CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ZIUA DE 23 NOIEMBRIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR


 

 

 

 

 

 

 

Ziua de 23 noiembrie în istoria noastră  

 

 

 

 

 

 

 

 

1710: Dimitrie Cantemir vine pentru a doua oară la domnia Moldovei.

 

 

 

 

 

 

 

Dimitrie Cantemir , domn al Moldovei

 

 

 

 

 

 

Dimitrie Cantemir  (n. 26 octombrie 1673 – d. 1723), domn al Principatului Moldovei (19 martie – 8 aprilie 1693 şi 23 noiembrie 1710 – 11 iulie 1711), a fost un mare cărturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic şi scriitor .

 

La 23 noiembrie 1710, turcii l-au înscăunat  domn al Moldovei, insa noul domn – cărturar a încheiat la Luţk în Rusia, în 2 aprilie-13 aprilie 1711, un tratat secret de alianţă cu ţarul Petru cel Mare, în speranţa eliberării ţării de sub dominaţia turcă.

Programul său politic ca domnitor al Moldovei s-a bazat pe ideea de independenţă şi unitate a ţărilor române, pe primul plan punând eliberarea Moldovei de asuprirea otomană. După înfrângerea de la Stănileşti (1711) s-a refugiat în Rusia, unde a devenit consilier al ţarului rus Petru I

S-a afirmat chiar faptul că ar fi încercat alipirea Moldovei la Imperiul Rus, aşa cum făcuse şi Ucraina.

A fost un adept al domniei autoritare şi a fost împotriva transformării ţăranilor liberi în şerbi.

 

 

 

 

 

1843: Ion Ghica inaugurează cursul de economie politică la Academia Mihăileană din Iaşi, Moldova, cu lecţia intitulată “Despre importanţa economiei politice“.

 

 

Image result for ion ghica photos

 

 

 

Ion Ghica (n. 12 august 1816, Bucureşti  – d.  22 aprilie 1897, Ghergani, judeţul Dâmboviţa), a fost economist, matematician, scriitor, diplomat si om politic.

Fiu al logofătului Dimitrie Ghica, educat în Bucureşti şi în vestul Europei, Ion Ghica a studiat ingineria şi matematica la Paris între 1837 şi 1840

În timpul revoluției de la 1848, a fost trimis de către guvernul provizoriu ca reprezentant al acestuia la Istanbul, pentru a negocia cu guvernul turc. După înfrângerea revoluției, a rămas în exil la Istanbul; ulterior a fost numit de autoritățile turce în funcția de Bei al Samosului (1853 – 1859), unde a reușit să stârpească pirateria, în floare în acea insulă, care afecta în mod serios aprovizionarea pe mare a trupelor ce luptau în războiul Crimeii.

La terminarea misiunii sale, în 1859, a primit de la sultanul Abdul-Medjid titlul onorific de Prinț de Samos.

In 1859 după unirea Moldovei și Țării Românești a fost chemat de Alexandru Ioan Cuza să se întoarcă și devine prim-ministru în timpul lui Cuza și apoi în timpul lui Carol I al României.

A fost prim ministru de cinci ori: de trei ori al guvernului Romaniei  (în 1866, în 1866-1867 și în 1870-1871) și de două ori între 1859 și 1860, la Iași și la București, în perioada în care principatele romane  se uniseră într-un stat, însă păstrau încă două guverne separate.

Din 1874 a devenit membru titular al Societății Academice Române și președinte al ei din 1876 până în 1879, când instituția a fost redenumită în Academia Română.

În 1881, a fost numit ministru român la Londra şi va avea această funcţie până în 1889.

În afară de distincţia în politică, Ion Ghica a obţinut şi o reputaţie literară prin scrierile relativ cunoscute în timpul său, cum ar fi: Amintiri din pribegie în 1848 şi Convorbiri Economice. Scrisorile către Alecsandri, prietenul său de o viaţă, scrise la Londra , descriau vechea stare a societăţii româneşti care dispărea repede in fata valului de modernizare din sec.XIX. A fost primul care a susţinut apariţia unei industrii şi al unui comerţ naţional.

A decedat pe 7 mai 1897, la moșia sa de la Ghergani.

 

 

 

 

 

 

 

 

1864: Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul Național de Antichități din capitală, având în colecție piesele Tezaurului de la Pietroasa. Din anul 1990  muzeul se va numi Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” al Academiei Române.

 

 

 

 

 

 

1897: A fost înfiinţată o societate de ocrotire a copiilor orfani, de către Maria Cuţarida – Crătunescu,  prima femeie medic din România. Societatea s-a numit “Materna” şi a avut sub ocrotirea sa, chiar de la început, un număr de 100 opii orfani proveniţi din familii de muncitori săraci.

 

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Maria Cuţarida photos

 

 

 

 

Tot Maria Cuţarida a înfiinţat în 1897 la București prima creşă de copii , pe care a numit-o “Leagănul“.

 

 

1897: S-a stins din viaţă Alexandru Roman (n.1826 Auşeu, jud.Bihor), ziarist şi om politic român. Alexandru Roman a fost academician din 1866 şi profesor universitar la Budapesta, unul dintre conducătorii luptei politice a românilor transilvăneni, deputat în Parlamentul maghiar.

A.Roman a editat la Budapesta ziarele româneşti “Concordia” (1861-1866) şi “Federaţiunea” (1868-1876), unde a publicat “Pronunciamentul de la Blaj“.

 

 

 

 

 

 

 

 

1898: S-a născut inginerul Constantin N. Dinculescu, conducatorul lucrărilor de proiectare şi execuţie a numeroase termocentrale (Doiceşti, Ovidiu II, Borzeşti ş.a) şi a centralelor hidroelectrice de la Bicaz şi Sadu V; membru titular al Academiei Române din 1990; (m. 1990).

 

 

 

 

 

 

 

 

1905: S-a născut criticul literar Petru Comarnescu, memorialist, traducător; autorul unor valoroase monografii de artişti români şi străini şi iniţiatorul grupării “Criterion” din care făceau parte M. Eliade, M. Vulcănescu, C. Noica ; (m. 27 noiembrie 1970).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tradus masiv literatură americană, în special autori dramatici, dar a tradus și din limba rusă. Într-o perioadă în care majoritatea intelectualilor români erau francofili sau germanofili, Petru Comarnescu a făcut o figură aparte, orientîndu-se spre spațiul cultural american.

Este de asemenea autorul mai multor monografii sau prefețe publicate la editura Meridiane, consacrate unor mari pictori români sau străini. Jurnalul său, publicat postum, într-o selecție foarte redusă, numără aproape 5000 de pagini, grosul acestui jurnal a rămas inedită.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1905:  S-a născut la Cernăuți (azi în Ucraina), actorul român Nicolae Sireteanu: “Pasărea furtunii”, “Răsună valea”, “Pisica de mare”; (m. 16.11.1963, la Bucureşti), absolvent al Conservatorului de Artă Dramatică din Bucureşti și Artist Emerit al Republicii Populare Române.

 A fost tatăl actriţei Ruxandra Sireteanu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A activat la Teatrul Giulești din București. Filmografie: Răsună valea (1949), Răsare soarele (1954), Brigada lui Ionuț (1954), Pasărea furtunii (1957), A fost prietenul meu (1962), Pisica de mare (1963), Columna (1968).  

 

 

 

 

 

 

 

1916: În  timpul Primului Război Mondial, armatele germano-austro-ungare ocupă Bucureştiul și Ploieștiul, imediat dupa ce  Casa Regală, guvernul, administratia și armata română s-au  retras ăn Moldova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La Ploieşti, înaintea retragerii, 26 de instalații de rafinare a petrolului și toate sondele, rezervoarele din schele și rafinăriile fuseseră distruse de autoritatile române la cererea guvernelor englez și francez, pagubele ridicându-se la peste 9 milioane de lire sterline, o sumă uriașă pentru acea vreme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1920:  S-a născut poetul roman de limbă germană Paul Celan, unul dintre reprezentanţii de seama ai modernismului (“Nisipul urnelor”, “Graţiile limbii”, “Trandafirul nimănui”); (d. 02.04.1970).

 

 

 

 

 

 

Related image

 

 

 

 

 

 

 

 

1923: S-a sinucis scriitorul Urmuz (Demetru Demetrescu-Buzău), unul dintre cei mai originali reprezentanţi ai literaturii române de avangardă si  precursor al suprarealismului; (n.17 martie 1883).

 

 

 

 

 

 

Scrierile lui – puține la număr – au cunoscut o glorie postumă, care nu a încetat să se consolideze. Ele au avut o neașteptată înrâurire asupra literiturii romanesti de avangarda și au contribuit la lărgirea conștiinței estetice.

 

 

 

 

 

 

 

 

1925: S-a născut la Mahmudia, în județul Tulcea, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, preot şi dizident anticomunist  român; (d. 21 noiembrie 2006).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Părintele Calciu a fost unul dintre acei luptători anticomuniști care au mărturisit credința lor în Hristos și în ideea națională, cu însuși sângele lor.

A îndurat peste 21 de ani de închisoare sub comuniști (1948-1964, 1979-1984), trecând și prin  iadul reeducării din pușcăria pentru studenți de la Pitești (1949-1951), unde a făcut anumite compromisuri.

Cu multă pocăință, a reușit să depășească această greșeală, refuzând ulterior orice compromis cu sistemul comunist.

Ca profesor la Seminarul Teologic Ortodox din București, a continuat să lupte împotriva ateismului.

În Postul Sfintelor Paști, din anul 1978, ține un șir de 7 prelegeri, intutulate “Șapte cuvinte către tineri”, predici care s-au bucurat de o largă audiență în rândul studenților de la multe facultăți din București. Ia atitudine public față de dărâmarea Bisericii Enei din București, pe locul căreia se planificase construirea unei crâșme.

Pe tot parcursul acestei perioade primește zilnic telefoane de amenințare, menite să îl descumpănească și să-i terorizeze familia. Atât predicile ținute cât și protestul față de demolarea Bisericii Enei îl aduc din nou în vizorul Securității.

A fost  arestat în anul 1979, judecat și condamnat abuziv la mai mult de 10 ani închisoare. I se confiscă și averea, astfel încât soția și copilul rămân fără frigider, aragaz și alte bunuri de strictă folosință. Prin executarea pedepsei s-a urmărit o nouă reeducare a sa. Acest fapt a determinat un val de proteste din partea exilului românesc.

În ajutorul său se ridică intelectualii din exil: Mircea Eliade, Paul Goma, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca. A fost mai întâi internat la secția de psihiatrie a penitenciarului Jilava, alături de nebuni în toată regula. Ulterior a fost transferat la penitenciarul Aiud, unde a avut colegi de celulă condamnați pentru omor.

Cea mai mare perioadă a detenției a petrecut-o totuși în izolare. În timpul detenției a fost bătut, umilit și ținut nemâncat.

După 5 ani și jumătate, în 20 august 1984, este eliberat, ca urmare a presiunilor internaționale venite din partea liderilor lumii, cum ar fi  Papa Ioan Paul al II-lea, Margaret Teacher, Ronald Reagan . Contrar voinței sale, în anul 1985 este obligat să părăsească țara împreună cu familia.

 

În anul 1985, se stabilește în Statele Unite, unde primește cetățenia de onoare. Între sfârșitul anului 1985 și 1988 a locuit cu familia la Cleveland. Pentru a-și asigura existența sa și a familiei, a lucrat și în construcții, ca muncitor necalificat, cărând saci de ciment. În anul 1989 se mută cu familia la Washington DC, unde preia parohia românească “Sfânta Cruce”.

A continuat să muncească în construcții până când a reușit să-și cumpere o casă, la circa 20-30 kilometri de biserica parohială. De-a lungul păstoririi de către Sfinția Sa a parohiei Sfânta Cruce, numărul credincioșilor a crescut impresionant.

 

Multe persoane de alte confesiuni s-au convertit la ortodoxie, pentru dragostea, harul și viața îmbunătățită pe care le avea părintele.

În SUA și-a continuat lupta î și eforturile pentru apărarea intereselor românilor, fiind autorul ideii Romfest  și unul dintre fondatorii evenimentului bienal cea mai mare sărbătoare a românilor de pretutindeni , al cărui Comitet Internațional îl conducea.

A fost  primit la Casa Albă de 2 președinți – Ronald Reagan și George Bush senior.

 

 

 

 

 

 

 

1939: S-a născut criticul şi istoricul literar Zaharia Sângeorzan; (m. 2002).

 

 

 

 

 

 

 

 

1940 : Generalul Ion Antonescu, conducătorul statului român între 1940-1944, a semnat la Berlin  adeziunea României la Pactul Tripartit împotriva Uniunii Sovietice (încheiat între Germania, Italia şi Japonia la 27 septembrie 1940).

 

 

 

 

Din partea României, semnarea Pactului Tripartit era un act prin care se încerca protejarea țării în fața agresiunilor URSS şi avea un caracter defensiv, având rolul de a cimenta alianța statelor semnatare în fața unor eventuale agresiuni din partea altor state.

Pactul a fost considerat în epocă și un avertisment transmis SUA pentru a rămâne neutre în războiul care se prefigura. Cei trei parteneri își recunoșteau reciproc sferele de influență și se obligau să-și asigure ajutor reciproc din punct de vedere politic, economic și militar în cazul în care oricare dintre ele ar fi atacate de o putere cu care nu era deja implicată în război, cu excepția URSS.

Pactul Tripartit a fost semnat de Ungaria (20 noiembrie 1940), România (23 noiembrie 1940) şi Slovacia (24 noiembrie 1940). Bulgaria a semnat pactul pe 1 martie 1941, înainte de intrarea trupelor germane în țară. Ultima țară care a semnat Pactul a fost Iugoslavia, pe 25 martie 1941

Prin acest act, generalul Antonescu mai urmărea ca, mergând alături de Germania, România să redobândească nordul Ardealului cedat Ungariei si Basarabia si Bucovina de Nord  ocupate  de URSS.

 

 

 

 

 

 

 

 

1942 : S-a născut Gheorghe Rusnac, rectorul Universităţii de Stat din Moldova, membru corespendent al Academiei de Ştiinţe din Moldova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1948: S-a născut  poetă, violistă și diplomată de etnie germană. A publicat poezie în limba română şi în limba germană, are 9 volume de eseuri şi studii, cinci volume de literatură pentru copii şi traduceri din germană, arabă, daneză, engleză şi alte limbi (greacă veche şi neogreacă, latină, italiană, spaniolă, franceză). A avut  preocupări de orientalistică concretizate în studii şi traduceri din poezia arabă preislamică, precum şi din proza şi poezia arabă clasică.

S-a născut  în București, într-o familie cu tatăl sas, născut lângă Mediaș, și mama româncă din Ardeal (dar care știa germana), astfel încât micuța Grete vorbea bilingv încă din primii ani ai copilăriei.

Din 1976 până în 1991 a fost profesoară, ulterior redactor la revista Neue Literatur; din 1978 este membră a Uniunii Scriitorilor din România; din 1992 până în 2008 a lucrat în diplomație, ca atașat cultural și secretar I la Viena (1992-1995), la Direcția Culturală din Ministerul de Externe în 1996, ca ambasador la Copenhaga și Reykjavik (1997-2001) și ministru plenipotențiar la Atena, timp de patru ani.

 

După căsătorie, numele său oficial, de stare civilă a devenit Margareta Tăbăraşi.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Grete Tartler,photos

 

 

 

 

A activat în diplomație timp de 16 ani, însă puțini însă știu că domnia sa, alături de colegi din alte țări sau din Ministerul de Externe, a contribuit fundamental la aderarea României la UE și NATO. Dacă astăzi românii pot călători, pot lucra sau pot fi acasă oriunde în lume, un mare merit l-a avut fără tăgadă, și  Grete Tartler, 

De-a lungul timpului a fost recompensată, în trei rânduri cu premiul Uniunii Scriitorilor (1978, 1985, 2000), cu Premiul Academiei Române (1982) și Premiul Asociației Scriitorilor din România (1992), urmând ca Președintele României Emil Constantinescu să-i decerneze, la 1 decembrie 2000, Ordinul național Pentru merit în grad de Mare Ofițer „pentru servicii aduse în politica externă a țării”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1953:  S-a născut in localitatea Gâlgău, judeţul Sălaj scriitorul Lucian Perţa, care alaturi de Mircea Micu este unul din marii parodisti romani.

S-a spus despre el că a realizat o “istorie paralelă a literaturii române în cheie satirică”. Lucian Perţa nu a scris însă numai literatură în cheie umoristică, ci şi literatură pentru copii.

Este membru fondator al grupului Ars Amatoria din Cluj, membru al cenaclului literar “George Coşbuc”, membru fondator al cenaclului literar “Alexandru Ivasiuc” din Vişeu de Sus, precum şi directorul Casei de Cultură din acelaşi oraş. Este iniţiatorul Festivalului Naţional de Umor “Zâmbete în prier”, care se desfăşoară la Vişeu de Sus. Fiul său, Cosmin Perţa, este şi el scriitor.

 

 

 

 

 

 

 

1953: A murit criticul şi istoricul  literar Ilie E. Torouţiu, folclorist şi traducător.

De numele său se leagă adunarea, în 13 tomuri de „Studii şi documente literare”, a corespondenţei junimiştilor şi sămănătoriştilor, pe care a însoţit-o cu note, comentarii şi indici; membru corespondent al Academiei Române din 1936; (n. 1888).

 

 

 

1956: A încetat din viaţă Jean Alexandru Steriadi, pictor şi grafician, membru titular onorific al Academiei Române; (n. 29 octombrie 1880).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1997:  România şi Ungaria au fost admise în Consiliul Uniunii Europene ca membre cu drepturi şi obligaţii depline în domeniul educaţiei, instruirii şi tineretului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2000: Sunt repatriate rămășițele pământești ale lui Nicolae Rădescu, ultimul prim–ministru democrat al României înainte de acapararea puterii de catre comuniști (6 dec. 1944- 28 feb.1945); silit să demisioneze, părăsește România la 17 iunie 1946, stabilindu-se în SUA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2002:  A avut loc vizita preşedintelui SUA, George W. Bush, la Bucureşti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preşedintele Bush şi-a început discursul rostit în faţa mulţimii adunate, în Piaţa Revoluţiei, adresând României invitaţia de a adera la NATO şi urându-i bun venit în Alianţă.

“Cu mândrie vă invităm să aderaţi la NATO, această măreaţă alianţă a libertăţii. (…) Urăm bun venit României în NATO”, a afirmat şeful administraţiei SUA, adăugând că alianţa dintre România şi SUA va fi una de durată.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2012: A decedat  interpretul de muzică populară Achim Nica; (n. 1930).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Antonie era de neam român şi a trait în timpul domniei voievodului Matei Basarab si a domnitorului Constantin Brancoveanu. S-a spus despre el ca ar fi un aroman, originar din orasul Ianina, din Grecia. Din cercetarile facute, putem susține ca venea dintr-o familie de crestini din satele Olteniei.

Impresionat de viața pe care o duceau calugarii de la Iezeru a intrat frate in acest schit. Dorind sa sporeasca nevoințele monahicesti, a cerut binecuvantare Episcopului locului, Ilarion, să mearga la Sfantul Munte Athos.

Acesta cunoscând ca este monah de mare folos multora, l-a sfătuit sa renunte. Cuviosul Antonie îi ascultă sfatul si în jurul anului 1690 s-a retras la câtiva kilometri de schitul Iezeru, în muntele cu același nume, unde și-a gasit adăpost intr-o peștera.

Aceasta i-a devenit chilie si loc de reculegere. Nemultumit ca nu avea un loc anume randuit pentru rugaciune, a început sa sape alaturi un mic paraclis in stanca, lărgind stânca in asa fel incat sa poata face din ea un lacas de inchinare si de preamarire a lui Dumnezeu.

Terminând aceasta bisericuță, i-a pus o catapeteasma si icoane, inzestrand-o cu cele necesare savarsirii dumnezeiestilor slujbe. Episcopul Ilarion al Ramnicului a sfintit acest locas.

In aceasta bisericuta s-a rugat mereu cuviosul Antonie sihastrul, pana la sfârsitul vieții. Cobora la schit doar in duminici si sarbatori pentru a asculta Sfanta Liturghie și a primi Trupul și Sângele Domnului.

Cuviosul Antonie a stat în sihăstrie 28 ani si a trăit în total 92 ani. Mutarea sa la Domnul a fost in 23 noiembrie 1719.

La 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a recunoscut și proclamat în mod solemn sfințenia Cuviosului Antonie de la Iezeru-Vâlcea prin actul sinodal din 20 iunie, proclamarea oficială a canonizării având loc la 21 iunie 1992).

Este prăznuit în fiecare an la 23 noiembrie.

Sfintele Moaște ale Cuviosului Antonie au fost așezate în Biserica Schitului Iezer.

O părticică din Sfintele sale Moaște se află și la Schitul Dârvari din București.

 

 

 

 

 

 

 

CITITI  SI : 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/11/23/o-istorie-a-zilei-de-23-noiembrie-video/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

  3. e.maramures.ro ;

  4. Wikipedia.ro.;

  5. mediafax.ro ;

  6. Enciclopedia Romaniei.ro ;

  7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

  8.  Istoria md.;

  9. istoriculzilei.blogspot.ro.

23/11/2019 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: