CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ZIUA DE 21 DECEMBRIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziua de 21 decembrie în istoria noastră

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1597: S-a născut la Suceava, Petru Movila, teolog și om de cultură român, fost mitropolit al Kievului care a sprijinit puternic răspândirea tiparului şi dezvoltarea şcolii din Ţările Române; (m. 1646, la Kiev).

 

 

 

 

 

загруженное

 

 

 

 

 

Cărturarul Petru Movilă, era fiul domnului Moldovei Simion Movilă și a fost crescut în Polonia, unde a primit educaţie militară şi religioasă.

După ce a ajuns mitropolit al Kievului în 1633, a avut un  rol deosebit în hotărârile Sinodului  de la Iași din 1642.

Biserica Ortodoxă Română îl prăznuieşte la 22 decembrie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1861: S-a născut Constantin Mille, gazetar, scriitor si militant socialist român; (d. 20 februarie 1927).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A condus ziarul „Adevărul” (1895-1926) şi a editat ziarul „Dimineaţa” (1895-1926) şi a fost preşedinte al Asociaţiei presei române.

Împreună cu Ion şi Sofia Nădejde a contribuit la întemeierea revistei „Contemporanul” (1881-1891) (m. 1927);

NOTĂ: „Dicţionarul de literatură română” (1979) dă naşterea la 20.XII.1861

 

 

 

 

 

 

 

1883: Apare volumul “Poesii” de Mihai Eminescu, (cu o scurtă prefaţă semnată de Titu Maiorescu, cel care a definitivat şi publicat ediţia), primul şi singurul volum tipărit în timpul vieţii poetului (pe copertă apare anul 1884).

 

 

 

 

 

Mihai-Eminescu


 

 

Mihai Eminescu, luceafărul poeziei române

 

 

 

 

 

 

 

 

1886: S-a născut omul politic Gheorghe Tătărăscu, fost secretar general al PNL, ministru şi prim-ministru al României.

A intrat cu guvernul comunist condus de Petru Groza in care a fost ministru de Externe.

A fost membru de onoare al Academiei Române; (m. 28 martie 1957).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A condus  în 1945  delegaţia română la Conferinţa de Pace de la Paris, unde a susţinut interesele Romîniei; membru de onoare al Academiei Române; (m. 28 martie 1957)

În august 1946, delegația română condusă de Gheorhe Tătărescu pleacă la Conferința de Pace de la Paris.

Când a luat cuvântul, ministrul român de Externe s-a mulțumit să ceară ușurarea clauzelor economice din partea Angliei și Americii, dar chestiunile vitale – frontierele de nord-est și plecarea trupelor rusești din țară – nu au fost atinse. Despre aceasta, generalul Constantin Sănătescu spunea că „Nu se poate ca Gheorghe Tătărescu să nu răspundă de aceste abuzuri”.

La 3 noiembrie 1947, Comisia afacerilor externe a Parlamentului a addoptat„moțiunea de neîncredere” față de activitatea ministerului de Externe condus de el.

În ziua următoare toți miniștri tătărescieni sunt demiși. Gheorghe Tătărescu se retrage de la conducerea partidului în favoarea secondantului său, Petre Bejan,insă în noaptea de 5/6 mai 1950, aproape toți foștii miniștri tătărescieni, în frunte cu liderul lor, sunt arestați și întemnițați la Sighet.

In decembrie 1950, a  fost adus de la penitenciarul Sighet, în arestul din București al Securității, până în vara anului 1951. Tătărescu n-a fost judecat sau condamnat și, totuși, a rămas în închisoare. A  fost martor al acuzării în procesul lui Lucretiu Parascanu fiind  nevoit să scrie și să semneze cu propria-i mână declarația care-l incrimina pe Patarscanu, asa cum a dorit Gheorghiu-Dej.

Toți cei din cazul Pătrășcanu au fost condamnați, unii la moarte, alții la închisoare. Tătărescu n-a fost judecat sau condamnat și, totuși, a rămas în închisoare. Când a fost, mai târziu, eliberat, aproape concomitent au fost amnistiați de restul pedepsei și condamnații din “Procesul Pătrășcanu”ramasi in viata .

Cu două zile înainte de moartea sa, pe 18 martie 1957, la Spitalul Panduri, Gheorghe Tătărescu, i-a spus fiicei sale, Sanda Tătărescu-Negropontes: “ Cumplite vremi mi-a fost dat să trăiesc, copilule!”.

 

 

 

 

 

 

 

1903: A decedat Gavriil Musicescu, compozitor, muzicolog şi dirijor român ; (n. 20 martie 1847, Ismail, astazi în Ucraina).

 

 

 

 

 

 

 

 

A  fost organizatorul si dirijorul  uneia dintre cele mai impunătoare formații corale care au ființat pe pământul Romaniei — Corul Mitropolitan din Iasi — unul dintre primii muzicologi care au pătruns în esența comorilor folclorului românesc, excelent pedagog muzician, Gavril Musicescu a desfășurat pe cele mai diverse planuri o adâncă operă de creație, de promovare a valorilor artistice românești, de educație muzicală.

Este tatăl celebrei pianiste și profesoare de pian Florica Musicescu și bunicul  scriitorilor  Ionel Teodoreanu si Al.O.Teodoreanu (Păstorel).

 

 

 

 

 

 

 1933: S-a nascut Dan Zamfirescu, istoric literar şi scriitor român („Contribuţii la istoria literaturii române vechi”).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1934: S-a născut la Bucureşti, Denis Buican, biolog şi filosof român de reputaţie mondială, doctor în litere şi ştiinţe umane al Universităţii Sorbona.

A fot un  pionier al radiogeneticii în România (primele sale studii referindu-se la influența electricității asupra plantelor), inginer agronom (1956), doctor în genetică (1961), apoi cercetător științific și cadru didactic universitar la București.

În prima sa carte – publicată în limba română în 1969 – Biologie generală, genetică și ameliorare, Denis Buican nu ezită să atace teoria oficială a lui Lîsenko, impusă în ţara noastră şi în fostele „democrații populare”, începând din anul 1948.

 

 

 

 

 

 

 

 

S-a stabilit la Paris în 1969, cu ocazia participării sale la un congres internațional şi a fost naturalizat francez în 1972.

A fost profesor de istorie a științelor la Universitatea Paris X-Nanterre din Franța timp de două decenii (1983-2003).

În 1997, prezidează secția Biologie și științe medicale a celui de-al XX-lea Congres international de Istorie a Științelor (Liège). 

În 1989, cartea sa  intitulată Revoluția evoluției a obținut un Mare Premiu al Academiei Franceze. Denis Buican este autorul unei noi teorii a evoluției, teoria sinergică a evoluției, care completează și reactualizează teoria sintetică dezvoltată prin anii 1940. Este și autorul unei noi teorii a cunoașterii, biognoseologia.

 

 

 

 

 

 

1935: S-a născut populara actrită română Stela Popescu. A văzut lumina zilei in Basarabia, intr-o familie de invăţători.

Cand avea 4 ani, ocupanţii sovietici  i-au deportat tatăl in Siberia, la Vladivostok, şi vreme de 19 ani familia nu a știut nimic despre el.

 

 

 

 

 Imagini pentru stela popescu

 

 

 

 

 

A părăsit localitatea natală și s-a refugiat impreună cu mama sa la Brașov, in România.

După terminarea liceului, mama a sfătuit-o sa studieze Silvicultura, insă Stela Popescu visa la o carieră in teatru. In 1953, a dat admitere la Facultatea de Teatru si Film din Bucuresti dar a fost respinsă. Asa a ajuns la Facultatea de Limba Rusa “Maxim Gorki”, unde a studiat aproape doi ani.

In tot acest timp a avut ocazia sa joace pe scenă alaturi de actorii teatrului Ministerului de Interne. A dat din nou admitere la actorie si a intrat la clasa unei mari vedete a vremii, A. Pop Marţian. Dupa absolvire a fost repartizată la Teatrul din Braşov.

A fost căsatorita cu textierul Mihai Maximilian şi a devenit cunoscută datorită  rolurilor interpretate pe scena teatrului de revistă din Bucureşti  alaturi de actorul Alexandru Arsinel.

 

 

 

 

 

 

 

1938: S-a născut actriţa şi profesoara Adela Mărculescu.

Este actriță la Teatrul Național din București şi din 2001 este cetățean de onoare al municipiului București.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru photos Adela Mărculescu

 

 

 

 

 

 

  Actriței Adela Mărculescu i-a fost conferit în 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

 

 

 

 

 

 

 

1947: Primă audiţie în concertul Filarmonicii bucureştene a oratoriului bizantin de Crăciun “Naşterea Domnului” de Paul Constantinescu.

 

 

 

 

 

 

1953: A luat fiinţă Teatrul de Stat de Operetă (ulterior Teatrul Muzical) din Braşov – actualmente Opera Braşov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1954: A murit (la Paris) matematicianul Petre Sergescu, stabilit, din 1946, în Franţa; lucrări de algebră şi teoria numerelor; (n. 17 decembrie 1893, Drobeta Turnu-Severin).

 

 

 

 

 

Imagini pentru matematicianul Petre Sergescu,photos

 

 

 

 

 

A acordat o atenţie aparte istoriografiei matematicii, fiind primul din România care a iniţiat cercetări de istoria şi filosofia matematicii; membru corespondent al Academiei Române din 1937 .

 

 

 

 

 

1966: A murit Valeriu Ciobanu, istoric literar, folclorist, poet şi traducător; (n. 1917).

 

 

 

 

 

1969: A murit fizicianul Alexandru S. Sanielevici, autorul unor importante  cercetări în domeniul radioactivităţii şi al fizicii nucleare.

Ca profesor la Universitatea din Bucureşti, a organizat primul laborator de lucrări practice de radioactivitate în România; membru corespondent al Academiei Române din 1955;(n. 1899).

 

 

 

 

 

 

 

1969: Un echipaj românesc a efectuat ocolul lumii în 80 de ore cu un avion IL-18 din dotarea TAROM, parcurgând 46.000 km.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1989: La Bucuresti, dictatorul Ceauşescu a convocat un mare miting in sprijinul pozitiei sale fata de evenimentele de la Timişoara.

Aflat în balconul C.C. al PCR, Nicolae Ceauşescu a inceput sa le vorbească celor adunaţi in piaţă, mitingul fiind transmis în direct la radio şi televiziune.

La un moment dat, in timpul discursului lui Ceausescu, din mulţime s-au auzit huiduieli si ţipete, iar transmisiunea a fost intrerupta.

 

 

 

 

 

 

 

A fost reluata pentru scurta vreme, timp in care românii au putut vedea cum soţii Ceausescu incercau  disperaţi sa tempereze multimea. Mitingul devenise deja unul anticomunist, iar oamenii au rupt cordoanele forţelor de ordine.

Pe tot parcursul zilei, multi oameni, in general tineri, au manifestat impotriva regimului.

In Piata Romană şi la Sala Dalles, forţele de ordine au operat arestări şi au tras in manifestanti.

Sute de persoane s-au regrupat la Universitate, unde au ridicat baricade, care în cursul nopţii au fost sparte cu tancurile, manifestanţii fiind impraştiaţi ori arestaţi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revolta se extindea în  întreaga ţară.

Aveau loc demonstraţii populare şi confruntări armate la Arad, Sibiu, Braşov, Cluj-Napoca ş.a., soldate cu numeroase victime (răniţi şi morţi) (21, 22 şi zilele următoare)

În aceeaşi zi, prin decret prezidenţial s-a instituit starea de necesitate pe teritoriul judeţului Timiş. Cu câteva zile în urmă (la 16 decembrie) la Timişoara izbucniseră primele manifestaţiile antidictatoriale şi anticomuniste, manifestaţii care au însemnat începutul Revoluţiei anticomuniste din decembrie 1989

 

 

 

 

 

 

 

 

2001: Senatorii şi deputaţii au aprobat, cu 483 de voturi “pentru” şi 2 voturi “împotrivă”, participarea României în cadrul forţei internaţionale de asistenţă din Afganistan, solicitată Parlamentului de către preşedintele ţării.

 

 

 

 

 

 

 

2008: A murit actriţa Raluca Zamfirescu, fiica dramaturgului George Mihail Zamfirescu şi soţia regizorului Ion Cojar; (n. 1924).

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru actriţa Raluca Zamfirescu,

 

 

 

 

 

 

 

2009: La Palatul Cotroceni are loc ceremonialul de învestire în cel de-al doilea mandat al președintelui Traian Basescu.

 

 

 

 

 

 

 

 

2012: Potrivit unor calendare si teorii speculative, este prezis sfarsitul lumii.

Apocalipsa din 21 decembrie, numele general dat unor  teorii  speculative conform carora  anul 2012 este un punct cheie în istoria umanitaţii a produs emoţie şi printre mulţi români. 

Unele dintre aceste teorii sunt legate de sfarsitul lumii, altele vorbesc de o nouă eră în istoria umanității.

Alte teorii legate de sfârșitul lumii se numără invazia extraterestra , prăbușirea unui asteroid de dimensiunea celui care a dus la dispariția dinozaurilor, cutremure devastatoare și/sau revenirea antichristului.

Pe lângă teoriile legate de sfârșitul lumii, există diverse teorii legate de o nouă eră spirituală sau socială.

Alte teorii despre această nouă eră vorbesc despre începerea erei astrologice a  Vărsătorului care, alături de alte ere creează un mare an care apare o dată la 25.920 ani ai Calendarului Gregorian.

 

 

 

 

 

 

 

Un oarecare Zaharia Stichin  prezintă în scrierile sale o altă teorie legată de sfârșitul lumii.

El consideră că există o planetă necunoscută încă astronomilor, pe care a numit-o  Planeta X (Nibiru).  

Se crede că acesta este corpul ceresc despre care maiașii preziceau că va intra în coliziune în 2012 cu Pamantul și că acesta ne va aduce sfârșitul.

Cu toate că adepții sfârșitului din 21 decembrie 2012  continuă să- si  susțină teoria, studiile științifice au demonstrat că posibilitatea intrării în coliziune cu aceasta ipotetica planeta Nibiru (Planeta X) sunt egale cu zero.

 

 

 

 

2014: În România se termina al doilea mandat consecutiv al preşedintelui Traian Băsescu, odată cu depunerea juramântului în faţa Parlamentului de  către noul  preşedinte ales, Klaus Werner Iohannis.

Ex-Mayor Sworn in As Romania's New President

 

 

Foto: Traian Basescu si Klaus Iohannis

2015: A decedat poeta, scriitoarea şi traducătoarea Annie Bentoiu (n. 1 mai 1927), autoarea cunoscutelor volume de memorii din perioada instaurării comunismului în România, adunate sub titlul „Timpul ce ni s-a dat”. 

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru photos Annie Bentoiu

 

 

 

 

 

 

A fost soția compozitorului Pascal Bentoiu și mama sopranei Ioana Bentoiu.

În anul 2000 i-a fost conferită medalia comemorativă „150 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu” de către Președintele României, pentru promovarea operei eminesciene în plan universal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CITIŢI ŞI :

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/12/21/o-istorie-a-zilei-de-21-decembrie-video-4/

 

Bibliografie (surse):

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

  3. e.maramures.ro ;

  4. Wikipedia.ro.;

  5. mediafax.ro ;

  6. Enciclopedia Romaniei.ro ;

  7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

  8.  Istoria md.;

  9. istoriculzilei.blogspot.ro.

 

21/12/2019 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: