CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 22 FEBRUARIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 februarie, istoricul zilei

705 – Împărăteasa Wu Zetian renunță la tron și este restaurarată  dinastia Tang.

 În istoria Chinei, Wu Zetian a fost singura femeie care a urcat pe tronul imperial, ea fiind  unul dintre cei mai remarcabili lideri  pe care i-a avut  vreodată această țară.

Mulți istorici o compară cu faraonul Hatshepsut, cu regina Elisabeta I si cu țarina Ecaterina a II-a.

 

 

 

Wu Zetian

 

Si-a trimis generalii sa anexeze Coreea, a redus taxele si a crescut producția din agricultură, a sprijinit  raspândirea Budismului în China si a oficializat aceasta religie , înlocuind Taoismul.

A rămas pe tron  aproximativ 15 de ani, până când, la vârsta de 80 de ani, fiind grav bolnavă, a fost destituită.

A murit mai târziu, în același an, iar la 3 martie dinastia Tang a fost restaurată.  

Desi, domnia sa a fost extrem de sângeroasă, Wu Zetian va ramane in istorie ca o fascinantă personalitate si ca unicul impărat de sex feminin al Chinei.

 

 

 

  1269 – Prima menţiune documentară a Cetăţii Deva, într-un act emis de Ştefan – duce de Transilvania, în care se aminteşte de Castrum Deva. Începând cu 1307, cetatea a devenit reşedinţă voievodală.

Cetatea, care servea ca fortăreaţă militară, a fost transformată de Iancu de Hunedoara în castel nobiliar (1453) şi întărită succesiv între secolele XVI-XVIII, ajungând printre cele mai puternice din Transilvania

 

 

 

1281 – Martin IV (n. cca 1210/1220 – 28 martie 1285), născut Simon de Brion, devine Papa.

S-a născut la castelul de Meinpincien, Ile-de-France, Franța, a studiat  la Universitatea din Paris, și se pare ca  a urmat si cursuri de drept la Padova și Bologna, in Italia.

Pontificatul său a durat patru ani și o lună.

Judecat cu asprime de contemporanii săi și de unii  istoricii moderni, pontificatul sau a fost total aservit intereselor lui Charles de Anjou și ambițiilor  franceze.

 

 

 1371 – Robert al II-lea Stuart devine rege al Scotiei.

Robert al II-lea ( 1316 – 19 aprilie 1390), a fost  primul rege din dinastia Stuart. si a domnit intre 22 februarie 1371 – 19 aprilie  1390.

 

 

 

 

 

1403 – S-a născut  regele Charles al VII-lea al Franței; (d. 22 iulie 1461).

A domnit  din 1422 până la moartea sa.

A fost membru al Casei de Valois, fiu al regelui Carol al VI-lea, însă succesiunea sa la tronul Franței a rămas discutabilă datorita  ocupației engleze din nordul Franței.

Cu toate acestea, a fost încoronat la Reims în 1429, fiind ajutat si de Ioana d’Arc, luptatoare pentru eliberarea Franței de englezi.

Domnia sa a fost marcată de luptele cu fiul său, Ludovic al XI-l

Este primul rege care reușește să-și creeze o armată permanentă. În 1444 Carol al VII-lea  și Henric al VI-lea al Angliei  au încheiat un armistițiu.

Deși acum englezii își limitau pretnțiile la Normandia și Guyenne, Carol nu a vrut o pace definitivă și a acordat regelui Angliei mâna fiicei lui René I al Neapolelui, Margareta de Anjou.

 

 

1440 – S-a născut regele Ladislaus Postumul, duce de Austria, rege al Ungariei (sub numele de Ladislau V) din 1444 și rege al Boemiei din 1453 ; (d. 23 noiembrie 1457).

 

A fost singurul fiu al lui Albert al II-lea al Imperiului romano-german si al Elisabetei de Luxemburg. A fost numit Postumul pentru că  s-a  născut   la patru luni după moartea tatălui său.

A  decedat  subit la Praga la 23 noiembrie 1457 în timp ce se pregătesc pentru căsătoria sa cu Magdalena de Valois  , fiica lui Charles al VII-lea al Frantei.

Se zvonea  ca adversarii săi politici din Boemia l-au otrăvit, dar în secolul 20, s-a arătat că Ladislau a murit de leucemie, o boală recunoscută în acea perioadă.

L-a urmat la tronul Ungariei, Matei Corvin.

 

 

 

1495 –  Charles al VIII- lea al Frantei ocupa  fara lupta orasul Neapole si se încoroneaza rege al Neapolelui.

 

 

 

1512 – A murit  Amerigo Vespucci , explorator italian, cel al carui nume avea sa dea denumirea continentului America.

 

 

 

 

Imagini pentru Amerigo Vespucci photos

Amerigo Vespucci  (n.9 martie  1454)

ORIGINEA NUMELUI DE „AMERICA”

La începutul secolului al XVI-dea în orasul Saint Die din Lorena a luat fiinta un cerc geografic din care faceau parte cîtiva tineri învatati.

Unul dintre ei, Martin Waldseemuller, a scris o mica lucriare intitulata „Introducere în cosmografie” („,Cosmographi!ae introductio”), care a fost publicata în 1507. In anexa, lucrarea cuprindea doua scrisori ale lui Amerigo Vespucci (in traducere latina).

In cartea lui WaldseemuHer se întîlneste pentru prima oara numele de „America”. Dupa ce aminteste ca scriitorii din antichitate împarteau pamântul locuit în trei parti — Europa, Asia si Africa — carora „li s-a dat numele dupa niste femei”, Waildseemuller scrie: „Acum aceste con­tinente sînt mai bine cunoscute, iar Amerigo Vespucci a descoperit un al patrulea continent.

Nu vad de ce, cine si cu ce drept ar putea sa interzica numirea acestui continent Ţara lui Amerigo sau America”.

Nu se poate presupune ca prin aceasta declaratie Waldseemuller ar fi vrut sa stirbeasca câtusi de putin gloria lui Columb. Pentru el, ca si pentru alti geografi de la începutul secolului al XVI-lea, Columb si Vespucci erau cei care au descoperit pamînturi noi în parti diferite ale lumii.

Columb nu a facut decât sa cerceteze mai mult Asia: contemporanii sai credeau ca pamânturile descoperite de el erau insule si peninsule ale Lumii vechi — o parte din Asia de est tropicala, dupa cum teritoriile descoperite de Cabot (tatal si fiul)  li se pareau a fi o parte din Asia de nord-est cu clima rece.

Vespucci însa „descoperise al patrulea continent, „Lumea noua”, un continent necunoscut „celor din antichi­tate”, care se întindea de ambele parti ale ecuatorului, ca si Africa, dar care este despartit de Africa prin oceanul Atlantic.

Recapituland, trebuie mentionat ca Vespucci a fost primul european ajuns în Brazilia. A fost primul ce a călcat pe coastele Uruguayului și Argentinei.

A descoperit unele dintre cele mai importante fluvii ale lumii: Amazon, Pavia, Rio de la Plata.

Pe lângă acestea a explorat aproximativ 6000 de mile de coastă, mai mult decât oricine altcineva. A fost primul ce a observat existența curentului ecuatorial. Cea mai importantă piesă a sa a fost însă redescoperirea Americii.

În cinstea lui,  unul dintre cei mai mari navigatori ai Noii Lumi, continentul descoperit îi poartă numele, începând din anul 1507.

 

1632 – Galileo Galilei publică  lucrarea sa “Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii”, în care a comparat sistemul  sistemul conceput de Copernic cu cel ptolemeic traditional.

See Explanation.  Clicking on the picture will download   the highest resolution version available. 

În sistemul copernician, Pământul și celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui, pe când în cel ptolemaic toate corpurile cerești se rotesc în jurul Pământului.

Galileo’s main work, Dialogue Concerning the Two Chief World Systems, was published 380 years ago. Download it here: http://goo.gl/iwdnn.

În 1633, pe baza acestei cărți Galileo a fost condamnat pentru „gravă suspiciune de erezie”.

Lucrarea sa a fost  inclusă în Indicele cartilor interzise, unde a ramas pana in anul  1835.

1708 – Antim Ivireanul este ales mitropolit al Ungro-Vlahiei ( Tarii Romanesti), după moartea predecesorului său, Teodosie, la recomandarea și cu sprijinul domnitorului Constantin Brâncoveanu.

Antim Ivireanul s-a născut în Iviria (Georgia de astăzi), în anul 1650, dar activitatea sa în slujba bisericii şi-a desfăşurat-o în Ţara Românească.

A fost, pe rând,egumen al manastirii  Snagov, episcop  de Vâlcea şi mitropolit   al Ţării Româneşti.

În acelaşi timp, a fost şi un mare om de cultură: tipograf, gravor, teolog şi autor al celebrelor Didahii (o colecție de predici folosite la Marile Sărbători de peste an).

Fiind un apărător energic al drepturilor Bisericii şi ale poporului român, din pricina atitudinii sale antiotomane, în toamna anului 1716, la cererea domnitorului Nicolae Mavrocordat (primul domn fanariot al Ţării Româneşti), a fost înlăturat din scaun, închis, caterisit de patriarhul ecumenic şi condamnat la exil pe viaţă în mănăstirea “Sf. Ecaterina” de la Muntele Sinai.

A fost ucis de ostaşii turci care îl escortau pe drumul exilului. Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste pe data de 27 septembrie.

1732 – S-a născut primul președinte ales al SUA, George Washington; (d. 1799).

Imagini pentru George Washington photos

A fost ales în unanimitate ca prim președinte al SUA (1789) și  reales în 1792. În 1796 a refuzat al treilea mandat.

 

1788 – S-a născut  filosoful german Arthur Schopenhauer ; (d. 21 septembrie 1860).

 Schopenhauer s-a  situat  în problema teoriei cunoașterii pe pozițiile  idealismului, opera sa fiind influențată de Platon si Immanuel Kant.

1814 – S-a născut Grigore Alexandrescu, poet și prozator , unul dintre cei mai de seama fabulisti români; (d.25 noiembrie 1885).

A debutat cu poezii publicate în Curierul Românesc condus de Ion Heliade Rădulescu. Poezia sa a fost influențată de ideile care au pregătit Revoluția din 1848.

Poet liric, scrie mai întâi meditații romantice, sub influența lui Lamartine.  Cea mai reușită este Umbra lui Mircea. La Cozia (făcuse o călătorie în Oltenia, cu prietenul Ion Ghica).

E ultimul fabulist autentic din literatura română, si a lasat vreo 40 de fabule, în care adevărul e mascat, din cauza cenzurii autorităților (Câinele și cățelul, Boul și vițelul, Dreptatea leului, Vulpea liberală, ș.a.).

Lui Alexandrescu îi revine meritul de a fi consacrat în literatura română ca specii literare autonome epistola, meditația și satira. A tradus din Lamartine și Byron.

1819 –  S-a născut James Russell Lowell, poet și eseist american; (d. 1891).

 

1819 –  În urma Tratatului Adams-Onís, Spania  a vândut Florida  Stateleor Unite, pentru  suma de 5 milioane  USD.

File:East and West Florida 1810.jpg

  Tratatul Adams–Onís din 1819 (denumit oficial Tratatul de Amiciție, Înțelegere și Granițe între Statele Unite ale Americii și Majestatea Sa Catolică, uneori denumit Tratatul de Achiziție a Floridei, sau Tratatul Transcontinental din 1819), a pus capăt unei dispute de frontieră din America de Nord, între Statele Unite și Spania.

Tratatul a fost rezultatul tensiunilor crescânde între SUA și Spania privind drepturile teritoriale într-o perioadă de slăbire a puterii Spaniei în Lumea Nouă.

Pe lângă cedarea Floridei către Statele Unite, tratatul a rezolvat o dispută teritorială din zona râului Sabine din Texas și a stabilit limitele teritoriului american și revendicările în zona Munților Stâncoși și spre vest către Oceanul Pacific în schimbul plății de către Statele Unite a revendicărilor locuitorilor zonei față de guvernul spaniol în valoare de 5.000.000 de dolari și a renunțării la revendicările asupra teritoriului din Texas de la vest de râul Sabine și a altor teritorii spaniole conform termenilor Achiziției Louisianei.

 1821 – Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei, a trecut Prutul, intrând în Moldova, unde a încercat să atragă adepți pentru mișcarea sa.

1847- În bătălia de la Buena Vista, 5.000 de militari americani înfrang o armata de 15000 mexicani.

 1848 –  In Franța izbucneste revolutia, în urma careia regele Ludovic-Filip abdica si se refugiaza in Anglia si se instaureaza republica.

1875 –  A murit la Paris, pictorul francez Jean-Baptiste Camille Corot; (n.16 iulie  1796, Paris).

Fișier:Camille Corot-Nadar corrected.jpg

A fost unul dintre marii pictori peisagiști francezi ai secolului al XIX–lea. Camille Corot este pictorul care a eliberat arta picturii peisagistice de restricțiile impuse de neoclasicism.

A fost un maestru al picturii plein-air și a influențat impresionismul, curent la a cărui naștere a asistat. Corot poate fi socotit un  precursor al impresionismului.

1857 –  S-a născut fizicianul german Heinrich Rudolf Hertz; (d. 1 iunie 1894).

1864 – S-a născut Jules Renard, romancier și dramaturg francez; (d. 22 mai 1910).

Între cele mai cunoscute traduceri ale scrierilor sale în limba romana se numara : “Morcoveață”Pagini de istorie naturală, Jurnal.

1882 –  Serbia se proclamă regat, iar  Milan Obrenovic devine primul rege al Serbiei moderne, sub numele de Milan I (1882-1889).

kralj-milan

Milan Obrenović  s-a nascut la 22 august 1854 la Marasesti in Moldova  si a decedat la 11 februarie 1901 la Viena.

A fost principe al Serbiei intre anii 1868-1882  sub numele de  Milan IV Obrenović,dupa care a devenit rege al Serbiei sub numele de Milan I domnind pana in anul 1889cand a abdicat in favoarea fiului sau Alexandru.

1889 – Preşedintele american Grover Cleveland semnează un proiect de lege prin care sunt admise Dakota de Nord, Dakota de Sud, Montana şi Washington, in randul statelor componente ale S.U.A.

 1900 – A avut  loc prima audiţie, la Paris, a „Sonatei a II-a pentru pian şi vioară”, de George Enescu.

 1900 – S-a născut la Calanda în Spania, marele regizor spaniol de film Luis Buñuel; (d. 29 iulie 1983, Mexic).

Imagini pentru bunuel photos

Legăturile sale cu partidul comunist (în calitate de militant marxist) l-au obligatat să-și exercite profesia de regizor în Franța, Statele Unite și Mexic.

Cariera lui cinematografică începe odată cu intrarea lui în cercul suprarealiștilor, influențat fiind de prietenii săi precum Salvador Dalí, André Breton, Max Ernst, Marcel Duchamp, Paul Éluard – la rândul lor, aflați printre cei mai importanți inițiatori ai mișcării însăși.

 Primul său film, ”El perro andaluz” (Câinele andaluz), un scurt metraj de 17 minute, alb-negru, mut, a scandalizat (scop declarat al suprarealiștilor de altfel).

Importantă pentru conturarea unei idei despre lumea lui Bunuel este cartea sa autobiografică „Ultimul meu suspin, Luis Buñuel”.

Deși filmele din tinerețe sunt cele mai controversate, peliculele de maturitate ale lui Buñuel sunt cele mai apreciate, atât de public, cât și de critică, fiind răsplătite cu numeroase premii (printre care Oscar pentru cel mai bun film străin – Farmecul discret al burgheziei, 1972, Palm D’Or la Cannes – Viridiana, Nazarin obține la Cannes Marele Premiu Internațional – instituit cu acest prilej).

”Farmecul discret al burgheziei” a mai fost distins în 1974 și cu Premiile BAFTA pentru Cea mai bună actriță, care i-a revenit lui Stéphane Audran și, respectiv, pentru Cel mai bun scenariu, acesta din urmă onorându-i pe Luis Bunuel și Jean-Claude Carriére.

 

1903 – S-a născut  poetul, prozatorul, dramaturgul și publicistul român

Tudor Mușatescu; (d. 1970).

https://prabook.com/web/show-photo-icon.jpg?id=2404160&width=220&cache=false

1905 –  S-a înființat primul sindicat muncitoresc din România, sindicatul lucrătorilor tâmplari, în frunte cu I.C.Frimu și Voicu Andreescu-Râureanu, urmat la 13 și 20 martie de înființarea sindicatului strungarilor și respectiv al lucrătorilor din fabricile de încălțăminte.

1906 –  S-a înființat  printr-un decret al Regelui Carol I, Institutul Geologic al României şi se crea Corpul geologilor, primul director al institutului fiind profesorul Ludovic Mrazec.

În 2005, Guvernul României a reafirmat, prin Hotărârea nr. 1399, atribuţiile de serviciu geologic naţional ale Institutului Geologic al României. Statutul de serviciu geologic a fost recunoscut şi la nivelul Uniunii Europene, prin admiterea Institutului Geologic al României ca membru al EuroGeoSurveys.

Institutul Geologic al României este instituţia abilitată să întocmească, să editeze şi să imprime hărţile naţionale geologice, hidrogeologice, geofizice şi metalogenetice la diverse scări (HG1399/2005) (22.II/7.III)

1907 –  Încep mișcările țărănești în județele Dorohoi și Iași din România.

 1924 – Președintele american Calvin Coolidge devine primul președinte american  care vorbeste intr-o emisiune de radio transmisa de la Casa Alba. 

1943 –  La München, Germania  au fost executați prin  ghilotinare studenții: Christoph Probst, Hans Scholl si sora lui Sophie Scholl, primii trei membri ai grupului de rezistență antinazist Trandafirul Alb; în memoria fraților Scholl a fost fondat premiul literar Premiul-Frații-Scholl, decernat in anul  2006, scriitorului  român  Mihail Sebastian.

Membrii grupului Trandafirul Alb  , München 1942. De la stânga: Hans Scholl , sora lui Sophie Scholl şi Christoph Probst. Foto: Muzeul Memorial al Holocaustului din S.U.A.

 

1948 – Se produce lovitura de stat comunistă din Cehoslovacia.

1949 –  Scriitorul Adrian Marino a fost arestat pentru participarea la încercarea de reorganizare a tineretului național-tărănist din facultăți. La 12 octombrie 1950, a fost condamnat la 10 ani temniță grea.

Între 1957 și 1963,  scriitorul a avut domiciliu obligatoriu, iar în 1968 a fost reabilitat.

1958 –  Egiptul  şi Siria s-au unit  pentru a forma Republica Arabă Unita.

1962 – S-a născut Steve Irwin,  naturalist   australian; (d. 2006).

1973 – În urma vizitei președintelui american Richard Nixon la Beijing, Statele Unite și  în Republica Populară Chineză, iși reiau legaturile diplomatice inființând  birouri diplomatice.

1979 –  Insula Santa Lucia din Caraibe își proclamă independentă față de Marea Britanie.

locator map of St Luciamap of St Lucia

1980 –  A decedat Oskar Kokoschka, pictor și poet englez de origine austriacă; (n. 1886).

1987 – A decedat Andy Warhol, născut Andrew Warhola, la 6 august 1928, grafician, fotograf, pictor și realizator de filme american, o personalitate a curentului artistic cunoscut sub numele de Pop Art din Statele Unite.

1993 – Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate, Rezoluţia 808 privind constituirea unui tribunal internaţional pentru judecarea persoanelor considerate vinovate de grave încălcări ale dreptului umanitar internaţional în fosta Iugoslavie, comise începând din anul 1991.

Acest Tribunal Penal Internaţional și-a început activitatea la Haga, în Olanda, la data 17.XI.1993.

1997 –  Pugilistul Mihai Leu a câștigat primul titlul de campion mondial la box profesionist din România, cucerind centura mondială versiunea WBO la categoria semimijlocie, după ce l-a învins, în 12 reprize, pe panamezul Santiago Samaniego.

Mihai Leu

Și-a apărat titlul pe 20 septembrie 1997, în fața irlandezului Michael Carruth, dar a fost nevoit să se retragă neînfrânt din lumea boxului (28 de meciuri, 28 de victorii la profesioniști), din cauza unei accidentări la braț.

A intrat în lumea raliului, devenind campion național în anul 2003.

2002 – Liderul rebel angolez Jonas Savimbi a fost ucis într-o ciocnire cu trupele guvernamentale.

Imagini pentru Jonas Savimbi photos

Jonas Malheiro Savimbi ( n.1934) a fost un lider politic și militar angolez care  a fondat și a condus organizația Uniunea Naționala pentru Independența Totală a Angolei   UNITA), o mișcare care a purtat un îndelungat razboi de guerrilă impotriva  dominației coloniale portugheze între anii  1966-1974 și  apoi  cu  Mișcarea  Populară pentru Eliberarea Angolei ( MPLA) rivala sprijinita de sovietici în  anii 1974-1975, și după declararea independenței în 1975 până la moartea sa.

2012 – A murit compozitorul şi chitaristul american Billy Strange; (n. 15 iulie 1956, Westbury, New York, SUA).

Imagini pentru chitaristul american Billy Strange

 

 

Joseph „Satch” Satriani  a fost  un poli-instrumentist american, cel mai bine cunoscut ca și chitarist de rock instrumental, nominalizat la Premiile Grammy de mai multe ori.

La începutul carierei, a lucrat ca instructor de chitară, iar unii elevi de-ai săi au ajuns nume importante ale muzicii rock. Satriani a fondat turneul G3, cântând și cu mulți alți muzicieni.

Satriani a fost  puternic influențat de simboluri ale muzicii ca Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jimmy Page și Jeff Beck.

În 1988 a fost ales de către Mick Jagger de la The Rolling Stones să fie chitaristul celui de-al doilea turneu solo al său. Mai târziu, în 1994, Satriani a devenit chitaristul trupei Deep Purple.

Satriani a colaborat de asemenea cu o gamă largă de chitariști aparținând mai multor genuri muzicale cum ar fi Steve Vai, John Petrucci, Eric Johnson, Larry LaLonde, Yngwie Malmsteen, Brian May, Patrick Rondat, Andy Timmons, Paul Gilbert, Adrian Legg și Robert Fripp în cadrul turneelor anuale G3.

 

 2013 – A murit dirijorul şi pianistul german Wolfgang Sawallisch; (n. 1923).

2014 – Președintele  pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, este suspendat de către Rada Supremă a Ucrainei printr-un vot de 328 la 0, îndeplinindu- se astfel  unul  din  obiectivele  majore a masivelor miscari populare cunoscute sub numele de Euromaidan.

 Schimbarea de regim, care s-a produs după aproape trei luni de manifestaţii antiguvernamentale, soldate cu aproape 100 de morţi şi peste 1.000 de răniţi, a avut loc ca urmare a deciziei guvernului din noiembrie 2013 de a suspenda pregătirile pentru semnarea Acordului de Asociere la UE, ceea ce a declanşat ample proteste în Piaţa Independenţei (Maidan) din Kiev

După ce în prealabil a refuzat unilateral semnarea Acordului de asociere al Ucrainei la Uniunea Europeană (parte a Parteneriatului Estic, Ianukovici a fost ținta unor proteste pro-europene de masă, care s-au soldat în cele din urmă cu demiterea sa de către Parlament (22 februarie 2014).

Imagini pentru Viktor Ianukovici,photos

In aceeasi zi,  Ianukovici a părăsit capitala Kiev pentru a participa la un congres pro-rus la Harkov.

Într-un discurs preînregistrat, difuzat prin mijloacele de informare în masă, acesta afirma că nu intenționa să demisioneze.

Totuși, Ianukovici nu a mai compărut la congresul de Harkov, în timp ce în presă apăreau deja relatări despre faptul că ar fi fugit într-o direcție necunoscută, cel mai probabil Rusia, Belarus sau chiar Emiratele Arabe Unite.

După câteva zile de incertitudine, timp în care a fost dat în urmărire internațională pentru genocid, Ianukovici a susținut o conferință de presă în orașul rus Rostov pe Don, în care blama noua putere „profascistă”de la Kiev pentru lovitură de stat și își declara acordul față de invadarea Crimeei, teritoriu aparținând țării sale de c ătre trupele rusești.

„Evenimentele care afectează în prezent Crimeea sunt o reacție naturală față de o uzurpare a puterii”, declară Ianukovici cu referire la intervenția rusă din Crimeea.

 

2016 – A murit Sonny James, solist şi compozitor american de country; (n. 1928).

Imagini pentru Sonny James photos

 

 

2018 – A murit arhitectul britanic de origine română Șerban Cantacuzino,  fondator și președinte al Fundaţiei ”Pro Patrimonio”, dedicată salvării, conservării și restaurării moștenirii arhitecturale și culturale.

A fost fiul arhitectului George Matei Cantacuzino; (n. 1928).

 2018 – A murit Richard Edward Taylor, fizician american de origine canadiană, laureat al  Premiul Nobel pentru fizică pe 1990, împreună cu Henry Way Kendall și Jerome Friedman, pentru cercetări esențiale pentru dezvoltarea modelului quarkurilor din fizica particulelor; (n. 1929).

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sâmbăta morților – moșii de iarnă

În sâmbăta dinaintea Duminicii Infricosatoarei Judecati, Biserica se roaga pentru cei morti. Pomenirea celor adormiti din acesta zi este cunoscuta in popor sub denumirea de Mosii de iarna.

Mosii de iarna cad intotdeauna in sambata ce precede Lasatul sec de carne.

Aflarea moaștelor sfinților mucenici din Evghenia

https://str.crestin-ortodox.ro/foto/994/99353_99347_sfintii-mucenici-din-evghenia_w147_h147.jpg

 

 

In timpul impăratilor romani pagâni, au fost multe persecutii impotriva celor ce credeau in Hristos. Multi crestini nu au fost ingropati, fiind lasati prada fiarelor si pasarilor. Alti martiri erau luati in taina de credinciosii ramasi in viata si înmormantați cu cinste în locuri ascunse, prin case sau prin gradini.

In acest fel si in partile Evgheniei, mai multe moaște de mucenici, au stat acolo vreme indelungată, nestiute de nimeni, pâna în timpul arhiepiscopului Toma al Constantinopolului (sec. V).

Intre aceste moaste se gaseau si cele ale lui Andronic si ale Iuniei, pomeniti de Sfantul Apostol Pavel: „Imbratisati pe Andronic si pe Iunia, cei de un neam cu mine si impreuna inchisi cu mine, care sunt vestiti intre apostoli si care inaintea mea au fost in Hristos (Romani 16,7).

 Aceste sfinte moaste s-au descoperit prin aratarea dumnezeiasca ce s-a facut unui cleric pe nume Nicolae Caligraful. Numele celorlalti mucenici ai lui Hristos carora le apartineau acele sfinte moaste sunt cunoscute numai de Dumnezeu. Imparatul bizantin Andronic al II-lea a cladit o biserica peste moastele Sfantului Apostol Andronic.

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (Surse) :

 

Crestin Ortodox.ro; Lessignets.com,Wikipedia.ro,homepaddock.wordpress.com., Istoria md.; Rador.ro

 

22/02/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: