CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 19 FEBRUARIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19 februarie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

Anul 197 –  Împăratul roman Septimius Severus l-a învins pe uzurpatorul Clodius Albinus, în bătălia de la Lugdunum.

 

 

 

https://i1.wp.com/www.romancoins.info/p-septimius-severus-cap.JPG

 

 

 

 

Lucius Septimius Severus Augustus (n.11 aprilie 146 la Leptis Magna,in Africa – d.4 februarie 211 la Eboracum, astazi York, Britannia).

A fost împărat roman din anul 193 pana in 211.

Este singurul împărat născut în Africa. S-a căsătorit în anul  185 cu siriana Iulia Domna pune bazele dinastiei Severilor (193-235).Cu el a început accederea la putere a provincialilor având ascendență neromană.

În timpul domniei sale, autoritatea imperială este întărită, atribuțiile senatului sunt drastic limitate.

A transformat Mesopotamia în provincie romană, iar Dacia si Moesia cunosc  o remarcabilă înflorire economică și edilitară.

 

 

 

 

356 – Împăratul  Constantius al II- lea decreteaza  închiderea  tuturor  templelor  păgâne din Imperiul Roman.

 

 

 

Constantius II

 

 

Constantinus Flavius Iulius,( n.7 august 317- d.3 noiembrie 361). A domnit intre anii 337-361 si a  fost cel de-al doilea  fiu al lui Constantin cel Mare si al Faustei.

Edictele anti pagane  emise de Constantius au inclus:

Interzicerea sacrificiilor
Închiderea templelor păgâne
Masuri  împotriva ghicitorilor și magicienilor.

Constantius nu a fost totusi un fanatic anti-păgân și  nu a încercat să desființeze  școlile păgâne și uneori a făcut  chiar  eforturi pentru a proteja păgânismul.

De fapt, el a ordonat chiar alegerea unui preot pentru Africa si de asemenea a rămas Pontifex Maximus (conducătorul colegiului pontifilor care deținea un rol de excepție în organizarea religioasă a Romei), numit pe viață si  înzestrat cu prerogativele religioase ale vechilor regi pagani.

A fost îndumnezeit de Senatul roman, după moartea sa.

 

 

 

 

 

 

1123 – A decedat soția împaratului bizantin Alexios I Comnenul, Irina Doukaina sau Ducaena ( n.cca. 1066 – 19 februarie 1123 sau 1133).

A fost mama împăratului Ioan al II-lea Comnenul și al Annei Comnena, autoarea lucrarii istorice „Alexiada”.

 

 

 

 

 

 

1473 –  S-a născut astronomul polonez Nicolaus Copernicus ; (d. 1543).

 

 

 

Imagini pentru Nicolaus Copernicus, photos

 

 

 

 Nicolaus Copernic a fost doctor în drept canonic, economist, matematician şi astronom.

În începutul secolului 16, el a dezvoltat celebra sa teorie privind miscarea corpurilor ceresti. La acea vreme se credea că Pământul era centrul universului şi ca celelalte planete se învârt în jurul său.

Teoria lui Copernic sustine ca Pamantul se roteste in jurul axei sale şi, ca şi alte planete, se învârte în jurul Soarelui.

Acest lucru face din Soare centrul universului nostru. Lui Copernicus i-a fost frică sa nu fie pedepsit de Biserica Catolică şi a aşteptat până la sfârşitul vieţii sale, la vârsta de 70 de ani pentru a publicaaceastă  teorie.

Si-a publicat lucrarea la 24 mai 1543, cu putin timp  înainte de moartea sa.

Opera sa este la originea a revoluţiei ştiinţifice din secolul al 17-lea, care a continuat prin Kepler şi Galileo.

 

 

 

 

 

1594 – După ce a moştenit tronul  polono-lituanian , ca urmas al mamei sale, Catherina Jagello  în 1587, Sigismund al  III-lea de Vasa este încoronat rege al Suediei, în 1592.

 

 

 

 

 1630 – S-a născut  Shivaji, fondatorul Imperiului Maratha pe subcontinentul indian ; (d. 1680).

 

 

 

 

Shivaji

 

În secolele XVI și XVII se naște mișcarea religioasa Sikhs care își are rădăcinile în învățăturile lui Guru Nanak (m. 1538). Adeptii acestei religii nu erau nici musulmani, nici hinduși, aveau propria scriptură, propriile ritualuri și idei.

Pentru faptul că refuzau Islamul, împotriva lor  s-au declansat  campanii de persecuții. Adepții Sikhismului  si-au creeat o armată îndeajuns de puternică pentru a amenința puterea militară a imperiului mogulilor.

Hindușii Maratha, conduși de Shivaji (m. 1680) își consolidează un caracter naționalist și religios profund și îți creează propriul imperiu în 1646.

La momentul morții lui Shivaji armata Maratha era cea mai disciplinată armată din India. După moartea lui Aurangzeb și a succesorilor săi, hindușii Maratha au creat o confederație a statelor din Dekkan pe care o și conduceau.

Deși oficial recunoșteau suveranitatea mogulilor, hindușii Maratha ajunseseră să controleze un teritoriu indian mult mai vast decât cel al mogulilor după anul 1740.

 

 

 

 

 

 

1649 – În  Bătălia de la Guararapes, a avut loc  doua și decisiva  luptă  din timpul  conflictului  numit  Insurecția Pernambucana.

Trupele olandeze sunt învinse de  forțele portugheze din Brazilia.

A  fost una dintre cele mai importante bătălii din istoria Braziliei,  olandezii fiind expulzați din Pernambuco, eveniment important care a dus la crearea armatei braziliene.

 

 

 

   1743 – S-a născut compozitorul Luigi Boccherini; (d. 28 mai 1805).

 

 

 https://i0.wp.com/www.hoasm.org/XIIC/Boccherini_image_02.jpg

 

Luigi Rodolfo Boccherini a fost un compozitor și violoncelist italian, a cărui muzică este caracterizată de un stil galant, stil care s-a dezvoltat și în centrele muzicale europene.

Boccherini este foarte cunoscut datorită  menuetului din Cvintetul de corzi în E, Op.13, Nr.5 și Concertului de violoncel în Si bemol major.

 

 

 

 

 

 

1817 –  S-a născut la Bruxelles regele Willem al III-lea al Olandei; (d. 23 noiembrie 1890).

Willem al III-lea (Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk) a fost rege al Olandei și Mare Duce de Luxembourg din 1849, până la moartea sa și Duce de Limburg până la abolirea Ducatului în 1866.

A fost fiul regelui Willem al II-lea al Țărilor de Jos și al reginei Anna Pavlovna, fiica Țarului Paul I al Rusiei și a Țarinei Maria Feodorovna.

S-a căsătorit cu verișoara sa primară, Sofia de Württemberg, fiica regelui Wilhelm I de Württemberg și a Marii Ducese Ecaterina Pavlovna a Rusiei, la Stuttgart la 18 iunie 1839.

 

 

 

 

1825 – S-a născut scriitorul ungur Mor Jokai; (d.1904).

 

 

 

 

 

Imagini pentru Mor Jokai;photos

 

 

 

 

 

A scris o operă vastă, de tonalitate romantic-idealistă, inspirată îndeosebi din istoria poporului maghiar. A scris în special romane istorice. Și-a dedicat întraga viață cultivării limbii maghiare.

Participant la Revoluția de la 1848, a fost considerat un patriot maghiar liberal, după 1897 fiind ales în parlament.

 

 

 

 

1859 – S-a născut chimistul suedez Svante August Arrhenius, laureat al Premiului Nobel; (d. 2 octombrie  1927).

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Svante August Arrhenius  photos

 

A fost laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in anul 1903 si  a făcut cercetări în domeniul disociației (ionizarii) electrolitilor și în astronomie (teoria cozii cometelor 1900). Este unul din fondatorii chimiei fizice.

 

 

 

1866 –  A apărut lucrarea cercetătorului Gregor Johann  Mendel,”Cercetări asupra plantelor hibride”, în care sunt formulate legile fundamentale ale eredității (legile lui Mendel).

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Gregor Johann  Mendel photos

 

În timpul vieții, rezultatele muncii sale au fost respinse, Mendel murind ignorat de comunitatea științifică la vârsta de 61 de ani de nefrită cronică. La numai câteva zile după moartea sa, abatele care i-a succedat i-a ars lucrările din bibliotecă.

Recunoașterea importanței descoperirilor sale a fost realizată abia la începutul secolului al XX-lea, când Hugo de Vries, Carl Erich Correns și Erich von Tschermak au ajuns în mod independent la aceleași concluzii, redescoperind astfel legile eredității.

 

 

 

 

 

1876 – S-a născut genialul sculptor  român Constantin Brâncuși,  membru post-mortem al Academiei Române; (d. 16 martie  1957).

 

 

 

 

https://i0.wp.com/www.mlnar.ro/en/system/files/images/constantin_brancusi_smoker.jpg

 

 

A  fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană.

Brâncuși a eliberat sculptura de preponderența imitației mecanice a naturii, a refuzat reprezentarea figurativă a realității, a preconizat exprimarea esenței lucrurilor, a vitalității formei, a creat unitatea dintre sensibil și spiritual. În opera sa el a oglindit felul de a gândi lumea al țăranului român.

Prin obârșia sa țărănească și-a aflat rădăcinile adânci ale operei sale în tradițiile, miturile și funcția magică a artei populare românești. Brâncuși a relevat lumii occidentale dimensiunea sacră a realității.

Figură centrală în mișcarea artistică modernă, Brâncuși este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganța formei și utilizarea sensibilă a materialelor, combinând simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avangardei pariziene.

Opera sa a influențat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură și desen.

 

 

 

1878 – Este încheiat Tratatul de pace de la San Stefano, Turcia, care a pus capăt războiului ruso-româno-turc din 1877-1878.

 

Semnarea Tratatului de pace de la San Stefano, Turcia, 1878, gravură preluată de pe historic.ru

 

Foto: Semnarea Tratatului de pace de la San Stefano, Turcia, 1878, gravură preluată de pe historic.ru

 

 

 

 

 

La 19 februarie 1878 (3 martie 1878 stil nou) este încheiat Tratatul de pace de la San Stefano (azi Yeşilkoy, oraş din Turcia europeană, în apropiere de Istanbul), care a pus capăt Războiului ruso-româno-turc din 1877-1878.

Potrivit clauzelor sale, se recunoștea independența României, alături de cea a Serbiei și Muntenegrului, autonomia Bulgariei Mari (un stat de la Marea Neagră la Marea Egee), autonomia Bosniei și Herțegovinei și se prevedea un drept al Rusiei de intervenție în trebuirile popoarelor creștine din Imperiul Otman.

Totodată, Turcia urma să plătească Rusiei despăgubiri de război în valoare de 1 410 mln. ruble și se cedau patru regiuni din Caucaz.

Rusia a revendicat județele Cahul, Reni și Ismail din cadrul României. Delta Dunării și Dobrogea, care apartineau Turciei  îi reveneau României drept compensație.

În ciuda contribuției remarcabile a armatei române la victoria finală, alături de trupele ruse, a eroismului ostașilor și ofițerilor români, recunoscut oficial inclusiv de autoritățile militare ruse, poziția conferită României în cadrul tratatelor de pace încheiate la San Stefano a fost extrem de precară, cu mult sub așteptări.

Delegatul român venit la San Stefano, colonelul Arion, nu a fost admis la tratative. Maniera Rusiei de a încheia pacea și condițiile impuse de aceasta României a adus relațiile bilaterale în pragul rupturii.

Prințul Carol al României și Cabinetul său i-au acuzat pe oficialii ruși că își încălcaseră angajamentul de a respecta integritatea României.

Rușii au replicat că granița fusese îndreptată împotriva Turciei, iar că districtele sudice ale Basarabiei fuseseră cedate Moldovei și nu României în 1856.

Prin urmare nu va fi o surpriză că România s-a alăturat celorlalte puteri europene și a cerut revizuirea tratatului de pace de la San Stefano, fapt care a avut loc la Berlin în 1/13 iunie 1878.

România, Serbia şi Muntenegru sunt recunoscute ca state independente, Bulgaria va  deveni  autonomă.

 

 

 

 

 

 

1880  –  Primul trimis extraordinar și ministru plenipotențiar al Marii Britanii în România independentă, William A. White și-a prezentat  scrisorile de acreditare in România independenta, domnitorului Carol I.

Cu același rang a fost acreditat la Londra diplomatul român  N. Callimachi-Catargi.

 

 

 

 

 

 

1887 – A decedat scriitorul olandez  Multatuli.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Multatuli. photos

 

 

 

 

Multatuli, termen latin care înseamnă „am îndurat multe,” este pseudonimul lui Eduard Douwes Dekker (n. 2 martie 1820).

Este autorul romanului Max Havelaar în Indiile Olandeze, în care satirizează abuzurile administrației coloniale olandeze din Indonezia, roman bazat pe propria experiență.

 

 

1924 – S-a născut actorul american Lee Marvin; (d. 1987).

 

 

 

Imagini pentru actorul american Lee Marvin photos

 

 

1927 – Se crează Partidul Țărănesc din România sub conducerea dr. Nicolae Lupu, partid creat de un număr important de  fosti membri ai Partidului Național Țărănesc.

Nicolae Lupu a fost un politician român, de profesie medic, activ în Partidul Țărănesc, apoi membru în conducerea Partidului Național-Țărănesc.

S-a separat de PNȚ în două rânduri, constituind mai întâi în 1927 o aripă dizidentă de stânga, iar apoi în 1946, Partidul Țărănesc Democrat, formațiune care s-a coalizat cu PCR.

În contextul creșterii influenței comuniștilor doctorul Lupu s-a lansat într-o campanie de critici la adresa lui Iuliu Maniu.

Lupu i-a cerut președintelui țărănist să se retragă de la conducerea partidului și să-i lase lui locul, pentru a reorienta partidul spre stânga. Maniu nu a fost de acord, ceea ce a determinat ruperea grupării Lupu și înființarea Partidului Țărănesc Democrat.

 

 

 

 

1930: S-a născut regizorul american John Frankenheimer; (d. 2002).

 

 

 

 

 

 

 

1936 – S-a născut  Marin Sorescu, poet, dramaturg și eseist, fost ministru al culturii (1995).

 

 

 

https://i1.wp.com/blog.jorjette.ro/wp-content/uploads/2011/01/Marin-Sorescu2.jpg

 

 

 

 

Marin Sorescu (d. 8 decembrie 1996, București), a fost un scriitor român, membru titular (din 1992) al Academiei Române.

 Operele lui au fost traduse în mai mult de 20 de țări, totalizând peste 60 de cărți apărute în străinătate. S-a făcut remarcat și prin preocuparea pentru pictură, deschizând numeroase expoziții în țară și în străinătate.

Fără a se înscrie într-un partid politic după Revoluția română din 1989, a ocupat funcția de Ministru al Culturii în cadrul cabinetului Nicolae Văcăroiu (25 nov. 1993 – 5 mai 1995).

 

 

 

1939 –  S-a născut în localitatea Gura Vitioarei din județul Prahova, renumita cântareață de muzica populară Irina Loghin.

Tatăl său era basarabean iar  mama – prahoveancă si au crescut  şase copii: patru fete şi doi băieţi.

Irina a  urmat Liceul de Artă din Bucureşti şi Şcoala populară de artă la Ploieşti. A debutat în 1963.

A fost fost solistă a ansamblurilor „Ciocîrlia”, „Barbu Lăutaru” şi „Ciprian Porumbescu”.

 

 

 

Imagini pentru Irina Loghin photos

 

 

A avut o bogată activitate, concretizată într-un un număr impresionant de turnee, albume muzicale şi spectacole. O casetă imprimată în opt sute mii de exemplare a fost epuizată în doar două zile, acesta fiind un record personal al cântăreţei.

A lansat mai multe cantece de mare succes , cunoscute de melomani de pe ambele maluri ale Prutului: „Mamă, mi-ai dat cîntecul”, „Nici o boală nu-i mai grea”, „Dorul de părinţi”, „Fetelor, mă ascultaţi”, „Cine n-are dor pe lume” , „În grădina casei mele” etc.

Renumita cîntăreaţă este în topul preferinţelor la mai multe posturi de radio din România şi Republica Moldova. A concertat de mai multe ori la Chişinău şi a colaborat cu orchestrele „Lăutarii”, „Mugurel”, „Folclor” ş.a.

 

 

1942 – Aviația japoneza bombardează orașul australian Darwin.

 Aproximativ 150 de avioane japoneze au atacat oraşul, provocându-i mari distrugeri.

 Bombardierele japoneze efectuau pentru prima dată un raid impotriva Australiei.

 

 

 

 

 

1942 – Al Doilea Război Mondial: Presedintele american Franklin D.Roosevelt a semnat  Ordinul executiv nr. 9066,  care permitea autoritatilor  să-i interneze pe etnicii japonezi americani  in lagare.

 

 

 

 

1951 – A încetat din viaţă scriitorul francez André Gide; (n. 22 noiembrie 1869).

 

 

 

 

 

 https://cersipamantromanesc.files.wordpress.com/2012/02/andregide.jpg?w=220

 

 

 

 

 

 

Scriitorul francez, André Gide a murit la casa sa din Paris, la vârsta de 81 de ani, ca urmare a unei congestii pulmonare. Printre lucrarile sale renumite se numara :Le Traité du Narcisse (Tratatul lui Narcis) (1891) , La Tentative amoureuse (Tentativa amoroasă) (1893) Les Nourritures terrestres (Fructele pământului) (1897) , Le Retour de l’enfant prodigue (Întoarcerea fiului risipitor) (1907) , Les Nouvelles Nourritures (Noile fructe ale pământului) (1935) .A  primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1947.

 

 

 

 

 

1959 – Anglia garantează independența Ciprului. Aceasta va fi  proclamata la data de 16 august.

 

 

 

 

 

Map of Cyprus

 

 

1960 – S-a născut prințul Andrew duce de Windsor, fiul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

 

 

 

 

https://i1.wp.com/www.englishmonarchs.co.uk/images/windsor/2/andrew_1.jpg

 

 

Printul Andrew este al doilea copil şi al treilea fiu al reginei Elizabeth II, regina a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi al Prinţul consort Philip, Duce de Edinburgh. El ocupă locul al patrulea în ordinea succesiunii la tronul britanic.

 

 

 

 

 

1970 –  S-a desfășurat la București Adunarea generală de constituire a Academiei de Științe Sociale și Politice.

Președinte de onoare al Academiei a fost ales șeful  partidului comunist si al statului, Nicolae Ceaușescu.

 

 

 

 

 

1990 –  S-a înființat Uniunea Teatrală din România (UNITER), care alege primul președinte pe  actorul Ion Caramitru.

 

 

 

https://i0.wp.com/www.monitorulcj.ro/documente/stories/03_martie/10_ziua/ion-caramitru.jpg

 

 

 

1992 –  În Coreea de Sud intrat în vigoare Acordul privind reconcilierea, neagresiunea și cooperarea între Nord și Sud (semnat la 13 decembrie 1991). A fost semnată declarația privind crearea unei zone denuclearizate în peninsula Coreea.

 

 

 

 

 

1997 – A murit Deng Xiaoping,  lider al Partidului Comunist din China.

Deși niciodată nu a avut titlul de șef de stat sau șef de guvern, Deng a fost liderul de facto al Republicii Populare Chineze de la sfârșitul aniilor 1970 până la începutul aniilor 1990.

 A fost fondatorul “socialismului cu specific chinez” și apromotorul reformei economice din China, cunoscută ca “economia de piața socialistă”.

 

 

 

 

File:DengXiaoping.jpg

Deng s-a născut în 22 august 1904

 

 

Este creditat cu faptul că a adus China mai aproape de economia de piață liberă de tip capitalist și a determinat creșterea foarte rapidă a economiei chineze timp de peste trei decenii.

Totodată, ramane în istorie ca  principalul vinovat de reprimarea sângeroasă a protestelor populare din Piata Tien An Men din Beijing, pe 5 iunie 1989.

 

 

 

2001 – Curtea Supremă de Justiţie din Romania ii  condamna la închisoare  trei ofiţeri superiori ale căror odine au dus la  uciderea a 50 militari şi rănirea altor 13, în decembrie 1989, la Otopeni in timpul revolutiei.

 

 

 

 

 

2001 – A murit regizorul american Stanley Kramer: “Ghici cine vine la cină”, “Corabia nebunilor”; (n. 29 septembrie 1913).

 

 

 

 

 

https://i1.wp.com/www.latimes.com/includes/projects/hollywood/portraits/stanley_kramer.jpg

 

 

 

 

2001 – A decedat popularul cântăreț și compozitor  francez, Charles Trenet; (n. 1913).

 

 

 

 

2008 – Liderul comunist  Fidel Castro, numărul unu în conducerea  revolutiei comuniste  cubaneze din 1959, anunță că a renunțat la  președenția Cubei.

 

 

 

 

26th of July Movement: Castro speaking, 2006

 

 

 

 El a anunțat retragerea sa din funcția de  şef al statului cubanez la  vârsta de 81 de ani, dupa ce fusese in ultimul an şi jumătate bolnav.

La data de 31 iulie 2006, ca urmare a unei crize intestinale acute, Castro a cedat temporar puterile sale fratele său, Raul Castro.

În timpul domniei sale ca preşedinte al Cubei a văzut in functie zece preşedinţi americani.

Analiștii politici sunt de acord că aceasta va juca in continuare un rol de “patriarh vigilent”.

Fratele său, Raul Castro, a preluat puterea în țară pe 24 februarie.

 

 

 

 

 

2016 – A decedat Umberto Eco, scriitor, editor, filosof și semiotician italian; (n. 1932).

 

 

 2019 – A încetat din viață cunoscutul creator de modă german Karl Lagerfeld ; (n. 1933).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția sa, Apfia

sinaxar-19-feb-sf-ap-filimon-arhip-si-cecilia

Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia au trăit în vremea imparatului Nero. Sfantul Arhip a fost episcop in cetatea Colose, din Frigia. Sfantul Filimon a fost convertit la crestinism de Sfantul Apostol Pavel, si in casa lui se adunau creștinii pentru a participa la rugaciunea comuna. Sfanta Apfia, sotia lui Filimon, randuia biserica din casa ei.

Cand paganii din Colose au serbat-o pe zeita Artemida, Arhip, Filimon si Apfia au fost prinsi in biserica de pagani, si au fost dusi inaintea ighemonului Artocles.

Arhip refuza sa jertfeasca idolilor, fapt pentru care va fi ingropat pana la brau si ucis cu pietre. Sfintii Filimon si Apfia fiind supusi la multe chinuri, s-au savarsit muceniceste.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea cuvioasei maicii noastre, Filoteia din Atena.

Sfanta Mucenita Filoteia s-a nascut in Atena, in anul 1522, ca rod al rugaciunii parintilor ei Syriga si Angelos Benizelos. A primit la botez numele Revula.

Dupa trei ani de căsătorie, soțul ei a murit iar ea a hotărât sa intre in monahism.

A inființat o manastire de maici cu hramul Apostolului Andrei Cel Dintâi Chemat.

 Aici îi va adaposti pe creștinii care nu au lepadat credinta in Hristos si urmau a fi omorati. Este batuta de turci si amentintata cu moartea in cazul in care nu va renunta la credinta in Hristos.

În ajunul praznicului Sfantului Dionisie Areopagitul, este torturată de turci, fiind lăsată din mâinile lor mai mult moartă decât vie.

Plângând surorile mănăstirii au luat cu sufletul îndurerat, trupul însangerat al sfintei mucenițe și l-au dus la Kalogreza, unde a făcut trecerea către cele veșnice, la 19 februarie 1589.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ISTORICUL ZILEI – TODAY IN HISTORY

 

http://youtu.be/ujOYZMVkFEY

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

Istoria md.,Lessignets.com,Wikipedia ro, Rador.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicitate

19/02/2020 - Posted by | DIVERSE | , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: