CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Începând cu anul 2023, toate școlile românești din Ucraina vor trece la predarea în limba ucraineană


Imagini pentru românii din ucraina photos

Foto: Harta ţinuturilor româneşti

Din septembrie 2023 toate școlile cu predare în limba română din Ucraina vor fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învățământ în limba ucraineană, în afară de limba și literatura română.

Noul ministru al Educației din Ucraina, Hanna Novosad, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că școlile cu predare în limba rusă vor fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învățământ în limba ucraineană începând cu 1 septembrie 2020.

În același timp, școlile minorităților naționale din Ucraina, care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene – din septembrie 2023.
Ea a adăugat că Ministerul Educației din Ucraina trebuie să pregătească școlile respective pentru acest proces de trecere la predarea tuturor materiilor în limba de stat.

Însă, în aceste școli, unde învățământul va avea loc „prioritar în limba ucraineană”, potrivit ministrului, oricum se va păstra posibilitatea „studierii limbii materne în limba maternă” și a literaturii, a declarat Hanna Novosad.

În declarațiile sale, ministrul s-a bazat pe Legea Educației din Ucraina, adoptată în septembrie 2017, dar și pe Legea „Funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”.

 

 

 

Imagini pentru elevii români din ucraina photos

Reamintim că românii din Ucraina au protestat în repetate rânduri împotriva acestor legi, în special a Legii Educației, care, potrivit comunității românești, reprezintă o catastrofă pentru învățământul în limba maternă din Ucraina, fiind pusă în pericol întreaga ființă românească din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa.

Românii din Ucraina și-au legat mai multe speranțe de noua conducere a statului ucrainean, în frunte cu Volodimir Zelenski, care a criticat predecesorii săi pentru încercările de a diviza țara în plan lingvistic și confesional.
Din păcate, declarațiile noului ministru al Educației par a fi o dovadă a faptului că politica statului ucrainean, condamnată atât de dur de minoritățile naționale și statele vecine, nu va fi anulată.

 

 

 

Imagine similară

Tot mai mulți reprezentanți ai minorității românești din Ucraina susțin că fără o anulare a legislației respective (care poate fi realizată sută la sută, luând în calcul majoritatea pro-prezidențială din Parlamentul Ucrainei), minoritățile naționale, în special românii din Ucraina, riscă să dispară în câțiva ani.

Este mai mult decât necesară inițierea promptă a unor discuții din partea României pentru a găsi o soluție.

Cu atât mai mult că liderii celor două state, Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis s-au întâlnit recent și au discutat, printre altele, despre Legea Educație din Ucraina.

Potrivit Președinției românești (informație neconfirmată de Oficiul Președintelui Ucrainei), „Preşedintele Ucrainei a arătat că înţelege preocupările părţii române şi a transmis asigurări în direcţia identificării unei soluţii la problemele create de adoptarea Legii Educaţiei, astfel încât drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române de a învăţa în limba maternă să nu fie afectate”, se menționează într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale de la București.

 Sursa:

Agenția BucPress –  www.bucpress.eu

 

Video în limba ucraineană

Publicitate

06/10/2019 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , ,

3 comentarii »

 1. Iată cum ticăloșii care ne cotropesc teritoriile vor să-i primim în UE, să ne rîdă-n nas….

  Apreciază

  Comentariu de mopsu | 06/10/2019 | Răspunde

 2. Totul va depinde de abilitatea și înțelepciunea diplomațiiilor de la București și Chișinău. Orice zi pierdută este o pierdere istorică Cât de mult ne lipsește Titulescu, Alecsandri și alți miniștri de externe

  Apreciază

  Comentariu de Dromihetes | 06/10/2019 | Răspunde

  • Cu un Titulescu e îndoielnic să putem rezolva ceva, atâta vreme cât ştim că a fost păcălit de ruşi.
   Cred că mai curând am avea nevoie de un Ion I.C.Brătianu.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 07/10/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: