CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 25 IANUARIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

25 ianuarie, istoricul zilei

 

 

 

Anul 41 e.n. – Claudius este acceptat ca împărat de Senatul Roman.

 

 

Tiberius Claudius Caesar Augustus Gemanicus (1 august 10 i. Hr. – 13 octombrie 54), a fost al patrulea imparat roman  al dinastiei iulio-claudice și a domnit până în anul 54.

Este proclamat împărat de către pretorieni la asasinarea nepotului său Caligula și recunoscut apoi de către senat.

Acorda cetățenia romana  locuitorilor unor orașe din afara Italiei,ceea ce  îi atrage ostilitatea cercurilor senatoriale.

În timpul domniei lui Claudius începe cucerirea Britanniei, care devine cea mai vestică provincie a imperiului. În anul 44  Iudeea si  în anul 46 Tracia,sunt transformate în provincii romane.

A  executat-o  in anul 48  pe cea de-a treia soție, Messalina, acuzand-o de complot. S-a căsătorit in anul 49 cu  Agrippina Minor Iulia și l-a adoptat pe fiul acesteia, Nero,care-i va urma la tron.

Moare otrăvit de noua sa soție.

 

 

  817- Este ales  papa Pascal I, care ii succede papei Stefan al IV-lea. A primit  garanția impăratului Ludovic cel Pios al Imperiului Carolingian,  că nu se va atinge de independența Statului Bisericesc și de alegerea liberă a Papei.

Pascal a fost unul dintre  cei mai importanți susținători ai misionării Europei de Nord. În 823 l-a uns  pe Lothar impărat al Imperiului Carolingian.

 S-a aflat în fruntea Bisericii Catolice până la 11 februarie  anul 824, cand a decedat.

Pascal I a fost sanctificat de către Biserica Romano-Catolică si este sărbătorit pe 14 mai.

 

 

 

1475- Ştefan cel Mare, domnul Moldovei, îi anunţă printr-o scrisoare principii creştini din Europa, despre victoria pe care a reputat-o asupra turcilor la Vaslui.

 

 

 

 

 

 

1515  – Incoronarea regelui Francisc I al Frantei.

Francisc I a fost încoronat rege al Franţei la catedrala din Reims, iar domnia sa a durat 32 de ani.

Francisc  este considerat primul monarh al perioadei Renaşterii franceze. Domnia sa a permis o dezvoltare importantă a artelor în Franţa.
În 1534, el a l-a trimis pe Jacques Cartier sa exploreze fluviul  St. Lawrence în Quebec, pentru a descoperi “anumite insule şi ţări unde se spune ca ar trebui sa gaseasca o multime de aur şi alte lucruri preţioase.”

 

 

 

1533- Henric al VIII-lea al Angliei se casatoreste in secret  cea de-a doua sotie, Anne Boleyn.

Henric  a cerut papei Clement al VII-lea anularea casatoriei sale cu  Catherine de Aragon, intrucat aceasta nu i-a dat un copil de sex masculin.

Având în vedere ca Papa a refuzat  sa-i accepte divortul, regele a abandonat religia catolică şi s-a declarat şef al Bisericii Angliei. Căsătoria cu Anne de Boleyn a avut loc în secret iar Henric i-a cerut Annei să-i dea un moştenitor, insa ea a nascut doar un singur copil viu, pe Elizabeth, care a devenit mai târziu Regina Elisabeta I a Angliei.
Henry a acuzat-o pe Anne de tradare, adulter şi chiar incest cu fratele ei George si a inchis-o în Turnul din Londra unde  a fost decapitata,pe 19 mai 1536 .

 

 

 

1554 – A fost fondat oraşul Sao Paolo din Brazilia.

 

 

 

 

 

Misionarii iezuiți José de Anchieta și Manoel da Nóbrega, au înființat o misiune pe coasta de est a Braziliei, care avea să devină cu timpul  metropola Sao Paolo din zilele noastre.

 

 

1559 – A murit Regele Christian al II-lea al Danemarcei; (n. 01.07.1481).

 

 

 

1586 – A murit  Lucas Cranach, zis „Cranach cel tânăr”, pictor şi gravor german; (n. 1515).

 

 

 

1595 – Voievodul Ţării Româneşti, Mihai Viteazul, trece Dunărea, atacă şi arde Rusciuc şi capturează artileria otomană.

În timpul bătăliei paşii Hasan şi Mustafa sunt ucişi, iar artileria otomană este capturată.

1627 – S–a născut Robert Boyle, fizician şi chimist irlandez unul dintre întemeietorii chimiei moderne. A|dat prima definiţie a elementului chimic (1661) şi a pus bazele analizei chimice calitative (m. 30.12.1691).

 

 

 

 

 

 

  Este autorul legii care îi poartă numele, “legea Boyle”, potrivit căreia volumul unui gaz, variază invers proporţional cu presiunea.

 

 

 

 

1673 – Invățatul moldovean Nicolae Milescu- Spătarul  publică  în limba slavonă ,“Cartea profeţiilor”.

 

 

 

 

 

 

1736 – S-a născut Joseph Louis Lagrange, matematician şi astronom francez, care a pus bazele mecanicii analitice, a adus importante contribuţii în teoria numerelor şi analiza numerică, în mecanica cerească (m.10.04.1813).

 

 

 

 

 

 

1755 – Printr-un decret al împărătesei Elisabeta I se înființează la Moscova, la sugestia savantului Mihail Vasilievici Lomonosov,prima universitate din Rusia, numita astăzi Universitatea Lomonosov.

 

 

 

 

1759 – S-a născut poetul scoţian Robert Burns precursor al romantismului britanic. A scris în limba engleză și într-un dialect scoțian; (d.21 iulie 1796).

 

 

 

 

Imagini pentru Robert Burns photos

 

 

 

 

Multe dintre poemele sale au fost puse pe muzică, printre altele, de compozitorul german Robert Schumann si de americanul  Jonathan E. Spilman.

 

 

1802 – S-a născut  Simion Marcovici, profesor de matematica si retorica la Scoala de la Sf Sava, promotor al învăţământului în limba română; (d. 1877).

 

 

 

 

1825 – S-a născut Ioan Mihaly de Apsa, om politic și carturar maramureșean; s-a ocupat cu numismatica si arheologia, urmarind sa adune argumente privitoare la continuitatea românilor în Maramures; (d.14.10.1914, Gherla).

 

 

 

 

 

 

1825 – S-a născut Ion Bălăceanu, politician şi memorialist român, fost ministru de externe; (d. 22 decembrie 1914).

 

 

 

 

 

Ion Bălăceanu a fost primul diplomat român căruia i-a fost recunoscut statutul de ambasador (reprezentant al unui stat suveran), la 11 septembrie 1878, de către Austro-Ungaria.

A fost bunicul patern al lui Constantin Bălăceanu-Stolnici.

 

 

1858 – „Marșul nupțial”al compozitorului  Felix Mendelssohn devine marșul popular al nunților, după ce este cântat la căsătoria fiicei reginei Victoria, Victoria, cu Friedrich al Prusiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1859 – Alexandru Ioan Cuza, ales domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei , îl numeşte prim-ministru al Munteniei pe Ioan Al. Filipescu.

 

 

 

 

 

1874- S-a născut William Somerset Maugham, prozator şi dramaturg britanic (“Luna şi doi bani jumate”, “Între acte”, “Valurile”). A decedat pe 16.12.1965.

 

 

 

 

 

1882- S-a născut scriitoarea, critic literar şi editor britanic Virginia Woolf ; (m.28.03.1941).

 

 

 

 

 

 

Numele său  la naştere era Adeline Virginia Stephen) și a fost  una dintre cele mai mari romanciere ale secolului al XX-lea și o reprezentantă de seamă a curentului modernist.

 

 

 

1908 – A murit  Mihail Cigorin, mare maestru de sah, fondatorul scolii ruse de sah (n.12.11.1850).

 

 

 

 

 

1909 – Premiera, la Dresda a operei „Electra”, de Richard Strauss (libretul de Hugo Hofmanstahl, după piesa lui Sofocle).

 

 

 

 

 

 

1911 – S-a născut la Comrat, în Basarabia țaristă, Alexandru Bârlădeanu, economist, politician român comunist, membru al Academiei Române (d. noiembrie 1997, București).

Economist marxist, a fost membru al Partidului Comunist Român din anul 1943.

A plecat din România după ce Basarabia a fost anexată de către URSS și a lucrat la un institut din Moscova de cercetări economice, în timpul derulării celui de al doilea război mondial. A  revenit în țară în anul 1946 și a ocupat o serie de posturi de mare importanță în diverse ministere de tip economic.

Împreună cu Gheorghe Gaston-Marin a fost unui din cei care au implementat impunerea economiei de comandă în România.

A fost căsătorit cu actrița Marcela Rusu după ce aceasta se despărțise de regizorul Moni Ghelerter. Marcela Rusu va deveni mai apoi soția dramaturgului Aurel Baranga.

A avut doi copii, Irina și Alexandru (nu se știe exact dacă au fost înfiați sau nu). Ultima sa soție a fost Michaela Pamfil-Bârlădeanu, fosta soție a lui Ion Gerota.

 

 

 

 

 

 

Ca ideolog comunist, Alexandru Bârlădeanu și-a atras adversitatea lui Nikita Hrușciov, sfidând planurile URSS-ului pentru crearea unui complex economic suprastatal.

A intrat în conflict cu Elena Ceaușescu, moment în care demisionează din toate funcțiile deținute în decembrie 1968. Devine membru al Academiei Republicii Socialiste România, fără a fi scris vreo lucrare științifică (fără să fi publicat, dealtfel, nimic).

A fost unul dintre semnatarii  celebrei  „Scrisoare a celor șase” în luna martie 1989 care critica aspru regimul ceausist. După momentul revoluției din decembrie 1989 când sistemul comunist se prăbușește, Alexandru Bârlădeanu devine demnitar de rang înalt în cadrul structurilor Frontului Salvării Naționale și va beneficia de numeroase onoruri și funcții printre care și cea de Președinte al Senatului României.

Cu ocazia decesului liderului țărănist Corneliu Coposu din anul 1995, Alexandru Bârlădeanu recunoaște în mod public că deși el și Coposu aparțineau aceleiași generații, președintele țărănist a ales calea cea dreaptă.

A facut parte după revoluția anticomunistă din conducerea Frontului Salvarii Nationale, apărut dupa caderea comunismului in decembrie 1989 in Romania.

 

 

 

 

 

1919 – Preşedintele SUA, Woodrow Wilson (1913-1921), propune la Conferinţa de pace de la Paris crearea Ligii Naţiunilor.

 

 

 

 

 

 

1920 – A murit Jeanne Hébuterne, pictoriţă franceză, soţia pictorului italian Amedeo Modigliani; (n. 06.04.1898.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1924 – In Franţa, la Chamonix, au început primele Jocuri Olimpice de iarnă

 

 

 

 

 

1928 –  S-a născut Eduard Sevarnadze, lider politic și de stat georgian din URSS și ulterior din Georgia independentă; (m. 2014).

 

 

 

 

 

 

În perioada 1972 – 1985 a fost prim-secretar al Partidului Comunist Georgian.

 A fost  preşedinte al Georgiei (oct. 1995 – nov. 2003), ministru al afacerilor externe al URSS (1985-1990), calitate în care a jucat un rol esenţial în încheierea războiului rece.

Este considerat unul dintre părinţii spirituali ai doctrinei lui Gorbaciov, „perestroika”, fenomenul care, în final, a dus la căderea comunismului în Europa de Est.

 

 

 

 

1931 – S-a născut  Ion Hobana, scriitor, critic literar, teoretician al literaturii de anticipatie, autor de literatură de stiintifică fantastică român contemporan, traducator. A fost licentiat în litere cu o teză despre Science-fiction, prima de acest fel din România; (d.22.02.2011).

 

 

 

 

 

 

 

1933 – S-a născut  Corason Aquino , activist politic in  Filipine, presedinte al acestei tari in 1986; (d.01.08.2009).

 

 

 

 

 

1935 –  A decedat Vasile Suciu, mitropolit greco-catolic, membru al Academiei Române, cel mai de seama teolog al Bisericii Unite din România (n. 13.01.1873).

 

 

 

 

 

1942 – S-a născut Eusebio Da Silva Ferreira, originar din Mozambic, considerat cel mai valoros fotbalist pe care l-a avut Portugalia;(d. 5 ianuarie 2014).

 

 

 

 

 

 

1944 – S-a născut în localitatea Perșinari, Dambovita, cântarețul român de muzica populară Ion Dolanescu; ( d.19 martie 2009, București).

 

 

 

 

 

 

 

1947- A murit cel mai faimos gangster american, Al Capone, supranumit Cicatrice (Scarface), cel care a dominat crima organizată în Chicago din 1925 pînă în 1931 (n.17.01.1899).

 

 

 

 

 

 

1949 – Au fost acordate primele premii muzicale Emmy.

 

 

 

 

 

1949- Este creat  de către ţările central şi est-europene, satelite ale Moscovei, Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER)

 

 

 

 

 

 

1949 – S-a nascut Sir Paul Nurse, director general al Imperial Cancer Research Fund, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină.

 

 

 

 

 

 

Alături de dr. Tim Hunt şi profesorul american Lee Hartwell, Nurse a făcut descoperiri la nivel molecular cu privire la modul în care evoluează de la o fază la alta a ciclului vieţii. Cei trei au netezit drumul pentru un tratament al cancerului, eforturile lor fiind recompensate prin Premiul Nobel.

 

 

 

1964- Lansarea  balonului-satelit, “Echo II”, prima experienţă comună sovieto-americană pentru studierea Cosmosului.

 

 

 

1971 –  Criminalul american  Charles Manson este condamnat împreună cu trei dintre femeile complice la omor din “familia sa, Patricia Krenwinkel, Susan Atkins şi Leslie Van Houten, după un proces care a  durat şapte luni,  pentru asasinarea cu premeditare a actriței  americane Sharon Tate (sotia regizorului Roman Polanski) şi a altor şase persoane.

 

Charles Manson a ispășit o condamnare pe viaţă, într-o închisoare din California.

 

 

 

 

1971 –  Idi Amin ( n.1920 – d.16 august 2003), supranumit „macelarul din Africa”, devine președinte al Ugandei, în urma unei lovituri de stat.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Idi Amin photos

 

 

 

 

S-a proclamat președinte pe viață și feldmareșal.iar după un pelerinaj la Mecca și după ce și-a atribuit titlul de doctor honoris causa, s-a intitulat „Excelența Sa Președintele pe viață Feldamareșal Al Hadj Dr. Idi Amin Dada, VC, DSO, MC, Domn al tuturor fiarelor pământului și al peștilor mărilor și cuceritor al Imperiului Britanic în Africa în general și în Uganda în particular” (His Excellency, President for Life, Field Marshal Al Hadji Doctor Idi Amin Dada, Lord of All the Beasts of the Earth and Fishes of the Seas and Conqueror of the British Empire in Africa in General and Uganda in Particular”).

Regimul său dictatorial s-a caracterizat prin grave abuzuri ale drepturilor omului, o represiune politică violentă, persecuții etnice și rasiale, un grad înalt de corupție și nepotism, și o administrare economică dezastruoasă. Observatori internaționali și organizații pentru drepturile omului au apreciat că numărul persoanelor ucise de regimul lui Idi Amin s-a ridicat la circa 300 000

  În anul 1975 a fost ales președinte al Organizației Unității Africane. A acordat asistență organizațiilor teroriste palestiniene și în 1976 a colaborat cu Frontul Popular de Eliberare a Palestinei care răpise un avion Air France cu destinația Israel, în devierea lui, cu ostatici la bord spre aeroportul ugandez Entebbe.

Acțiunea de salvare a ostaticilor de către o unitate de elită israeliană (Operațiunea Entebbe) a reprezentat pentru el o mare umilință.

Promovând o politica xenofobă, Idi Amin a ordonat expulzarea etnicilor indieni și pakistanezi din Uganda. Beneficiind de sprijinul țărilor arabe și musulmane, și ale lagărului comunist, în anii 1977-1979 Uganda sub conducerea lui Idi Amin Dada a fost aleasă ca membră în Comisia ONU pentru drepturile omului. 

Încercarea de a anexa în 1978 provincia Kagera din Tanzania vecină, a dus la izbucnirea războiului cu această țară. Trupele tanzaniene l-au înfrânt și pătrunzând în Uganda au determinat în 1979 la prăbușirea regimului său și în cele din urmă, reinstalarea fostului președinte Milton Obote.

Idi Amin a fugit în Libia și apoi în Arabia Saudită, unde a dus vreme de încă 24 ani o viață liniștită până la moartea sa la Jeddah în anul 2003. 

 

 

1990 – A decedat renumita actrita americana de film Ava Gardner, (“Îngerul pierdut”, “Noaptea Iguanei”); (n.24 decembrie 1922).

 

 

 

 

 

 

A făcut  carieră după căsătoria cu artiști renumiți ca Mickey Rooney, Artie Shaw și Frank Sinatra. Unul dintre succesele ei a fost rolul jucat în filmul „The Killers”, alături de Burt Lancaster.

Pe plan interțional devine cunoscută prin filmele „The Snows of Kilimanjaro” (Zăpada de pe Kilimanjaro), unde a jucat alături de Gregory Peck, sau în filmul „Mogambo” alături Clark Gable.

Pentru filmul Mogambo este nominalizată în 1953 la premiul Oscar.

 

 

1990 – În România s-a înfiinţat Confederaţia sindicală „Frăţia”.

 

 

 

 

 

 

 

 

1993 – A apărut  cotidianul „Cronica Română”.

 

 

 

 

 

 

1998- Partidul Comunist Francez îşi deschide arhivele pentru istorici şi politologi.

 

 

 

 

 

 

2006 –  La Vatican, Papa Benedict al XVI-lea publică prima sa enciclică, intitulată “Deus Caritas Est”.

 

 

 

 

 

 

2006- Miscarea Hamas, considerata terorista in Occident, a câştigat alegerile legislative palestiniene.

 http://www.linternaute.com/histoire/jour/25/1/a/1/1/index.shtml

 

 

2010 – Este executat prin spânzurare, Ali Hassan al-Majid Abd al-Tikriti (n. 30 noiembrie 1941), vărul primar al dictatorului Saddam Hussein, fost sef al Serviciului de Informatii Irakian, ministru de interne  și guvernator al Kuweitului anexat de Irak.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Ali Hassan al-Majid Abd al-Tikriti photos

A devenit cunoscut în anii 1980 și 1990 pentru rolul pe care  l-a avut în campaniile guvernului irakian împotriva forțelor interne de opoziție, și în reprimarea sângeroasă  a răscoalei etnicilor kurzi din nord, și  a opozanților șiiți ai regimului.

Al-Majid a fost supranumit   de către irakieni Ali “Chimicul”, dupa ce a ordonat  utilizarea de arme chimice impotriva kurzilor.

Apelul său  împotriva  pedepsei cu moartea a fost respins  și a fost  executat la 25 ianuarie 2010. 

 

 

 

 

2015: A murit cântăreţul grec de muzică ușoară Demis Roussos (nume real: Artemios Ventouris-Roussos); faimos pentru cântecele  sale de dragoste, era supranumit „doctorul inimilor”; (n. 1946).

 

 

 

https://ichef.bbci.co.uk/images/ic/256x256/p02jyb5c.jpg

 

 

2017: A decedat luptătorul anti-comunist şi anti-sovietic  Nicolae Lupan, scriitor, realizator emisiuni radio, jurnalist, fondator şi animator al Asociaţiei Mondiale „Pro Basarabia şi Bucovina”, cu sediul la Bruxelles şi Paris (1975-2008); (n. 1921, Cepeleuţi, judeţul Hotin, Regatul României).

 

 

 

 

 

Imagini pentru Nicolae Lupan,photos

 

 

 

 

 

Întors în România după victoria revoluției anticomuniste, a fost  primul preşedinte al Asociaţiei „Pro Basarabia şi Bucovina”  înfiinţată la Bucureşti în ianuarie 1990 .

 

 

 

 

 2018: A murit Neagu Djuvara, memorialist, jurist, diplomat, filolog, filosof al istoriei, jurnalist, romancier şi profesor ; (n. 1916, într-o familie cu vechi origini aromâne).

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru neagu djuvara

 

 

 

 

 

A trăit din 1947 în exil și a militat în diverse organizaţii ale diasporei româneşti; în 1990 s-a întors în ţară .

 

A fost un susținător al continuării cercetărilor referitoare la istoria românilor, punând la îndoială calitatea cercetării din perioada interbelică și perioada comunistă, afirmând că anumite părți ale istoriei au fost accentuate sau suprimate pentru a servi scopuri politice.

 Neagu Djuvara a analizat în multe dintre cărțile sale relațiile pe care România le-a avut cu Europa, plasând-o politic și cultural „între orient și occident”, caracterizând-o ca fiind „ultima [țară] intrată în ceea ce se numește Concertul European”, referindu-se nu atât la aderarea României la Uniunea Europeană din 2007, cât la orientarea politică a țării către un model politic și cultural de natură occidentală.

Acesta și-a exprimat scepticismul față de politica multiculturalismului din Europa, pe care a considerat-o dăunătoare pentru stabilitate în cadrul UE.

De asemenea, a fost un critic al atitudinii excesiv de favorabile occidentului în cadrul politicii românești, sugerând că societatea și cultura română nu pot fi clasificate ca occidentale, oferind ca argumente credința ortodoxă, prezența multor elemente nelatinești în limba română modernă, precum și istoria ultimelor veacuri.

A mai scris despre ceea ce el numește „hegemonia americană” și premisele acesteia, analizând influența Statelor Unite ale Americii asupra politicii globale și, mai restrâns, asupra Europei.

Neagu Djuvara a fost perceput ca un popularizator și demistificator al istoriei, publicând cărți care își propun să explice originea istorică a unor figuri de mit, precum Dracula sau Negru Vodă.

Din 1984 până după decembrie 1989, a fost secretar general al Casei Românești de la Paris, după care s-a întors în țară. Din 1991 și până în 1998, a fost profesor asociat la Universitatea din București.

A fost membru de onoare al Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași și al Institutului de Istorie „N. Iorga” din București.A fost decorat cu Marea Cruce a Ordinului național „Serviciul Credincios” și cu „Ordre des Arts et des Lettres” în grad de Ofițer.

 Neagu Djuvara a primit la 30 octombrie 2012 titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București.

Titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost atribuit și de către Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, în 2012.

În 2016 i s-a conferit Ordinul național „Steaua României” în grad de Cavaler.

La 25 august 2016, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, i s-a conferit titlul de cetățean de onoare al municipiului București „în semn de recunoaștere a activității în domeniul culturii și istoriografiei românești”.

La 15 martie 2017 i s-a acordat gradul de general de brigadă — cu o stea, în retragere

 

 

 

 

 

 

 

25 ianuarie este în Rusia  Ziua studenţilor,  în care se comemoreaza data la care in  1755, împărăteasa Elisabeta a semnat ucazul de întemeiere a Universitatii din Moscova.

 

 

 

 

 Foto: Universitatea Lomonosov din Moscova

 Calendar creștin ortodox

Sfântul Grigorie de Nazianz; Sfântul Bretanion

 

 

https://str.crestin-ortodox.ro/foto/990/98906_nazianz.jpg

Sfantul Grigorie de Nazianz s-a nascut intr-o familie aristocratică la Arianz, in partea de sud-vest a Capadociei, in vecinatatea cetatii Nazianz. Tatal sau este convertit la crestinism de sotia sa Nona si ajunge mai tarziu episcop de Nazianz. Sfantul Grigorie a studiat in Cezareea Capadociei, in Cezareea Palestinei si in scoala Alexandriei Egiptului.

Si-a completat studiile la Atena, unde a stat 10 ani. In timpul studiilor se imprieteneste cu Sfantul Vasile cel Mare.

In jurul anului 357 paraseste Atena si revine acasa. Primeste taina Sfantului Botez si invitatia Sfantului Vasile de a-l vizita la manastirea pe care el o infiintase pe malul raului Iris in Pont.

Ajunge la aceasta manastire si sta o perioada destul de lunga. In timpul sederi sale aici, il ajuta pe Sfantul Vasile la redactarea Filocaliei. Se reintoarce acasa pentru a-l sprijini pe tatal sau in activitatea sa pastorala. Ajuns acasa, este hirotonit preot de catre tatal sau, impotriva vointei sale, probabil la sarbatorile Craciunului din anul 361.

Dupa hirotonire se retarage in singuratate, timp in care a scris “Apologeticus“, o lucrare in care ne descopera greutatile preotiei si motivele pentru care s-a ferit sa o primeasca. Revine la tatal sau pentru a-l ajuta sa readuca pacea in comunitatea tulburata de semiarieni.

Dupa moartea tatalui sau in 374, preia scaunul episcopal de Nazianz, insa nu pentru multa vreme, deoarece se retrage la Seleucia in Isauria, dedicandu-se vietii contemplative.

In anul 379, un grup de credinciosi ii cere sa vina la Constantinopol pentrua reorganiza Biserica de aici, persecutata si distrusa de arieni.

Una din rudele sale apropiate ii daruieste o casa, pe care o amenajeaza si o sfinteste, cu hramul Anastasia, Invierea. In aceasta biserica, el va tine cele cinci omilii despre dumnezeirea Logosului. Aceste cinci Cuvantari teologice ii vor aduce mai tarziu numele de “Teologul”.

In anul 380, imparatul Teodosie l-a ales episcop de Constantinopol. Sinodul II ecumenic din anul 381 de la Constantinopol, confirma alegerea Sf. Grigorie ca episcop de Constantinopol. Din cauza constestarilor cu privire la alegerea sa, se retrage in Capadocia, la Nazianz. In anul 383 l-a hirotonit pe Eulalius episcop si s-a retras in Arianz. Aici si-a petrecut ultimii ani in meditatie. A trecut la cele veșnice in 389-390.

 

 

Sfântul Bretanion, episcopul Tomisului

 

 

 

 

 

Sfantul Bretanion, episcopul Tomisului se pare ca a fost ucenic al Sfantului Vasile cel Mare. A fost numit episcop al Tomisului in jurul anului 360 si a condus Biserica Tomisului pana aproape de anul 381.

Date despre acest episcop avem de la Sozomen si Teodoret al Cirului. Astfel, Sozomen vorbeste de vizita imparatului arian Valens (364-378) la Tomis, in anul 369, pe cand se intorcea dintr-o expeditie impotriva gotilor.

Autorul spune in “Istoria sa bisericească” ca imparatul a intrat in biserica episcopala si a cerut episcopului Bretanion sa intre in comuniune cu arienii pe care ii simpatiza, si sa slujeasca impreuna cu ei. Marele episcop a aparat dreapta credinta si “a vorbit imparatului cu indrazneala despre hotararile celor 318 Sfinti Parinti de la Sinodul I de la Niceea (325) impotriva lui Arie, pe care nu le putea călca”.

Sfantul Bretanion a avut un rol important în redactarea si trimiterea documentelor cu privire la transferarea sfintelor moaște ale Sfântului Sava Gotul în Capadocia, la cererea Sfantului Vasile cel Mare. Bretanion este cel care a redactat actul martiric al Sfantului Sava Gotul.

 

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE  – TODAY IN HISTORY

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=75JJ4pj5IJg

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

  4. Mircea Soroceanu, 100 de mari bătălii din istoria României, Editura Orizonturi, 2009.

  5. Istoriculzilei logspot.com;

  6. Istoria md.

  7. lessignets.com

  8. tustiai.ro

  9. Wikipedia ro.

  10. Rador.ro

 

Publicitate

25/01/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. A republicat asta pe Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de Ioan M. | 25/01/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: