CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 14 IANUARIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 ianuarie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

83 i.IHr.: S-a născut Marcus Antonius, general si politician roman, locotenent al lui Cezar și membru,alături de Octavianus si Lepidus , al celui de- al II-lea triumvirat (43i.IHr.);  (d. 30 i IHr.).

 

 

 

 

Image result for Marcus Antonius photos

 

 

 

Antonius a fost căsătorit cu Fadia, Antonia, Fulvia, Octavia și apoi cu Cleopatra, lăsând în urma lui un număr mare de copii.Printre fiicele sale a fost și Octavia, astfel că el este strămoșul mai multor împărați romani: Caligula, Claudius și Nero.După moartea sa, conducătorul necontestat al Romei a devenit Octavianus.

1131: S-a născut  Valdemar I (d.12 mai 1182) , cunoscut ca Valdemar cel Mare, rege  al Danemarcei din 1157 până la moartea sa în 1182.

Related image

Domnia lui Valdemar a adus creștere teritoriala regatului  Danemarcei, țară care a atins apogeul extinerii sale in timpul domniei celui de-al doilea fiul al său, Valdemar al II-lea.

 

 

 

1163: A murit regele Ungariei  Ladislaus al II – lea Árpád (n.1131), al doilea  fiu al lui Bela al II-lea cel Orb si al Elenei de Rascia. A domnit numai o jumatate de an, de la mijlocul lunii iulie 1162 pana la moartea sa.

 

 

1235: A decedat Sfântul Sava (n. cca. 1175) , prinț sârb și călugăr ortodox, primul arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Sârbe autocefale, creatorul  primei legislații sârbe, fondator al Mănăstirii Hilandaru de pe Muntele Athos și  diplomat. S-a călugărit din tinerețe, primind numele monahal Sava.Numele său la naștere era Rastko Nemanici. A fost cel mai tânăr fiu al domnitorului sârb Ștefan Nemania și astfel descendent al Casei Regale Nemanici.În 1219 a redactat prima constituție din Serbia – „Nomocanonul Sfântului Sava”, o compilație de drepturi civile bazat pe dreptul roman, și legi canonice după modelul Conciliile ecumenice. Scopul era să creeze un sistem legal codificat în micul regat sârbesc și să reglementeze guvernarea Bisericii Sârbe.Însă marea sa realizarea a fost înfăptuirea unei Biserici Sârbe autocefale (independente) în calitate de biserică națională a Serbiei în 1217.

 

 

Sfântul Sava este patronul spiritual al Sârbiei fiind considerat una dintre cele mai mărețe figuri ale istoriei sârbe și este canonizat și venerat de Biserica Ortodoxă Sârbă.Catedrala Sfântul Sava din Belgrad îi poartă numele și  a fost ridicată pe locul în care otomanii au incinerat, după cucerirea Belgradului, moaştele sfântului.

 

 

 

 

 

1301: Moare regele  Andrei al  III-lea  al Ungariei și odata cu el se  stinge  dinastia Árpadienilor; (n.cca.1265).

Pentru unguri, domnia lui Andrei al III-lea a echivalat cu sfârșitul unei ere. Acesta era fiul ducelui Ștefan al Slavoniei, fiul postum al Regelui Andrei al II-lea al Ungariei și al Tomasinei Morosini, care provenea dintr-o influentă familie de patricieni venețieni.

 Acest eveniment istoric a avut consecințe importante și asupra principatelor medievale locuite de români

Ungaria a fost cuprinsă de un război civil, care a slăbit autoritatea regală, iar pe tronul regatului a venit dinastia de Anjou.

 

 

Foto: Regele Andrei al treilea, ultimul rege al Ungariei care aparținea dinastiei arpadiene

 

 

Transilvania a devenit voievodat autonom, sub conducerea puternicului nobil Ladislau Kan. Sub regii din dinastia de Anjou, țările române Valahia și Moldova au ieșit de sub suzeranitatea Coroanei maghiare și au devenit state de sine-stătătoare.

1506: A fost descoperită într-o podgorie apropiată de bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, grupul statuar grec Lacoon si fiii sai, aparținând perioadei elenistice, executat din marmură albă și  având o înălțime de 2,42 de metri.

1539: Spania anexează Cuba.

1527: A murit Stefan al IV-lea, domnitorul Moldovei (din 1517), intrat în istorie sub numele de  Stefan cel Tânăr, sau Stefaniţă Voda. A fost  fiul domnului Bogdan al III-lea   și nepotul lui Stefan cel Mare.

 Nascut in  1506 la Hotin Hotin, a fost domn al Moldovei între 20 aprilie 1517 și 14 ianuarie 1527.

În 1523, în urma intrigilor de curte, Ştefăniţă vodă, fire nestăpînită, i-a decapitat pe „povăţiitorul” său marele boier  Luca Arbore și pe fiii săi.

Domnia lui Ştefăniţă a durat sub semnul căsăpirii multor mari boieri. Din 1523 boierii au început să părăsească Moldova adăpostindu-se în Polonia, Transilvania și Valahia. Vechii dregători au fost înlocuiți din funcție.  Ridicarea boierilor împotriva „tiranului” a devenit o mișcare organizată.

A intrat în conflict cu domnul Valahiei, Radu de la Afumați, din cauza unui aranjament potrivit căruia Ștefăniță urma să se căsătorească cu Ruxanda, fiica  lui Neagoe Basarab.

Însă cu aceasta se însurase  Radu de la Afumați în ianuarie 1526. Lui Ștefăniță îi rămînea Stana, o alta fiică a lui Neagoe vodă, pe care el n-o voia, astfel ca  a năvălit in Valahia(1526), „băgînd spaima în munteni”, după care au urmat încă două bătălii moldo-valahe.  Pînă la urmă neînțelegerea a fost remediată, Ștefăniță căsătorindu-se cu Stana.

Întors bolnav dintr-o expediție împotriva Valahiei, în  1527 Ştefăniţă vodă moare la Hotin. Unele letopiseţe ne spun că el a fost otrăvit de soţia sa, munteanca Stana, care apoi a fugit în Valahia. Călugărită, doamna Stana, cu care Ștefăniță nu a avut urmași, a murit în februarie 1531.

1547: Ivan al IV-lea Cel Groaznic ia titlul de ţar al Rusiei.

1557: Apare la Braşov, “Octoihul” în limba slavonă, prima carte tipărită de diaconul Coresi.

1595: În lupta de la Putineiu, fraţii Buzeşti şi Radu Calomfirescu, în fruntea unor detaşamente ale oştii de ţară muntene, i-au înfrânt pe tătarii care invadasera ţara.

1639: În SUA a fost adoptată prima constituție, cea a  statului Connecticut, intitulata ”The Fundamental Orders”.

1676: Moare Francesco Cavalli, compozitor italian, unul dintre întemeietorii operei veneţiene (n. 1602).

 

1702: S-a născut  împăratul Japoniei, Nakamikado ; (d. 1737).

1724: Regele  Filip al V-lea al Spaniei ( 19 decembrie 1683 – 9 iulie 1746) a abdicat.

Related image

A domnit din 1 noiembrie 1700 până la 15 ianuarie 1724, când a abdicat în favoarea fiului său Louis și din 6 septembrie 1724, când și-a asumat din nou tronul (în urma decesului fiului său), până la moartea sa .

1742: A murit astronomul englez Edmond Halley, cel care a descoperit cometa care îi poarta numele; (n.8 noiembrie 1656).

1814: În Rusia  fost deschisă Biblioteca Publică din Sankt Petersburg.

1814: Regele Danemarcei cedează prin tratatul de la Kiel Norvegia, regelui Suediei.

 

1819: Poarta otomană pomulgă un regulament care stabilea ca scaunele de domnie ale Moldovei şi Valahiei, să fie ocupate prin rotaţie numai de familiile Scarlat Callimachi, Alecu Şuţu, Mihai Şuţu şi Dimitrie Moruzi.

1819:  S-a născut Dimitrie Bolintineanu (unele surse avanseaza 1825 ca an al nasterii sale),poet român, om politic, participant la Revoluţia de la 1848 şi diplomat; (d.20.08.1872).

 

1850: A decedat la Bucuresti, Neofit al II-lea , Mitropolit al Țării Românești (1840-1849), cunoscut mai ales pentru  participarea sa la Revoluția de la 1848; (n. 1 ian. 1778, București).

A fost  ierodiacon, ieromonah și arhimandrit în 1824, apoi tot în 1824 episcop al Râmnicului, între 1829-1833 locțiitor de mitropolit.

Ca mitropolit a înființat 4 seminarii teologice în Țara Româneasc, și a sprijinit trimiterea de tineri la burse în Grecia și Rusia.

A devenit membru al conducerii provizorii a Mitropoliei între 1834-1840, iar între 1840 și 1849 a fost Mitropolit al Țării Românești.

În timpul Revoluției de la 1848, a fost desemnat șef al guvernului provizoriu.

După înăbușirea Revoluției a solicitat (ca mitropolit), restabilirea ordinii și a contribuit la prinderea clericilor care se implicasera în acțiuni revoluționare, ceea ce a făcut să fie considerat o personalitate controversată.

La 27 iulie 1849 s-a retras din scaunul de mitropolit, cu putin inainte de decesul sau.

1861: S-a născut  Sultanul Mehmed al VI-lea; (d.16 mai  1926).

 Mehmed VI a fost al  36 lea si ultimul  sultan otoman (1918–1922) – si penultimul Calif, la momentul respectiv puterea laica si religioasa in imperiu  fiind reunite.

A fost fratele si succesorul sultanului Mehmed V si a urcat  pe tronul imerial in iulie 1918, cu putin inainte de capitularea armatei turcesti  in fata fortelor aliate, care au ocupat capitala imperiului,Istanbul.

A preferat ca va obtine de la aliatii occidentali conditii de pace clemente, motiv pentru care a renuntat la orice rezistenta armata.

Aceasta pozitie a fost perceputa ca o tradare de opinia publica si a dus la pierderea legitimitatii sale, atunci cand a acceptat Tratatul de la Sevres care consfintea sfarsitul Imperiului Otoman.

 Lupta de eliberare nationala condusa de Mustafa Kemal Attaturk, s-a intors astfel impotriva lui.

1876: Este brevetat telefonul. La aceasta dată, Alexander Graham Bell şi Elisha Gray au depus o cerere de brevet la Biroul pentru brevete din New York, primul la ora locala 12.00, iar al doilea la ora 14.00.

Pe această diferenţă s–au bazat cei care i–au adjudecat lui Bell invenţia, în procesul ce i–a opus multă vreme pe cei doi inventatori.

1878: Rusia face cunoscute trimisului României la Petersburg, intentiile sale de a reveni la granitele de la 1856 si de a-si reîncorpora cele trei judete din sudul Basarabiei ( Cahul,Ismail si Bolgrad), cedate Moldovei dupa Razboiul Crimeei.

 1895: Guvernul  japonez anexează Arhipelagul  Senkaku, cunoscut în chineză ca Arhipelagul Diaoyu sau Insulele Tiaoyutai în Taiwan, un grup de insule nelocuite din Marea Chinei de Est revendicate și de China și Taiwan.

Image result for Arhipelagul Senkaku,photos map

După ce în 1968 s-a descoperit că s-ar putea găsi țiței sub fundul mării din jurul arhipelagului, suveranitatea Japoniei asupra lor a fost disputată de către China și Taiwan ca urmare a transferului administrativ de la americani la japonezi în 1971.

Chinezii spun că au descoperit și stăpânit arhipelagul din secolul al XV-lea.

Japonia a administrat arhipelagul din 1895 până când a capitulat la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

SUA le-a ocupat  ca parte a inselelor Ryukyu, din 1945 până în 1972, când insulele au fost retrocedate Japoniei odată cu insulele Okinawa.

1896: S-a născut scriitorul, dramaturgul,poetul si jurnalistul  american John Roderigo Dos Passos.

Este cel mai bine cunoscut ca autor al Trilogiei S.U.A. (în original U.S.A. Trilogy) ce cuprinde volumele: Paralela 42, 1919 și Marile afaceri; (m.28 septembrie 1970).

1896: La Londra, la “Societatea regală de fotografie”, au loc primele proiecţii publice, realizate de Birt Acres. Sînt proiectate filmele sale, turnate în 1895.

Birt Acres este realizatorul unui aparat de luat vederi, construit în iarna lui 1894 (brevetat la 25.05.1895).

1898: A încetat din viaţă Lewis Carol (Charles Dogson), scriitor şi matematician englez, autorul celebrei povestiri “Alice în ţara minunilor”; (n.27.01.1832).

1900: La Teatrul Constanzi din Roma, are loc premiera operei Tosca de Giacomo Puccini; în rolul titular Hariclea Darclée,care a cantat  celebra arie “Vissi d’arte, vissi d’amore” , compusă special pentru ea.

 

1907: Incepe  sa fie editat la Chişinău, in gubernia ruseasca Basarabia, săptămînalul “Moldovanul “, care a apărut pînă la 15 octombrie 1908. Redactorul publicaţiei a fost Gh.V.Madan.

1918: In Republica Democrata Moldoveneasca, Daniel Ciugureanu formeaza un  nou guvern, devenind, pâna la 27 martie (ziua unirii), ultimul prim-ministru al republicii ; Sovietele au început sa înfiinteze în Basarabia  grupe de teroristi , cu scopul de a destabiliza situatia.

 Daniel Ciugureanu (n. 9 decembrie 1885 in localitate Şirăuţi, judeţul Hotin – d. 19 mai 1950 in inchisoarea comunista de la  Sighet), medic basarabean, politician, prim-ministru al Republicii Democratice Moldoveneşti, ministru în patru guverne ale României Mari, a fost un luptător de frunte pentru emanciparea românilor basarabeni si unul dintre făuritorii României Mari, rolul său în unirea Basarabiei cu România fiind similar cu cel jucat de Iuliu Maniu in lupta pentru Unire dinTransilvania

1919: S-a născut la Roma, politicianul italian Giulio Andreotti.

A fost prim-ministrul Italiei de trei ori, între 1972 și 1973, între 1976 și 1979 și între 1989 și 1992.

De asemenea, a fost ministrul afacerilor externe al Italiei în perioada 1983-1989.

 1933: În România, se formează un nou guvern naţional-ţărănesc, prezidat de Alexandru Vaida-Voievod.

1934: A murit Paul Vielle, inventatorul prafului de puşcă care nu produce fum; (n. 2.09.1854).

1934: Moare Ioan Cantacuzino, medic şi bacteriolog, doctor honoris causa al Universităţilor din Atena, Bordeaux, Bruxelles, Lyon, Montpellier, membru al Academiei Române, fondator al şcolii româneşti de imunologie şi patologie experimentală; a pus la punct o metodă de vaccinare antiholerică recunoscută în istoria epidemiologiei ca “marea experienţă românească de vaccinare”; (n.25.11.1863).

1941: S-a născut renumita actriţă americană de film Faye Dunaway (“Bonnie şi Clyde” – Premiul Academiei Britanice, 1967; “Chinatown” – Premiul Oscar, 1976; “Reţeaua” – Premiul Oscar, 1976; “Columbo” – Premiul Emmy; “Don Juan de Marco”).

Image result for Faye Dunaway photos

1943: A avut loc întâlnirea premierului britanic Winston Churchill si a presedintelui american F.D.Roosevelt, în cadrul Conferintei Aliate de la Casablanca (Maroc). Cei doi oameni politici au adoptat strategii militare comune în vederea continuarii razboiului antinazist.

1950: SUA retrage toți diplomații de la consulatele din China comunistă.

1952: S-a  nascut  in Bucuresti, Calin Popescu Tariceanu, om politic liberal, fost prim ministru al Guvernului României.

1953: S-a născut la Brașov, solistul vocal de muzică folk român Victor Socaciu.

1954: A avut loc căsătoria dintre Marilyn Monroe  cu jucatorul de baseball Joe DiMaggio.

1957: A murit  Humphrey Bogart, actor american („Soimul maltez”, „Casablanca”, „Regina africana”, „Femei de noapte”, „Comoara din Sierra Madre”, „Nu suntem îngeri”); (n.23.01.1899).

1972: A murit Regele Frederick al IX-lea al Danemarcei (n.11 martie 1899).

Related image

1972: Margareta a II-a a devenit regină a Danemarcei, după moartea regelui Frederic al IX-lea.

Margrethe II, the Queen of Denmark, pays court to Richard II

1978: S-a născut  la Constanța, cantaretul si compozitorul român de muzică ușoară Costi Ioniţă.

1993: A apărut primul număr al revistei “Dilema”, o publicaţie editată de Fundaţia Culturală Română, avându-l ca editor-fondator pe Andrei Pleşu.

1994: A fost semnată “Declaraţia de la Moscova”, cu prilejul primei vizite oficiale a preşedintelui SUA, Bill Clinton, în Rusia.

Pentru prima oară de la începutul erei nucleare, comanda operativă a forţelor nucleare din cele două state va avea în vedere că SUA şi Rusia nu mai sînt inamici.

1999: A cincea mineriadă: Greva minerilor din Valea Jiului. Peste 10 000 de mineri îşi dau acordul în scris pentru a veni la Bucureşti.

2008: A decedat Barbu Brezianu, istoric şi critic de artă, poet, traducător român. Este cunoscut îndeosebi pentru studiile sale de brâncuşiologie, fiind cel care a întocmit prima monografie exhaustivă a lucrărilor sculptorului în ţară; (n. 18.03.1909).

 2012: A decedat Mircea Ciumarra,fost ministru de finanțe in guvernul Romaniei  si fruntas PNT-cd; (n.1943).

Pe 14 ianuarie,in fiecare an, in India se desfasoara Festivalul zmeelor (Makar Sankranti sau Uttarayani). acesta coincide cu începutul calatoriei spre Nord a Soarelui (Uttarayan), când acesta intra în semnul Capricornului (Sankrant).

 „Makar Sankranti” este sarbatorit la 14 ianuarie, când ziua este perfect egala cu noaptea,conform  Calendarului Solar, folosit în India.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfânta Nina s-a născut în jurul anului 290, în Capadocia. La împlinirea vârstei de 12 ani, ajunge în grijă stareței Niofora. Cu binecuvântarea episcopului Iuvenalie, pleacă din Ierusalim către Armenia. În anul 315 ajunge în Mtskheta, locul în care, potrivit celor mărturisite de stareța Niofora, s-ar afla „Cămașa lui Hristos”.

Sfanta Nina; Sfintii Parinti ucisi in Sinai si Rait; Odovania Praznicului Botezului Domnului

 

 

 

 

Sfintii Parinti uciși în Sinai și Rait

 

Sfintii Parinti care au fost ucisi in Muntele Sinai si Rait, sunt sarbatoriti pe 14 ianuarie. Au trait in secolele IV si V si au fost omorati de barbarii din Arabia si Etiopia.Parintii din Muntele Sinai isi petreceau zilele in chilie, pentru dobandirea linistii. Avva Antonie spunea in acest sens, ca precum pestii care stau la uscat mor, tot astfel si calugarii care stau in afara chiliei, isi pierd linistea. Se adunau in biserica si faceau impreuna priveghere de noapte numai sambata seara spre duminica, iar dimineata, la Sfanta Liturghie se impartaseau cu totii.Vederea lor era ingereasca, pentru ca se topisera trupurile lor de infranare si de priveghere; caci vietuiau ca si cand erau lipsiti de trupuri, neavand nimic din cele ce s-au obisnuit a aduce placere si patimi.Isi hrăneau trupul cu putine finice sau muguri de stejar. Unii mancau o data pe zi, altii in a doua sau a treia zi, iar altii numai o data pe saptamana isi intareau trupul neputincios cu hrana.Barbarii, cautand aur si negasind, i-au ucis pe parintii din Muntele Sinai si Rait. Monahul Amonie marturiseste ca in prima navalire a barbarilor au pierit 38 de parinti in Sinai si 39 in Rait.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

Bibliografie (surse) :

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

  4. Istoria md.;

  5. Wikipedia org.;

  6. Istoricul zilei blogspot.com.;

  7. Rador.ro

 

 

 

14/01/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: