CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 12 IANUARIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 ianuarie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

690: A decedat  Benedict Biscop (n.cca. 628),cunoscut sub numele de Biscop Baducing, cleric anglo-saxon, fondator al staretiei Jarrow Priory (unde a fondat o bibliotecă celebră).

A fost primul lăcas de cult crestin  construit din piatră de pe teritoriul actual al Marii Britanii, iar  utilizarea  sticlei  a fost o noutate in Anglia acelei vremi.

Cladirea a posedat o bibliotecă mare pentru acele timpuri, care avea  mai multe sute de volume , unde venerabilul Beda, discipolul lui Benedict, a scris operele sale celebre.

Manuscrisele acestei biblioteci au devenit renumite  în întreaga lume, inclusiv Codex Amiatinus, cel mai vechi manuscris complet al Bibliei în latina vulgata.

 

 

 

 1483: Are loc căsătoria Olenei, fiica lui Ştefan cel Mare al Moldovei cu Ivan, fiul şi moştenitorul marelui cneaz al Moscovei, Ivan al III-lea cel groaznic.

 

 

 

 

 

 

Ştefan cel Mare şi Sfînt (Ştefan III Muşat), domn al Moldovei (1457-1504).

 

 

 

 

La 12 ianuarie 1483 are loc căsătoria Olenei, fiica lui Ştefan cel Mare al Moldovei cu Ivan, fiul şi moştenitorul marelui cneaz al Moscovei, Ivan al III-lea cel groaznic (1482-1505).

Prin anii 1480-1481 se pomeni voievodul Ştefan al Moldovei cu o delegaţie a ţarului Moscovei Ivan Vasilievici al III-lea, care venea să-i ceară mîna domniţei lui, Olena (Elena), pentru fiul său Ivan cel tînăr. Mihai Pleştev, trimisul ţarului, sosi la Suceava cu o numeroasă şi strălucită întovărăşire de boieri moscoviţi şi cu împuternicirea de-a săvîrşi logodna, ca procurator al tînărului Ivan.

Urmară ospeţe şi serbări şi domniţa Elena porni, prin Polonia, înspre destinul ei. Ştefan vodă îi dărui trei boieri s-o întovărăşească: Lascu, Sînger şi pe Gherasim cu jupînesele lor.

Regele Cazimir al Poloniei primi pe tînăra domniţă moldoveancă şi pe însoţitorii ei cum se cuvinea viitoarei ţarine moscovite, dîndu-i bogate daruri, şi alaiul domnesc porni mai departe, ajungînd la Moscova de postul Sfîntului Filip.

Acolo, tînăra domniţă fu dusă întăi într-o mănăstire, unde prin mijlocirea mamei ţarului, făcu cunoştinţă cu logodnicul ei, iar de bobotează avu loc nunta. Din această căsătorie se născu, doi ani mai tîrziu, un fiu, Dumitru.

 

 

 

1519: A murit Maximilian I de Habsburg  (n.22 martie 1459), impărat al Sfantului Imperiu Romano-German  din anul 1508,  până la moartea sa.

În 1499 a recunoscut independența de facto a Confederatiei Elvetiene.

 

 

 

1528: A fost incoronat Gustav I (născut Gustav Eriksson), rege al Suediei , din 1523 ( d. 29 septembrie 1560), până la moartea sa.

 

 

 

 

 

 

A fost primul monarh al Casei de Vassa, o influentă familie nobilă care va devenit casa regală a Suediei în secolele XVI și XVII. Gustav I a fost ales regent în 1521, după rebeliunea împotriva regelui Christian al II-lea al Danemarcei, liderul Uniunii Kalmar care controla cea mai mare parte din Suedia acelor vremi.

 

 

 

 

1579: S-a născut medicul, fiziologul,chimistul si fizicianul olandez Jan Baptist van Helmont ( d.30 decembrie 1644), descoperitorul “gazului carbonic” CO2.

Pe lângă valoroase contribuții în domeniile sus menționate, i se atribuie introducerea cuvântului gaz, ca denumire pentru una din stările de agregare.

 

 

 

 

1628: S-a nascut Charles Perrault, scriitor francez (“Povestile maicii mele Gâsca, sau Istorisiri si povești din trecut”).

 

 

 

 

 

 

Aceasta culegere scrisa de Perrault în anul 1697, cuprinde minunatele basme iubite de generatii intregi de copii: Scufita rosie”, “Motanul încaltat”, “Cenusareasa”, “Frumoasa adormită” ,“Barba-albastră” s.a. (d. 16.05.1703).

 

1665: A murit Pierre de Fermat, matematician şi avocat francez; (n. 17.08.1601).

 

 

 

 

 

 

 

 

Ca matematician, Fermat a fost un autodidact, dar cu toatea acestea, a adus contribuții deosebite în domeniul teoriei numerelor, geometriei analitice (alături de René Descartes) și a fost creator al calculului probabilităților (alături de Blaise Pascal). A aplicat calculul diferențial pentru aflarea tangentei la o curbă.

În 1639 a stabilit o metodă generală pentru rezolvarea problemelor de maxim și de minim, metodă care ulterior a devenit celebră. A descoperit derivata funcției putere.

A rezolvat cuadratura parabolei și a hiperbolei. A calculat aria foliului lui Descartes și a buclei lui Agnesi.

A stabilit că subtangenta la cisoidă este proporțională între cele trei segmente cunoscute și pe baza acesteia a executat construcția tangentei la cisoidă. A descoperit și a studiat spirala care îi poartă numele (spirala lui Fermat).

Între 1636 și 1658 a creat teoria numerelor: s-a ocupat de divizibilitatea numerelor și a stabilit un procedeu pentru aflarea sistematică a tuturor divizorilor unui număr.

De numele lui Fermat sunt legate două probleme principale din teoria numerelor:

Marea teoremă a lui Fermat, în cazul când n>2, ecuația x^n + y^n = z^n nu poate avea ca rădăcini numere întregi, problemă rezolvată abia în 1994 de către Andrew Wiles.

Mica teoremă a lui Fermat: dacă numărul prim p nu divide pe a, atunci a^{p-1} \equiv 1 \pmod{p}, demonstrată mai târziu de Euler.

 

 

1669: A apărut în Franța lucrarea lui Nicolae Milescu  Spătarul,“Ecrit d’un Seigneur moldave” („Scriere a unui senior moldovean”), prima scriere a unui român publicata la Paris.

 

 

 

 

1729: S-a născut Edmund Burke, om de stat irlandez, orator, şi filosof, reprezentant de seamă al conservatorismului în politică; (m. 1797).

 

 

 

 

1729: S-a născut naturalistul italian Lazzaro Spallanzani, unul dintre întemeietorii biologiei experimentale; cercetările sale în domeniul dezvoltării vieţii microscopice în medii de cultură lichide au deschis drumul pentru cercetările lui Louis Pasteur; (m. 1799).

 

 

 

1742 : Constantin Mavrocordat stabileste obligatiile taranilor moldoveni asezati pe mosiile manastirilor; claca acestora este fixata la 12 zile anual. Hotararea este confirmata la 15 ianuarie 1744.

 

 

 

 

1746: S-a născut  Johann Heinrich Pestalozzi, pedagog și didactician elvețian, care a înnoit viziunea asupra metodelor de predare în învăţămîntul primar; (d.17.02.1827).

 

 

 

 

 

 

Experienţele sale de renume mondial, au fost popularizate în Transilvania de elevul său, pastorul Ştefan L. Roth şi au influenţat învăţământul din Ţările Române.

 

 

 

 

1792 : S-a născut Alexandru Ipsilanti, conducătorul mişcării eteriste de la 1821; (m.01.08.1828).

 

 

 

 

 

 

1808 : S-a născut Christian Tell, general şi om politic, revoluţionar paşoptist (m. 12 feb. 1884).

 

 

 

 

 

 

 

 

1810: S-a nascut Ferdinand al II-lea, regele celor Doua Sicilii; (d. 1859).

 

 

 

 

1820: În Anglia este înfiintata Royal Astronomical Society.

 

 

 

 

 

 

 

1840: Eforia Școalelor emite  actul prin care se decide ca țiganii au dreptul de a invața alaturi de toți ceilalți cetațeni.

Initiata in anul 1814 printr-un hrisov al lui Ion Voda Caragea, continuata prin actiuni ale lui Grigore Ghica (1828), organizarea scolilor satesti isi capata o concretizare prin ,,Regulamentul  scolar din anul 1833.

Acest regulament prevedea si organizarea unor ,,Eforii a scolilor satesti”.

Organizate dupa 1834 si in special dupa 1838, aceste scoli erau subventionate de comunitatea locala care asigura localul, lemnele de foc si platea invatatorul. Statul nu asigura gratuitatea invatamantului.

 

 

1845:  S-a născut la Falticeni, filologul şi folcloristul roman Alexandru Lambrior, membru al societăţii Junimea si membru corespondent al Academiei Romane; (m.20 septembrie  1883 la Iasi).

 

 

 

 

1848: La Palermo, în Regatul celor doua Sicilii, izbucneste revoluția, care a însemnat începutul Revoluţiei de la 1848 în Italia

 

 

 

 

 

 

1852: S-a născut mareşalul Joseph Joffre, comandantul şef al armatelor franceze (1914-1916) pe frontul de Vest, în timpul Primului Război Mondial; renumit în urma victoriei de la Marna;( d.3 ianuarie 1931).

 

 

 

 

 1861: A apărut Legea pentru înfiinţarea Curţii de Casaţiune şi Justiţie (membrii acesteia vor fi numiţi de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 11/23.II.1862). În articolul 2 se invoca existenţa „curţilor de apelu”, ca forme de organizare judecătorească „ale Statului Principateloru-Unite”.

Primul act normativ care a statornicit însă înfiinţarea Curţii de apel Bucureşti chiar sub această denumire a fost Legea din 11 aprilie 1864, publicată în „Monitorulu Jurnalu Oficialu alu Principateloru-Unite-Române”, nr. 88 din 16/28 04.1864, care a fost prima lege de organizare judecătorească din istoria României (mai exact a Principatelor Unite) (12/24).

 

 

 

 

1866 : A încetat din viaţă Aron Pumnul, cărturar român, lingvist, filolog, participant la evenimentele Revoluţiei de la 1848 din Transilvania. A fost profesor de limba si literatura româna si un animator cultural de prestigiu, având o deosebita vocatie pedagogica.

 

 

 

 

 

 

Printre elevii lui sa numarat Eminescu, care i-a dedicat prima sa poezie publicata – “La mormântul lui Arune Pumnul”. A alcatuit prima antologie de texte literare românesti, “Lepturariul românesc” (vol. I-VI, Viena, 1862-1865), lucrare valoroasa din punct de vedere documentar ; (n. 27.11.1818) .

 

1876 : S-a născut scriitorul Jack London (“Colţ Alb”, “Călcâiul de fier”, “Martin Eden”); (m. 22 noiembrie 1916).

 

 

 

 

 

 1878: 12/ 24 ianuarie – Trupele române cuceresc după un atac energic şi fulgerător, localitatea Smîrdan (astăzi în Bulgaria), punct important al sistemului de apărare a Vidinului pe timpul otomanilor. Lupta a avut loc în timpul Războiului de independenţă a României si s-a terminat cu infrangerea rezistentei turcesti si cuparea  localitatii(Inovo) de către Armata Română.

Regimentele 4 şi 6 Infanterie, 9 Dorobanţi şi Escadronul de Călăraşi Suceava conduse de locotenent-colonelul I. Codruţ si maiorul Ulescu au cucerit reduta Smârdan, după câteva ore de luptă, cu preţul pierderii a 600 de militari, morţi şi răniţi.

Lupta de la Smîrdan a fost imortalizată într-o compoziţie picturală, devenită celebră, sub numele de “Atacul de la Smîrdan“, realizată de marele pictor român Nicolae Grigorescu.

 

 

1880: Olanda recunoaște independența României.

 

 

 

1889: S-a născut Enrico Bompiani, matematician italian, membru de onoare al Academiei Române.

 

 

 

1893: S-a născut Hermann Goering, comandant al forţelor aeriene germane în timpul celui de-Al Doilea Război mondial, al doilea om ca importanţă în Germania Nazistă; (m. 15 oct. 1946).

 

 

 

 

 

 

1897: A murit Sir Isaac Pitman, fonetician britanic; a inventat primul sistem de stenografie din lume aplicat cu succes; (n. 1813).

 

 

 

1903: S-a născut fizicianul rus Igor V. Kurchatov; în 1934 a descoperit fenomenul fisiunii; sub conducerea sa au fost construite primul ciclotron (1939) şi primul reactor nuclear din Europa (1946), s-a desfăşurat primul experiment atomic sovietic (1949), a fost construită bomba atomică cu hidrogen (1953), precum şi prima centrală electronucleară din lume (1954); (m. 1960).

 

 

1918 : Generalul Prezan, sef al Statului Major al Armatei Române, adreseaza o proclamatie populatiei din Republicii Democratice Moldovenesti, în care explica motivele intrarii trupelor române în Basarabia.

 

 

 

 

 

 

 

 

1923: A murit filologul ceh Jan Jarnik; fiind profesor la Catedra de Romanistică a Universităţii din Praga (1882-1919), a înfiinţat un laborator pentru cercetarea limbii şi literaturii române; a întreprins cinci călătorii în România, ocazii cu care a luat contact direct cu limba şi folclorul românesc; împreună un Andrei Bârseanu a editat, în 1885, o colecţie de „Doine şi strigături din Ardeal”; pe lângă participarea la culegerea şi selectarea textelor, a alcătuit şi un amplu glosar în limba franceză; membru corespondent străin (1879) şi membru de onoare străin (1919) al Academiei Române (n. 1848).

 

 

 

 

1925: S-a născut compozitorul român Laurenţiu Profeta ; (d.2006).

 

 

 

 

 

 

1929: In Romania la Radio București este lansată prima emisiune „Ora copiilor.

 

 

 

 

 

 

1933: Congresul american recunoaște independența statului Filipine.

 

 

 

1939: A încetat din viaţă renumita soprană română Hariclea Darclée (Hartulari); (n.10 iunie 1860).

 

 

 

 

 

 

 

 

A debutat într-un recital de canto în 1881 pe scena teatrului din Brăila, orașul său natal. Pleacă la Paris unde este remarcată de Charles Gounod, care îi încredințează rolul Margaretei din opera sa Faust, rol cu care își face debutul pe scena Operei, în anul 1888. Se pare că tot Gounod a fost acela care i-a sugerat luarea numelui Darclée. În scurt timp, Hariclea Darclée cucerește publicul și devine preferata multor compozitori.

Astfel, Giacomo Puccini compune pentru vocea ei Tosca, Pietro Mascagni Iris iar Alfredo Catalani La Wally. Hariclea Darclée s-a impus ca primadonna în marile teatre de operă de la Paris, Berlin, Florența, Milano, Roma, Buenos Aires, Lisabona, Barcelona, Madrid, Monte Carlo, Moscova și Sankt Petersburg.

La Scala din Milano, scena consacrării sale mondiale, Hariclea Darclée a debutat pe 26 decembrie 1890, cu rolul Chimène din Le Cid de Massenet, aplaudată fiind chiar de Giuseppe Verdi, succesul aducându-i imediat contracte la cele mai mari teatre din Italia. Între 1893 și 1910 a cunoscut gloria pe marile scene ale lumii, revenind adeseori la Scala din Milano. A cântat până în 1918 încă în deplinătatea mijloacelor sale vocale.  Unul din cele mai importante momente pentru Hariclea a fost în 1900, când Puccini a văzut în ea soprana care putea să redea cel mai bine rolul Floriei Tosca. Premiera a avut loc la Roma, unde Darclée a cântat alături de tenorul Emilio de Marchi și baritonul Eugenio Giraldoni (marea ei iubire).

Regele Carlos al Portugaliei, care-i trimetea adesea scrisori de dragoste, îi scria: “Dacă aș putea, te-aș păstra pentru mine și ți-aș cere mereu, mereu să cânți” sau “Admir artista, iubesc însă femeia”.

Hariclea Darclée a susținut crearea Operei Române din București în 1921. Tradiția muzicală a rămas în familie, fiul său, Ion Hartulary-Darclée, devenind dirijor și compozitor. Din păcate nu s-au păstrat înregistrări pe discuri cu vocea Haricleei Darclée, ci doar două cântece românești: „Cântecul fluierașului”de George Stephanescu și „Vai mândruță dragi’ ne-avem de Tiberiu Brediceanu înregistrate cu acompaniament de pian la o vârstă foarte înaintată dar la care păstra intacte calitățile naturale și tehnice ale minunatei sale voci.

Artista a înregistrat pentru Casa de Discuri Fonotipia arii și scene din Don Pasquale de Gaetano Donizetti, La Traviata de Giuseppe Verdi, Iris de Pietro Mascagni și Tosca de Giacomo Puccini; matrițele acestor înregistrări au fost distruse de bombardamentele celui de al doilea război mondial la Milano; până în prezent, nu s-au identificat încă discurile primelor tiraje efectuate în anul 1903.

La finele vieții, artista care fusese atât de apreciată de Verdi, Leoncavallo, Mascagni, Catalani, Puccini, care cântase cu Enrico Caruso, Titta Ruffo, Francesco Tamagno și care apăruse de nenumărate ori sub bagheta lui Toscanini, a trăit în țară într-un trist anonimat. “Măiastra pasăre de basm”, “privighetoarea adorată” a murit în sărăcie la București datorită faptului că viile sale de la Cotnari (sursa existenței sale după încheierea carierei) au fost distruse de o teribilă grindină iar boala care i-a marcat sfârșitul (sarcom hepatic) nu i-a mai permis restaurarea lor; în 1939, funeraliile au fost finanțate de Ambasada Italiei; a fost înmormântată în Cimitirul Bellu.

 

 

1939 : S-a nascut  la Dorohoi actriţa Rodica Tapalaga,  (“Tănase Scatiu”, “Dragostea şi revoluţia”) ; (d.18.12.2010).

 

 

 

 

 

 

 

1949: S-a născut scriitorul japonez Haruki Murakami.

 

 

 

 

 

 

1950: Conducerea comunistă din URSS reintroduce pedeapsa cu moartea pentru spionaj și sabotaj.

 

 

1951:Intra in vigoare Convenția cu privire la prevenirea și reprimarea genocidului, adoptata de Adunarea Generala a ONU, la 9 decembrie 1948. Romania a aderat la Convenție la 3 noiembrie 1950.

 

 

 

   1959: S-a născut Per Håkan Gessle, cântăreţ, compozitor şi chitarist suedez, membru al formației Roxette, pe care a înfiinţat-o, împreună cu Marie Fredriksson (1958-2019), în 1986

 

 

 

 

1970: Se incheie razboiul civil din Nigeria, odata cu semnarea capitularii provinciei separatiste Biafra.

 

 

 

 

1976: A decedat Agatha Christie, scriitoare engleză de romane poliţiste, creatoarea unei figuri celebre de detectiv – Hercule Poirot („Crima din Orient-Expres, „Zece negri mititei”, „Asasinarea lui Roger Ackroyd”, „Cursa de soareci”);(n.15.09.1890).

 

 

 

1990: La București se desfașoara un miting în care se cere reintroducerea pedepsei capitale; cu acea ocazie eșueaza incercarea lui Dumitru Mazilu de a prelua conducerea Consiliului FSN și a-l inlatura pe Ion Iliescu de la putere.

 

 

 

 

 

 

Foto: Dumitru Mazilu

 

 

Este o zi de doliu naţional în memoria victimelor Revoluţiei din decembrie 1989 din Romania. Participanţii îşi amintesc că ucigaşii victimelor sunt încă în libertate şi încet, încet, trec de la regrete la revendicări şi proteste îndreptate împotriva guvernului şi a membrilor CFSN.

Sub presiunea mulţimii ajunse la sediul guvernului, se semnează trei decrete:

1) declararea PCR în afara legii
2) organizarea la 28.01.1990 a unui referendum privind reintroducerea pedepsei cu moartea (abolită la 7.01.1990, prin Decretul-lege nr.6)
3) instituirea unei comisii naţionale pentru rezolvarea sesizărilor şi doleanţelor tuturor cetăţenilor. La 17.01.1990, decretele 1 si 2 vor fi anulate de către CFSN.

 

 

 

1991: Congresul american a răspuns pozitiv demersului propus de preşedintele George W. Bush, de a lua parte la confruntările militare din Golful Persic.

 

 

 

 

 

 

 

 

1995: În SUA, la Trenton, New Jersey, are loc prima audiție a lucrării compozitorului de origine romana, Sabin Pautza, scrisa cu ocazia sarbatoririi zilei de naștere a lui Martin Luther King  jr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1998: Un numar de 19 țari europene, intre care și România, semneaza, la Paris,Protocolul adiţional la Convenţia europeană pentru protecţia drepturilor omului şi a demnităţii fiinţei umane faţă de aplicaţiile biologiei şi medicinei, referitor la interzicerea clonării fiinţei umane (ratificat de Parlamentul României prin Legea 17/22.II.2001).

 

 

 

 

 

A fost  primul text de drept internațional constrângator elaborat în acest domeniu.

 

 

 

 

 

1999: Greva minerilor din Valea Jiului. Liderii minerilor cer venirea președintelui Emil Constantinescu in Valea Jiului.

 

 

 

2002: Uniunea Europeană a invitat zece ţări candidate la aderare – Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Cipru şi Malta – să i se alăture începând cu data de 1.05.2004.

Numărul membrilor UE creşte astfel de la 15 la 25, iar pentru România şi Bulgaria a fost fixat ca termen al aderării anul 2007.

 

 

 

 

2003: A murit Maurice Gibb, unul dintre membrii formației  de muzică pop australiene  Bee Gees, celebra pentru hituri ca: „Stayn Alive”, „Tragedy”, „Saturday Night Fever”;(n.22.12.1949).

 

 

 

 

 

 

 

 

2009: A murit  Filosoful norvegian Arne Naess, inventatorul conceptului de “ecologie profundă”; (n. 1912).

 

 

 

 

 

2010: La ora locală 16:53, în Haiti s-a produs un cutremur devastator, unul dintre cele mai puternice seisme care a lovit continentul american în ultimii 200 de ani.

Magnitudinea seismului a fost de 7 grade pe scara Richter, epicentrul fiind localizat la aproximativ 15 km de oraşul Port-au-Prince, la o adâncime de 10 km.

 Cele mai mari pagube s-au înregistrat chiar în centrul capitalei, unde imediat au fost date dispărute mii de persoane.

 

 

 

 

Reference Map of Haiti

 

 

La 28 ianuarie  2010 numărul de victime găsite sub dărâmături ajunsese la circa 170.000 morți.

La 4 februarie numărul total de victime a fost apreciat la 230.000 morți, 300.000 răniți și 1.000.000 de oameni rămași fără adăpost.

O consecința imediată a cutremurului din Haiti a  fost si izbucnirea unei  epidemii de holeră în luna  în octombrie 2010,  din cauza înrăutățirii aprovizionării cu apă potabilă.

 

 

 

 

2017: A murit scriitorul, scenaristul, regizorul şi producătorul american William Peter Blatty (n. 7 ianuarie 1928).

A devenit celebru datorită romanului său din 1971 The Exorcist și pentru premiul Oscar – scenariul câștigător al adaptării sale de film . De asemenea, a scris și regizat continuarea The Exorcist III .

După succesul The Exorcist , Blatty a scris un nou roman intitulat The Ninth Configuration , publicat în 1978. Doi ani mai târziu, Blatty a adaptat romanul într-un film cu același titlu și a câștigat cel mai bun scenariu la cel de – al 38 – lea premiu Globul de Aur.

 

Image result for William Peter Blatty photos

Unele dintre lucrările sale notabile sunt romanele Elsewhere (2009), Dimiter (2010) și Crazy (2010). Născut și crescut în New York , Blatty a obținut licența în limba engleză de la Universitatea Georgetown în 1950, și masteratul în literatură engleză de la Universitatea George Washington .

După finalizarea masterului său în 1954, a intrat în Forțele Aeriene ale Statelor Unite, unde a activat în divizia de război psihologic și ulterior a lucrat pentru Agenția de Informații a Statelor Unite din Beirut, Liban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

Sfânta Muceniță Tatiana

 

 

 

Sfanta Muceniță Tatiana a trait in vremea domniei împăratului Alexandru Sever (223-235). A refuzat sa se căsătoreasca, alegand sa trăiască pentru Hristos. Datorita curățeniei vietii sale, a fost asezată de Biserica din Roma, desi nu avea mai mult de 15 ani, în rândul diaconițelor.

Este dusa in templul zeului Apolo pentru a-i aduce jertfe. In loc de cinstirea zeului Apolo, ea se va ruga lui Hristos. In urma rugaciunii sale, s-a facut cutremur, iar o parte a templului si statuile zeului au fost distruse.

In alta zi, mucenita Tatiana a fost dusa la templul zeitei Artemis, pentru a aduce jertfa acesteia. Potrivit traditiei, templul a luat foc in momentul in care mucenita s-a apropiat de el, caci au coborat fulgere din cer, la rugaciunea ei.

Dupa mai multe chinuri: aruncarea in foc, la fiare, scoaterea ochilor, taierea sanilor, biciuiri, judecatorul a hotarat taierea capului Sfintei Tatiana.

Capul sfintei mucenite Tatiana se gaseste in Catedrala mitropolitana din Craiova, in aceeasi racla cu sfintele moaste ale Sfantului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, si ale Sfintilor Mucenici Serghie si Vah.

Mentionam ca dupa cucerirea Constantinopolului de catre turci (1453), in timpul domniei lui Neagoe Basarab, boierii Craiovesti aduc capul Sfintei Mucenite Tatiana, impreuna cu moaștele Sfantului Grigorie Decapolitul, la Manastirea Bistrita, judetul Valcea.

Dupa reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul sfintei va fi depus la Episcopia Ramnicului si apoi la Catedrala mitropolitana “Sfantul Dimitrie” din Craiova, prin staruintele lui Firmilian, mitropolitul Olteniei.

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. C.Gane, Trecute vieţi de doamne şi domniţe, Chişinău,  Chişinău, Universitas, 1991.

  3. Crestin Ortodox.ro

  4. datesinhistory.com

  5. Istoria md.;

  6. Istoriculzilei blogspot.com;

  7. Wikipedia

  8. Rador.ro-  Istoricul zilei

 

12/01/2020 - Posted by | DIVERSE | , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: