CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ZIUA DE 22 DECEMBRIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziua de 22 decembrie în istoria noastră

 

 

 

 

 

 

 

1646: A decedat Petru Movilă, teolog moldovean, om de cultură, mitropolit al Kievului, sprijinitor al tiparului în spaţiul românesc şi fondator a mai multe tipografii ; (n. 21 decembrie 1596).

 

 

 

 

 

 

A desfășurat o bogata activitate bisericească și culturală,  tipărind mai multe cărți care aveau rostul de a apăra Ortodoxia în fata prozelitismului catolic. A pus bazele unui colegiu, întâi la Lavra, apoi la Mănăstirea Bratska, din care se va dezvolta vestita Academie Duhovnicească de la Kiev în 1633. A pus la dispoziția Academiei și domeniile sale de la Rubejovka .

A semnat la 16 august 1628 declarațiile Sinodului Eclesiastic de la Kiev în care erau condamnați clericii care au aderat la Uniația din 1596.

A sprijinit alegerea ca rege al Poloniei a lui Wladislav I în 1632, care a recunoscut drepturile eparhiilor Ortodoxe din Mitropolia Kievului și a menținut “Frățiile Ortodoxe”.

 

 

 

 

1790: Cetatea turcească Izmail de la Dunare, este luată cu asalt şi capturată de armatele ruseşti comandate de generalul  Suvorov.

Forțele otomane au apărat cu disperare cetatea până la capăt, refuzând ultimatumul rușilor. Garnizoana turcească era formată din 35 de mii de soldați, iar dintre aceștia, circa 26.000 au fost uciși și 9.000 au fost luați prizonieri.

Rușii au avut aproape 4.000 de soldați morți și 6.000 de răniți, în timp ce în Rusia victoria a fost glorificată în primul imn național al țării, Să sune tunetul victoriei !.

În 1792, prin  Tratatul de la Iași cetatea a fost retrocedată Turciei, cu obligația de a o demola.

 

 

1869: S-a născut arhitectul român  Nicolae Ghica-Budeşti, onoare al Academiei Române; (m. 16 decembrie 1943).

 

 

 

 

Imagini pentru Nicolae Ghica-Budeşti, arhitect,photos

 Foto: Muzeul Ţăranului Român

A conceput printre altele, planurile pentru construcția bisericii Copou din Iaşi și  a Muzeului Naţional de Artă din București, azi Muzeul Ţăranului Român (foto sus).

 

 

 

1889: S-a născut Nichifor Crainic (pseudonim pentru Ion Dobre), eseist, poet,  (1928-1944) şi principalul teoretician al ortodoxismului autohton (“Nostalgia Paradisului”, “Ortodoxie şi etnocraţie”).

 

 

 

A fost co-director, alături de Cezar Petrescu (din 1926), al revistei „Gândirea”, apoi director (1928-1944) şi s-a impus ca principalul doctrinar al ortodoxismului gândirist, fiind iniţiatorul curentului literar al ortodoxismului; membru titular al Academiei Române din 1940; între anii 1947 şi 1962 a fost deţinut politic la închisoarea de la Aiud (m. 1972).

NOTĂ: Dicţionarul scriitorilor români A-C (1995) dă naşterea sa la 24 decembrie 1889, iar moartea la 21 august 1972.

 

 

 

 

 

1894: S-a născut la Bucureşti, compozitorul Mihail Andricu și profesor universitar (1948-1959), apreciat ca unul din creatorii muzicii simfonice și de cameră de inspirație folclorică  din România; (m.4 martie 1974, Bucureşti).

 

 

 

 

 

Imagini pentru mihail andricu photos

 

 

A compus 10 simfonii, baletele Taină și Luceafărul, muzică de cameră și instrumentală. În 1948 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

A fost distins cu titlul de „Maestru emerit al artei”, cu Premiul de stat, cu Premiul II (1923) și Premiul I (1924) de compoziție George Enescu, Premiul Robert Cremer (1931), Premiul Anhauch (1932), Marele Premiu Național (1947), Ordinul Muncii cls. II (1948), Premiul de compoziție al Academiei  Române (1949), Premiul de Stat (1954), Ordinul Meritul Cultural cls. I (1969).

 

 

1904: Guvernul  liberal din România, condus de Dimitrie A.Sturdza a demisionat.

S-a  format un nou guvern conservator (fără junimişti), prezidat de Gheorghe Grigore Cantacuzino.

 

 

 

1914: A murit  Ion Bălăceanu, memorialist şi om  politic liberal (participant la Revoluţia de la 1848 şi militant pentru unirea Principatelor), memorialist (a lăsat pagini inedite, de o certă valoare istorică); (n. 25 ianuarie 1828).

Ion Bălăceanu a fost primul diplomat român căruia i-a fost recunoscut statutul de ambasador (reprezentant al unui stat suveran), la 11 septembrie 1878, de către Austro-Ungaria.

A fost de asemenea ministru de externe în guvernul României.

 

 

 

 

 

 

 

 Era bunicul patern al omului de cultură  contemporan Constantin Bălăceanu-Stolnici.

 

 

 

1925:  Asociaţia Prietenii Radiofoniei capătă personalitate juridică. Asociaţia s-a constituit la 26 martie 1925, din iniţiativa Societăţii Române de Fizică condusă de prof. dr. Dragomir Hurmuzescu, care a devenit şi preşedintele asociaţiei. Printre colaboratorii săi se regăseau dr. ing. Emil Petraşcu, matematicianul Octav Onicescu, Victor Slăvescu, Cristian Musceleanu.

Asociaţia îşi propunea printre altele: organizarea de cursuri de radioamatori, editarea unei reviste de specialitate şi instalarea unui post naţional de emisie de la care să se audă în toate colţurile ţării „muzica, cugetul şi cuvântul românesc”.

 

 

 

1927: A apărut Reglementarea privind constituirea Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din România (SDRR), în „Jurnalul Consiliului de Miniştri nr. 2915”, la articolul 2.

 

 

 

 

 

 

 

La data de 5 martie 1928 are loc prima întâlnire a Consiliului de Administraţie al SDRR, constituit la 17 ianuarie 1928, în cadrul Adunării generale de constituire a SDRR, la care este aprobat şi Statutul de funcţionare al Societăţii de Difuziune Radiofonică din România. Ulterior societatea a fost redenumită în Societatea Română de Radiodifuziune.

 

 

 

1930: A încetat din viaţă Vintilă I.C. Brătianu, om politic şi economist, fiul fruntașului liberal  I. C. Brătianu, membru de onoare al Academiei Române, fost primar al Bucureştiului (1907-1910), ministru de Război (1916-1918), ministru de Finanţe (1922-1928), preşedinte al PNL (1927-1930); (n.3 septembrie 1867).

A fost  prim-ministru între anii 1927 şi 1928.

Între anii 1927 şi 193o a fost  preşedinte al PNL şi  unul dintre iniţiatorii politicii „prin noi înşine”.

S-a numărat printre fondatorii Institutului Economic Român şi ai Institutului de Cercetări Agronomice al României; membru de onoare al Academiei Române din 1928.

 

 

1939: La Opera Română din Cluj, avea loc premiera operei comico-fantastice în șase tablouri „Kir Ianulea”, de Sabin Drăgoi după un libret de Radu Urlățeanu, având la bayă  nuvela omonimă a lui I. L. Caragiale.

 

 

 

 

1940: S-a născut actriţa Cristina Deleanu.

 

 

Imagine similară

 

 1944: S-a născut Dan Mutaşcu, poet, prozator şi dramaturg.

 

 

 

1956: A încetat din viaţă Nicolae Labiş, poet-simbol al anilor 50, numit de criticul Eugen Simion “buzduganul unei generaţii” (“Primele iubiri”, “Moartea căprioarei”); (n. 2 decembrie 1935).

 

 

 

Imagini pentru Nicolae Labiş, photos

 

 

 

1963: S-a născut la Gherla, în jud Cluj, omul de afaceri și politicianul român Silviu Prigoană.

 

 

 

 

1964: Teatrul Mic (aflat sub conducerea lui Radu Penciulescu) a fost denumit astfel printr-un decret ministerial,

   În 1914, la Bucureşti s-a înfiinţat un nou teatru, care a purtat numele actriţei Maria Filotti. După cel de-Al Doilea Război Mondial, teatrul a devenit o instituţie de stat şi a purtat, pe rând, denumirile Studioul Actorului de Film „Constantin Nottara” şi Teatrul pentru tineret şi copii, după care, a fost botezat în 1964 cu numele său actual şi a intrat în familia teatrelor mici din Europa

 

 

 

1967: S-a născut in Bucureşti  fotbalistul şi antrenorul român Dan Petrescu.

 

 

 

 

 

 

1967: A murit basul Edgar Istratty, membru fondator al Operei Române; (n. 1887).

 

 

 

 

 

Imagini pentru Edgar Istratty, photos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1970: Este inaugurat oficial noul pod rutier (cu patru benzi de circulaţie) peste Dunăre, de la Giurgeni-Vadu Oii, care face legătura cu litoralul Mării Negre.

 

 

Imagini pentru de la Giurgeni-Vadu Oii,photo

 

 

1974: S-a născut in oraşul Roman din  judetul Neamţ, vedeta română de televiziune, Andreea Marin.

A absolvit cursurile liceului cu profil de matematica-fizica din localitatea natală, după care s-a inscris la Facultatea de informatică din cadrul Universitaţii “Al. Ioan Cuza” din Iaşi.

 

 

 

 

A debutat pe micul ecran la studioul teritorial din Iaşi al TVR, unde a prezentat ştiri, a realizat diverse emisiuni şi a urmat cursuri de specializare in jurnalism.

S-a transferat in Bucuresti, unde cariera ei a cunoscut o ascensiune fulminantă.

A ajuns director de programe la postul public de televiziune TVR şi realizator al emisiunii de divertisment “Surprize, surprize”, care a avut prima edişie in 1998.

A făcut şi documentare in Thailanda, Cuba, Irak si pe Muntele Kilimanjaro.

 

 

 

 

 

 

1989: Revoluția Româna a provocat schimbarea regimului comunist. Dupa o noapte însangerată pe strazile Bucurestiului, muncitorii de pe marile platforme industriale au ocupat încă de dimineata Piata Universitatii.

Cu putin înainte de ora 10.00, Nicolae Ceausescu a convocat in sediul C.C. al PCR, ultima sedinta a CPEx. El a anuntat că, datorită situatiei extrem de grave, a preluat conducerea armatei şi a hotarât sa instituie starea de necesitate în intreaga ţară.

 

 

 

 

 

 

 

 A murit general-colonel Vasile Milea, ministru al apărării naţionale în decembrie 1989; (n. 1927).

Despre generalul Vasile Milea, care fusese găsit impuşcat cu puţine minute in urmă în sediul Comitetului Central, fostul dictator a afirmat ca a fost un trădător de ţară.

Putin dupa  ora 10.00, postul de radio naţional a anuntat introducerea stării de necesitate in intreaga tara, printr-un decret semnat de Ceausescu. Cetaţenii – conform decretului – nu aveau voie sa se intruneasca in grupuri mai mari de 5 persoane.

In ciuda interdicţiilor, situaţia a inceput sa se precipite in toată România unde au izbucnit proteste anticomuniste.

In Capitală, manifestanţii stranşi in faţa sediului C.C. al PCR au forţat uşile şi au pătruns în clădire, determinându-l pe Ceauşescu sa fugă cu un elicopeter de pe acoperişul clădirii.

La orele amiezii, la radio si televiziune s-a transmis vestea fugii dictatorului, ceea ce a provocat valuri de bucurie in intreaga ţară.După amiază cei doi sunt arestaţi la Târgovişte.

Mii  de romani au ieşit pe străzile marilor oraşe pentru a saluta caderea regimului comunist.

In aceeasi zi a fost constituit Frontul Salvarii Nationale (FSN), din Consiliul de conducere al acestuia făcând parte 39 de persoane.

Ion Iliescu a citit la posturile de radio si televiziune “Comunicatul catre ţară al Consiliului FSN”, care avea ca principale obiective: instaurarea unui sistem democratic si pluralist de guvernamant; organizarea de alegeri libere in luna aprilie 1990; separarea puterilor legislativa, executivă şi judecatorească în stat.

Armata a trecut de partea demonstrantilor insă acest lucru nu a impiedicat vărsarea de sânge şi in zilele următoare ale revoluţiei.

 

 

 

 

Consiliul Frontului (CFSN) adresează, în cursul serii, un comunicat către ţară prin care anunţă dizolvarea tuturor structurilor de putere ale regimului comunist şi prezintă un program vizând democratizarea vieţii politice şi sociale în România.

În cursul nopţii de 22 spre 23 decembrie, au avut  loc în Capitală confruntări armate (la Televiziune, în Piaţa Palatului, la Radiodifuziune, în diferite alte zone ale oraşului), soldate cu victime – răniţi şi morţi; este distrusă Biblioteca Centrală Universitară.

 

 

 

1989: Partidul Naţional Ţărănesc (PNŢ) şi-a reluat legal activitatea, fondându-se Partidul Creştin Naţional Ţărănesc.

La 28 decembrie cele două formaţiuni politice (PNŢ şi PCNŢ) vor fuziona, formând Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD care a fost înscris oficial la 7 ianuarie 1990, fiind prima formaţiune politică înregistrată după Revoluţia din decembrie 1989).

 

 

1989: În după-amiaza acestei zile, apărea primul ziar al Revoluţiei române – „Libertatea”.

 

 

 

 

 

Imagini pentru ziarul libertatea 22 decembrie 1989 photos

 

 

 

În seara aceleiaşi zile apărea şi primul număr al ziarului „Tineretul liber”.

 

 

 

2008: Politicianul Emil Boc devine prim-ministru al Guvernului  României.

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

Sfantul Ierarh Petru Movila

 

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Sfantul Ierarh Petru Movila photos

Petru Movila s-a nascut la 21 decembrie 1596, fiind al patrulea fiu al voievodului Moldovei – Simion Movila. Tatal sau a murit la 1607 si sub domnia lui Stefan Tomsa (1611), familia lui  retrăgându-se in Polonia, unde avea multe rude. Şi-a continuat studiile la Colegiul Fratiei Ortodoxe din Liov.

Petru Movila a vizitat in 1622 vestita manastire Pecerska, unde s-a imprietenit cu staretul Zaharia Copistensclii şi cu mitropolitul Iov Boretchi al Kievului.

A fost tuns in monahism la Lavra Pecerska, dupa anul 1625, iar in toamna anului 1627, la varsta de 31 de ani, a fost ales egumen al manastirii. In anul 1632, la moartea mitropolitului Iov, a fost ales in unanimitate Mitropolit al Kievului, Galitiei si a toata Rusia.

In aceasta calitate a alcătuit o “Marturisire Ortodoxa“, in limba latina, care a fost aprobata de Sinodul de la Iasi din 1642 si confirmata de toti patriarhii ortodocsi.

Mitropolitul Petru Movila a pus pe colaboratorii sai sa faca cunoscuta viata duhovniceasca a calugarilor si ieromonahilor din Lavra Pecerska. Astfel au aparut cartile: Patericul Sfintilor din Pecerska (Kiev 1634) si Minunile Pesterilor Kievului (Kiev 1638).

De asemenea s-a scris si despre icoanele facatoare de minuni din Pecerska. El insusi a tradus si publicat tratate ale Sfintilor Părinti pentru indrumare in viața duhovniceasca si ascetica a preotimii si a conducatorilor sai. A trecut la cele vesnice pe 22 decembrie 1646.

Canonizarea Ierarhului Petru Movila a fost săvârsita de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene la 6 decembrie 1996 si proclamata la 15 decembrie a aceluiași an, dar inscrisă in calendarul acestei Biserici la 31 decembrie.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat, în sedinta sa de lucru din 12-13 martie 2002, prăznuirea Sfântului Ierarh Petru Movila, Mitropolitul Kievului, la data de 22 decembrie.

CITIŢI ŞI :

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/12/24/o-istorie-a-zilei-de-22-decembrie-video-2/

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

  3. e.maramures.ro ;

  4. Wikipedia.ro.;

  5. mediafax.ro ;

  6. Enciclopedia Romaniei.ro ;

  7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

  8.  Istoria md.;

  9. istoriculzilei.blogspot.ro.

 

22/12/2019 - Posted by | DIVERSE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. A republicat asta pe Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de Ioan M. | 22/12/2019 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.