CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 12 FEBRUARIE. VIDEO


 

 

12 februarie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

41- S-a născut Tiberius Claudius Caesar Britannicus, fiul imparatului roman Claudius  și al Messalinei Claudia, a treia sa soție.

A fost moștenitorul desemnat al imperiului și a fost ucis la 11 februarie 55, tronul revenindu-i lui Nero.

Moartea prematură a tânărului Britannicus va inspira tragedia cu același nume a lui Jean Racine, care a pus în scenă ultima zi a vieții tânărului prinț.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Tiberius Claudius Caesar Britannicus photos

 

Potrivit lui Tacitus, el a fost asasinat la ordinul fratelui său adoptiv,   Nero, care l-ar fi otrăvit la un banchet, cu complicitatea Locustei (sau Lucusta) o cunoscută producătoare de otrăvuri  despre care se spune că a luat parte și  la asasinarea lui Claudius.

Aceasta a fost favorita împăratului Nero timp de câțiva ani, iar după moartea lui acestuia, Locusta a fost executată de către împăratul Galba.   

 


Viața lui Britannicus ilustrează problemele de succesiune existente în perioada de început a Imperiului Roman și luptele neobosite pentru putere în cadrul dinastiei Julio-Claudiene.

 

 

 

 

 

1074 – S-a născut Conrad al II-lea, rege al Germaniei  (1087-1098) și rege al Italiei (1093-1098).

A fost al doilea fiu al împăratului Henric al IV-lea al Sfântului Imperiu Romano-German și al Gertei de Savoia. ( d.27 iulie 1101)

 

 

 

 

1048 – Consacrarea Papei Leon al IX- lea.

 

 

 

 

 Fișier:Leon IX.jpg

 

 

 

Leon al IX-lea s-a nascut la 21 iunie  1002  la  Eguisheim in  Alsacia  si a decedat pe 19 aprilie  1054  la Roma , numele sau laic fiind  Bruno Graf von Egisheim-Dagsburg.  A  fost Papă al Bisericii Universale între 12 februarie 1049 și 19 aprilie  1054.

In timpul pontificatului sau, a provocat Marea Schisma  dintre Roma şi Biserica Ortodoxă, care s-a produs in urma unui  litigiu doctrinar indelungat intre bisericile din părţile de est şi de vest a vechiului Imperiu Roman.

Ca urmare a Marii Schisme din anul 1054,  se ajunge la excomunicarea de către Biserica Apuseană a Patriarhului Constantinopolului şi a tuturor  urmaşilor sai, Papa fiind anatemizat la randul sau de catre Patriarhul Constantinopolului.

 Leon al IX-lea a fost inmormantat in Bazilica Sf.Petru la Vatican si a fost canonizat în anul 1087, de către Papa Victor al III-lea. Sărbătoarea sa este  în mod tradițional celebrată la 19 aprilie, ziua  morții sale, care este considerată de credincioșii catolici  „Nașterea în Cer” a sfântului.

 

 

 

1502 – O  puternică flotă de cincisprezece nave și opt sute de oameni, a plecat de  la Lisabona sub conducerea lui Vasco da Gama,  în a doua călătorie catre India.

 

 

 

1541 –  Intemeierea orașului Santiago de Chile,  denumit atunci Santiago de Nueva Extremadura.

 

 

 

 https://cersipamantromanesc.files.wordpress.com/2012/02/valdivia252cpedro.jpg?w=227&h=260

Pedro Valdivia

Spaniolul Pedro Valdivia, un fost soldat al Armatei conquistadorului Pizarro fondeaza  într-o vale din Anzii sudici, capitala regiunii pe care indienii Mapuche o numeau  ”Chili” care ar insemna ”unde se termină pământul”.

  Ceremonia de înfiinţare a fost ţinută pe Dealul Huelén (redenumit apoi Cerro Santa Lucia).

Valdivia a ales locaţia oraşului datorită climatului moderat şi a uşurinţei cu care putea fi apărat.

A murit torturat de  indieni, doisprezece ani mai târziu.

 

 

 

 

1554 – Este executată  pentru inalta trădare, Lady Jane Grey, regină a Angliei pentru noua zile;  (n. 1537).

 

 

 

Execuţia lui Lady Jane Grey de Paul Delaroche, 1833

 

 

Jane Grey-Dudley era verișoara regelui Eduard al VI-lea (1547-1553). Acesta avea două surori, Elisabeta și Maria, care în mod normal ar trebui să-i succeadă la tron.  Eduard al VI-lea era convins ca  verișoara sa, Jane Grey, ar fi cea mai bună soluție pentru preluarea tronului după moartea sa.

Singurul obstacol în calea schimbării succesiunii la tron o reprezenta chiar ultima dorință a regelui Henric al VIII-lea, care considera că ficele sale, deși nu erau perfecte, ar fi potrivite să poarte coroana Angliei. Eduard, în ciuda voinței tatălui, și-a lipsit surorile de dreptul de succesiune la tron și a numit ca urmașă a sa pe Jane Grey, după care și-a luat rămas bun de la viață.

Pe 9 iulie 1553, Consiliul Coroanei a informat-o pe Jane despre decizia defunctului rege, iar o zi mai târziu a fost declarată regină a Angliei, sub denumirea de Jane I.

Fiind o persoană extraordinar de inteligentă, ea ar fi trebuit să-și dea seama de deznădejdea situației sale. Maria Tudor, sora lui Eduard al VI-lea, a adunat oastea la Norfolk si  pe 19 iulie 1553, Maria a intrat în Londra, iar regina Jane I a fost acuzată de trădare și, împreună cu soțul ei, a fost întemnițată în Turnul Londrei.

Jane și-a recunoscut vina. Încă mai avea o șansă de a-și salva viața și probabil, așa s-ar fi întâmplat, dacă tatăl său nu ar fi participat la rebeliunea lui Thomas Wyatt, care s-a răzvrătit împotriva noii regine a Angliei.

În acel moment soarta ei a fost decisă definitiv: atât timp cât a avut loc o rebeliune, se realizase un precedent și Jane Grey reprezenta un pericol. Maria Tudor nu-și putea permite un asemenea risc.

Se pregătea să se mărite și nu voia ca logodnicul ei spaniol să se teamă de siguranța coroanei. Șase luni mai târziu, pe data de 12 februarie 1554, Jane Grey a fost decapitată în Tower Green, iar soțul ei, Guildford Dudley, a fost executat în Tower Hill.

 

 

 

 

1593 – Invazia japoneză în Coreea. 3000 de soldati coreeni conduși de generalul Kwon Yu au respins cu succes foțtele  japoneze de câteva ori mai numeroase, care asediau Haengiu. 

Aceasta este considerată cel mai mare victorie coreeană în timpul celor șapte ani de război.

 

 

1733 – Englezul James Oglethorpe  întemeiază colonia britanica Georgia   și primul său oraș, Savannah.

 

 

 

1763- A murit scriitorul francez Pierre de Marivaux; unul dintre cei mai importanţi autori francezi de comedii din secolul al XVIII-lea, reprezentant al iluminismului timpuriu; (n. 1688).

 

 

 

 

1768 – Se naște împăratul  Francisc I al Austriei; (d. 1835).

 

 

1799 – Moare  Lazzaro Spallanzani, biolog italian; (n. 1729).

 

 

1804 – A murit  filosoful clasic german Immanuel Kant; (n. 1724).

 

 

 

 

  Immanuel Kant a fost  unul dintre cei mai mari gânditori din perioada Iluminismului şi unul dintre cei mai importanţi filosofi din istoria culturii apusene; (n. 1724).

 

 

 

 

 1809: S-a născut biologul englez Charles Darwin; autorul teoriei despre evoluţia speciilor de plante şi animale prin selecţie naturală (teoria evoluţionistă); (m. 1882).

 

 

 

 

1809 – S-a născut  Abraham Lincoln, al 16-lea președinte al Americii, cel care a abolit sclavia din această țară; (d. 1865).

 

 

 https://i1.wp.com/www.historyplace.com/lincoln/lincpix/last.jpg

 

 

1814 – La numai doi ani  de la ocuparea tinutului dintre Prut si Nistru  de catre Rusia, apar primele proteste ale boierilor moldoveni pamanteni,  împotriva politicii  duse împăratul Rusiei  în noua provincie anexată.

 

 

Stemă Basarabiei ţariste autonome, 1826-1878

Stema Basarabiei ţariste autonome, 1826-1878

 

 

 Nobilimea basarabeană se adresa intr-un memoriu ţarului astfel : „Dă-ne buna vieţuire, dăruieşte-ne nestricare obiceiurilor şi a pravililor, miluieşte-ne cu mărime sufletului şi a iubirei tale de oameni şi dacă din oareşcare rîvnire a soartei noastre au agiuns la Împărătescul Vostru auz arătările ce s-au făcut de aici către ministerul, că moldovenii nu ar ave pravili şi că ar fi din fire porniţi întru urmări nepriincioasă, şi că ar trebui zaconuri pentru pedeapsa greşalilor lor, fii milostiv a vede că moldovenii sunt plini de credinţă.

În continuarea memoriului, nobilii cereau ca mitropolitul Basarabiei să fie primul membru al Divanului provinciei, „pentru că aceasta este fire şi lege Moldaviei”, şi „să să rînduiască şi ocîrmuitor politicesc a oblastii pămîntean din moldoveni credincios Împărăteştii Voastre Măriri, care să poată cunoaşte persoanile, pronomiile, pravilele noastre, şi împregiurările de aici, fiindcă lipsind aceste acum, înstreinîndu-se din zi în zi, izvodindu-să cele neobicinuite, ne înspăimîntează şi pe noi şi pe fraţii noştri.

Tot la 12 februarie 1814, boierii adresau o jalbă şi oberprocurorul Sfîntului Sinod rus: „Toată obştia oblastului Basarabiei, toati niamurile, şi toati stările de aicea tineri şi bătrîni năzuim la apărarea luminărei voastre… să nu să dea ascultari nici la un fel de arătări din oari cui parti vor fi, nici să să dea hotărîri soartii noastre, pără nu să vor înfăţoşa deputaţii din partea obştii, cari vor avea încredinţarea arhipăstorului nostru mitropolit Gavriil, cuprinzătoare că de cătră obştii sint trimeşi şi cari fără multă prelungire să vor trimiti.

 

 

 

 1817 – Trupele chiliene ajutate de cele argentiniene, constituie Armata Anzilor si  infrang in Bătălia de la Chacabuco din  12 februarie 1817, trupele  colonialiste spaniole si elibereaza intreg teritoriul tarii .

Anul următor, independența e declarată, iar tara intra sub autoritatea lui Bernardo O’Higgins, care preia titlul de Comandant Suprem.

 

 

 

 

Bernardo O’Higgins

 

Bernardo O’Higgins Riquelme ( n. 20 august 1778 – 24 octombrie 1842), a fost unul din  liderii  independenisti care, împrenuă cu José de San Martín, au condus Chile  in lupta pentru iesirea tarii de sub dominația colonială spaniolă.

Este considerat a fi unul dintre părinții fondatori ai acestui stat si a fost primul sef al statului chilian, când acesta a devenit complet independent. O’Higgins era de origine irlandeză  și bască .

El a aplicat o serie de reforme care însă  au nemulțumit aristocrația locala silindu-l să paraseasca puterea în 1823.

 

 

 

 

 

 1818 – Chile şi-a dobândit independenţa faţă de Spania, primul şef al statului devenind Bernardo O’Higgins (descoperită de Magellan în 1520, ţara a fost cucerită de conchistadorii spanioli începând din secolul al XVI-lea).

 

 

 

 

 

1828 – S-a născut  poetul și scriitorul englez George Meredith ; (d. 1909).

 

 

 

 https://i1.wp.com/www.literaryhistory.com/19thC/Public_Domain_Photos/Meredith.jpg

 

 

 

1856 (12/24) – A murit Nikolai I. Lobacevski, matematicianul rus care a pus bazele  geometriei neeuclidiene; (n. 1792).

 

 

 

 

1856 – Juristul si omul politic român Vasile Boerescu a adresat un memoriu ministrului de externe al Franței, Alexandre Walewski, in care pleda pentru constituirea unui stat național romanesc independent sub garanția celor șapte mari puteri.

 

 

 

1864 – Parlamentul voteaza proiectul de lege pentru organizarea puterii armate în România.

 

 

 

1874 – S-a născut Auguste Perret,  arhitectul francez care împreună cu fratele său, Gustave, a fost iniţiatorul tehnicii betonului armat (m. 1954)

 

 

 

 

1885 – S-a născut  Julius Streicher, politician german, fondatorul saptamanalului Der Sturmer, principalul organ de propaganda   nazistă din Al treilea Reich; (d. 1946).

 

 

 

https://i1.wp.com/www.ushmm.org/propaganda/assets/images/500x/der-sturmer-article.jpg

 

 

 

 

 

 1892 –  Pentru prima oară în istoria tehnicii, o invenţie – aparatul de cronofotografie al francezului Léon Bouly (aparat de optică şi fotografie reversibilă pentru analizarea şi sintetizarea mişcărilor) – era denumit  cinematograf.

Cum Bouly nu îşi permitea să plătească taxele asociate numelui de „cinematograf”, denumirea a fost cumpărată, în 1894, de fraţii Lumière

 

 

 

 

1894 – S-a născut poeta și scriitoarea româna Otilia Cazimir; (d. 1967).

 

 

 

Imagini pentru Otilia Cazimir photos

 

 

 

 

1901 – S-a născut  Jean Georgescu, regizor și actor roman; (d. 1994).

 

 

 

https://i1.wp.com/static.cinemagia.ro/img/resize/db/actor/00/36/44/jean-georgescu-949004l-214x0-wtm-c5b1b287.png

 

 

 

 

1905 – S-a născut medicul român Theodor Burghele; (d. 1977).

 

 

 

 

Imagini pentru Theodor Burghele photos

 

 

 

 

 

1910 – S-a născut Enrique Anderson Imbert, scriitor, critic şi istoric literar argentinian care, alături de Jorge Luis Borges şi Julio Cortázar, a fost unul dintre reprezentanţii literaturii fantastico-magice argentiniene; (m. 2000).

 

 

 

 

1912- Abdică impăratul Pu Yi și odată cu el ia  sfarșit în China dinastia Qing si este proclamată Republica, sub conducerea lui Sun Iat sen.

 

 

 

 https://i1.wp.com/www.chinadaily.com.cn/china/2006-07/18/xin_200703181713267790930.jpg

 

 

Revoluţia din 1911-1912, condusă de Sun Yat-sen, l-a fortat pe imparatul Puyi  să abdice la vârsta de şase ani.

 

 

 

1912 –  China adoptă calendarul gregorian.

 

 

 

1919 – Consiliul militar interaliat de la Paris a aprobat ca armata romana sa inainteze pe aliniamentul Satu Mare – Carei – Oradea – Salonta – Arad.

 

 

 

 

1922 – Și-a început pontificatul Papa Pius al XI-lea; (n. 1857 – m. 1939).

 

 

 

 

 

1923 – S-a născut  Franco Zeffirelli, regizor italian de film.

 

 

 

http://thelastverista.files.wordpress.com/2010/02/franco_zeffirelli_gallery_full.jpg?w=300&h=217

 

 

 

Pe numele său real Gianfranco Corsi Zeffirelli,  a regizat în 1977 drama „Iisus din Nazareth”, cea mai apreciată dintre adaptările biblice. De asemenea, a montat şi spectacole de operă la „Scala”, „Covent Garden” şi „Metropolitan”.

 

 

 

 

 

 

 

1924 – La New York are loc premiera lucrării simfonice Rapsodia albastră de George Gershwin.

 

 

 

 

Imagini pentru George Gershwin

 

foto: George Gershwin

 

 

 

 

1924: A murit (la Bucureşti) Alfred Bernath-Lendway,  un fizician şi chimist austriac care în 1863 s-a stabilit în România, fiind adus de dr. Carol Davila pentru a înfiinţa un laborator de chimie destinat învăţământului medico-farmaceutic, laborator în care urmau să se facă şi analize chimico-legale şi chimico-judiciare; (n. 1836).

A depus eforturi şi pentru punerea în valoare a bogăţiilor naturale din România, cu deosebire a apelor minerale. A fost profesor de chimie analitică, din 1864, la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti și  membru de onoare străin al Academiei Române din 1908. 

 

 

 

 

 

 

1931 – Papa Pius al XI-lea inaugurează Radio Vatican.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Radio Vatican. photosImagini pentru radio vatican logo

 

 

 

 

 

Acesta a fost inaugurat de Papa Pius al XI 12 februarie 1931, în prezenţa inventatorului radioului, Guglielmo Marconi. 

 

 

 

 

1938 – A murit Iosif Trifa, preotul ortodox român care a pus (în 1923) bazele mişcării spirituale „Oastea Domnului” ; (n. 1888).

 

 

 

 

 

Imagini pentru iosif trifa foto

 

 

 

 

 

1939 – Radiodifuziunea Română transmitea prima emisiune pentru America, ca mijloc de propagandă pentru participarea României la Expoziţia Universală de la New York.

În program: „Poema română”, de George Enescu, o melodie populară în interpretarea Mariei Tănase, iar orchestra lui Grigoraş Dinicu interpretează o horă caracteristică şi arii populare româneşti, cu concursul Valentinei Creţoiu Tassian şi a lui G. Folescu. Aceasta este considerată ziua de naştere a producţiilor radiofonice româneşti cu destinaţie transoceanică

 

 

 

 

1939- S-a născut Ray (Raymond Daniel) Manzarek, muzician american, membru fondator, alături de Jim Morrison, al celebrei  trupe de muzică pop, „The Doors”; (m. 2013).

 

 

 

 

1942- S-a născut politicianul israelian Ehud Barak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Ehud Barak (născut Ehud Brug) a fost general (rez.) și politician israelian. A îndeplinit funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Israeliene (1991-1994) apoi, lider al Partidului Muncii și prim-ministru al Israelului (6 iulie 1999-7 martie 2001).

 

 

 

 

 1950 –  La Londra, a fost fondată Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (UERT) (European Broadcasting Corporation – EBU), care reprezintă cea mai mare asociație a organizațiilor publice de difuziune din lume, facilitând schimburile de conținut audiovizual.

Totodată, instituția este producătorul concursului muzical „Eurovision”

 

 

1953 – URSS rupe relaţiile cu Israelul.

 

 

 

 

 

 

1959- S-a născut actorul și regizorul de teatru român Dan Puric.

 

 

 

Imagini pentru Dan Puric,photos

 

 

1961-  A fost lansată Venus – 1, prima stație interplanetara automata in direcția Planetei Venus.

 

 

 

 

 

1974 –  Dizidentul anticomunist rus Aleksandr Soljeniţîn, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1970, a fost exilat din Uniunea Sovietică .

 

 

 

 

 

 

Soljeniţîn s-a născut  la 11 decembrie 1918 la  Kislovodsk, URSS și a decedat în ziua de  3 august 2008 la  Moscova.

 

 

 

 

 

 

1979 – A murit marele regizor francez de film Jean Renoir ; (n. 1894).

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Jean Renoir,

 

 

 

 

1994 – Se deschid Jocurile Olimpice de Iarnă de la Lillehammer, Norvegia.

 

 

 

 

Imagini pentru Jocurile Olimpice de Iarna la Lillehammer logo

 

 

 

 

 

România a participat cu o delegație de 23 de sportivi din care 13 bărbați și 10 femei obținând un punct și locul 28 pe națiuni. Cele mai bune rezultate: locul 6: Ioan Apostol și Liviu Cepoi — sanie- 2 locul 8: Mihaela Dascălu — patinaj viteză, la 3.000 m și la 1.500 m.

 

 

 

 

 

 

 

 

1994 – Victoria Matthews a fost aleasa  prima femeie episcop al Bisericii Anglicane din Canada.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Victoria Matthews episcop photos

 

 

 

 

 

 

 

 

1996 –  Yasser Arafat a depus juramântul, devenind primul președinte ales (20 ianuarie 1996) al Autoritații Naționale Palestiniene.

 

 

 

 

 

 

 

1996 – A murit scriitorul japonez Ryōtarō Shiba; până în 2005 romanele sale se vânduseră în aproximativ 180 milioane de exemplare, multe dintre ele fiind ecranizate; (n. 1923).

 

 

 

 

1997 – Este hirotonită prima femeie preot  în Anglia.

 

 

 

  Picture of Lucy Winkett

 

 

Lucy Winkett in varsta de 28 ani, devine prima femeie preot a Bisericii Anglicane.

 

 

 

 

 

 

1999 –  Senatul american l-a achitat pe Preşedintele Clinton de acuzațiile de a fi  a minţit sub jurământ şi  obstrucţionare a justiţiei în cazul Monica Lewinski.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Monica Lewinsky. photos

 

Foto: Președintele Clinton                        Monica Lewinski

 

 

 

 

2002 – La Tribunalul internațional de la Haga, începe procesul fostului președinte al Iugoslaviei Slobodan Milosevic.

 

 

 

Imagini pentru milosevic trial haye photos

 

 

 

 

 

 

In procesul, care a început la 12 februarie 2002, Slobodan Milosevic a fost chemat în faţa Tribunalului Penal Internaţional TPII pentru crime împotriva umanităţii, încălcări grave ale Convenţiilor de la Geneva şi  încălcări ale legilor războiului.

Milosevici a murit în centrul de detenţie în Scheveningen ONU, la 11 martie 2006, înainte de sfârşitul procesului său.

 

 

 

 

2010 –  Deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarna de la Vancouver, Canada.

 

 

 

 

 

 

 

 

2016 – A avut loc întrevederea istorică între Papa Francisc, (aflat în drum spre Mexic), şi Kirill, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, sosit cu o zi înainte în Cuba.

A fost prima întâlnire între un şef al Bisericii Romano-Catolice şi patriarhul celei mai mari biserici ortodoxe din lume (130 de milioane din totalul celor 250 de milioane de creştini ortodocşi), de la Marea Schisma dintre Roma şi Constantinopol din 1054.

 

 

 

 

 2017 – A murit Al (Alwin Lopez) Jarreau, cântăreţ american de jazz, câştigător a şapte premii Grammy în trei categorii diferite de muzică (pop, jazz şi R&B); a adus cele mai sofisticate tehnici ale jazz-ului în lumea muzicii soul pop; (n. 1940).

 

 

 

 

 

 

 2018 – A murit Andrei Timuș,  doctor habilitat în economie, profesor universitar, întemeietor al Școlii decetări sociologice în Republica Moldova, membru-corespondent al Academiei de Științe din Moldova. Savantul este autor a peste 400 de lucrări științifice

Andrei Timuş s-a născut pe 18 octombrie 1921, în satul Molovata, raionul Dubăsari, astăzi în R.Moldova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andrei Timuș este fondatorul Asociaţiei Sociologilor, mai târziu – Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din R.Moldova, al cărei preşedinte a fost până în anul 1991.

În perioada 1983-1987 a fost redactor-şef al Redacţiei principale a Enciclopediei Moldovei, ulterior – şef al Secţiei Sociologie a Institutului de Filosofie, Sociologie şi Drept al Academiei de Ştiințe a R.Moldova.

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

Sfântul Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei

 

 

 

 

 

Sf. Meletie

 

Sfantul Meletie, contemporan al Sfintilor Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie si Ioan, a rămas in conștiinta Bisericii ca apărator al dreptei credințe in fata ereziei ariene, care nega divinitatea celei de-a doua Persoane a Sfintei Treimi.

Originar din Armenia, Sfantul Meletie invatase de mic dogmele credintei crestine, devenind renumit pentru viata sa virtuoasa. Este numit mai intai episcop al cetatii Sevastia din Armenia, apoi ales Arhiepiscop in scaunul Antiohiei, in vremea imparatului Constantin al II-lea (337-340).

De trei ori a fost izgonit si exilat Sfantul Meletie, din scaunul sau, de catre ereticii arieni, in Armenia.

Sfantul Meletie a participat la cel de-al Doilea Sinod Ecumenic de la Constantinopol, din anul 381, in timpul caruia imparatul Teodosie i-a aratat o cinste aparte. La acest Sfant Sinod, Dumnezeu a lucrat minuni prin Sfantul Meletie.

Pe cand acesta explica dogma Sfintei Treimi, slujindu-se de mana sa, aratand mai intai unimea printr-un singur deget, iar treimea, prin trei, inaintea tuturor, a iesit deoadata o vapaie luminoasa din mana ierarhului. Acesta minune a rusinat pe eretici, iar pe cei dreptslavitori i-a intarit in dreapta credinta.

La acest Sinod, Sfantul Meletie l-a confirmat pe Sfantul Grigorie Teologul ca patriarh al Constantinopolului. Tot el, mai inainte de aceasta, l-a hirotonit diacon pe Sfantul Vasile cel Mare si l-a botezat pe Sfantul Ioan Gura de Aur.

Meletie se imbolnaveste in timpul Sinodului si trece la cele vesnice. Sfintele lui moaste au fost mutate dupa aceea la Antiohia.

Sfantul Meletie este considerat ocrotitorul persoanelor cu deficiente de auz, deoarece, acesta a fost nevoit sa vorbeasca prin semne despre Sfanta Treime, marturisind  credinta de la Niceea, in biserica din Antiohia, pentru ca un arhidiacon, adept al arianismului, ii astupase gura cu mana.

El nu s-a lăsat intimidat de gestul arhidiaconului si a facut semne si anume: a aratat trei degete pentru fiecare dintre cele trei Persoane, inchipuind cele trei Persoane si apoi, impreunandu-le, a aratat un deget închipuind o singura Ființă.

Prin acelasi gest fac referire astăzi la Sfanta Treime, persoanele cu deficiente de auz, in limbajul mimico-gestual.

 

VIDEO : ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

Crestin Ortodox.ro; Lessignets com; Istoria md.; Wikipedia ro.; infoplease.com; history net.com; Mediafax.ro; Rador.ro

 

12/02/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. A republicat asta pe Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de Ioan M. | 12/02/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: