CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Cleștele geopolitic se strânge cu efecte catastrofice pentru România…


 

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru expansiunea rusă photos

 

 

 

Dorin Popescu: Se strânge cleștele geopolitic

La Kremlin se pregatesc scenariile pentru un viitor acord interstatal intre Republica Moldova si „Republica Moldoveneasca Transnistreana”, sub forma unui „plan Kozak-n” – care va fi livrat in saloanele Europei drept „plan de solutionare a conflictului moldo-transnistrean si de pacificare a regiunii”, scenaristii inspirati din Lubianka pregatesc „Summitul pentru Donbas” în „format Normandia” (Franța, Germania, Federația Rusă, Ucraina) de la Paris ( 9 decembrie a.c.).

Părtile au pregătit deja un document misterios, agreat la varf (Vladimir Putin, Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron, Angela Merkel), pe care il vor adopta in marja reuniunii de la Paris – o foaie de parcurs care va fi botezata cu accent parizian.

Cel mai probabil, acordul de la Paris privind conflictul deschis din Donbas va incendia geopolitic Kievul si va genera premisele unui al treilea Maidan. Indiferent de prevederile acestui acord (care, din ratiuni consensuale, va implica cedari si compromisuri considerabile ale presedintelui Zelenski) – „formula Stenmeier”, „acordul Minsk Plus”, „pacea de la Paris” etc., acesta va genera fără indoială proteste de amploare în marile orașe ale Ucrainei, sub sloganul „Nu capitulării!”.

Moscova nu crede in lacrimi – și nici in egalitatea de compromis pe care i-o cere, cu voce slabă si izolata, Kievul. Se poate anticipa ca prețul pe care îl va plăti Ucraina pentru o iluzorie pace in Donbas va fi din nou prea mare.

Conspirationistii vor pune din nou la îndoială valoarea beneficiilor obtinute printr-o pace care federalizeaza tara, iar Zelenski poate iesi sifonat din pacea de la Paris, unde menu-ul este – poate – parizian, dar muzica – rusească.

Clestele geopolitic se strânge tot mai harnic în jurul României…

Turcia pregateste noi actiuni unilaterale in diferite teatre de operatiuni, de la frontul din Siria la negocierile cu Bruxellesul; bateriile rusesti anti-racheta S-400 vor pazi la Ankara noua ordine regionala;

Bulgaria si Serbia isi reînnoiesc periodic angajamentele de iubire si credință fata de centrul lumii slave; Serbia viseaza libertăți europene pe piețe de marfuri controlate de Moscova;

Ungaria isi continuă netulburată marșul triumfal si languros spre iliberalismul postmodern de sorginte rusă; „noua Europa” isi pregatește clivaje cronice intre motorul franco-german si „estul rebel”; odata cu Summitul NATO de la Londra (3-4 decembrie a.c.), teza „autonomiei strategice” a Uniunii Europene (care submineaza fundatiile Alianței) va intra in viteza a doua, iar coeziunea transatlantică, exprimată metaforic și militar prin NATO, trăiește dramatic proba perceptivă a „comei cerebrale” induse de cei care nu vor sa mai creadă în ea.

Potrivit celui mai sumbru scenariu, în 2020, actualul clește geopolitic

se poate închide, cu efecte pe termen mediu și lung catastrofice pentru Romania :

     – în 2020 va fi devenit clar scenariul ruso-europeano-american privind transformarea vecinatății estice a Europei in zonă-tampon;

     – va fi implementata soluția consensuala a „pacii de la Paris” in Donbas;

     – va fi reales la Chișinău omul plenar al Moscovei; va fi activat sistemul rusesc anti-racheta din Turcia;

     – se va incheia – cel mai probabil – mandatul cancelarului german Angela Merkel;

     – se va produce Brexitul;

     – NATO si UE iși vor consuma noi resurse geopolitice in divorțuri și bătălii interne cu mize antagoniste pe termen lung; avansul geopolitic rusesc va continua spre vest, iar America va deveni tot mai ocupată cu agenda interna pre-electorala, tot mai mareață, însă tot mai singură în Europa, tot mai departe de ea.

Vom ieși oare teferi din cleștii geopolitici care se deschid deasupra noastra? Vom ieși din clesti precum plăieșii din celebra Cetate a Neamțului sau precum ucrainenii, în 2014, din la fel de celebra încercuire de la Ilovaisk?

Pe culoarul de ieșire, păzit de omuleții verzi, vom putea păstra macar pașaportul fara vize spre taramurile făgăduintei – aceleasi pe care le visau românii exact in urmă cu treizeci de ani?

Sau din nou ne vor lăsa mutările imprevizibile ale cortinei în jumătatea tragica a lumii – făra libertate, dar cu soia și nechezol?

 

 

 

01_dorin_popescu_portret

 

Dorin Popescu este președinte al Asociatiei Casa Marii Negre / Black Sea House – Constanta, singurul think-tank geopolitic din Dobrogea si singurul din Romania destinat geopoliticii spatiului extins al Marii Negre, si coordonator al filialei ICDE Constanta. Este analist politic, expert in geopolitica, fost diplomat, publicist, cadru universitar si doctor in Filologie.

01/12/2019 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , ,

2 comentarii »

  1. A republicat asta pe startachim blog.

    Apreciază

    Comentariu de starchim01 | 01/12/2019 | Răspunde

  2. In aceasta informare despre Influența Rusă lipsește China care din umbră acționează cu m-ai multă putere dar ziariști din Romania ori sunt controlați de ambasada Chinei din Romania ori le este frică să spună adevărul

    Apreciază

    Comentariu de Știri Adevărate | 03/01/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: