CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 20 FEBRUARIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2o februarie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

702: A murit regele pre-columbian Maya Kan B’alam II, cunoscut sub numele Chan Bahlum II (Sarpele jaguar), (n.23 mai, 635) .

A urcat pe tronul  Palenque pe 10 ianuarie 684 , câteva luni după moartea tatălui și predecesorul său, Pacal cel Mare.

El a continuat proiectul ambițios de împodobire a orasului Palenque  început de tatăl său.

A fost urmat pe tron de fratele său mai mic, K’inich K’an Joy Chitam II

 

 

 

 

 

 

1194 – Moare regele Siciliei Tancred (n. 1138), membru al dinastiei normande Hauteville, conte de Lecce. A fost  rege al Siciliei între 1189 și 1194.

El a moștenit titlul de „conte de Lecce” de la bunicul său, regele Roger al II-lea, fiind mai cunoscut în literatura istorica  drept Tancred de Lecce.

Tancred era un fiu nelegitim al ducelui Roger al III-lea de Apulia, la rândul său fiul mai vârstnic al lui Roger al II-lea, cu Ema, fiică a contelui Achard al II-lea de Lecce.

Imediat după moartea regelui  Guillaume al II-lea in 1189, Tancred s-a răsculat și a preluat controlul asupra insulei, după care a fost încoronat ca rege, sub numele de Tancred I, la începutul lui 1190.

1258 – A decedat Al-Musta’sim Billah, ultimul calif Abassid al Bagdadului, pe care l-a  condus din 1242, până la moartea sa.

În 1258  hanul  mongol Hulagu a invadat  califatul Abbasid, care cuprindea teritoriile a ceea ce este acum Irakul și Siria.

S-a spus ca mongolii nu au vrut să verse “sânge regal”, astfel încât l-au înfășurat într-un covor și l-au  călcat în picioarele cailor lor, pana la moarte.

 

 

 

File:Byzantine emissaries to the Caliph.jpg

Foto: Soli bizantini emisari la califul Al-Musta’sim Billah

 

 

Unii dintre fiii săi au fost masacrați, iar unul dintre fiii supraviețuitori  a fost trimis prizonier in Mongolia, unde istoricii mongoli  au scris ca  s-a căsătorit și a avut copii..

  Calatorul venetian Marco Polo relata  că, la găsirea  in Bagdad a unor mari depozite cu   pline cu comori, pe  care  califul le-ar fi putut cheltui pentru apărarea regatului său, Hulagu Khan l-ar fi  închis pe acesta  în camera lui de comori, fără hrană sau apă, spunându-i sa  “mănânce  comoara , din moment ce este atât de mândru de ea. “

 

 

 

1431 – A murit  Papa Martin al V-lea; (n. 1368).

Papa Martin al V – lea  (n.ianuarie / februarie 1369), a fost Papa de la 14 noiembrie 1417 pana la moartea sa, în 1431. In timpul pontificatului sau s-a  pus capat Schismei Apusene (1378-1417).

In martie 1425  Martin al V-lea  a  emis o Bula papala in care  amenința cu  excomunicarea pe negustorii de  sclavi creștini și a ordonat ca  evreii să poarte o „insigna de infamie”.

În iunie 1425, Martin i-a anatemizat pe cei ce vindeau sclavi creștini  musulmanilor.

 

 

 

1547: Eduard al VI-lea este încoronat rege al Angliei.

 

 

 


portret de Edward VI în 1547, într-o pune aminteşte de tatăl său 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eduard al VI-lea (n. 12 octombrie 1537), a fost fiul lui Henric al VIII-lea și al  Janei Seymour. La nastere,  mama sa a murit de febra puerperala. 

A fost incoronat rege al Angliei și al Irlandei la  20 februarie 1547, la vârsta de nouă ani. Eduard a fost al treilea monarh al dinastiei Tudorilor, și primul conducător al Angliei care a fost crescut ca protestant.

A murit de tuberculoza  la 6 iulie 1553.

  

 

 

 

1601 – Regina Elisabeta I-a a Angliei ordonă decapitarea contelui de Essex.

 

 

 

 

Queen Elizabeth I, c. 1565-1570. Previously attributed to Eworth.

Regina Angliei  Elizabeth I (7  septembrie 1533 – 24 martie  1603)

Elisabeta I, a domnit în Anglia 1558-1603,  numele său  rămânând ataşat la una din perioadele cele mai strălucite ale istoriei ţării sale. A refuzat cu încăpăţânare să se căsătorească .

Ultimul sau favorit, contele de Essex, avea varsta de 34 de ani.

În ciuda faptului că avea peste şaizeci de ani  Elizabeth era de o  vanitate morbidă, căutând în mod constant sa fie adulata de barbati. Contele Essex a avut  un comportament arogant, chiar şi în prezenţa reginei iar cand a fost numit şef al armatei care lupta impotriva revoltei din Irlanda, el a complotat impotriva lui  Elizabeth pentru a prelua puterea.

Regina  nu a ezitat să-l aresteze şi sa-l condamne la moarte. La 20 februarie 1601, el a fost decapitat la Turnul Londrei.

Elizabeth a murit doi ani mai târziu şi odata cu ea a dispărut si dinastia Tudorilor.

 

 

 

  1611 – La 10 februarie stil vechi (20 februarie 1611 stil nou), în tabăra de la Roman, Radu Șerban (fost domn și pretendent la domnia Munteniei) cu suportul lui Constantin Movilă (domn al Moldovei), încheie cu solii arhiducelui Mathias (rege al Ungariei, devenit la 28 mai 1611 rege al Boemiei și anul viitor împărat al Imperiului Roman de Națiune Germană, un tratat de cooperare cu trupele imperiale împotriva principelui Transilvaniei Gabriel Bathory.

Mathias se obliga să- i acorde sprijin militar lui Radu Șerban pentru a recăpăta domnia Munteniei.

 

 

Mathias I (n.1557-d.1619), rege al Ungariei, rege al Boemiei, Împărat al Imperiului Roman de Națiune Germană 1612-1619Radu Şerban, domn al Munteniei, frescă în Biserica Domneasca din Tirgoviste, sec.XVII

 

 

 

Foto: Mathias I (n.1557-d.1619), rege al Ungariei, rege al Boemiei, Împărat al Imperiului Roman de Națiune Germană 1612-1619

 

Radu Şerban, domn al Munteniei, frescă în Biserica Domneasca din Tirgoviste, sec.XVII.

Gabriel Bathory, principe al Transilvaniei (1608-1613) dorind sa  supuna Muntenia și Moldova, invadează Muntenia de Sfintele Sărbători de Crăciun în decembrie 1610. Armata sa a jefuit fără milă si a omorât  pînă și câinii întâlniți pe drum.

Pentru a nu fi prins între oastea lui Bathory și forțele otomane de la linia Dunării, Radu Șerban s-a retras împreună cu oastea și boierii săi în Moldova, unde ulteror va semna un  tratat de cooperare cu solii lui Mathias.

1790 – A murit  Iosif al II-lea, împărat al Sfântului Imperiu Romano-German; (n. 13 martie 1741).

A fost primul fiu al împărătesei Maria Terezia si al imparatului Francisc I.

 

 

Iosif al II-lea

 

 

Iosif al II-lea, născut Joseph Benedikt August Johann Anton Michael Adam a domnit  între anii 1765-1790. A fost, de asemenea, rege al Ungariei si  Boemiei.

În politica externă a intrat adesea în conflict cu mama sa, Maria Terezia, bunăoară atunci când a impus în ciuda voinței acesteia,prima impartire a Poloniei, în anul 1772 și a anexat Galitia la Austria.

În 1775 a intrat în stăpânirea Bucovinei, teritoriu moldovean  care i-a fost cedat de Imperiul Otoman în mod abuziv.

 

 

 

 

1792 – Preşedintele George Washington a semnat Postal Service Act, prin care a luat fiinta Serviciul Poștal al Statelor Unite. 

 

 

 

1810 – Patriotul tirolez conducător al luptei împotriva lui Napoleon, Andreas Hofer, a fost executat.

 

 

 

 

 

 

1816 – La Roma, a avut loc premiera operei „Bărbierul din Sevilla”, de Gioacchino Rossini (pe libretul lui C. Sterbini, după piesa omonimă a scriitorului francez Charles de Beaumarchais).

 

 

 

1821 – Eteriștii în frunte cu Alexandru Ipsilanti parasesc  Chișinăul, pornind  în expediția lor peste Prut în Țările Române.

 

 

 

 

  1838 – A avut loc prima reprezentaţie de operă în limba română, cu „Norma” de Vincenzo Bellini, susţinută de elevii Conservatorului Filarmonic-Dramatic din Iaşi

 

 

 

 

1849 –  Împăratul Austriei  Franz Joseph I, promulga o Constituție prin care se recunoaște Transilvaniei o autonomie limitată  (numită „Constituţia din 4 martie”), prin care se recunoştea autonomia limitată a Transilvaniei ; (2o februarie – 4 martie 1849).

 

Imagini pentru Franz Joseph I,photos

 

 

Impăratul Franz Joseph (18 august 1830 – 21 noiembrie 1916)

 

 

1878 – Papa Leon al XIII-lea își începe pontificatul.

Vincenzo Gioacchino Pecci,s-a  născut la 2 martie 1810 si   a devenit Papă sub numele de Leon al XIII-lea.
Pontificatul sau a durat 25 de ani până la moartea sa la 20 iulie 1903.

În timpul pontificatului său, Leon al XIII-lea, cu abilitatea sa diplomatică, a reușit să pună capăt rupturilor, să depășească dificultățile și să stabilească bune relații cu aproape toate puterile lumii.

Leon al XIII-lea a creat două sute patruzeci și opt de episcopii și arhiepiscopii și patruzeci și opt de vicariate sau prefecturi apostolice. Catolicii de rit oriental au fost în atenția sa în mod deosebit: a avut fericirea de a vedea sfârșitul schismei apărute în 1870 printre uniții armeni și care s-a încheiat în 1879 prin convertirea mons. Kupelian și a altor episcopi schismatici.

A fondat în Roma un colegiu pentru studenții armeni (1884), iar prin divizarea colegiului Sfântul Atanasi,e le-a putut oferi si rutenilor un colegiu; în 1882 reformase deja Ordinul rutean al sfântului Vasile. Pentru caldei a fondat la Mossul un seminar, pe care l-a încredințat grijii dominicanilor.

A  stabilit reguli pentru reglementarea relațiilor dintre diferitele rituri în țările cu mai multe rituri. Chiar și printre copți eforturile sale de unire au făcut progrese.

 Scrisoarea Enciclică „Humanum Genus” din 20 aprilie 1884, a papei   Leon al XIII-lea reprezintă unul dintre cele mai virulente și avizate rechizitorii la adresa Francmasoneriei.

 

 

1880 – Au fost stabilite, la nivel de legaţii, relaţiile diplomatice ale României cu Germania (după recunoaşterea formală, la Congresul de la Berlin, a independenţei de stat a României), Franţa (Mihail Kogălniceanu, fost prim-ministru şi ministru al afacerilor externe, fiind primul ministru plenipotenţiar al României la Paris) şi Marea Britanie (la 15 februarie 1941 au fost întrerupte, dar relaţiile diplomatice au fost restabilite la 15 februarie 1946, la nivel de reprezentanţă.

La 15 februarie 1947, reprezentanţele au fost ridicate la nivel de legaţie, iar de la 1 decembrie 1963, la nivel de ambasadă.

 

 

 

1882 – A murit  Moș Ion Roată, deputat pontaş (clăcaş) în Adunarea ad-hoc a Moldovei (1857), luptător pentru Unirea Principatelor (n. 1806)

 

 

 

Foto: Ion Roată (n.1806-  d.20 februarie 1882), țăran roman, deputat în Divanul Ad-hoc și un susținător înflăcărat al Unirii Principatelor  Moldova si Muntenia și al reformei agrare din Principatele Unite Române.

 

 

1907 – A murit chimistul francez Ferdinand Frederick Henri Moissan,  descoperitorul fluorului.

La data de 26 iunie 1886, pentru această descoperire fiind laureat cu Premiul Nobel pentru Chimie în anul 1906; (n. 1852).

 

 

 

 

 

 

 

 1918 – Era semnată la Buftea, de către Constantin Argetoianu, prelungirea armistițiului de la Focșani (decembrie 1917) în condiții înrobitoare pentru România, așa numitele „preliminarii de la Buftea”, care vor fi aproape identice cu viitorul Tratat.

Într-o atmosferă sumbră, generalul Averescu și-a prezentat demisia și Alexandru Marghiloman (un politician filogerman) a fost numit prim-ministru pe 5 martie.

„Rezerva regală” așa cum fusese numit Marghiloman, și-a alcătuit un guvern, având ingrata sarcină de a continua tratativele.

La 24 aprilie 1918, ca urmare a prăbușirii frontului estic din cauza bolșevicilor ruși, a fost semnat Tratatul de la București (un dictat, în fapt), prin care România făcea importante concesii Puterilor Centrale, dar i se recunoștea unirea cu Basarabia, proclamată la Chișinău, la 27 martie.

Se ceda Austro-Ungariei o mare parte din lanțul carpatic (5600 de kilometri pătrați și 72.500 de locuitori), cu importante bogății ale solului și subsolului și de mare însemnătate strategică.

Bulgaria primea Cadrilaterul și o fâșie din sudul județului Constanța, iar restul Dobrogei trecea sub suveranitate exercitată în comun de români, germani, austro-ungari și bulgari, lăsându-se României o cale de acces spre portul Constanța.

România trebuia să plătească o mare sumă de bani inamicilor și pierdea dreptul de a solicita despăgubiri ca urmare a distrugerii teritoriului său.

 

 

 

1922 – A avut loc la București, logodna Principesei Maria (Mignon) a României cu Principele Alexandru (unicul fiu al regelui Serbiei, Petru I Karagheorghevici); nunta a avut loc la 8 iunie 1922, la Belgrad.

 

 

 

Imagini pentru logodna Principesei Maria (Mignon) a României cu Principele Alexandru photos

 

 

1924 – S-a născut Eugen Barbu, scriitor, scenarist, publicist,  membru corespondent al Academiei Române, laureat al Premiului Herder, în anul 1978; a fost redactor-şef al revistelor “Luceafărul”, “Săptămîna” şi director al săptămînalului “România Mare”  (“Groapa”, “Principele”).

 

 

 

Eugen Barbu

Scriitorul Eugen Barbu  a decedat la  7 septembrie 1993.

 

 

 

1926 -S-a născut Richard Matheson, scriitor şi scenarist american (mai ales în genurile fantasy, horror şi science-fiction); considerat „părintele” creaturilor zombi; este primul scriitor care a publicat romane pe teme apocaliptice în America de după război;  (m. 2013).

 

 

 

 

 

1926 –  A apărut, la București, revista Viata literară (până în 1938, cu întreruperi), sub direcția lui George Murnu.

 

 

 

1927 – S-a născut cântărețul cubanez Ibrahim Ferrer, fost membru al formaţiei „Buena Vista Social Club”; (m. 2005).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1927 – A murit Constantin Mille, scriitor, ziarist român; (n. 1861).

 

 

 

 

1927 – S-a născut scriitorul, matematicianul și diplomatul român Mircea Malița.

 

 

1927 – S-a născut actorul  american Sidney Poitier.

 

 

 

 

 

 

A  fost primul actor de culoare câştigător al Premiului Oscar.

 

 

 

 

 

1932 –  A apărut la București revista România literară. Gazetă de critică șsi informatie literară, artistică si culturală, sub direcția lui Liviu Rebreanu (până în ianuarie 1934).

 

 

 

1933 – În România, Partidul Țărănesc-Democrat, condus de Constantin Stere, fuzionează cu Partidul Radical-Țărănesc condus de Grigore Iunian.

 

 

 

 

1938 –  A debutat, la postul de radio București, Maria Tănase, cea care va deveni un simbol al cântecului popular românesc.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Maria Tănase photos

 

 

 

 

 

 

 

 

1938 –  În România a fost decretată o nouă Constituție, (promulgată la 27 februarie 1938), prin care se instaura dictatura regală a lui Carol al II–lea (1930–1940) și sfârșitul regimului parlamentar.

 

 

Cel mai scump timbru din lume a aparţinut regelui Carol al II-lea

Foto: Regele Carol al II-lea

Constituția (Constituțiunea din 1938), a fost elaborată de Istrate Micescu, reputat jurist al perioadei interbelice si  a incercat  să dea întîietate socialului, voind să transforme statul individualist în stat comunitar corporatist.
În același timp, ea admitea proprietatea și capitalul ca drepturi inviolabile, îndepartîndu-se de la principiile Constituției din 1923, care recunoștea proprietatea ca funcție socială și revenind astfel la principiile Constituției din 1866.

Constituția de la 1938 critica regimul de partide și concentra puterile politice în mana regelui, care dobândea  prerogative deosebit de mari si a  fost suspendată în vara anului 1940, ca urmare a evenimentelor care au dus la abdicarea regelui Carol al II-lea.

 

 

 

1951- S-a născut  Gordon Brown, prim-ministru al Marii Britanii.

 

 

 

 

Cap şi umeri de un om zâmbind într-un costum de culoare închisă, păr gri şi faţa rotundă, cu maxilarul pătrat 

 

 

 

 

1954 – S-a născut renumitul interpret român de folclor Grigore Leșe.

 

Imagini pentru Grigore Leșe.photos

1962 –  A fost lansată nava cosmică Mercury–Atlas 6, cu astronautul John Glenn, care realizează primul zbor american pe orbită.

Glenn a orbitat in jurul lumii de trei ori in 4 ore si 55 de minute.

 

 

 

1965- A murit zoologul francez René Jeannel, un apropiat al lui Emil Racoviţă şi influenţat de acesta,  pasionat de speologie. În 1920 a venit împreună cu Racoviţă la Cluj, unde au întemeiat Institutul de Speologie, primul de acest fel din lume.

Tot aici a fost numit profesor de biologie generală la Facultatea de Ştiinţe, calitate în care a elaborat primul curs de specialitate din învăţământul românesc; membru corespondent străin al Academiei Române (1928) (n. 1879) .

 

 

 

 

1966 – A murit la vârsta de 80 de ani amiralul american Chester Nimitz.

Chester Nimitz a fost comandant al trupelor  terestre şi maritime în Pacificul de Sud în timpul celui de-al doilea război mondial.

La bordul navei sale, USS Missouri, a fost semnat în Golful Tokyo actul de capitulare al Japoniei in ziua de 2 septembrie 1945.

 

 

1966 – S-a născut Cindy Crawford, renumit fotomodel şi actriţă americană.

 

 

1967 – S-a născut liderul formației rock Nirvana , Kurt Cobain; (d. 1994).

 

 

 

 1993 – A murit industriaşul italian Ferruccio Lamborghini, fondatorul faimoasei companii de automobile de lux care-i poartă numele; (n. 1916).

 

 

 

1996 – A decedat la Tokyo compozitorul japonez Tōru Takemitsu; (n. 8 octombrie 1930).

 

 

 

 

 

Imagini pentru Tōru Takemitsu;

 

 

 

 

În probleme de muzică a fost în mare măsură un autodidact muzica lui având ca sursă de inspirație o vastă gamă de stiluri muzicale: jazz, muzică pop, muzică japoneză tradițională, muzică de avangardă etc.

Pentru prima dată a atras atenția criticilor muzicali în 1958 cu compoziția Recviem pentru instrumente cu coarde (compusă în 1957).

Este considerat cel mai de seamă compozitor al secolului al XX-lea din Japonia sau chiar din Asia

A câștigat premii atât în Japonia cât și în străinătate, inclusiv Prix Italia pentru piesa orchestrală Tableau noir în 1958, Premiul Otaka în 1976 și 1981, Premiul criticilor de film din Los Angeles în 1987 (pentru muzica filmului Ran de Akira Kurosawa) și Premiul Grawemeyer în 1994 pentru Fantasma/Cantos.

A fost membru de onoare al Academiei de arte din RDG (1979), și al Institutului de arte și litere din Los Angeles (1985).

A fost primit în Ordre des Arts et des Lettres din Franța în 1985 și în Académie des Beaux-Arts în 1986.

În 1991 a primit Suntory Music Award. Postum a primit al patrulea Premiu Glenn Gould în 1996.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2005 –  Spania a devenit prima ţară care a  votat într-un referendum  Constituţia Uniunii Europene.

 

 

 

 

 

 

 

2006 – A  avut loc ceremonia oficială de transfer a Bazei Române de Cercetări Antarctice Law-Racoviță, oferită României de către Divizia Antarctică Australiană. 

 

 

 

 

 

Prima staţie românească de cercetare  din Antarctica împlineşte 8 ani. Poartă şi numele savantului Emil Racoviţă

 

 

 

 

Stația românească fost inaugurată în timpul celei de-a 13-a misiuni antarctice româneşti, Low Racoviță care a început la data de 31 decembrie 2005 cu un echipaj de 3 persoane.

 

 

 

 2013 – Specialiştii NASA (National Aeronautics and Space Administration) au anunţat o nouă descoperire făcută de oamenii de ştiinţă implicaţi în misiunea Kepler: cea mai mică planetă observată vreodată.

 Descoperită în sistemul Kepler-37, planeta a fost numită Kepler-37b şi este doar puţin mai mare decât Luna, măsurând o treime din dimensiunile Terrei.

Respectivul corp ceresc orbitează o stea asemănătoare cu Soarele, doar că ceva mai rece şi mai mică. Planeta se află în constelaţia Lyra, la aproximativ 210 ani lumină de Pământ şi se află în vecinătatea altor două planete.

 

 

 

 

 

 

2019: A murit Boris Vieru, jurnalist şi om politic din R. Moldova; a militat pentru promovarea cauzei românești în Basarabia; (n. 1957.

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfântul Leon, episcopul Cataniei

 

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Sfantul Leon,episcopul Cataniei photos

 

 

 

 

Sfantul Leon a trăit în timpul împaratului Heraclie (641-668). A fost episcop în Catania, din insula Sicilia. El se ingrijea neincetat de saraci si bolnavi. La un moment dat si-a facut aparitia în Catania, vrajitorul Eliodor. Acest vrajitor inșela poporul cu diferite inchipuiri.

Va fi prezent si la o Liturghie, unde va face diverse vraji. In urma acestui fapt, Sfantul Leon il va lega cu unul din capetele omoforului si il va duce in piata orasului.

Aici va porunci sa se faca un foc mare si va intra in el impreuna cu vrajitorul Eliodor. Sfantul Leon va iesi din foc nevatamat, in timp ce vrajitorul a fost ars cu desavarsire.

A pastorit multi ani episcopia Cataniei, aducand la credinta multe persoane si ajutand pe multi, fara sa tina seama daca sunt crestini sau nu. Dupa trecerea sa la cele vesnice, moastele sale au fost asezate in Biserica “Sfanta Lucia“.

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

Crestin Ortodox.ro, Istoria md.,Lessignets.ro,Wikipedia, homepaddock.wordpress.com., RADOR.com

Publicitate

20/02/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

  1. A republicat asta pe Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de Ioan M. | 20/02/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: