CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ZIUA DE 27 AUGUST ÎN ISTORIA ROMÂNILOR


 

Ziua de 27 august în istoria noastră

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1588: Tratat de comerţ încheiat de Petru Şchiopul, domn al Moldovei, cu Elisabeta, regina Angliei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 William Harebone, ambasador la Constantinopol, a încheiat cu domnitorul Petru Şchiopul,în numele reginei Angliei,un tratat prin care supuşii reginei Elisabeta urmau sa fie liberi a se statornici şi a face negoţ, a vinde şi a cumpăra, „ba chiar a face toate cele ce societatea omenească şi obiceiul caută pentru negoţ şi pentru trebuinţele vieţii”.

 

 

 

 

 1595: Domnitorul Ieremia Movilă a recunoscut suzeranitatea polonă, declarând Moldova “membru credincios şi inseparabil” al coroanei polone.

 

 

 

 

 

1812: A început, în Moldova, domnia lui Scarlat Callimachi (până în 1819) care a iniţiat codul de legi al Moldovei (« Codul lui Calimachi »); (27.08/8.09).

 

 

 

1812: A început   în Tara Româneasca domnia lui Ioan Gheorghe Caragea (din 27.08/8.09 pâna în 1818).

 

 

 

 

File:Ion Vodă Caragea.jpg

 

 

A devenit faimos pentru primul cod de legi din Valahia care îi poartă numele („Legiuirea Caradja”), pentru  politicile fiscale excesive dar și pentru măsurile efective luate împortriva epidemiei de ciumă bubonică care a izbucnit în 1813, la un an de la urcarea sa pe tron, cunoscuta sub numele de „ciuma lui Caragea”.

 

 

 

1858: S-a născut Pamfil Polonic, arheolog amator, topograf şi cartograf; colaborator al lui Gr. G. Tocilescu, care i-a încredinţat conducerea săpăturilor de la Adamclisi; (m. 1944).

 

 

 

 

1877: In timpul razboiului ruso-romano- turc a  avut loc primul atac al trupelor române asupra pozitiilor turcesti.

Misiunea de asalt şi cucerire a redanului otoman, din faţa redutei Griviţa-1 din sistemul de apărare a Plevnei,  a fost  încredinţată Regimentului 13 dorobanţi, comandat de locotenent-colonelul Ion Petrovici, şi altor subunităţi din cadrul Diviziei a 4-a infanterie.

Cucerirea acestui avanpost fortificat se înscrie ca o primă victorie a Armatei române. Pentru succesul repurtat, drapelul de luptă al Regimentului 13 Dorobanţi este distins cu Ordinul “Steaua României”.

De asemenea, s-a acordat unor ofiţeri şi soldaţi din subunităţile participante la atac Ordinul “Steaua României”, precum şi medalia “Virtutea militară”.

 

 

 

 

1903: S-a nascut matematicianul român Miron Nicolescu ; (d. 1975).

 

 

 

1916:  România a declarat război Austro-Ungariei, intrând în Primul Război Mondial.

Din punct de vedere al statutului de beligeranță, România a fost pe rând: țară neutră în perioada 28 iulie 1914 – 27 august 1916, țară beligerantă de partea Antantei în perioada 27 august 1916 – 27 noiembrie 1917, în stare de armistițiu în perioada 27 noiembrie 1917 – 7 mai 1918, țară necombatantă în perioada 7 mai 1918 – 9 noiembrie 1918, țară beligerantă de partea Antantei în perioada 9 noiembrie 1918 – 11 noiembrie 1918.

 

 

 

 

Imagini pentru intrarea romaniei in razboiul mondial 27 august 1916 photos

Deși legată de Imperiul Austro-Ungar printr-un tratat secret de alianță, din 1883, România alege să se declare neutră la izbucnirea ostilităților, în iulie 1914, prevalându-se de interpretarea clauzelor relative la „casus foederis”.

În anii neutralității, guvernul liberal condus de Ion I.C. Brătianu a adoptat o atitudine de expectativă, în ciuda faptului că toate părțile implicate în conflict au făcut presiuni asupra României combinate cu promisiuni, pentru a li se alătura.

În august 1916, România primește un ultimatum să decidă dacă dorește să se alăture Antantei „acum ori niciodată”.

Sub presiunea cererii ultimative, guvernul român acceptă să intre în război de partea Antantei, deși situația de pe fronturile de luptă nu era una favorabilă.

1918: S-a născut  Leon Leviţchi, lingvist, filolog, shakespearolog român; (d.16 octombrie 1991).

 

 

 

 

 

 
1920: Nicolae Titulescu a fost numit delegat al României la Societatea Naţiunilor, alături de Thoma Ionescu şi Dimitrie Negulescu.

 

 

 

 

 

1928: 15 state au semnat la Paris pactul privind interzicerea războiului ca instrument al politicii naţionale (“Pactul Briand Kellog”).

 La 4 septembrie 1928 România a aderat la Pactul Briand-Kellogg privind interzicerea războiului ca instrument de politică naţională.

După marile  pierderi umane şi materiale din Primul Război Mondial, ideea declarării  războiului ca  ceva ilegal a fost extrem de populară în opinia publică internaţională.

Pactul Briand-Kellogg, numit astfel după numele secretarului de stat american Frank B. Kellogg şi al ministrului de externe francez Aristide Briand, a fost semnat la Paris în 27 august 1928 de reprezentanţii a 15 state ( Franta, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Irlanda, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, India, Belgia, Polonia, Cehoslovacia, Germania, Italia şi Japonia.).

   Mai târziu, un numar de patruzeci şi şapte de naţiuni printre care şi România, au urmat exemplul, astfel ca in cele din urmă pactul a fost  semnat   de un numar de 61 de state.Primul test major a fost  în 1931, când Japonia a invadat  Manciuria deşi semnase acest pact.  În final acest act s-a dovedit a fi  lipsit de sens, fiind  clar că nu  există nici o modalitate de a fi pus  în aplicare sau să fie sancţionaţi cei care au declanşat noi conflicte.  

   Pactul Briand-Kellogg a făcut prea puţin pentru a împiedica Al Doilea Război Mondial.

Actul nu prevedea  nici o sancţiune împotriva celor care ar încălca pacea.   

 

 

 

 

 1930: S-a născut jurnalistul Ion Ghiţulescu; angajat al Radiodifuziunii Române din anul 1951, a fost, timp de 55 de ani, una dintre cele mai cunoscute voci ale comentariului sportiv; şef al Secţiei Sport şi Informaţii (1961-1989), apoi director al Direcţiei Programe a SRR (1990-1996).

 

 1930: S-a născut Zigu Ornea (Zigu Orenstein), critic şi istoric literar, editor, publicist şi scriitor român de origine evreiască, autorul unei bibliografii impresionante cuprinzând numeroase lucrări de specialitate şi articole, monografii, cronici literare şi cronici ale ediţiilor; (m. 15 noiembrie 2001).

 

 

 

 

 

 

1939: Grigore Gafencu, ministrul de Externe al Romaniei , a declarat ministrului Germaniei la Bucureşti, W. Fabricius, că guvernul român este hotărât să păstreze neutralitatea “în orice conflict dintre Germania şi Polonia, chiar şi în cazul că Franţa şi Marea Britanie s-ar angrena şi ele în acest conflict”.

 

 

 

 

 1943: A murit Constantin Prezan, mareşal român , membru de onoare al Academiei Român, fost  Şef al Marelui Stat Major în perioada 1918-1920, a coordonat planul campaniei din 1917 – bătăliile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz; (n. 1861).

 

Imagini pentru Constantin Prezan,

 

 

 

 

1959: S-a născut actorul de teatru, film şi televiziune Claudiu Bleonţ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CITITI  si un articol de ziua lui

 

 

 

 

 

 

 

1965: A încetat din viaţă scriitorul Eusebiu Camilar, membru corespondent al Academiei Române: “Farmecul depărtărilor”, “Stejarul din Borzeşti”, “Povestiri eroice”; (n. 7 octombrie 1910).

 

 

 

 

 

1965:  A fost înfiinţată Universitatea din Craiova. Prin decizia nr.894 a Consiliului de Ministrii din 27 august, facultatile de Matematica, Chimie, Filologie, Economie, Electrotehnica, Agronomie, Horticultura au fost unite sub aceeasi administrare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1970: A încetat din viaţă actorul roman Ştefan Ciubotăraşu: “Valurile Dunării”, “Neamul Şoimăreştilor”; (n. 21 martie 1910).

 

 

 

 

 

Imagini pentru Ştefan Ciubotăraşu

 

 

 

 

 

 

1972: S-a născut la Brasov, Horia Brenciu, un cunoscut cântăreţ şi prezentator român de televiziune.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1982: Hotărâre a Biroului Comitetului Executiv al CNEFS  din Romania prin care se interzicea organizarea şi funcţionarea oricăror cercuri de yoga şi karate pe lângă sau în cadrul unităţilor sportive din ţara noastră.

Hotărârea a fost abrogată la data de 16.01.1990, dupa revolutia anticeausista.

 
 
 
 
 

1982: A fost prezentat presei și oficialităților române, Rombac 1-11- primul avion de transport pasageri cu reacţie realizat în ţara noastră.

 

 

 

 

Imagini pentru photos ROMBAC 1-11

 

 

 

 

 

Zborul inaugural cu pasageri al avionului ROMBAC 1-11 (YR-BRA) a avut loc la 28 ianuarie 1983, pe ruta București–Timișoara, iar prima cursă externă a acestui aparat a fost efectuată la 23 martie 1983 pe ruta București-Londra.

 

 

1970: A decdat in localitatea Joița, zona Arcuda, județul Giurgiu, sculptorul şi profesorul universitar Romulus (Romul) Ladea; (n.  17 mai 1901, in localitatea Jitin, Caraș-Severin).

In 1922 s-a înscris la Școala de arte frumoase din București, unde l-a avut  ca profesor pe Dimitrie Paciurea, iar in 1924 urmeaza cursurile  Academiei  Julien din Paris și lucrează un timp în atelierul lui Brâncuși.

 

 

 

 

 

Imagini pentru sculptor romulus ladea photos

 

 

 

 

 

Este numit în 1927 profesor la Școala de arte frumoase din Cluj, contribuind în mod activ la formarea altor sculptori.

În 1933, împreună cu Școala de arte frumoase, se mută la Timișoara, unde în 1940 înființează și conduce Școala de arte decorative. La înființarea Institutului Andreescu, este numit profesor la catedra de sculptură, activitate întreruptă în prioada 1951-1962.

I s-au acordat  titlurile de Artist emerit (1957) și Maestru emerit al artei (1964), „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”

 

1975: A murit Ion Cantacuzino (Ion Filotti Cantacuzino, fiul prințului Ioan Cantacuzino și al actriței Maria Filotti), fost director al Centrului Național al Cinematografiei,scriitor, producător, scenarist, critic şi istoric de film; a fost unul dintre cei mai activi conferenţiari la microfonul „Universităţii Radio”.

 

 

 

 

Imagini pentru (Ion Filotti Cantacuzino

 

 

 

 

Tot el este cel care a introdus în programele Radiodifuziunii „Cronica cinematografică”, pe care a susţinut-o cu succes mulţi ani; (n. 7 noiembrie 1908, Bucuresti).

 

 

 

 

 

 

1985: S-a nascut Alexandra Nechita, pictoriţa americana de origine română; este considerată un fenomen în lumea artei, fiind numită “micuţa Picasso”.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Alexandra Nechita, pictoriţa photos

 

 

 

 

 

 

1989: La Chişinău a avut loc una din cele mai mari manifestaţii populare din istoria românilor: 750000 de persoane (aprecierea săptămînalului “Literatura şi Arta”).

Cei prezenti  au cerut decretarea limbii române ca limbă oficială în RSS Moldovenească şi revenirea la alfabetul latin, obiective care au fost atinse prin legile votate de parlamentul de la Chişinău în 31 august 1989.

“Ziua ce va lumina un veac” este descrierea pe care “Literatura şi Arta” a dat-o zilei de 27 august 1989.

 

Mai multe amănunte despre acest eveniment istoric citiţi în articolul “27 August 1989 – Marea Adunare Naţională de la Chişinău sau “ziua ce va lumina un veac”.

 

 

 

 

 VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1991: La cateva zile dupa puciul de la Moscova, Republica Moldova si-a proclamat independenta, dupa ce Parlamentul de la Chișinău a adoptat Declarația de Independență a Republicii Moldova, votand LEGEA Nr. 691 din  27 august 1991, privind Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova.

Guvernul si  Parlamentul Romaniei au sprijinit acest act, recunoscand, imediat, noul stat romanesc.

La 3.09.1991, prin decizia Parlamentului, România devenea primul stat care recunoştea independenţa R.Moldova.

 

 

 

  

 Video:

 

 

 

 

 

2009: A murit la Bucuresti, Sergiu Eremia, compozitor şi dirijor de fanfară;  (n. 13 martie 1933, Bucureşti). NOTĂ: unele surse dau ca dată a decesului sau ziua de 28 august 2009.

 

 

 

 

 

 

 

2014: A fost inaugurat gazoductul Iaşi-Ungheni, conductă (43 Km) care interconectează reţele de gaz din România şi Republica Moldova, a cărei construcţie a început pe 27 august 2013.

 

 

 

 

Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost lansat oficial în prezenţa Prim-ministrului Iurie Leancă, a Premierului român, Victor Ponta, a Comisarului European pentru Energie, Günther OettingerImagini pentru inaugurare gazoductul Iaşi-Ungheni,photos

 

 

Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost lansat oficial în prezenţa Prim-ministrului moldovean Iurie Leancă, a Premierului român, Victor Ponta si a Comisarului European pentru Energie, Günther Oettinger.

 

 

CITIŢI ŞI :

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/08/27/o-istorie-a-zilei-de-27-august-video-3/

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

  3. e.maramures.ro ;

  4. Wikipedia.ro.;

  5. mediafax.ro ;

  6. worldwideromania.com ;

  7. Enciclopedia Romaniei.ro ;

  8.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

  9.  Istoria md.

  10. istoriculzilei.blogspot.ro

 

27/08/2019 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. Cred că ai fost tras de urechi. Ai renunțat la sintagma „de origine evreiască” pe care o foloseai frecvent referindu-te la diverse personaje. Cred că de la A.A. Jdanov ți se trage.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 27/08/2019 | Răspunde

  2. A republicat asta pe Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de Ioan M. | 27/08/2019 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.