CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 15 IANUARIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 ianuarie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

Anul 69: A murit împaratul roman Galba; (n. 3 î.Hr.).

Servius Sulpicius Galba ( n. 24 decembrie  3 i Hr)  a fost imparat roman din iunie  68  până la moartea sa. A fost primul împărat, al Anului celor patru imparati.

Răscoala legiunilor din Germania îl proclamă împărat la 1 ianuarie 69 pe Aulus Vitellius.

Acest lucru îl determină pe Galba să-l adopte pe L. Calpurnius Piso Frugi Licinianus, numindu-l caesar și coregent. Dezamăgit în speranța sa de a fi adoptat, M.Salvius Otho profită de nemulțumirea provocată în rândul pretorienilor de refuzul donativului, instigându-i împotriva împăratului.La 15 ianuarie 69, Galba și Calpurnius Piso sunt uciși în For de către pretorieni răzvrătiți.

Anul 69: Otho este proclamat împărat roman, dar după trei luni se va sinucide.

 

 

Otho

Marcus Salvius Otho (25 aprilie 32 – 16 aprilie 69),  a fost al doilea împărat al Anului celor patru împărați ai Romei.

După asasinarea împăratului  Galba  și a lui Piso în For, la 15 ianuarie 69 , Otho este proclamat împărat de către garda pretoriană, apoi confirmat de Senat.

Este aclamat de legiunile dunărene și de cele din Orient, în schimb Germania, Gallia, Hispania și Britannia îl recunosc pe Aulus Vitellius, guvernatorul Germaniei Inferior, proclamat de trupele de aici încă de la1 ianuarie 69 .

Trupele trimise de Vitellius  împotriva sa traversează la începutul primăverii Alpii, pătrunzând în nordul Italiei, iar la14 aprilie 69 are loc la Bedriacum, la nord de Pad, bătălia decisivă cu armatele lui Otho. Înfrânt, Otho se sinucide, două zile mai târziu, în tabăra sa de la Brixellum.

849:  A decedat Teofilact ( n.793), fiul cel mai mare al imparatului Mihail I. A fost  co-împărat  alături de tatăl sau pana la abdicarea acestuia, dupa care a fost exilat si castrat, calugarindu-se sub numele monahal Eustratie.

 

 

1559: Elisabeta I a Angliei este încoronată regină în catedrala  Westminster Abbey de către episcopul de Carlisle, Owen Oglethorpe, și nu de arhiepiscopul de Canterbury, așa cum era tradiția.

https://i1.wp.com/www.luminarium.org/renlit/elizayoung.jpg

 

 

Elisabeta I ( 7 septembrie 1533-24 martie 1603) regina  a Angliei și regină a Irlandei, a fost al cincilea și ultimul monarh al casei Tudor.

A fost cunoscută și ca „Regina Fecioară” sau „Gloriana”.

1582: Rusia cedează Letonia şi Estonia, Poloniei.

1595:  A murit  sultanul otoman  Murat al III-lea; (n. 4 iulie 1546).
A condus  Imperiului Otoman din 1574 până la moartea sa. Sub domnia sa otomanii au suferit o gravă înfrângere din partea armatei habsburgice în bătalia de la Sissek în 1593.

  Murad al lll-lea a  urmat exemplul tatalui sau Selim al II-lea de a nu lua parte la campaniile militare, ceea ce dovedeste faptul ca acesta nu era interesat de marirea Imperiului, preferand o viata linistita.

 

 

 

1622:  S-a nascut  Molière (Jean–Baptiste Poquelin), dramaturg şi actor francez; (d.17.02.1673).

 

 

 1716: S-a nascut Philip Livingston, politician american, autor al Declaraţiei de  Independenţa a Statelor Unite (d. 1778).

 

 

 

1759: Se deschide British Museum, devenit unul dintre cele mai importante  muzee ale lumii.

 

 

Entrance of the British Museum

 

 

1834: S-a înființat, pe lângă Societatea Filarmonică din Bucureşti, “Şcoala de muzică vocală, de declamaţie şi de literatură”, ce avea menirea de a pregăti actori calificaţi. Directorul şcolii era Ion Heliade Rădulescu.

 

 

 1850: S-a născut Mihai Eminescu, poetul nepereche al românilor.

 

 

 

Mihai Eminescu (Mihail Eminovici) s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoşani (după alte surse la Ipoteşti), in Moldova.

 A  fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititori şi de critica literară postumă, drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Marele poet al românilor s-a stins din viaţă prematur la 15 iunie 1889 in  Bucureşti.

 

 

1870: Ministrul de Externe adresează marilor puteri europene o notă prin care solicita  recunoaşterea oficială a denumirii de România.

 

 

 

1870: Democraţii din SUA au utilizat pentru prima dată ca simbol al partidului lor, un măgar .

 

 

 

 

1880: In România este promulgata  Legea pentru înfiinţarea Casei de Economii (CEC).

 

 

 

 

1895: La Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, este prezentat cu o nouă coregrafie realizată de Marius Petipa și Lev Ivanov, spectacolul  de balet “Lacul lebedelor”, al compozitorului Tchaikovski.

 

 

Piotr Ilici Ceaikovski

 

 

Piotr Ilici Ceaikovski (n. 25 aprilie, pe stil nou 7 mai 1840, Kamsko-Wotkinski Sawod- d. 25 octombrie, pe stil nou 6 noiembrie 1893, Sankt Petersburg).

Libretul  baletului (în 4 acte) este unul dintre cele mai cunoscute și a fost pus în scenă pentru prima dată în 1877 în Moscova la renumitul Teatrul Bolsoi, coregraf fiind Julius Reisinger, având ca sursă de inspirație o veche legendă rusă (după alții, o legendă germană, dacă judecăm după numele personajelor principale: Siegfried, Odette – Odillia, Rotbart ș.a.), insa spectacolul  nu a fost primit foarte bine.

Totuși, în 15 ianuarie 1895, cu o nouă coregrafie realizată de Marius Petipa și Lev Ivanov a avut un succes enorm la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.

Între timp, textul a fost de mai multe ori transcris și modificat, astfel că unele versiuni au un final diferit față de cel original.

Legenda despre prințese transformate în lebede de un vrăjitor rău, în care vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinț, se poate întâlni în basmele mai multor popoare.

 

 

http://youtu.be/-gApOfm4qd0

 

 

 

1908: S-a născut Edward Teller, savant american  originar din Ungaria, supranumit „părintele bombei cu hidrogen”; (d. 9.09.2003).

 

 

 1918: S-a nascut Gamal Abdel Nasser, preşedintele statului egiptean în perioada 1956-1970, lider de necontestat al mişcării panarabe.

 

 

 

 

 

Calităţile sale diplomatice dovedite în perioada crizei Canalului Suez (în 1956), l-au așezat între luptătorii din linia întâi ai naţionalismului arab; (d.28.09.1970).

 

 

 1929: S-a născut  pastorul american Martin Luther King, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, cunoscut militant pentru apărarea drepturilor civile ale populaţiei de culoare.

A fost asasinat la 4 aprilie 1968.

 

 

 

 

1943: Mihai Antonescu, viceprim-ministru şi ministru de externe al României propune omologului său italian, contele Galeazzo Ciano, ieşirea simultană din război a Italiei, României şi Ungariei.

 

 

 

Propunerea va fi repetată în vara aceluiaşi an, dar a rămas fără rezultat.

 

1953: Secretarul de stat american John Foster Dulles a declarat în fata Comisiei de Politica Externa a Senatului SUA, ca obiectivul major al politicii externe americane este „eliberarea popoarelor captive din Estul Europei”.

 

 

 

 

 

 

 1977: S-a născut Daciana Octavia Sârbu, politician român, eurodeputat din partea PSD, soția fostului prim ministru al guvernului României, Victor Ponta.

Daciana Sârbu este fiica politicianului social-democrat, fost ministru, Ilie Sârbu.

 

 

1990: Prin Decizia civilă nr.4 a Tribunalului Municipiului Bucureşti, se reinfiinteaza  oficial, Partidul Naţional Liberal, partid politic interzis in timpul dictaturii comuniste.

 

 

 

 

 

 

 

2001: Se naște  proiectul Wikipedia, în urma unei  inițiative bazate pe o idee a lui Jimmy Wales.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2003: Statele Unite ale Americii solicită sprijinul NATO, în cazul declanşării unui conflict cu Irakul.

 2011: Începând cu acest an, de ziua poetului Mihai Eminescu, va fi sărbătorită „Ziua Culturii Naționale„, în urma unei legi promulgate la 6 decembrie 2010.

http://youtu.be/Fvazm6RSkpg

2011: A murit actriţa Susannah York, una dintre cele mai cunoscute vedete britanice de la Hollywod în anii 1960 şi 1970; a fost nominalizată la Oscar în 1969 pentru rolul din „They Shoot Horses, Don’t They?”, peliculă pentru care a obţinut un premiu BAFTA; în 1972 a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Cannes (n. 1939)

 

 

 

2013: A murit regizorul, scenaristul şi actorul japonez Nagisa Oshima, considerat unul din maeştrii cinematografului japonez, din noul val din anii ’60 ai secolului XX (n. 1932)

 

 

 

 

 

Imagini pentru Nagisa Oshima, photos

 

 

2013: A murit filosoful, scriitorul, editorul şi psihanalistul francez, Jean-Bertrand Pontalis; (n. 1924).

 

 

 

 

 

Imagini pentru psihanalistul francez, Jean-Bertrand Pontalis photos

 

 

 

 

2016: A decedat actorul american Dan Haggerty; (n. 1941)

 

Imagini pentru Dan Haggerty photos

 

 

2019: A încetat din viață actrița, cântăreața și dansatoarea  americană Carol (Elaine) Channing; (n. 1921).

 

 

 

Carol Channing

 

 

 

 

 

 

 

CITIȚI ȘI:

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2019/01/15/ziua-de-15-ianuarie-in-istoria-romanilor-2/

 

 

 

 

 

 

 

Calendar creștin ortodox

Sfântul Cuvios Pavel Tebeul

 

 

 

 

Imagini pentru Sfantul Cuvios Pavel Tebeul photos

 

Sfantul Pavel Tebeul a trait in secolul al III lea. Este considerat in istoria monahismului, drept primul ascet care s-a retras in “cele mai dinauntru ale pustiei”, primul eremit sau pustnic. Informatiile despre viata Sfantului Pavel Tebeul, le avem datorita intalnirii sale cu Sfantul Antonie.

Dumnezeu ii descopera lui Antonie, dupa cinci ani de petrecere in rugaciune, ca se afla in pustie o persoana mai desavarsita decat el. Este demn de retinut modul in care se adreseaza unul catre altul in momentul in care se intalnesc – Parintele Antonie a zis: “Bucura-te Pavele, vasul alegerii si stalpul cel de foc, locuitorule al pustiei”, iar Pavel i-a raspuns: “Bine ai venit soare, care luminezi toata lumea, povatuitorule al celor ce se mantuiesc, gura lui Dumnezeu, care din pustie ai facut cetati si pe diavolul l-ai gonit dintr-insa.” Nu se trateaza unul pe altul ca de la superior la inferior.

 Din dialogul cu Pavel aflam ca a ajuns in pustie pentru a scapa de mania cumnatului sau. Acesta dorea sa-l denunte imparatului Deciu ca este crestin, pentru a mosteni toata averea familiei sale.

Era perioada persecutiilor impotriva crestinilor.De 70 de ani Sfantul Pavel Tebeul primea o jumatate de paine, adusa de un corb. In ziua intalnirii sale cu Antonie, corbul ii va aduce o paine intreaga.

Din Sinxar reiese ca luand sfintii acea pâine, se invitau unul pe altul ca s-o binecuvanteze si s-o franga, unul pe altul mai mare facandu-se cu cinstea. Fericitul Pavel a apucat painea de o parte, iar pe cealalta parte a pus-o in mainile parintelui Antonie si indata painea singura s-a frant prin mijloc si fiecare si-a luat partea sa.

Dupa trecerea la cele vesnice a Sfantului Pavel Tebeul, Sfantul Antonie s-a intors la manastirea sa, luand cu sine haina Sfantului Pavel cea impletita cu frunze de finic.

Atat de mult cinstea acea haina, incat numai de doua ori pe an se imbraca cu ea: la praznicul Sfintelor Pasti si in ziua Cincizecimii.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
– Sfântului Cuvios Ioan cel sărac pentru Hristos, numit și Colibașul;
– Sfântului Mucenic Pansofie.

 

 

VIDEO: ASTĂZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 1. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 2. Istoria md.;

 3. Istoricul zilei blogspot.com;

 4. Crestin Ortodox.ro;

 5. Wikipedia;

 6. http://www.Rador.ro

15/01/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. […] via O ISTORIE A ZILEI DE 15 IANUARIE. VIDEO — CER SI PAMANT ROMANESC […]

  Apreciază

  Pingback de O ISTORIE A ZILEI DE 15 IANUARIE. VIDEO — CER SI PAMANT ROMANESC | THE DARK SIDE OF THE MOON... | 15/01/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: