CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 16 FEBRUARIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

16 februarie, istoricul zilei

 

 

 

 

116 – Împăratul Traian primeste lauri de la Senatul  Roman, pentru victoria asupra Partiei.

 

 

Imagini pentru imparat traian photos

 

 

 

 

1032 – S-a născut împăratul Yingzong din China; (d. 25 ianuarie 1067).

 

 

 

 

 

Imagini pentru împăratul Yingzong din China

 

 

 

 

 A fost al cincilea împărat al dinastiei Song din această țară. Numele lui  a fost inițial Zhao Zongshi, dar mai târziu s-a schimbat la Zhao Shu, care înseamna „strămoș deosebit de talentat”.

 

 

 

1222 – S-a născut Nichiren Daishonin, fondatorul budismului Nichiren din Japonia ; (d. 1282).

 

 

Imagini pentru Nichiren Daishonin

 

 

 

Secta este una dintre cele mai cunoscute din Japonia, și a fost fondată în sec. al XIII -lea de către călugărul cu acelaș nume.

Nichiren și-a dedicat viața japonizării budismului, încercând să-și facă secta cât mai perfectă. Tot ce era subtil, obscur sau dogmatic, fiind inaccesibil omulul simplu a fost înlăturat din doctrină. Celelalte secte budiste afirmau că femeile nu pot ajunge la iluminare și trebuie să se reîncarneze în bărbați pentru a putea, dar Nichiren a șters această inegalitate, bazânduse din nou pe Sutra Lotusului.

În perioada Kamakura (1185-1333), secta Nichiren era cunoscută sub numele de Hokke-shū (credința lotusului). De remarcat că, în ciuda impactului politic și social al sectei Nichiren, această formă de budism a avut cea mai slabă influență asupra artei japoneze și a evoluției ei.

Astăzi, discipolii contemporani ai sectei Nichiren au desfășurat o activitate bogată și o organizare perfectă, cu toate că secta are un număr restrâns de adepți în comparație cu alte secte budiste japoneze.

 

 

 

 

 

1249 – Misionarul si diplomatul dominican Andre de Longjumeau, este trimis de către Ludovic al IX al Franţei, ambasador la curtea imparatului  mongol Güyük Khan.

El a condus două ambasade la curtea hanilor mongoli: una ca trimis al papei Innocentiu al IV-lea  și a doua pentru  regele francez Ludovic al IX-lea.

A murit la puțin timp după 1253, în timp ce activa ca misionar în Palestina.

 

 

1270 – Se desfășoară Bătălia de Karuse sau Bătălia pe gheață, dintre  armata Marelui Ducat al Lituaniei și cea Ordinul Livonian.

Lituanienii au obținut o victorie decisivă.

Lupta, numită dupa satul Karuse în apropierea căruia s-a desfășurat, a fost a cincea cea mai mare înfrângere a Livonienilor teutoni în secolul al 13-lea.

Aproape tot ceea ce se stie despre aceasta  luptă a fost consemnat în Cronica livoniana Rhymed.

Ordinul Livonian a fost o ramură autonomă a Ordinului Cavalerilor Teutoni și membru al Confederatiei Livoniene (1435-1561).

 

 

 

 

 

1279 – A murit  Regele Alfonso al III-lea al Portugaliei; (n. 5 mai 1210).

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Regele Alfonso al III-lea al Portugaliei photos

 

 

 

 

Afonso al III-lea, supranumit Bolognezul, in urma căsătoriei sale cu contesa Matilda II de Boulogne, a fost al cincilea rege al Portugaliei  și primul care a folosit titlul de Rege de Portugalia și de Algarve, din anul 1249.

A fost al doilea fiu al lui Afonso al II-lea al Portugaliei, și al Urracăi, prințesa Castiliei; a urmat la tron fratelui său Sancho al II-lea al Portugaliei, pe 4 ianuarie 1248.

A intrat in  război comunităților musulmane care prosperau în sudul tarii si  Algarve a început să facă parte din Regatul Portugaliei în timpul domniei sale, în urma cuceririi orașului Faro; Portugalia a devenit astfel primul regat iberic care și-a încheiat Reconquista.

În urma succeselor sale împotriva maurilor, Afonso al III-lea a trebuit să se confrunte cu o problemă politică legata de frontierele cu Castilia.

Regatul vecin considera că teritoriile recent încorporate (Algarve) ar trebui să fie castiliene, fapt ce a dus la o serie de războaie. În cele din urmă, în 1267, un tratat a fost semnat în Badajoz, a stabilit că frontiera sudică între Castilia și Portugalia ar trebui să fie râul Guadiana, așa cum este pana in ziua de astăzi.

 

 

1391 – A murit împăratul  bizantin Ioan al V-lea Paleologul; (n. 18 iunie 1332).

A domnit intr-o perioada de decadere a Bizantului.

În vara anului 1369, el a vizitat Roma, in carese mutase de la Avignon papa Urban al V-lea.

La 18 octombrie, Ioan V a trecut la catolicism și a semnat hotărârea privind unirea celor două Biserici sub oblăduirea pontifului roman. Însă la semnarea documentului n-a fost prezent nici un preot grec !

Folosind fapta autocratorului drept pretext, Papa a refuzat categoric să participle la un sinod ecumenic.

Demersul disperat al Paleologului nu le-a adus bizantinilor, în afară de promisiuni și subsidii bănești neînsemnate, nimic concret .

 

 

File:John V Palaiologos.jpg

Ioan al V-lea Paleologul (wikimedia.org)

 

Pe când se întorcea acasă, el a avut de suportat o rușine nemaivăzută: venețienii l-au reținut pe suveranul bizantin și i-au cerut să-și plătească datoriile, amenințându-l cu închisoarea pentru datornici, ca pe cel mai amărât milog.

Andronic IV, care rămăsese pe tron ca regent , n-a depus nici un effort ca să-și salveze tatăl. Nefericitul monarh a fost scos din nevoie de fiul său mijlociu, Manuel, despotul Thessalonicului, și de Ioasaf Cantacuzino- care au adunat suma cerută ,reusind sa-l elibereze  în octombrie 1371.

Unirea, înfăptuită de ,,defensorul bisericii’’, fără consimțământul acesteia din urmă, a sucombat, de fapt, imediat după naștere. Deoarece nu-și dorea necazuri, la întoarcerea sa, Paleologul a renunțat la catolicism.  La 26 septembrie 1371, turcii au zdrobit, lângă Černomen, milițiile despotului sârb Ioan Ugliješa. Statul otoman prindea puteri și, în cele din urmă, în primăvara anului 1373, Ioan V s-a recunoscut pe sine vasal al sultanului Murad I.

Titlul de ,,autocrator al romeilor’’ a devenit, de acum încolo, o ficțiune chiar și din punct de vedere juridic: care autocrat mai depune jurământul de vasalitate în fața unui străin! De acum, basileul trebuia să participe, împreună cu oștirile sale, la expedițiile sultanului. În Asia Mică, sub stăpânirea Imperiului mai rămăseseră doar câteva orașe izolate, pe care turcii le ocupau, pe măsura necesității. Din 1376 până în 1379, Ioan V, detronat de fiul său a lâncezit în închisoare.

La 15 iunie 1389, în sângeroasa bătălie de la Kosovopolje a fost nimicită oștirea cneazului sârb Lazăr. Înaintea luptei, sârbul Miloš Obilic a pătruns, dându-se drept transfug, în cartierul general al sultanului și l-a înjunghiat pe Murad I.

Acest lucru însă nu i-a salvat pe crestini-bătălia a fost condusă și câștigată de moștenitorul tronului turcesc, care a devenit în acea zi sultan-Baiazid I. Noul suveran al otomanilor era un oștean înzestrat și a fost supranumit Yîldîrîm-Trăsnetul.

Baiazid a încetat să-i mai menajeze pe romei și, în 1390, moștenitorul tronului lui Iustinian și al lui Vasile Bulgarochtonul, Manuel Paleologul, a fost nevoit să asalteze, împreună cu sultanul, ultimul oraș bizantin din Asia Mică-Philadelphia.

La sfârșitul anului 1390, împăratul a ordonat să fie înălțate noi fortificații lângă Poarta de Aur a capitalei, folosind pentru aceasta marmura de la bisericile ruinate din oraș. Atunci când lucrările au luat sfârșit, Baiazid, amenințând cu războiul, a cerut ca întăriturile să fie dărâmate.

Imparatul  s-a supus poruncii suzeranului său, dar n-a suportat o asemenea umilință și, potrivit mărturiei istoricilor, a murit  de inima rea ,la  16 februarie 1391.

 

 

 

 1646 – Are loc bătălia de la Torrington, din timpul primului război civil englez.

Forțele parlamentare conduse de Thomas Fairfax au obținut victoria punând capăt rezistenței regaliste în vestul țării.

 

 

1699 – Este emisă prima diplomă leopoldină austriacă în care se recunoaşte clerului greco-catolic, aceleaşi privilegii de care se bucurau şi preoţii catolici.

 

 

1803: S-a născut Edgar Quinet, istoric, scriitor, filosof şi om politic francez; a militat pentru înnoirea societăţii pe baze democratice, republicane, ceea ce i-a adus un lung exil (1851-1870).

 

 

 

 

 

Imagini pentru edgar quinet photos

 

 

În această perioadă s-a apropiat de istoria, limba şi literatura română, pe care le-a cunoscut atât direct, prin vizitele făcute în Principatele Române, cât şi cu ajutorul soţiei sale, Hermiona, fiica cărturarului moldovean Gheorghe Asachi.

A fost membru de onoare străin al Societăţii Academice Române din 1869 (m. 1875). NOTĂ: Enciclopedia britanică dă naşterea la 17.II.1803

 

 

 

 

 

 

1834 – S-a născut Ernst Heinrich Philipp August Haeckel ( d. 8 august 1919). A fost un eminent biolog și filozof german, profesor universitar la Jena, rămas în istoria științei pentru faimoasa “lege a lui Haeckel” ( Legea fundamentala a biogenezei).

A studiat medicina și s-a dedicat studiului anatomiei comparate. Numele său este legat și de câteva scandaluri, provocate de descrierea unor specii inexistente.

 

 

 

1848 – S-a născut Octave Mirbeau ( d.16 februarie 1917), jurnalist, pamfletar, critic de artă, romancier și autor dramatic francez,  una dintre figurile cele mai originale din literatura perioadei “Belle Époque”.

 

 

 

 

Imagini pentru Octave Mirbeau photos

 

 

 

 

1899 – A decedat  in urma unei apoplexii, Félix François Faure (n.30 ianuarie 1841), președinte al Franței  din 1895 până la moartea sa. Faure a murit subit  în timp ce facea sex în biroul său cu o  tânăra de 30 de ani, Marguerite Steinheil.

 

 

Imagini pentru Félix François Faure photosImagini pentru Félix François Faure photos

 

 

 

 

 

 

 

1907 – A murit Giosuè Carducci, poet, prozator şi eseist italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1906 (“Versuri şi ritmuri”, “Mărturisiri şi bătălii”); (n.27.07.1835).

 

 

 

 

 

Imagini pentru Giosuè Carducci, photos

 

 

 

 

 

 

1918 – Lituania și-a declarat independența față de Imperiul Rus și Germania.

Lituania a intrat in istoria europeană când pentru prima dată a fost menționată într-un manuscris medieval german, cronica Quedlinburg din 14 februarie 1009.

 

 

 

1923 – La Geneva, s-au pus bazele noului pact al Micii Înţelegeri, prin care cele trei ţări membre (România, Cehoslovacia şi Iugoslavia) aveau o bază organizatorică solidă, prin unificarea politicii lor generale.

 

 

 

Imagini pentru mica înțelegere map photos

 

 

 

 

În noua organizare, Mica Înţelegere devenea o forţă de care trebuia să se ţină seama în Europa, alianţa acţionînd mereu pentru menţinerea statu-quo-ului teritorial în spiritul tratatelor de la Versailles.

 

 

 

 

1926- Se infiinţează Fundaţia Culturala “Regele Ferdinand I”.

 

 

 

1930 –  Federația Română de Fotbal s-a afiliat la Federația Internațională a Asociațiilor de Fotbal (FIFA).

 

 

 

 România la Campionatul Mondial la Fotbal, Uruguay, 1930, preluat piatza.net

Echipa  României la Campionatul Mondial la Fotbal, Uruguay, 1930, (preluat de pe  piatza.net).

 La 16 februarie 1930 asociația Comisia Centrală de Fotbal se transformă în Federația Română de Fotbal, organism independent cu autoritate juridică, acesta hotărînd participarea României la Campionatul Mondial din Uruguay în luna iulie a aceluiași an. Participarea României la Campionatul Mondial de Fotbal din 1930 a fost mult discutată în ţară, urmînd a fi prima manifestare internaţională a României Mari.

Primul președinte al Federației Române de Fotbal a fost avocatul Aurel Leucuția, fostul președinte al asociației Comisia Centrală de Fotbal. Aurel Leucuția (n.1894-d.1964) a fost avocat, om politic român, care a îndeplinit și funcția de ministru.
Începînd cu ediția 1932-1933, în România funcționează sistemul divizionar, cu un campionat unitar al primei divizii (inițial în două serii). Disputarea Cupei României a început în sezonul 1933-1934.

Federația Româna de Fotbal este membră fondatoare a UEFA în 1954.

 1935 – S-a născut  muzicianul american Sonny Salvatore Bono; (d. 1.05.1998)

A fost soţul  cântareței Cher în anii 1960 (cu care a format duetul Sonny şi Cher) și a  devenit cunoscut pentru hit-uri, cum ar fi I Got You Babe şi The Beat Goes On.

Cuplul a mai găzduit  de asemenea  un program de televiziune în anii 1970 şi s-a separat în 1975.

https://i0.wp.com/comingbackalive.com/images/cba/people/sonnybono.jpg

 

 

Sonny a devenit actor în anii 1980 , apoi a  încearcat să deschidă un restaurant si s-a decis sa intre in politica, fiind ales primar  al orasului Palm Springs.
Intrand in  Partidul Republican, a fost ales în 1994 in Camera Reprezentanţilor a S.U.A., unde a activat  până la moartea sa, ca urmare a unui accident de schi.

 

1942 – S-a născut sângerosul dictator comunist  nord-coreean Kim Jong II, fiul dictatorului Kim Ir Sen; (m.2011).

 

http://blogcatchina.files.wordpress.com/2011/12/kim-jong-il.jpg?w=280&h=426

 

 

1959 – Comunistul  Fidel Castro a preluat conducerea Cubei.

 

 

Imagini pentru fidel castro photos

 

 

Fostul “comandant suprem al  „Frontului Democrat Revoluţionar” din Cuba, Fidel Castro, devine prim-ministru.

 

 

 

 

1968 – România a renunţat la organizarea administrativă  de tip sovietic cu regiuni şi raioane din 1948, şi a reînfiinţat unitatea administrativ-teritorială tradiţională  românească : judeţul.

Au fost organizate un numar de 39  judeţe, plus municipiul Bucureşti.

Impartirea  pe judete pe actualul teritoriu al Romaniei este atestata  inca din 8 ianuarie 1392, când domnitorul Nircea cel Batran printr-un hrisov numește „ținutul Vâlcii” județ. Astfel,  Judetul Valcea este primul județ romanesc atestat documentar .

 

 

1985 – Șeicul Ibrahim al-Amin face public manifestul grupării islamice Hezbollah, care luase recent ființă, pe fondul războiului din Liban.

 

1986 – Politicianul socialist Mario Soares este ales presedinte al Portugaliei cu 51% din voturi. Acesta a fost primul şef de stat portughez ales democratic în după şaizeci de ani de dictatură de extremă dreapta .

 

 

 

 

Imagini pentru Mario Soares photos

 

 

 

 

 

1990 – A fost acceptată (Decret CPUN nr. 124) cererea de eliberare din funcţia de ministru al apărării naţionale a generalului Nicolae Militaru, suspectat de spionaj în favoarea URSS .

 

 

 

 

În locul sau fost numit generalul-colonel Victor Atanasie Stănculescu (foto).

 

 

 

1990 – Este adoptat drapelul Hong-Kongului de după încheierea perioadei coloniale.

 

 

 

https://i2.wp.com/www.crwflags.com/fotw/images/h/hk.gif

 

 

Drapelul a fost adoptat în Hong Kong la 16 februarie 1990, a primit aprobarea oficială  la 10 august 1996 si a fost înălțat  pentru prima dată la 1 iulie 1997, în timpul ceremoniei istorice care a marcat transferul teritoriului de la Regatul Unit  al Marii Britanii, catre Republica Populara Chineza.

 

 

 

1995 – Amuzant! Cântareața franceză Vanessa Paradis, a  fost arestată  pe aeroportul Dorval (Montreal) din Canada.

 

 

 

 

Vanessa Paradis

 

 Au fost găsite asupra sa trei grame de hașis…

 

 

 

 

1996 –  A decedat Nicolae Carandino, gazetar, traducător și director al Teatrului Național din București, ultimul dintre supraviețuitorii procesului intentat de comuniști  lui  Iuliu Maniu și altor fruntași țărăniști ; (n. 1905).

1998 –  A murit scriitorul şi eseistul Ernst Jünger, considerat una dintre cele mai complexe şi contradictorii figuri ale literaturii germane a secolului XX; (n. 1895).

 

 

 

 

2000 – A murit decedat  medicul brazilian Carlos Chagas.

De numele său se leagă descoperirea unui protozor patogen, agent al bolii ce-i poartă numele („boala Chagas”), gravă afecţiune viscero-sangvină;

În 1945 a înfiinţat Institutul de Biofizică din Rio de Janeiro, pe care l-a condus, cu unele întreruperi, până în 1973; membru de onoare străin al Academiei Române (1965); (n. 1910).

 

 

 

 

2000 – A decedat actrița franceză de origine rusă Lila Kedrova.

 

 

 

https://i2.wp.com/www.peoples.ru/art/cinema/actor/lila_kedrova/kedrova_2.jpg

 

 

 

A fost laureată a Premiului Oscar,  pentru cel mai bun rol secundar feminin, în filmul Zorba grecul; (n. 1919).

 

 

2013- A murit cântăreţul, chitaristul şi compozitorul britanic Tony Sheridan (născut: Anthony Esmond Sheridan McGinnity), cunoscut pentru colaborarea lui cu trupa „The Beatles”, în anii de început ai acesteia; (n. 1940).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016- A încetat din viață Boutros Boutros-Ghali, jurist, profesor, om politic şi diplomat egiptean, cel de-al şaselea secretar general al ONU (1992-1996); (n. 1922).

Imagini pentru Boutros Boutros-Ghali,photos

 

 

 

 

 

 

 

Calendar creștin ortodox

Sfinții mucenici Pamfil si Valentin

 

 

Sarbatoare 16 februarie 2020 - Calendar ortodox - Ce sarbatoare e astăzi

  

 

 

Pătimirea celor doisprezece Sfinti Mucenici: Pamfil preotul, Valentin diaconul, Pavel, Porfirie si ceilalti

Doisprezece mucenici din Cezareea Palestinei, s-au mutat la Domnul la anul 308, în urma persecutiilor din timpul domniei lui Diocletian.

Pamfil, primul dintre ei, era preot al acestei cetăți. Se ocupa cu indreptarea textului Noului Testament, curatindu-l de greselile diversilor copisti.

El insusi copia Sfanta Scriptura si o dădea celor care o doreau.

Cel de-a doilea a fost batranul diacon Valentin. Acesta era o autoritate recunoscută în Sfintele Scripturi, pe care le cunostea pe de rost.

Cel de-al treilea, Pavel, in timpul unei persecuții anterioare fusese aruncat in foc pentru credinta lui in Hristos.

Acestia, dupa diferitele chinuri la care au fost supusi de catre guvernatorul Urban, au stat in temnita timp de doi ani, pana cand a ajuns la guvernare Firmilian.

Alaturi de ei au fost intemnitati cinci frati, care se nascusera in Egipt si care se intorceau in tara lor dupa ce fusesera siliti sa munceasca in minele din Cilicia.

La portile Cezareei cei cinci au declarat ca sunt crestini si au fost adusi in fata judecății. Intrebați fiind  “care sunt numele voastre si din ce neam sunteti?” – ei au raspuns: “Numele pagane date de maica noastra noi le-am lepadat, si ne-am numit in loc Ilie, Isaia, Ieremia, Samuil si Daniil.” Intrebati fiind, “Care este patria voastra?” – ei au raspuns: “Ierusalimul cel de Sus.”

Cei opt marturisitori au fost scosi din temnita si decapitati, iar dupa ei a fost ucis si tanarul Porfirie, care a incercat sa ingoape trupurile mucenicilor.

Pe Porfirie prigonitorii l-au ingropat de viu, ca si pe Seleuc, care mai inainte fusese ofiter, si care se apropiase sa sarute picioarele mucenicilor.

De asemenea, tot acum au dobândit moarte mucenicească, Teodul si Iulian, care, in timpul inmormântarii mucenicilor au sarutat sfintele lor moaște.

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://youtu.be/-lRHfHDw2mU

 

 

 

Surse:

Calendar.eclub.ro, Lessignets.com, Wikipedia, Acad. Dan Berindei, Istoria md., Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008 ; http://www.frf.ro/istoric., Rador.ro

Publicitate

16/02/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. A republicat asta pe Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de Ioan M. | 16/02/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: