CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Istorie eroică: În noaptea de 7 spre 8 februarie 1949 securitatea a lichidat grupul anticomunist de rezistență condus de colonelul Uță în Munții Banatului.


 

 

 

 

 

 

 

Pornind de la informațiile obținute prin tortură sau de la informatori, Securitatea a organizat, în noaptea de 7 spre 8 februarie 1949, o amplă operațiune militară împotriva partizanilor anticomuniști din Munții Banatului.

Cu ajutorul informatorului Andrei Vădrariu, Securitatea a identificat adăpostul partizanilor conduși de Ioan Uță, fost colonel în Armata Regală a României.

 

În jurul orei 6,45, un efectiv de peste 45 de militari din Batalionul 9 de Securitate, comandați de maiorul Corapciu, s-au plasat în dispozitiv de încercuire a poziției partizanilor.

Dinspre sălașul partizanilor s-a deschis foc de arme automate, căruia trupele de securitate i-au replicat cu foc și cu lansări de grenade.

 În schimburile de focuri au fost uciși mai mulți partizani, printre care și colonelul Uță. Luptătorii Petre Pușchiță, Iancu Baderca și Dumitru Mutașcu au reușit să fugă din încercuire.

În aceeași noapte, pe baza informațiilor furnizate de partizanul Ioan Băcilă, determinat anterior să se predea, trupele de securitate comandate de sublocotenentul Vasile Sărățeanu au luat cu asalt sălașul lui Dumitru Bășulescu, reușind să-l aresteze pe comandorul Petre Domășneanu și pe alți doi partizani din grupul său.

Comandorul Domășneanu avea să fie condamnat la moarte și executat.

În cursul zilei de 8 februarie, Securitatea a operat ample arestări în rândul celor considerați că i-au ajutat pe partizanii din grupurile Uță și Blănaru în Lugoj, Caransebeș, Teregova, Cornereva, Văliug și în alte localități, scrie https://www.buciumul.ro/

Publicitate

07/02/2020 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , ,

Un comentariu »

  1. Iar acum tocmai ei, și/sau avortonii acestor mizerabili criminali roșii ne conduc destinele la marginea societății, spre evul mediu, batjocorind RO și poporul român la nivelul primitivismului care’i caracterizează ! M O A R T E lor și urmașilor, urmașilor lor !!!

    Apreciază

    Comentariu de Nick Popa | 07/02/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: