CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Cine nu iubeşte câinii ?


Imagini pentru oameni si câini photos

 

 

 

 

De ce iubim câinii?

 

 

Oamenii de stiinta au descoperit de ce ne iubim cainii aproape la fel de mult ca pe propriii copii.

Astfel, potrivit sciencealert.com, care relateaza concluziile unui studiu publicat recent, atunci cand ne uitam in ochii unui câine, atât în creierul oamenilor, cât si în cel al animalului se eliberează oxitocina – ”hormonul iubirii/fericirii”.

Mecanismul este acelaşi cu cel al formării legăturii dintre o mama si copilul său. Interesant este însă că, aceasta legatură psihologică nu exista si cu lupii, animalele din care au evoluat ”cei mai buni prieteni ai omului”.

”Aceste descoperiri susţin existenta unei legături între specii, mediata pozitiv de oxitocina si facilitata de privire”, explica Miho Nagasawa, de la Universitatea Azabu din Japonia.

Anterior, echipa  lui Nagasawa a promovat ideea ca prietenii noştri canini pot stimula eliberarea de oxitocină, insă acest studiu şi-a propus sa mai facă un pas in faţă şi să stabilească dacă patrupedele sunt cele care provoacă acest proces.

Pentru a testa ipoteza, cercetatorii japonezi au luat 27 de caini pe care i-au pus intr-o camera alaturi de stapani si de doi necunoscuti.

Cainii au fost apoi stropiţi pe nas fie cu soluţie salina, fie cu oxitocina.

Femele stropite cu oxitocina au petrecut mult mai mult timp uitandu-se la stapani decat cele stropite cu solutie salina.

Acest lucru a dus la cresterea nivelului de oxitocina, atat din sangele stapânilor, cat si din cel al cainilor, sugerand faptul ca ar fi vorba despre un raspuns direct.

Din motive inca necunoscute, masculii nu au fost la fel de susceptibili la dozele de oxitocina.

Echipa a analizat apoi nivelul de oxitocina al lupilor domesticiti, dar si ale oamenilor care i-au crescut, insa nu au descoperit nicio legatura.

Cercetatorii sustin ca lupii care au trait in apropierea comunitatilor de oameni in urma cu mii de ani au ”deturnat” mecanismul de legatura intre parinte si copil, explicand astfel modul in care a evoluat relatia foarte stransa dintre oameni si caini.

”Descoperirile sugereaza cum au profitat câinii de sensibilitatile noastre parentale – folosindu-se de comportamente precum – privitul in ochi – pentru a genera sentimente de recompensa sociala si comportamente de ingrijire (…)

Este un mecanism foarte puternic prin care cainii ne-au castigat inimile si noi pe ale lor”, noteaza Evan MacLean si Brain Hare, de la Universitatea Duke.

 

Sursa: Animal Zoo

 

 

 

09/09/2019 - Posted by | LECTURI NECESARE | , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. Ai văzut, ți-am dat like. Citește și https://nascutpelistaneagra.wordpress.com/prieteni. Nu te amăgi că am ochii blânzi, sunt câine rău.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 09/09/2019 | Răspunde

  2. […] via Cine nu iubeşte câinii ? — CER SI PAMANT ROMANESC […]

    Apreciază

    Pingback de Cine nu iubeşte câinii ? — CER SI PAMANT ROMANESC | O LADO ESCURO DA LUA | 09/09/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: