CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 5 FEBRUARIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

5 februarie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

62 – Are loc în zona orașelor antice Pompei și Herculanum un cutremur cu o magnitudine estimată între 5 și 6 grade pe scara Richter, care a produs masive distrugeri.

Cutremurul pare să fi fost un precursor al erupției din  anul 79 e.n. a vulcanului Vezuviu aflat în vecinătate, care a distrus aceleași două orașe.

Filosoful si dramaturgul roman Seneca cel Tânar a scris  despre acest cutremur în a șasea carte a lucrarii sale ”Naturales questones”, intitulat De Terrae Motu.

 

 

 

 

 

523 – A decedat Alcimus Ecdicius Avitus (n.cca. 470), poet latin și arhiepiscop de Vienne in Galia.

 

 

Saint Peter

 

 

A fost  unul dintre ultimii  maeștri ai artei retoricii predate în școlile din Galia, în secolul al V- lea e.n.

Scrisorile lui  Avitus sunt de o importanță considerabilă pentru istoria ecleziastică și politică a anilor între 499 și 518  si  sunt, de asemenea, printre cele mai importante surse primare  ale istoriei  politice, merovingiene timpurii.

 

 

 

 

1286 – Prințul Filip cel Frumos este încoronat la Reims rege al Franței (m. la 29 noiembrie, 1314).

A fost membru al dinastiei Capețiene și regele acestei țări  din 1285 până în 1314 .

 

 

 

 

 

 

 

 

Filip cel Frumos a fost fiul regelui Filip al III-lea (1245-1285) și al reginei Isabela d’Aragon (1247-1271).

La data de 14 august 1284 s-a căsătorit cu Ioana I de Navara, devenind și regele Navarei, din 1284 până în 1305, după decesul acesteia.

Cei doi au avut împreună șapte copii. Nu s-a recăsătorit niciodată.

 

 

 

 

 

 

1535 – În Franța apare prima lege specifică referitoare la săraci, votată de Parlamentul din Paris.

 

 

 

 

 

 

 1576 –  Henric de Navara  reneagă catolicismul și se alătură forțelor protestante în războaiele religioase din Franta. 

Henric al IV -lea (n.13  decembrie 1553 – d.14  mai 1610), a fost rege al Navarrei (1572-1610) si rege al Frantei din  1589 pana in 1610.

A fost primul monarh francez al casei de Bourbon .

henry-iv

A promulgat  Edictul de la Nantes  în 1598, care garanta  libertățile religioase protestanților, ceea ce a dus la incheierea războaielor religioase.

El a fost asasinat de către un catolic fanatic, Francois Ravaillac  și a fost succedat la tron de fiul său, Ludovic al XIII-lea.

Considerat  uzurpator de catolici și  trădător de către protestanți, Henry a fost greu de acceptat de către populație și a scăpat de cel puțin 12 tentative de asasinat.

Un rege nepopular în timpul domniei sale, popularitatea lui Henry foarte mult îmbunătățit postum.

 

 

 

 

1597 – Martiriul celor 26 de sfinți japonezi cu varste între 12 și 64 de ani executați prin crucificare. Intre acestia  s-a numărat  calugarul iezuit  Paul Miki (n.cca. 1565  la Kyoto în Japonia), unul dintre sfinții patroni ai Japoniei care a participat la răspândirea crestinismului în această țară asiatică.

 

 

 

Image of St. Paul Miki

 

 

 

La vârsta de 22 de ani a intrat în Ordinul iezuit din Japonia care  pregătea  iezuiți pentru misionariat. In 1596 conducatorul Japoniei din acel timp Hideyoshi, a ordonat interzicerea crestinismului in Japonia.

In urma acestui ordin  a fost ucis crucificat Paul Miki împreună cu alți 25 de creștini martiri din Nagasaki . Ei au fost primii martiri creștini din Japonia.
Ei au fost  beatificați in 1627 de papa Urban al VIII-lea , și au fost  sanctificati de papa Pius al IX-lea in 1862 ,dupa relegalizarea Bisericii Catolice in Japonia.

 

1631 – Teologul protestant englez Roger Williams emigrează în America, la Boston.Roger Williams (n.cca 1603 -d.intre ianuarie și martie 1683) a fost un teolog englez protestant, care a fost un susținător timpuriu al libertății religioase și al separării bisericii de stat.

Roger Williams a crezut că libertatea religioasă (sau „libertatea sufletului”, cum a numit-o el) era un drept absolut, mai degrabă decât o concesie.

El a argumentat că natura sufletului omenesc  era o chestiune care Îl privea doar pe Dumnezeu.

Spre deosebire de mulţi dintre contemporanii săi, el a cerut ca libertatea „de conştiinţă şi de închinare să le fie asigurată tuturor oamenilor din toate popoarele şi ţările”, chiar şi acelora care erau „păgâni, evrei, turci sau anticreştini” (prin ultimul termen, vizându-i pe romano-catolici).

 

 

 

 

Bunăvoinţa sa de a le permite dreptul la închinare publică nu doar diverselor categorii de protestanţi, ci şi romano-catolicilor, evreilor, musulmanilor şi păgânilor, demersul lui Williams a fost extrem de neobişnuit pentru acele timpuri, caracterizate de o profundă intoleranță, persecuții și războaie religioase.

În 1636, el a întemeiat colonia de Providence Plantation, care a oferit un refugiu  minorităților religioase și a fondat prima biserică baptistă din America, în localitatea Providence.

De asemenea  Williams a fost, fără îndoială, primul aboliționist  care a făcut prima încercare de a interzice sclavia în  coloniile nord americane.

 

 

 

 

1690 – S-a încheiat la Sibiu, tratatul dintre domnul Moldovei, Constantin Cantemir (1685 – 1693) şi Sfântul Imperiu Romano- German, reprezentat prin generalul imperial Donald Heissler.

 

 

Constantin Cantemir (n.1612-d.1693), domn al Moldovei 1685-1693

Tratatul de la  la 5/15 februarie 1690 la Sibiu  încheiat un tratat din 5 articole între domnul Moldovei işi împăratul habsburgic, prevedea garantarea domniei ereditare familiei Cantemir, neimpunerea religiei catolice, ajutor reciproc în caz de invazie polonă.

În schimb, Moldova era obligată să le plătească imperialilor un tribut de 50 000 de galbeni. Articolul al doilea prevedea: “Domnul va fi întărit pe viaţă, iar fiului său mai mare i se va conferi titlul de conte.

Cantemireştii, conform chiar spuselor ilustrului sau fiu  Dimitrie Cantemir, erau “coborâtori din vechiul neam al Cantemireştilor… de la Crâm”.

Această idee este preluată de A.D. Xenopol: “Cantemireştii sunt de origine tătari, după cum arată chiar numele lor: Han Temir”.

Conform acestei opinii, Teodor este primul reprezentant al familiei, care în timpul domniei lui Ştefan cel Mare ar fi trecut în serviciul Ţării Moldovei, fiind miluit de către domn cu o slujbă şi moşii în sudul ţării. Ulterior, după ce tătarii cuceresc pământurile respective, Teodor primeşte trei moşii în ţinutul Fălciu şi administrarea ţinutului Codru. 

P.P. Panaitescu arăta că “în împrejurările specifice în care a scris Dimitrie Cantemir viaţa tatălui său, el nu putea face operă de cronicar obiectiv, chiar sentimentele fireşti ale unui fiu faţă de părintele său îl sileau să înfrumuseţeze, să înnobileze figura morală a lui Constantin Vodă” , iar  C. C. Giurescu, probabil în baza informaţiei preluată din I. Neculce, consideră că domnul “Constantin Cantemir era dintr-un neam modest de răzeşi, din satul Silişteni, în judeţul Fălciului” 

Viitorul domn al Ţării Moldovei s-a născut la 8 noiembrie 1612 în localitatea Silişteni. Rămânând fără părinţi şi cu moşiile pustiite de tătari, tânărul Cantemir se înrolează ca mercenar în armata polonă unde s-a aflat în serviciu la doi regi – Vladislav şi Jan Cazimir “…

A servit timp de şaptesprezece ani în armata polonă, ajungând “rotmistru”, sau căpitan de cavalerie” [7]. S-a evidenţiat în bătăliile cu suedezii. În Polonia a făcut cunoştinţă cu Langlois Franзois (gravor francez), care l-a găzduit pe Cantemir la Paris în perioada 1643 – ianuarie 16478.

Cariera militară i-a adus recunoaşterea şi respectul duşmanilor, boierilor locali, dar şi al suzeranului. A deţinut cu precădere mai multe dregătorii: “mai întâi vornic de Bârlad (1664-1668), apoi armaş (1668-1672), serdar (1672-1681) şi mare clucer (1681-1684)” [10]. Cu toate că era fidel Porţii, în domeniul politicii interne s-a manifestat contra domniilor fanariote.

Faptul a fost unul din principalele argumente pentru Şerban Cantacuzino, domnul Ţării Româneşti, de a-l susţine pe Cantemir la domnie. 

Având relaţii bune cu Suleyman-paşa, Şerban Cantacuzino a organizat la Obluciţa o întâlnire a acestuia cu boieri moldoveni refugiaţi. Eforturile lui Dumitraşcu Cantacuzino, care a trimis şi el o delegaţie la Obluciţa au fost zadarnice.

La 15/25 iunie 1685, după unele surse – la Babadag , după altele – la Constantinopol, Cantemir este proclamat domn al Ţării Moldovei.

Din cei doi feciori ai sai, Dimitrie a fost lăsat ostatic la Constatinopol.

 A fost printre puţinii domni ai epocii sale  care şi-au păstrat tronul până la moarte. În pofida unei domnii plină de ameninţări, de situaţii duplicitare, de schimbarea vectorilor politicii externe, de răsturnări dramatice de situaţie, Constantin Cantemir a reuşit să asigure ţării o relativă stabilitate.

Neştiinţa de carte, originea răzeşească i-au fost compensate pe deplin de experienţa vieţii şi de abilităţi înnăscute de diplomat şi administrator.

 În timpul domniei lui Antioh Cantemir, osemintele părintelui său, Constantin Cantemir, sunt aduse la mănăstirea Mira, una din ctitoriile sale.

 

 

 

1713 – De ziua prăznuirii Sfintei Agata, în urma unei descoperiri dumnezeieşti, mitropolitul Antim Ivireanul al Ţării Româneşti s-a hotărât să clădească Mănăstirea Tuturor Sfinţilor (cunoscută astăzi ca Mănăstirea Antim), punând toată averea sa pentru ridicarea din temelie a acestui sfânt locaş, pe locul unde era o veche biserică de lemn cu hramul Sfântul Nicolae, în care se păstra Sfântul şi Marele Mir.

 

 

 

 

 

1818 – Jean Baptiste Bernadotte, fost general al lui Napoleon, este ales rege al Suediei si Norvegiei.

 

 

 

 

Imagini pentru general bernadotte photos"

 

 

 

 

 

 

1840 – S-a născut în Statele Unite, inventatorul Hiram Steven Maxim; (d.24 noiembrie 1916).

 

 

 

Sir Hiram Stevens Maxim

 

 

 

Printre inventiile sale se numără mitraliera.

 

1840: S-a născut John Boyd Dunlop, medic veterinar scoţian, care a inventat, din dorinţa de a perfecţiona tricicleta fiului său, prima anvelopă pneumatică (1888); doi ani mai târziu, în 1890, transformă invenţia într-o adevărată afacere şi înfiinţează, la Dublin, prima fabrică de anvelope; (m. 1921).

 

1851 –  S-a născut la Brăila, Ştefan Hepites, fizician si meteorolog, membru al Academiei Române; a înfiintat, în 1878, prima statie meteorologica româneasca, iar în 1884 a creat prima statiune meteorologica la Bucuresti, la Scoala de Agricultura de la Herastrau, mutata în 1888 la Filaret.

 

 

 

 

 

 

A  realizat, împreună cu I.St.Mutar, prima hartă magnetică a României, de numele lui legându-se si înființarea primelor stațiuni seismologice din țară; (d.15 septembrie 1922).

 

 

 

 

1859 – A murit Alecu Russo, ideolog al generaţiei de la 1848. Este autorul volumului “Cîntarea României”, tipărit anonim; fără a revendica vreodată explicit această operă, a furnizat unul dintre cele mai cunoscute litigii de paternitate literară din istoria literaturii române; (n.17.03.1819).

 

 

 

 

 

 

 „Cântarea României” a fost publicata pentru prima data in anul 1850  în România Viitoare, revistă politică a românilor exilați la Paris, in versiune franceză. In limba romana va aparea în România literară a lui Alecsandri in 1855.

 „Dar ceea ce ar ajunge a face din Russo unul dintre numele mari ale literaturii noastre e tânguirea intitulată „Cântarea României” …

E o scurtă ochire asupra trecutului țării, în toată vitejia și durerea ce cuprinde, cu blesteme de profet fanatic împotriva ticăloșilor timpului de față și cu perspective limpezi deschise asupra viitorului. O simțire tot atât de aleasă pe cât de puternică, o mare putere de a concretiza în icoane gândurile de păreri de rău sau de speranțe dau acestei scurte bucăți o valoare pe care unii n-au atins-o și n-o ating, și nimeni, în curgerea vremurilor, n-a mai găsit astfel de accente pentru a mângâia și îmbărbăta maica în suferință, «țara cea dragă», și în același timp, pentru întâia oară se caută în desfășurarea venimentelor ce alcătuiesc istoria noastră un rost filosofic“ (Nicolae Iorga).

 

 

 

 

 

 

1861 – La Sighet s–a înfiinţat “Asociaţia pentru cultura poporului român din Maramureş”, cu o contribuţie însemnată în emanciparea culturală şi naţională a românilor, în păstrarea, conservarea şi transmiterea elementelor de identitate cultural-naţională locală.

La 3 septembrie 1860, s-a constituit o comisie de iniţiativă care hotărăşte întocmirea statutelor viitoarei asociaţii, căreia-i revenea misiunea înfiinţării Preparandiei Române.

La 5 februarie 1861 era ales comitetul de conducere alcătuit din comitele suprem Iosif Man – preşedinte, Mihail Pavel – vicepreşedinte, Petru Mihalyi – secretar, având printre membrii personalităţi de marcă ale vieţii politice şi spirituale maramureşene, dintre care în timp s-a evidenţiat şi dr. Ioan Mihalyi de Apşa

 

 

 

 

 

1867 – S-a încheiat acordul austro-ungar privind crearea statului dualist Austro-Ungaria, în cadrul căruia Transilvania si Banatul rămâneau încorporate Ungariei, pierzandu-si autonomia.

 Proclamarea dualismului austro-ungar are urmări negative pentru românii transilvăneni, prin politica de discriminare şi deznaţionalizare promovată de autorităţile ungare (5/17)

Perioada 1859-1866 a fost una deosebit de dificilă pentru statul austriac. Înfrînt în mai multe bătălii, în fața armatelor piemonteze, franceze și prusace, exista posibilitatea dispariției acestui stat, care stăpînea numeroase popoare și teritorii străine.

În aceste condiții, împăratul austriac Franz Joseph I a găsit soluția intaririi statului său, prin acordarea unor importante concesii maghiarilor.

 Astfel s-a încheiat Acordul austro-ungar privind constituirea monarhiei dualiste Austro-Ungaria. Îngrijorat de intensificarea luptei popoarelor aflate sub stăpînirea sa, împăratul a preferat realizarea acestui compromis cu nobilimea maghiară, care deținea cele mai importante poziții politice și economice, în cadrul statului, după cele ale austriecilor.

Austro-Ungaria, cunoscută și ca Monarhia Dunăreană (în germ. Donaumonarchie),  nu s-a numit niciodată oficial Imperiul Austro-Ungar, ci Kaiserreich und Königreich Österreich-Ungarn în germană și Osztrák Birodalom és Magyar Királyság în maghiară, adică – Imperiul austriac și regatul maghiar.

Austro-Ungaria a fost un stat dualist alcătuit, pe de o parte, din Cisleithania, adică statele (regate, ducate etc.) din administrarea austriacă, aflate dincolo de rîul Leitha, din partea vestică și nordică a statului austro-ungar și, pe de altă parte, din Transleithania.

Din punct de vedere constituțional, monarhia Austro-Ungară reprezenta o uniune a două state: Austria și Ungaria, care aveau același suveran, aceeași armată (deși Ungaria a dobîndit dreptul de a avea o forță teritorială de apărare) și aceeași monedă. Fiecare din cele două state dispunea de un Parlament și un guvern propriu.

 De asemenea, existau trei ministere comune ale celor două părți ale Imperiului: Apărarea, Afacerile Externe și Finanțele. La fel, cele două părți ale Monarhiei aveau un guvern comun (Consiliul Ministerial Comun), compus din monarh (Împărat-rege al Imperiului Austro-Ungar), primii miniștri ai Austriei și Ungariei, cei trei miniștri care conduceau ministerele comune, anumiți membri ai familiei imperiale.

Fiecare parlament, cel de la Viena și cel de la Budapesta, avea o delegație parlamentară care aproba cheltuielile Consiliului Ministerial Comun. Exista, de asemenea, o delegație parlamentară comună a celor două parlamente.

Cisleitania, avea capitala la Viena și cuprindea inclusiv teritorii locuite de sloveni, cehi, polonezi, ruteni și de românii din Bucovina (fosta parte a principatului Moldovei).

Teritoriile formațiuni feudale (ex: Regatul Boemiei, ducatele Carniola și Carinthia, Galiția) beneficiau de o anumită indulgență culturală, ceea ce a permis, într-o mică măsură, afirmarea identității naționale a cehilor, slovenilor, italienilor, polonezilor, românilor din Bucovina și croaților din Dalmația.

 Partea ungară a Imperiului, denumită Transleitania, avea capitala la Budapesta și cuprindea inclusiv teritoriile locuite de croați, sîrbi, sloveni și de românii din Transilvania și Banat. Spre deosebire de partea austriacă, Ungaria era administrată în mod centralizat, iar politica față de minorități a fost dominată de intenția autorităților de la Budapesta de a maghiariza populațiile nemaghiare care alcătuiau majoritatea procentuală în cadrul Regatului.

 Īn anul 1867, data inaugurării acestei politici ultranaṭionaliste în partea ungară a austro-ungariei, Ungaria număra 13.579.000 locuitori. Dintre aceṣtia erau maghiari numai 5.665.000 faṭă de 7.939.00 locuitori nemaghiari.

Austriecii și ungurii aveau aceleași drepturi. La data de 8 iunie 1867, împăratul Franz Joseph I (1848-1916) a fost încoronat inclusiv rege al Ungariei. Statul austriac a fost salvat, prin acest compromis făcut nobilimii maghiare, pentru încă o perioadă de 51 de ani.

Numeroase popoare se aflau, în continuare, sub dominație străină, dualistă, și erau supuse unui amplu proces de deznaționalizare. Deosebit de dificilă a fost situația popoarelor din teritoriile dominate de unguri, așa cum a fost și cazul românilor din Transilvania și Banat, care erau lipsiți de numeroase drepturi și supusi, după anul 1867, unui amplu proces de maghiarizare forțată. 

1876 – Apare prima revistă română de medicină din Transilvania “Higiena şi şcoala”, editată de Paul Vasici–Ungureanu.

 1885 – Regele Leopold al II-lea al Belgiei  a înființat Statul Independent Congo din Africa, stat pe care apoi l-a condus ca pe o posesiune personală.

 

1889 – La 24 ianuarie/5 februarie, Ministrul de externe al României P.P. Carp cere Direcţiunii Generale a Telegrafelor şi Poştelor, din subordinea Ministerului de Interne, să ofere Agenţiei Telegrafice Române, care era în curs de organizare la Bucureşti, o “odae mare în casele ce ocupă”.

În aceeaşi zi, directorul general al telegrafului şi poştelor răspunde că a luat măsurile cuvenite pentru ca de la 1/13 aprilie “să se pună la dispoziţiunea noii agenţii telegrafice române ce este în ajun a se înfiinţa” spaţiul solicitat.

 

1896 – S-a născut  Nicolae Bagdasar, filosof, academician român; (n. Roșiesti, Vaslui; d.21.04.1971).

1906 – S-a născut actorul american John Carradine; (d.27.11.1988).

 

 

 

1916: S-a născut  la Cabaret Voltaire din Zürich (Elveţia) mişcarea literară  Dada.

Dadaismul a fost fondat de scriitorul german Hugo Ball (1886 – 1927), împreună cu Emmy Hennings (1885 – 1948), pictorul, arhitectul şi eseistul evreu originar din România, Marcel Janco (Iancu) (1895 – 1984), scriitorul german Richard Huelsenbeck (1892 – 1974), poetul român Tristan Tzara (1896 – 1963) şi soţii Sophie Taeuber-Arp (1889 – 1943) şi Hans (Jean) Arp (1886 – 1966), ca un spaţiu pentru scopuri artistice şi politice

1919 – Charlie Chaplin (1889 – 1977), Mary Pickford (1892 – 1979), Douglas Fairbanks (1883 – 1939) şi D.W. Griffith (1875 – 1948) înfiinţau compania United Artists (UA), unul dintre cele mai mari studiouri cinematografice americane ale secolului trecut.

 

 

În prezent este filială a casei de producţie Metro-Goldwyn-Mayer şi aparţine de Sony Pictures Entertainment

 

 

1919 – S-a născut  omul politic grec Andreas Ghiorghios Papandreu; (d. 1996).

 

 

 

 

1919 – Partidul Muncii, format de un grup de oameni de cultură la Iaşi, România, în frunte cu Paul Bujor şi Constantin I.Parhon, fuzionează cu Partidul Ţărănesc din Romania.

 

 

 

 

 

 

1935 – Moare  Constantin C. Bacalbaşa, publicist (“Bucureştii de altădată”); (n.21.08.1856).

 A fondat ziarele cotidiene: Țara, Patriotul, Românimea și revista umoristică   Ghiță Berbecul.

A fost membru fondator al Societății Presei și al Sindicatului Ziariștilor, președinte al Sindicatelor Ziariștilor (din 1919) și a scris volume despre Bucureștiul din anii 1800.

 

1939 – A decedat  matematicianul Gheorghe Ţiţeica, deschizător de drumuri în geometria diferenţială, membru, vicepreşedinte (1924-1925) şi secretar general (1929-1939) al Academiei Române; (n.17.10.1873).

 

1940 – S-a născut Hans Ruedi Giger, pictor, sculptor si arhitect elveţian, autorul stilului biomecanic și realizatorul efectelor speciale și al personajelor din filmul „Alien”.

 

 

 

1945 – Are loc în București o demonstraţie violentă împotriva guvernului Rădescu, organizata şi plătită de comuniștii aflați la remorca ocupanților sovietici.

 

1945 – S-a născut Charlotte Rampling, actriţa britanică de film.

 

1946 – Anglia şi Statele Unite ale Americii recunosc guvernul condus de dr. Petru Groza şi reiau legăturile diplomatice cu România.

1953 – Moare in inchisoarea de la Sighet, Iuliu Maniu, om politic  român, presedinte al Partiului Național Tărănesc Român,  fost deputat în Parlamentul de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României, arestat de regimul comunist  după 1947, decedat în închisoarea Sighet (n.08.01.1873, Badacin, Simleul Silvaniei).

Maniu a luptat împotriva acaparării conducerii țării de către comuniști, încrezător în sprijinul marilor puteri occidentale. La 1 noiembrie 1944, Iuliu Maniu îl întreba printr-o telegramă pe vicemareșalului Donald Stevenson dacă guvernul britanic are de gând să predea România Uniunii Sovietice, răspunsul fiind negativ.

Pe 8 noiembrie însă ministerul de externe al Marii Britanii (Foreign Office) îi scria reprezentantului său la București (John Le Rougetel),  într-o telegramă strict confidențială, că înțelegerea dintre Churchill și Stalin privind Grecia și România orientează politica britanică.

S-a opus instalării guvernului Groza la 6 martie 1945, protestând mereu împotriva încălcării democrației, inclusiv prin memorii adresate puterilor occidentale.

A obținut, alături de PNȚ, o victorie zdrobitoare în alegerile din 19 noiembrie 1946, rezultate anulate însă prin falsificarea alegerilor de comuniști.

În urma înscenării de la Tămădău a fost arestat la 14 iulie 1947 de autoritățile comuniste și judecat pentru „înaltă trădare” în procesul început la 29 octombrie 1947.

Prin sentința dată la 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la închisoare pe viață. Este trimis la penitenciarul din Galați, pe baza ordinului de arestare 105.515/27 noiembrie 1947.

În august 1951 este transferat împreună cu Ion Mihalache și alți național-țărăniști la Sighet. Iuliu Maniu s-a stins din viață la 5 februarie 1953 la Sighet, cadavrul său fiind aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea orașului Sighet.

Iuliu Maniu a fost unul din cei mai importanți oameni politici dintre cele două războaie mondiale.

Victimă a regimului comunist din România, Iuliu Maniu a întruchipat pentru mulți români, în timpul anilor grei ai dictaturii comuniste, simbolul speranței și al dorinței de libertate.

1956 – Au luat sfârșit Jocurile Olimpice de iarna de la Cortina d’Ampezzo, Italia.

Winter Olympics: 1956 Games in Cortina d’Ampezzo

 

 

 

Au participat reprezentanții a 32 de națiuni. 821 atleți (134 femei si 687 barbați), care, între 26 ianuarie si 5 februarie, s-au întrecut în 24 de probe olimpice.

 

 

 

 

 

1958 – O bombă cu hidrogen americană de 3500 kg s-a  pierdut  in Oceanul Atlantic în apropierea coastelor statului american Georgia, după ce avionul care transporta bomba s-a ciocnit în aer cu un avion de vânătoare. Bomba nu a mai fost gasită niciodată…

 

 

 

 

1965 – S-a născut la  Săcele, jud. Constanța, Gheorghe Hagi, considerat cel mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor.

 

 

 

 

 Este de origine aromână, familia sa provenind din Balcani  și a fost  supranumit ”Regele fotbalului românesc” și ”Maradona din Carpați”.

A fost, cu 35 de goluri înscrise, cel mai bun marcator din istoria naționalei României.

 

 

 

 

1963 – A murit (în penitenciarul din Râmnicu Sărat) omul politic român  Ion Mihalache, unul dintre conducătorii Partidului Ţărănesc (fondat în 1918), care a fuzionat cu Partidul Naţional Român (1926), și a creat Partidul Naţional Ţărănesc.

A fost preşedinte al PNŢ (1933-1937), ministru al agriculturii şi domeniului public şi ministru de interne în mai multe rânduri.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru ion mihalache photos"

 

 

 

 

 

 

În noiembrie 1947 a fost condamnat la închisoare pe viaţă, după procesul înscenat de regimul comunist conducătorilor PNŢ; (n. 1882).

 

 

 

 

 

 

 

A fost unul dintre filmele cu cea mai mare audiență din istoria cinematografului romanesc.

 1986: A murit (la Milano, în Italia) J. N. Manzatti (I. A. Mânzatu), un compozitor, interpret, critic muzical  și memorialist român  considerat în anii ’30-’40 ai secolului XX „prinţul romanţei româneşti”.

A fost director al Radiodifuziunii Române în timpul guvernării antonesciene și a părăsit România clandestin, în anul 1947 luând calea exilului, din care nu se va mai putea întoarce niciodată într-o ţară în care era condamnat în contumacie şi în care ar fi fost imediat aruncat în închisorile de exterminare ale regimului comunist.; (n. 1905).

 

 

 

 

Imagini pentru I. N. Manzatti photos"

 

 

 

 

 

   Ion Mânzatu, compozitorul, cântăreţul, gazetarul şi scriitorul român cunoscut mai ales sub numele de scenă italienizat Nello Manzatti a fost una dintre figurile cele mai pregnante ale exilului anticomunist de după 1945. 

„De ce nu vii cu mine”, „De dragul tău”, „Femeia, eterna poveste”, „Frumoase mâini”,„Numai pe tine”, „Nu vă jucaţi, doamne şi domni”, „O noapte doar”, „Sus paharul” şi mai ales „Frumoasa mea cu ochii verzi”, pe versuri de Cincinat Pavelescu, sunt doar câteva dintre celebrele sale piesele de muzică uşoară – tangouri, valsuri şi romanţe – care l-au făcut celebru pe Ion Mânzatu, artistul născut în Bucureştiul boem şi cosmopolit al anului 1902.

E de ajuns să ne gândim doar la celebra romanţă “Frumoasa mea cu ochii verzi”, care a încântat atâtea generaţii de îndrăgostiţi, pentru a înţelege faima pe care acest trubadur o avea într-o societate românească care nu se gândea la furtuna Istoriei ce avea s-o spulbere după 1940.

 A găsit mereu forţa de a fi unul dintre cei mai activi corifei ai exilului românesc anticomunist. 

Melodiile lui au fost zeci de ani interzise, au fost aspru prigonite, simpla fredonare a uneia dntre celebrele sale romanţe se putea sfârşi în puşcărie.

Siguranţa carlistă și mai t ârziu Securitatea comunistă prin agenţii lor, ajunseseră să urmărească acest cântec,  ”Vânt de seară”, prin birturi şi bodegi. Doar în perioada de deschidere iniţiată de Ceauşescu după venirea sa la conducerea PCR, strălucita cântăreaţă Doina Badea a reuşit să imprime şi să difuzeze radiofonic romanţa ”Vânt de seară”.

Desigur, modificând câteva versuri. Dar după un timp, aceasta nu a mai fost difuzată. Comuniştii nu puteau uita că Nello Manzatti fusese compozitorul Gărzii de Fier…

 

 

 

 

 

 

 

 

După cum nu puteau uita că romanţa ”Vânt de  seară”  avusese o variantă conspirativă în perioada 1938-1939, al cărei refren spunea: ”căpitane, căpitane,  Ţara plânge cu  amar”… .

 

Nello Manzatti s-a stins la 6 februarie 1986  la Milano, cu dorul ţării pe care nu o mai putuse vedea.

 

 

 

1985 –  S-a născut fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo.

 

 

 

1990 – S-a reînfiinţat Muzeul Ţăranului Român, director fiind numit pictorul Horia Bernea.

Ideea  datează încă din 1875 când, la propunerea lui Titu Maiorescu, se constituia, pe lângă Muzeul de Antichităţi, cea dintâi secţiune de artă textilă; la 1 octombrie 1906 a fost înfiinţat un muzeu autonom al artei ţărăneşti, “Muzeul de etnografie, artă naţională, artă decorativă şi industrială”.

 

1991 – Franţa, Spania şi Italia au semnat protocolul cu privire la elaborarea unui sistem comun de rachete antiaeriene.

2000- Forțele armate ruse masacrează cel puțin 60 de civili în Novâie Aldi, suburbie a capitalei Groznâi din Cecenia .

 

2003 – Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a anunţat decizia Consiliului de Administraţie al Băncii Centrale ca România să folosească drept monedă de referinţă euro, cu începere de la 01 martie 2003, în locul dolarului SUA.

2003 –  A intrat în vigoare Charta Constituțională a statului Serbia și Muntenegru, după adoptarea ei de către Parlamentul Federal de la Belgrad.

2004 – A murit John Hench, desenatorul oficial al celebrului personaj animat Mickey Mouse; (n.29.06.1908).

 

 

Apropiat colaborator si asociat al lui Walt Disney, Hench a fost unul dintre artistii care au avut o contributie însemnata la realizarea unor filme de desene animate devenite clasice, dar si la crearea parcurilor de distractii care poarta numele celebrelor studiouri cinematografice.

 

 

 

 2004 – România a devenit membră de factoa NATO, toate cele 19 state membre ale NATO ratificând protocolul de aderare.

2015: A murit fizicianul american Val Logsdon Fitch; Premiul Nobel pentru fizică pe 1980; (n. 1923).

2016: A încetat din viață Ray Colcord, compozitor american de muzică de film; (n. 1949).

 2019: A  decedat cineastul ceh Vaclav Vorlicek, realizator a numeroase comedii şi filme pentru copii, care s-a remarcat ca regizor al serialelor de televiziune pentru copii „Arabela” (1979-1981) şi „Arabela se întoarce” (1990); (n. 1930).

 

 

 

 

 

 

 

 

 CALENDAR CRESTIN ORTODOX

SFÂNTA MUCENIȚĂ AGATA

CALENDAR ORTODOX, 5 FEBRUARIE. Ce sfânt mare este pomenit în această zi

 

 

 

 

Sfânta Muceniță Agata s-a născut în cetatea Panormos, din Sicilia. Potrivit izvoarelor istorice, Sfanta Agata era foarte frumoasa si foarte bogată și a fost cerută în căsătorie de dregătorul Cvintian, însa, a refuzat pentru ca alesese să trăiască pentru Hristos.

Este incredințată unei femei necredincioase, Afrodisia, cu scopul ca aceasta sa o facă sa-și lepede credința în Hristos. După ce nu a dat curs cererii în căsătorie și nici nu a renunțat la credinta in Hristos, a fost supusă la mai multe chinuri.

Din acestea amintim ca i-a fost taiat pieptul, cu un cleste de fier.

Despre vindecarea sa în chip minunat, aflam din Sinaxarul zilei din 5 februarie:

“La miezul noptii i s-a arătat Sfantul Apostol Petru, cu chipul batran si cinstit, purtand in mainile sale multe doctorii.

Iată, eu stăteam și priveam la tine in ceasul acela, cand ai rabdat chinurile si am cunoscut ca este cu putinta sa se tamaduiasca pieptul tau; pentru aceea am si venit aici”.

Sfânta mucenita Agata a raspuns: “Eu niciodata n-am obisnuit trupul meu cu nici un fel de doctorie, si acum mi se pare ca nu se cade a strica obiceiul cel bun, pazit din tinerete”. Batranul i-a zis: “Si eu sunt crestin si nadajduiesc sa te tamaduiesc; am venit la tine, deci nu te rusina de mine”.

Sfanta i-a raspuns, zicand: Tu esti barbat, iar eu fecioara, deci cum voi putea ca fara de rusine sa-mi descopar pieptul inaintea ta? Voiesc mai bine sa rabd inainte durerea ranilor mele, decat sa ma golesc inaintea ochilor barbatesti.

Multumescu-ti, cinstite parinte, caci pentru mine ai venit aici, vrand sa tamaduiesti ranile mele, insa sa stii ca doctoriile cele facute de oameni nu se vor apropia de trupul meu niciodata”.

Iar batranul i-a zis: “De ce nu voiesti sa te tamaduiesc?” Sfânta a raspuns: “Am pe Domnul meu Iisus Hristos, Care le tamaduieste pe toate si care, cu voia si cu cuvantul Sau, ridica pe cei cazuti. Acela, de va voi, poate sa ma mântuiasca si pe mine, roaba Sa cea nevrednica”.

Apostolul a zambit putin si i-a zis: “Acela m-a trimis la tine, fecioara, pentru ca eu sunt Apostolul Său; deci, fii acum tamaduita”.

Zicându-i acestea, s-a facut nevăzut. Sfânta Agata privind apoi la trupul sau, a vazut ca toate ranile erau tamaduite.

Sfanta Mucenita Agata a trecut la cele vesnice în temniță. Datorita vindecarii sale, este considerata a fi ocrotitoarea femeilor bolnave de cancer la sân.

 

 

 

 VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE –  TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 1. Istoricul zilei blogspot.com

 2. lessignets.com

 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 4. Istoria md.

 5.  Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 6. http://ro.wikipedia.org

 7. Rador.ro

05/02/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 05/02/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: