CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 18 FEBRUARIE. VIDEO


 

 

 

18 februarie, istoricul zilei 

 

 

 

814 – A decedat  Angilbert (Sfantul Angilbert), diplomat si poet, născut aproximativ 750.

Era rudă cu imparatul Carol cel Mare (Charlemagne), conte de Ponthieu si  al șaptelea stareț al manastirii Sf. Riquier. Se pare ca Angilbert a dus o viață foarte lumească, departe de restrictiile monahale.

Charlemagne a folosit virtuțile și talentele lui Angilbert  pentru binele Bisericii și statului.

El  l-a trimis de trei ori la Roma ca ambasador la Papă.

Angilbert, care s-a stins din viața  la mănăstirea  St. Riquier, este venerat ca un sfânt în ziua morții sale, la 18 februarie.

 

 

 

 

 

999 – A murit  Papa Grigore al V-lea; (n. 972).

Grigore al V- lea, (Bruno von Kärnten sau Bruno din Carinthia), originar din Saxonia, s-a  născut în anul 973 si  a fost Papa de la 3 mai 996 pana la 18 februarie 999. 

După un pontificat de 2 ani şi 9 luni si jumătate, a fost îngropat în Basilica Sf. Petru vechi.

 

 

 

 

 

 

1139- A murit marele cneaz  al Kievului Iaropolk II Vladimirovici  (1082 –  18 februarie 1139), A fost Prințul de Pereiaslav (1114-1132) si  Mare Cneaz  al Kievului (1132-1139), fiul lui Vladimir II Monomakh și Gytha de Wessex .A luptat împotriva cumanilor o dată în 1103 și din nou în 1116.

 

 

 

 

 

 

 

1294 – A murit impăratul  mongol Kubilai han ; (n. 1215).

 

 

 

 

 

Kublai Khan. Reproduced by permission of Getty Images.

 

 

 

 

 

 

 A  fost unul din nepoții întemeietorului Imperiului mongol Ginghis Han și a domnit între anii (1215-1294).

Kubilai han era fratele hanului Möngke  care a fost până în 1271 împăratul Chinei si este considerat a fi fost unul dintre cei mai importanți conducători mongoli din dinastia Yuan.

Pe timpul regnului său în China, a adunat în jurul său mulți demnitari chinezi destoinici, ca Lien Hsi-hsien, Liu Binzhong, care se străduiau să îmbunătățească administrația mongolă.În anul 1253, Kubilai s-a convertit la religia budistă.A luat măsuri în sprijinul ei și al mănăstirilor din Tibet, astfel ca budismul a ajuns în timpul său religie de stat.

 

 

 

 

1395 – Regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, a acordat privilegii comerciale negustorilor brașoveni.

 

 

 

 

 

 

1455 – A murit pictorul italian  Fra Angelico; (n. 1395).

Acest pictor toscan al Renasterii  timpurii, pe numele său adevărat Guido di Pietro, s-a născut în Toscana, lângă Florenţa si a intrat intr-o manastire dominicana în 1418. În jurul anului 1425, a devenit călugăr şi a luat numele de Fra Giovanni.

A fost supranumit”Angelico”,  pentru profunzimea spirituală a picturii sale.

 

 

 

 

 

 

 

Portrait of Fra Angelico

 

 

 

 

 

 

Fra Angelico a fost chemat in 1445 la Roma de papa Eugeniu al IV-lea, pentru a picta  frescele din Capela  Preasfântului Sacrament din Vatican.

1516 – S-a născut regina Maria Tudor (Mary I), regina a Angliei si a Irlandei (1553-1558), fiica lui Henric al VIII-lea. A fost soţia regelui Spaniei, Filip al II-lea. A  murit pe 17 noiembrie 1558.

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria a fost al patrulea monarh al dinastiei Tudor, după regina neîncoronată Lady Jane Grey și predecesoare a reginei Elisabeta I.

Este în principal cunoscută pentru scurta reinstaurare în Anglia a catolicismului.

Până la sfârșitul domniei, Maria I a executat aproximativ trei sute de opozanți religioși, iar cruzimea de care a dat dovada in  timpul persecuțiilor împotriva protestanților, pentru restaurarea catolicismului în Anglia, i-a atras denumirea de “Maria sângeroasa”(Bloody Mary).

 

 

 

 

 

 

 

 

1546 – A murit reformatorul religios Martin Luther.

 

 

 

 

 

 

 

Martin Luther a fost un teolog reformator german. S-a născut la 10 noiembrie 1483 în Eisleben si a fost maestru de Filozofie la Universitatea din Erfurt în anul 1505, călugăr augustinian şi preot in 1507.
S-a opus vânzării de indulgenţe de catre Papă si la 31 octombrie 1517 el a afişat in public cele 95 de teze de la Wittenberg, care marchează începutul reformei.
De asemenea, a tradus Biblia în limba germană.

 

 

 

 

 

 

 

 

1564 – A  incetat din viata Michelangelo Buonarotti, pictor, sculptor, arhitect si poet italian (n. 1475).Una dintre sculpturile sale cele mai cunoscute este “ David si Pieta”. El a proiectat de asemenea mormântul papei Iuliu al II-lea.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Michelangelo Buonarotti,photos

 

 

 

Printre cele mai renumite opere ale sale se evidentiaza  pictura  Capelei Sixtine si sculptura Pieta, aflata în Bazilica Sf. Petru.

Frescele din Capela Sixtină din Roma, au fost pictate intre anii 1508 şi 1512.

 

 

 

 

 

 

 1632 – S-a născut violonistul si muzicianul italian  Giovanni Battista Vitali ( d. 10 12 octombrie 1692).

Profesorul său în primii ani a fost, probabil Maurizio Cazzati (1616-1678), maestro di cappella la Basilica San Petronio din Bologna.

Primele dovezi documentate ale activități sale muzicale apare în evidențele orchestrei San Petronio din 1658.

Perioada dintre anii  1680 și 1685  e cea mai productivă: a publicat șase colecții de muzică și a fost promovat la maestru di cappella în 1684.

Ultimele sale două publicații, Musicali artificii, Opus 13 (1689) si Sonata, Opus 14 (1692), nu fac nici o mențiune despre  Vitali.

 

 

 

 

 

 

 

 

1745 – S-a născut la Como, în Italia, fizicianul  Alessandro Volta, inventatorul pilei electrice (m. 5 martie 1827).

 

 

 

 

Imagini pentru Alessandro Volta,photos

 

Volta a fost profesor la Şcoala Regală şi s-a dedicat cercetării privind energia electrică. În 1776 el a descoperit gazul metan format din descompunerea materiei organice.

În 1799, el inventeaza prima baterie electrică confectionata din  o serie de discuri de cupru şi zinc, separate prin discuri de pânză impregnata cu acid.

A murit în 1827, iar din 1881 numele său este folosit pentru a defini unitatea de forţă electromotoare (V = volţi).

 

 

 

 

 

 

 

1790  – A apărut (până în aprilie 1790), la Iași, ziarul de limba franceză “Courier de Moldavie”, primul ziar tiparit pe teritoriul tarii noastre , considerat a fi primul ziar din spaţiul românesc.

A fost o publicaţie periodică bilingvă (tipărită în limbile franceză şi română), dar  nu un ziar în accepţiunea modernă.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru “Courier de Moldavie”photos

Era editat  de militarii ruşi ai armatei lui Potemkin, stabiliţi în acea vreme la Iași în timpul războiului ruso-turc din anii 1787-1792, publicația era destinată răspândirii informațiilor militare.

 

 

 

 

 

 

 

1854 – A început construirea liniilor de telegraf electric București-Giurgiu, București-Ploiești-Brașov, Timișoara-Lugoj-Oșova, făcându-se astfel legătura între liniile telegrafice din Principate și cele din Transilvania.

 

 

 

 

 

 

1861 – Întrunirea primului Parlament al Italiei. 

 

 

 

 

 

Victor Emmanuel II

 

Victor Emmanuel al II-lea de Sardinia a devenit primul rege al Italiei; (1861-1878).

 

 

 

 

 

 

 1873 – Revoluționarul bulgar Vasil Levski este executat prin spanzurare la Sofia de către autoritățile otomane.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Vasil Levski photos

 

Născut la 18 iulie 1837, Vasil Levski a înființat în 1869 Organizația revoluționara internă, o rețea de comitete revoluționare regionale secrete, care  a încercat să organizeze o revoltă a poporului bulgar la nivel național.

 

 

 

 

 

 

 

1879 – Este brevetată Statuia Libertății.

 

 

 

 

 

 

https://i1.wp.com/www.nyctourist.com/images/liberty/liberty2005.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La 18 februarie 1879, i-a fost acordat sculptorului francez Bartholdi , brevetul  D11. 023, pentru Statuia Libertatii  conceputa de el,  si care era descrisa astfel :

“O statuie a Libertăţii Edificatoare a Lumii  care este de fapt un personaj feminin cu un braţ ridicat, care poartă o torţă, în timp ceare o coroană pe cap “.
In brevet se mai precizeaza de asemenea că faţa statuii are”trasaturi clasice, dar grave şi liniştite”, şi se constată că statuia este înclinata uşor spre stânga pe piciorul stâng, astfel că monumentul este în echilibru.

 

 

 

 

 

 

1884 – Poliția țaristă a interzis cartea “În ce cred eu” a lui Lev Tolstoi.

 

 

 

 

 

https://cersipamantromanesc.files.wordpress.com/2012/02/image010.jpg?w=209

 Contele Lev Nicolaevici Tolstoi,(n. 28 august(sv) / 9 septembrie(sn) 1828, Iasnaia Poliana – d. 7 noiembrie(sv) / 20 noiembrie(sn) 1910, Astapovo),  a fost un scriitor rus,  considerat unul dintre cei mai importanți romancieri ai lumii.

Alături de Fiodor Dostoievski, Tolstoi este unul dintre scriitorii de seamă din timpul perioadei cunoscută ca vârsta de aur a literaturii ruse (începută în 1820 cu primele opere ale lui Pușkin, și terminată în 1880 cu ultimele lucrări ale lui Dostoievski).

 

 

 

 

 

 

 

 

1916 – A murit Elisabeta de Neuwied, regina Elisabeta a  României; (n.1843).

 

 

 

 

 

https://i0.wp.com/www.tkinter.smig.net/CarmenSylva/images/CarmenSylva.jpg

 

Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, n.29 decembrie 1843 la Neuwied in Germania, a fost întâia regină a României, soția regelui Carol I, primul rege român din renumita dinastie germană Hohenzollern, patroană a artelor, fondatoare a unor instituții caritabile, poetă, eseistă și scriitoare.

Ca patroană a artelor adoptase pseudonimul Carmen Sylva iar ca fondatoare de instituții caritabile a fost supranumită de oamenii din popor Mama răniților.

Regina Elisabeta a murit cu puțin timp înainte ca România să declare război Germaniei și a fost îngropată la mănăstirea de la Curtea de Argeș.

 

 

 

 

 

 

1916 –  In timpul primului razboi mondial, forțele franco-britanice ocupa colonia germană  Camerun.

 

 

 

 

 

 

1918 – Este inaugurată Universitatea Populară din Chișinău, Republica Democratică Moldovenească.La inceputurile sale Universitatea Populară avea trei secții: literatură, juridică și științifico-medicală.Universitatea a editat Buletinul Universității Populare din Chișinău.

 

 

 

 

 

 

1929 – A avut loc prima transmisie  de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română, (piesa intr-un act “Ce stie satul?” de V. Al. Jean), in interpretarea actorilor Maria Filotti, Ronald Bulfinski si Victoria Mierlescu).

 

 

 

 

 

 

1929 –  La Hollywood in  California  au fost decernate primele trofee ale Academiei Americane de Film.

 

 

 

 

 

 

1930 – A fost descoperită  de către astronomul Clyde Tombaugh, de la Observatorul Flagstaff  din  statul  Arizona, SUA, a noua planeta a sistemului nostru solar – Pluton.

 

 

 

 

 

 

https://i1.wp.com/api.ning.com/files/Fvzk6rFckNJU5m2*jXJ0Q9gd1xTB4c*dyl9zhVBFbKp5c7BkaLRQVP*5sgM0Pqa9oXYpM*Ywv17CTJ*Spe1z0-kp7IaCrivD/ClydeTombaugh.jpg

Foto: Clyde Tombaugh 

 

1932 – Japonia declară independenta față de Republica China a statului marioneta Manciuria, aflat sub ocupația sa.

 

1941 –  Pentru a asigura ordinea tulburată de rebeliunea legionară din ianuarie 1941, generalul Ion Antonescu a inițiat o serie de decrete printre care și Decretul din 18 februarie 1941 prin care instituțiile și întreprinderile mai importante din țară au fost militarizate, indiferent dacă erau proprietate de stat sau privată.

 

 

1952 – Grecia si Turcia au aderat la NATO.

 

 

 

 

 

 

1959 – A decedat compozitorul, pianistul și dirijorul român Alfred Alessandrescu; (n.1893).

 

1964 – A murit George Lövendal, pictor de origine danezo-norvegiană, care a creat în România; (n. 1897).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru pictor George Lövendal,photos

George Lövendal (cunoscut și ca George Baron de Lövendal) (n. 10 mai 1897, Sankt Petersburg – d. 18 februarie 1964, București), a fost un pictor care a lucrat în România.S-a născut în Sankt Petersburg, fiind un descendent al regelui Frederic al III-lea al Danemarcei și Norvegiei.În 1752, familia Lövendal a plecat din Suedia și a ajuns în Rusia.

George baron de Lövendal a fost a noua generație după Frederick al III-lea.Între 1914 și 1917, George a urmat școala de Belle Arte la Sankt Petersburg dovedind un mare talent de portretist.

După absolvire, a profesat la Soroca și Chișinău, în Basarabia.Revoluția bolșevică din 7 noiembrie 1917 a avut un impact trist asupta familiei sale. Tatăl său, Lorentius Löwendal, ofițer de marină în armata țaristă, aflat la comada fortăreței Kronstadt, a fost ucis de bolșevici, George fiind obligat să-și câștige singur existența, ca actor și balerin.În 1918, când Basarabia s-a unit cu România, Lövendal a continuat să profeseze în noua sa patrie, inițal ca scenograf la teatrul din Chișinău.

În 1928, la Cernăuți, George Lӧwendal a fondat primul teatru cult de păpuși și marionete din România.George Lovendal a creat la București Academia liberă de arte plastice (1938), fiind totodată unul dintre membrii fondatori ai Fondului Artiștilor Plastici din România (1945).

George Lovendal, care a fost directorul tehnic al Teatrului Național din Cernăuți (1926-1935), al Teatrului Național din Craiova (1942-1943), dar a desfășurat și o bogată activitate la teatrele „Lucia Sturdza Bulandra” și „Constantin Tănase” din capitală.Apoi s-a mutat la București, unde, între 1950–1964, a fost profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”.

A avut ca elevi personalități remarcabile ale artei românești, între care Grigore Vasiliu-Birlic, Radu Beligan, Nineta Gusti și Oleg Danovschi.

A fost un artist multilateral, afirmându-se în multe domenii ale artei, între care designer, creator de cosume, a lucrat în teatru, operetă, gazetărie, actorie, balet, regie artistică și a fost și arhitect.

Tot el a creat primul teatru de păpuși din țară.A devenit cunoscut în special ca pictor portretist, care a avut ca subiect principal țăranul român, pictând în special țărani bucovineni.

 

 

 

 

 

 

 

1967 – A incetat din viață fizicianul Iacob Robert Oppenheimer ; impreuna cu un grup de cercetatori a construit prima bomba atomica; (n. 22 aprilie 1904).

 

 

 

http://rhapsodyinbooks.files.wordpress.com/2011/07/200px-robert_oppenheimer_1946.jpg

 Robert J. Oppenheimer, autorul unor lucrări  privind teoria cuantica, a fost numit în 1943 director al Centrul de Cercetare Los Alamos, unde au fost create primele bombe A.

Sub conducerea sa a fost realizată prima bombă atomică în 1945.A refuzat să lucreze la bomba cu hidrogen, fiind acuzat de complicitate cu comuniştii, dar  reabilitat. 

 

 

2001 – Cel mai grav caz de spionaj din istoria F.B.I. Robert Philip Hanssen, angajat al  Agenţiei Federale F.B.I. de 27 de ani in divizia responsabila pentru “securitatea naţională”, este arestat în Virginia, SUA, sub acuzatia că a livrat Moscovei timp de peste 15 ani  secrete importante în domeniile apărării şi spionajului.

 

 

 

 

 

 

Photograph of Robert Philip Hanssen

Robert Philip Hanssen a fost acuzat de vânzare secrete la Moscova si că a primit 1,4 milioane dolari în numerar şi diamante timp de 15 ani. Trădarea lui a fost descrisa ca fiind ”cel mai mare dezastru din istoria serviciilor secrete americane”.

A consimtit sa colaboreze cu autorităţile SUA pentru a evita pedeapsa cu moartea şi a fost condamnat la închisoare pe viaţă.Hanssen isi executa acum pedeapsa într-un penitenciar federal de inalta securitate, fiind 23 de ore pe zi complet izolat, departe de ceilalţi deţinuţi.

 

 

 

 

 

 

2005 – Hăituirea și vânarea vulpilor, una din distracțiile preferate ale nobilimii, a fost interzisă în Anglia și Țara Galilor.

 

 

 

 

 

2006 –  Are loc cel mai mare concert al trupei The Rolling Stones,susținut în fața a aproximativ 1,5 milioane de oameni pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro.

 

 

 

 

 

 

 

 

2014 – Cel puțin 26 de persoane sunt ucise și alte cateva sute rănite în ciocnirile dintre  demonstrantii antiguvernamentali și  poliție în Kiev, în Ucraina.

La 18 și 19 februarie,cel puțin 26 de persoane au fost ucise în luptele cu poliția, printre ele numărându-se  Jurnalistul Viacheslav Veremiy care a fost ucis de agenții pro-guvernamentali  supranumiți ”Titușki”, împușcat în piept și atunci când acești trăgatori guvernamentali izolați  au atacat taxiul in care se afla.

S-a anunțat și că 40-50 de persoane au murit într-un incendiu care  a cuprins clădirea Sindicatelor, după ce poliția a încercat să o ocupe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Calendar creștin ortodox

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfântul Leon, Papă al Romei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru sf papa leon photos

 

 

 

Papa Leon I este unul dintre sfintii Bisericii nedespartite ai primului mileniu crestin, pe care ii regasim in Calendarul Ortodox. Leon s-a nascut in Italia într-o familie creștină.

Ajungând arhidiacon al Papei Sixt al III-lea, dupa moartea acestuia, Leon a fost numit Papa al Romei.

Papa Leon I a fost cel care a salvat orașul de la distrugere, atunci când Attila în fruntea hunilor săi s-au apropiat de Roma.

Sfântul, întâmpinându-i îmbracat în veșmintele arhierești, a reușit să negocieze cu Attila, facându-l să se retragă.

Sfântul Leon s-a afirmat și ca apărător al dreptei credințe împotriva ereziei lui Eutihie și Dioscor.

A trecut la Domnul in anul 461.

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

Crestin Ortodox.ro,Wikipedia,Lessignets,Today in history com.; Mediafax.com; Rador.ro

 

 

 

 

Publicitate

18/02/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. A republicat asta pe Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de Ioan M. | 18/02/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: