CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Meditațiile unui secui: ”Puterea identității se arată nu prin refuz, cum cred secuii/maghiarii, ci prin capacitatea de asimila, de a îmbina cultura română cu cea maghiară”


Imagini pentru Nagy Attila Mihai photos

 Pastrarea identitatii maghiare prin asimilarea culturii românilor

Cum au imbinat alte etnii din Romania cultura proprie cu cea româneasca, ar putea-o face si maghiarii/secuii, in loc s-o respinga.

Dar, cum a scris Valeriu Braniste, si chiar si un maghiar, Prohászka Lajos, ungurilor le este parca frica de intalniri interculturale, ca nu cumva sa-si piarda identitatea. Ceea ce ma face sa concluzionez ca au o identitate putin cam nesigura, pe fondul inconstientului colectiv.

Căci puterea identitatii se arata nu prin refuz, cum cred secuii/maghiarii, ci prin capacitatea de asimila, de a imbina cele doua culturi. Daca prin asimilare preiei valori culturale romanesti, nu inseamna ca pui in pericol identitatea culturala a etniei tale minoritare.

Mai bine ne imbogatim reciproc, dacat sa ne dezmembram prin izolare. Oricat de mare ar fi orgoliul cultural maghiar, romanii au valori culturale foarte mari, pe care le putem asimila inbogatindu-ne prin ele.

Pe de alta parte, secuii umbla peste tot prin Europa pentru a copia modele de autonomie. Trecand peste faptul ca nu prea le gasesc, a copia inseamna insa ca cel copiat ramane dupa aceea tot in exterior, adica neasimilat. E adevărat ca aceasta este o caracteristică a întregii culturi occidentale, despre care Vasile Bancilă scria ca trăiește din imitație.

Ungurii refuză cu încapățânare sa ia in calcul acea variantă a pastrarii identitatii prin asimilarea culturii majoritarilor, a românilor, îmbogațindu-se organic, din interior, deci nu prin ceva impus din exterior, cum e ideea autonomiei.

Din asimilarea culturii majoritarilor poate rezulta o cultura maghiara nouă, organică! Si nu e nicio problemă dacă va fi diferita de cea maghiară din Ungaria. Ba chiar e mai bine, caci putem contracara ideologia naționalistă, culturală, neohorthysta a ungurilor din Ungaria lui Orbán Viktor, prin care ne uniformizează potrivit ideilor lor și ne iubim propria identitate culturală, de maghiari/secui, transformându-ne intr-o remorcă a culturii neohorthyste.

Noi, ungurii, niciodată n-am realizat îmbinarea specificului gândirii neamului cu alte culturi, adică organicitatea manifestata intr-o filosofie modernă, pe fond ortodox, pe care au reușit-o filosofi români ca Noica, Nae Ionescu sau Vasile Bancilă.

Iata un exemplu pe care l-am putea urma și noi, secuii/unguri, pe plan cultural. Căci nu totul este postmodern.

Un articol de Nagy Attila-Mihai via certitudinea.ro.

27/01/2020 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: