiesc s-a judecat timp de 6 ani în Curtea Europeană pentru a putea lansa iniţiativa al cărei succes esteinteresul tuturor, de aceea parlamentul cheamă toată lumea la semnarea ei pe site-ul nemzetiregiok.eu.

Prin hotărârea de marţi, Parlamentul salută iniţiativa  cetăţenească europeană intitulată “Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi păstrarea/sustenabilitatea culturilor regionale”, care solicită în esenţă ca politica de coeziune a Uniunii Europene să trateze cu o atenţie deosebită regiunile care se deosebesc de celelalte regiuni din jur prin particularităţi naţionale, etnice, culturale, religioase sau lingvistice.

Parlamentul are convingerea că rămânerea în urmă a acestor regiuni, printre care şi unele zone geografice care nu dispun de competenţele unei administraţii publice, poate fi prevenită asigurându-le egalitatea de şanse privind accesul la fondurile structurale precum şi celelalte fonduri, surse şi programe ale Uniunii Europene, prin protejarea particularităţilor şi păstrarea identităţii regionale ale acestora.

Parlament cheamă maghiarii din ţară şi pe conaţionalii lor care trăiesc în alte ţări să sprijine iniţiativa cetăţenească prin semnătura lor, în număr cât mai mare.Hotărârea va intra în vigoare în ziua următoare datei publicării.

https://hirado.hu/2020/02/25/parlamentul-ungar-sprijina-initiativa-cetateneasca-europeanalansata-de-consiliul-national-secuiesc/

 

 

 

NOTĂ: 

 

Pentru ca iniţiativa să aibă succes și să fie luată în discuție la nivelul instituțiilor europene,  sunt necesare cel puţin un milion de semnături, strânse din şapte state membre, până la 7 mai 2020. Până acum, la inițiativă au aderat 30000 de semnatari.

Iniţiativele cetăţenești europene sunt un instrument prin care cetăţenii europeni pot prezenta o chestiune ca fiind importantă pentru ei şi pot solicita Comisiei Europene să ia măsuri în acest sens. Inițiativa lansată de Consiliul național secuiesc, o organizație politică din România înființată în 2003 la Sfântu Gheorghe, Covasna, care își dorește autonomia teritorială a regiunilor în care secuii sunt majoritari, își propune să determine Uniunea Europeană să acorde o atenţie deosebită acelor regiuni care se deosebesc de regiunile din jurul lor prin particularităţile lor naţionale, etnice, culturale, religioase şi lingvistice.

 

29/02/2020 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: