CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ZIUA DE 28 NOIEMBRIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziua de 28 noiembrie în istoria noastră

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1678:  Gheorghe Duca devine  pentru a treia oară, domn al Moldovei.

 

 

 

 

 

 

 

 

1812 : S-a născut Iacob Mureşianu, poet, publicist (a contribuit la apariţia „Gazetei de Transilvania” şi a „Foii pentru minte, inimă şi literatură”) şi om politic cu o susţinută activitate în vederea emancipării naţionale a românilor transilvăneni.

A fost membru de onoare al Societăţii Academice Române din 1877; (m. 29 septembrie 1887).

 

 

 

 

 

 

1863: S-a născut  Eremia Grigorescu, general de artilerie, comandantul trupelor române în bătălia de la Mărăşeşti, ministru de război, erou al primului război mondial în luptele de la Oituz şi Mărăşeşti (1916-1917); (d. 21 iulie 1919).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A  lansat, în prima bătălie de la Oituz, celebra deviză „Pe aici nu se trece”.

1864: Se înfiinţează Corpul inspectorilor agricoli din România.

 

 

 

 

 

1870 (28 noiembrie / 10 decembrie): S-a născut inginerul Nicolae Vasilescu-Karpen, autorul unor importante lucrări în domeniul electrotehnicii, hidromecanicii şi al construcţiilor; a fost membru titular al Academiei Române din 1923, vicepreşedinte al acestui for (1929-1932; 1942-1944); (m. 1964).

 

 

 

 

Related image

 

 

 

 

 

 

 

 

1874 : S-a născut prozatorul român Jean Bart (pseudonimul lui Eugeniu P. Botez); (m. 12 mai 1933).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ofiţerul de marină român Eugeniu P. Botez şi-a ales pseudonimul literar după numele unui celebru marinar francez corsar din secolul al XVII-lea;

A fost fondator al „Revistei maritime” (1900) și membru corespondent al Academiei Române din 1922.

 

 

 

 

1876: A murit  omul  politic liberal, Gheorghe Costa-Foru, jurist (unul dintre fondatorii dreptului penal românesc) şi profesor (autorul unui studiu asupra sistemelor europene de educaţie contemporană, studiu pe baza căruia s-a început organizarea pe principii moderne a învăţământului superior românesc.

 

 

 

Image result for Gheorghe Costa-Foru,photos

 

 

 

 

A fost primul rector al Universităţii Bucureşti, între anii 1864 şi 1872; (n. 1820) .

 

 

 

 

 

 

1877: Războiul de Independenţă a Romaniei.

După încercarea nereuşită de a sparge încercuirea Plevnei,  generalul otoman Osman Paşa s-a predat generalului Cerchez  şi a semnat capitularea armatei turce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Căderea Plevnei, la care contribuţia Armatei române a fost de prim ordin, a avut urmări decisive asupra desfăşurării ulterioare a războiului antiotoman; (28.XI/10.XII).

 

 

 

 

 

1877: A încetat din viaţă Nicolae Golescu (n.1810 Cîmpulung, jud.Argeş), om politic liberal, fiul lui Dinicu Golescu. N.Golescu a participat la Revoluţia de la 1848 din Muntenia, a fost membru al Guvernului provizoriu.

Fiind un luptător pentru unirea Principatelor Moldovei şi Munteniei, ulterior a fost ministru şi prim-ministru (mai-noiembrie 1860, 1868). Nicolae Golescu a luat parte la complotul care l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza.

 

 

 

 

1880: A murit Iosif Hodoş, istoric, om politic, avocat şi publicist; unul dintre fruntaşii mişcării naţionale a românilor transilvăneni; a militat pentru promovarea în şcoli şi în administraţie a limbii române; s-a numărat printre fondatorii ASTREI; membru fondator al Societăţii Academice Române din 1866; (n. 1829).

 

 

 

 

 

1880: S-a născut Andrei Rădulescu, jurist şi istoric, întemeietorul şcolii de cercetare în domeniul dreptului românesc, membru şi preşedinte al Academiei României (1946-1948); (d.30.09.1959).

 

 

 

 

 

1893: S-a nascut Nicolae Colan, mitropolit ortodox al Ardealului, membru al Academiei Române; (d.15 aprilie 1967).

1893: A pare la Bucureşti, săptămânal (până la 28.I.1896), revista literară „Vieaţa”, sub conducerea lui Al. Vlahuţă şi V. A. Urechia, care a rămas în istoria publicisticii literare româneşti ca una din publicaţiile care a polemizat cel mai intens cu cele de orientare ideologică socialistă, respingând aservirea faţă de un partid politic şi arătând nocivitatea aplicării unor directive în literatură şi artă.

Revista a dat la lumină câteva din poeziile lui Vlahuţă, a încurajat debuturile lui Şt. O. Iosif şi ale altor tineri scriitori şi l-a îndemnat pe bătrânul V.A. Urechia să scrie mici nuvele şi schiţe „Viaţa în trecut” bazate pe documente.

 

 

 1894: Adunarea naţională română de la Sibiu protesta împotriva deciziei guvernului ungar de a desfiinţa Partidul Naţional Român şi hotăra convocarea Congresului naţionalităţilor, în vederea coordonării programului de luptă naţională şi politică a popoarelor asuprite de Imperiul Austro-Ungar.

 

 

 

 

 

 

1912:  S-a născut actorul Colea Răutu (Colea Rutkovschi): “Moara cu Noroc”, “Pisica de mare”, “Toate pânzele sus!”, “Cel mai iubit dintre pământeni” ; (d. 13 mai 2008).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A debutat în filmul romanesc „Desfăşurarea”, in regia lui  Paul Călinescu, prima ecranizare după un roman de Marin Preda (1955).

1915: A decedat  Neculai Culianu, matematician şi astronom român, membru corespondent (din 1889) al Academiei Române; (n. 28 august 1832).

S-a numărat printre membrii fondatori ai revistei „Recreaţii ştiinţifice”, prima revistă românească ce s-a preocupat în principal cu răspândirea cunoştinţelor de matematică.

 

 

 

1918: La Cernăuți, Congresul General al Bucovinei, constituit din reprezentanti ai românilor, polonezilor, germanilor, rutenilor, a votat cu majoritate zdrobitoare “unirea neconditionata, pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare cu regatul României”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1918: Partidul Socialist-Democrat din România si-a schimbat denumirea în Partidul Socialist.

Comitetul executiv al Partidului Socialist a adoptat un program politic, cunoscut sub numele de „Declaratia de principii” în care se înscria principiul dictaturii proletariatului (28.11/11.12).

 

 

 

1919 : România semnează la Washington o serie de acorduri internaţionale cu privire la stabilirea zilei de lucru de 8 ore şi a săptămânii de lucru de 48 de ore în stabilimentele industriale, vârsta minima de admitere a copiilor în muncile industriale, lucrul de noapte al femeilor şi copiilor, munca femeilor înainte şi după naştere.

 

 

 

 

 

1920: A apărut la Bucureşti săptămânalul “Adevărul literar şi artistic”,continuator al “Adevărului ilustrat”, fondat de Al. V. Beldiman, C. Mille, Emil Fagure (1920-28.05.1939).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1923: Ministerului de Interne al României emite un ordin  de desfiinţare a volostelor (sistem rusesc de divizare teritorial-administrativă) în fosta Gubernie Basarabia, localităţile fiind grupate în comune.

 

1940: Este semnat decretul-lege pentru reprimarea unor infracţiuni împotriva ordinii publice şi intereselor statului român.

Decretul a fost emis în urma omorurilor comise impotriva  unor demnitari  români, ale caror autori  erau bănuiţi a fi legionarii.

 

1941: S-a născut Eugen Negrici, critic şi istoric literar, specialist în literatura română veche, profesor universitar.

 

1947: Adunarea Naţională a votat Legea pentru organizarea judecătorească (prezentată de Lucreţiu Pătrăşcanu), care suprima inamovibilitatea magistraţilor şi instituia sistemul asesorilor populari (iniţial aceştia au funcţionat numai în instanţele penale, din 1948 extinzându-se şi la instanţele civile). Legea a intrat în vigoare la 1 martie 1948. Justiţiadevenea astfel supusă complet controlului PCR.

1948: S-a născut renumita  soprana de origine romana Mariana Nicolesco. A inceput sa studieze muzica de la sase ani, dupa ce mama sa a inscris-o la clasa de vioara a Scolii de Muzica din Brasov.

 

 

 

 

Imagini pentru soprana de origine romana Mariana Nicolesco. photos

Dupa terminarea liceului s-a inscris la Conservatorul din Cluj, la clasa profesorului Mircea Breazu ca mezzosoprana, dupa care a castigat o bursa la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, unde a avut-o ca indrumator pe Jolanda Magnoni.

Dupa ce a castigat cel mai important concurs de canto din lume, organizat la Milano, a decis sa nu se mai intoarca in tara si sa isi continue activitatea in strainatate, astfel incat autoritatile romane au condamnat-o, in lipsa, la cinci ani de inchisoare.

Mariana Nicolescu a debutat la Teatrul Scala din Milano, dupa care a concertat pe marile scene ale lumii.

Un studiu recent arată că, în istoria Teatrului Scala din Milano, Mariana Nicolesco este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute. Chiar debutul său pe această scenă a fost o premieră mondială, opera ”La Vera Storia” de Luciano Berio (în 1982).

In 1989, a decis sa revina in Romania, iar doi ani mai tarziu a sustinut primul ei concert in tara natala.

Soprana este membra de onoare a Academiei Romane, iar mai multe universitati I-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

In Franta a fost decorata cu Ordinul Artelor si Literelor in grad de Ofiter, iar autoritatile romane i-au acordat ordinul Steaua Romaniei in grad de Mare Ofiter. In plus, celebra artista a fost distinsa pentru activitatea sa cu medalia UNESCO.

 

 

 

1949: S-a născut Corneliu Vadim Tudor‚politician român‚ presedintele Partidului România Mare, născut la București.

Ddupa absolvirea liceului s-a inscris la Facultatea de Filosofie, susținandu-si licența în 1971.

 

Patru ani mai tarziu a efectuat serviciul militar, dupa care a plecat la studii in Viena, cu o bursa Herder.

A lucrat în mai multe publicații, iar dupa 1989 s-a orientat spre politică, din 1992 fiind membru al Parlamentului României. A fost fondator şi preşedinte al Partidului România Mare (1991); senator din 1992 până în 2008 si europarlamentar (2009-2014).

A candidat la alegerile prezidenţiale din anii 1996, 2000, 2004, 2009 şi 2014 din partea PRM (de menţionat că în anul 2000, a ajuns în turul al doilea, fiind învins de Ion Iliescu – obţinând 33,17% din voturi).

A decedat la 14 septembrie 2015, la București.

 

 

 

 

1952 : A murit in inchisoarea  din Aiud, poetul  Mircea Vulcănescu ; (n. 3 martie 1904).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1956: S-a înfiinţat  prin Ordinul nr. 1657 emis de Ministerul Culturii. În baza Ordinului Ministerului Culturii, probabil în perioada 28 – 30 noiembrie 1956, Asociaţia Artiştilor Fotografi,   (pe xerocopia documentului obţinut este trecută doar luna şi anul întocmirii, mai puţin data exactă).

 

 

 

 

 

1971: A murit poetul, prozatorul și memorialistul Dimitrie Stelaru (pe numele său adevărat Dumitru Petrescu); (n. 1917).

NOTĂ: Dicţionarul de literatură română (1979) menţionează ca dată a morţii sale ziua de  29noiembrie 1971

 

 

 

1973: A încetat din viaţă la Paris, principesa Martha Bibescu, scriitoare romanca; (n. 1889).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opera sa, însumând memorii, însemnari de calatorie, romane, se constituie într-o marturie a societatii românesti si europene din perioada interbelica; s-a impus în lumea intelectualitatii europene, întretinând corespondenta cu P. Valery, P. Claudel, M. Proust (romanul ce a consacrat-o “Izvor. Tara Salciilor”); (n. 28.01.1889) .

 

1989: A plecat din aceasta lume  parintele ieromonah Arsenie Boca, teolog şi artist ortodox român; (n. 29 septembrie 1910).

 

 

 

 

 

 

 

 

Protosinghelul Arsenie Boca (prenumele la naştere: Zian), a fost un renumit duhovnic si un  pictor bisericesc plin de har.

A intrat in în 1939 în viaţa monahală (până în 1948 la Mănăstirea Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop, până în 1959).

Din 1945 intră în vizorul Securităţii, fiind arestat prima oară în 1948, acuzat că i-a ajutat pe luptătorii anticomunişti din Munţii Făgăraşului (invocându-se si pretinse legături ale acestuia cu mişcarea legionară, nesusţinute de nici o dovadă).

In 1952 a fost dus un an la Canal iar  în 1959 i se stabileşte domiciliu forţat la Bucureşti şi din 1969 la aşezământul mănăstiresc de la Sinaia, unde şi moare.

 

 

2002: A încetat din viaţă Dan Tufaru, unul dintre cei mai cunoscuţi actori români de comedie; (n. 3 februarie 1944).

A jucat  la Teatrul Național din Craiova, apoi la Teatrul Giulești, iar din 1976 fără întrerupere la Teatrul de Comedie. In ultimii ani ai vieții a jucat pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din București.

 

Image result for Dan Tufaru,

Dan Tufaru (n. 3 februarie 1944 – d. 28 noiembrie 2002).

A fost căsătorit cu actrițele Vasilica Tastaman, Anda Călugăreanu (cu care a avut o fiică, Ioana Tufaru) și Cristina Dogaru.

Împreună cu Anda Călugăreanu și Florian Pittiș, au constituit la TVR un trio de mare succes  în regia lui Alexandru Bocăneț.

 

2004: A murit prozatoarea Ioana Postelnicu (pseudonimul literar al Eugeniei Banu); (n. 1910).

 

 

 

 

 

2015: A decedat Mircea Anca, actor de teatru, film şi televiziune, regizor şi profesor; (n. 10 iunie 1960).

 

 

 

 

 

 

 

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, Bucureşti, specializarea Actorie, promoţia 1989, clasa profesor Sanda Manu,  iar în 2003, specializarea Regie de Teatru a aceleiaşi Academii de Artă, la clasa profesor Cătălina Buzoianu.

 

 

 

 

 

 

Astăzi este :

 

 

„Ziua Bucovinei”, instituită prin decret prezidenţial la data de 28 octombrie 2015 şi stabilită prin Legea 250/2015.

În contextul acestei sărbătoriri, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și instituțiile publice pot organiza manifestări cu caracter cultural-științific.

NOTĂ: La data de 15/28 noiembrie 1918, a avut loc proclamarea Unirii Bucovinei cu România, moment istoric important în făurirea statului naţional unitar român. Unirea Bucovinei cu România a fost recunoscută oficial, în 1919, prin tratatul de la Saint Germain, care preciza că Austria renunţă la fostul Ducat al Bucovinei în favoarea României. Camera şi Senatul român au ratificat la Bucureşti, la 31 decembrie 1919, Unirea Bucovinei cu Ţara iar prin recunoaşterea Unirii de către Congresul de pace de la Paris şi prin includerea ei în Constituţia României din 1923, memorabilul act al Unirii Bucovinei cu Regatul României din 28 noiembrie 1918 a rămas definitiv.

 

 

 

 

 

 

 

 CITIȚI  ȘI :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/11/28/o-istorie-a-zilei-de-28-noiembrie-video/

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

  3. e.maramures.ro ;

  4. Wikipedia.ro.;

  5. mediafax.ro ;

  6. Enciclopedia Romaniei.ro ;

  7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

  8.  Istoria md.;

  9. istoriculzilei.blogspot.ro.

 

 

 

 

 

28/11/2019 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: