ZIUA DE 25 AUGUST ÎN ISTORIA ROMÂNILOR
Ziua de 25 august în istoria noastră
1425: Prima menţiune documentară a funcţiei de “clucer” în Ţara Românească.
In Evul Mediu românesc clucerul era un boier dregător, a carui functie era situată ca rang între cela de medelnicer și serdar. Clucerul răspundea de magaziile și de depozitele domnești.
În Moldova exista și jitnicerul, care se ocupa de depozitele de grâne.
1454: Este pomenită pentru prima dată documentar localitatea Lăpuşna.
1849: S-a născut folcloristul şi istoricul literar G. Dem.Teodorescu, licenţiat în litere al Universităţii Sorbona; (m. 17 august 1900).
A avut contribuţii majore la introducerea criteriilor ştiinţifice de culegere şi interpretare a folclorului si a scris lucrări asupra literaturii antice.
A fost redactor al revistei „Ghimpele”, în care a debutat la 17 mai 1870, sub pseudonimul Ghedem si primul bibliograf al lui Anton Pann.
În perioada 21 februarie – 21 iulie 1891 a fost Ministrul cultelor şi instrucţiunii publice în Guvernul Ioan Em. Florescu, iar intre 1895 şi 1899, director la Fundaţia Universitara.
1859 (25.08/6.09): În cadrul Conferinţei reprezentanţilor puterilor garante, de la Paris, a fost recunoscută « de jure » dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Principatelor Unite.
1860 (25 august/6 septembrie): S-a înfiinţat prima agenţie diplomatică a Principatelor Unite la Paris.
Primul agent diplomatic titular a fost Ioan (Iancu) Alecsandri, fratele mai mic al scriitorului Vasile Alecsandri.
1862 (25.VIII/6.IX): Au fost unificate serviciile sanitare din Principatele Române, conducerea lor fiind încredinţată medicului Carol Davila.
1873: S-a nascut la Iasi, actriţa Lucia Sturdza Bulandra, una dintre marile figuri ale scenei româneşti, de neuitat în roluri de compoziţie din dramaturgia universală şi naţională, spirit organizatoric, talent pedagogic ce a format generaţii întregi de actori: Nicolae Bălţăţeanu, George Calboreanu, Dina Cocea, Radu Beligan, Victor Rebengiuc; din 1947 până la sfârşitul vieţii a fost directoarea Teatrului Municipal din Bucureşti, astăzi Teatrul L.S.Bulandra (d.19 septembrie 1961, Bucuresti).
În 1898 a debutat la Teatrul Național din București iar în 1914, împreună cu soțul ei Tony Bulandra, a întemeiat o companie particulară. Din 1941 este actriță a Teatrului Municipal din București iar din 1947 pîna la sfîrșitul vieții a fost directoarea acestui teatru, astăzi “Teatrul Bulandra“.
A fost profesoară la Conservatorul de artă dramatică din București timp de 30 de ani.
1902: S-a născut Camil Baltazar (Leibu Goldstein), poet şi traducător: “Reculegeri în memoria ta”, “Biblice”; (m. 27 aprilie 1977).
1905: S-a născut Ion Nestor, arheolog şi istoric al antichităţii; în paralel cu activitatea în domeniul arheologiei, s-a ocupat şi de problemele fundamentale ale procesului de formare a poporului român, întregind rezultatele săpăturilor arheologice cu interpretarea informaţiilor transmise de istoricii bizantini; membru corespondent al Academiei Române din 1955; (m. 1974).
1907: A murit Bogdan-Petriceicu Hasdeu, filolog, scriitor, folclorist, istoric şi publicist, membru al vechii familii boieresti basarabene Hâjdău.
S-a nascut la 26 februarie 1838, la Cristineşti/Hotin,in Imperiul Rus, (azi în Ucraina).
A studiat la universitatea din Harkov, după terminarea studiilor slujind ca ofiţer în armata rusă.
La 1856, când sudul Basarabiei a revenit la Moldova, a trecut în acest ţinut pentru a scăpa de împilarea şi deznaţionalizarea forţată practicată de administraţia de ocupaţie.
Ruşii i-au cerut extrădarea, iar la refuzul autorităţilor române, i-au anulat dreptul de moştenire pe care-l avea asupra unor moşii ale familiei rămase în partea rusească a Basarabiei.
Mai târziu însă i s-a recunoscut acest drept pe cale judiciară.
Din 1878 a fost profesor de filologie comparată la Universitatea din Bucureşti. A tipărit o parte din lecţiile sale pline de originalitate şi de cunoştinţe vaste asupra literaturilor străine şi a limbii române.
A susţinut dinastia străină, de Hohenzollern si a fost membru al Partidului Liberal, ajungând deputat din partea acestui partid în parlamentul României.
După moartea singurei sale fiice, Iulia, în 1888, a devenit mistic şi fervent practicant al spiritismului, scop în care a construit Castelul Iulia Hasdeu de la Câmpina.
A murit la Câmpina, lăsând în urmă o operă vastă şi perenă.
Savant cu preocupari multilaterale si una dintre cele mai mari personalităţi ale culturii române din toate timpurile, are meritul de a fi aşezat pe baze ştiinţifice filologia românească; a relevat fondul autohton al limbii române (substratul dacic); a proiectat un vast dicţionar al limbii române (Etymologicum Magnum Romaniae, elaborat până la cuvântul „bărbat”), conceput ca o enciclopedie de cunoştinţe lingvistice, filologice, folclorice, istorice, geografice şi literare; unul dintre fondatorii folcloristicii comparate în România.
A fost membru titular al Academiei Române din 1877 si vicepreşedinte al acestui for în mai multe rânduri.
1917: S-a nascut in localitatea Boţeşti, Argeş, Ion Diaconescu, important politician roman in perioada post- comunista.
Nepot pe linie maternă al lui Ion Mihalache, Diaconescu a intrat în PNŢ încă din 1936, în organizaţia de tineret a partidului, unde a fost membru al Biroului Central (1944-1947).
După absolvirea Facultăţii de Electromecanică a Institutului Politehnic din Bucureşti (1942), Diaconescu a lucrat ca referent tehnic în cadrul Ministerului Economiei Naţionale până în 1947, când a fost epurat.
Arestat la 1 decembrie 1947, prins în valul de arestări ale liderilor PNŢ, Diaconescu a fost deţinut politic între 1947 şi 1964.
După eliberarea din închisoare, a lucrat ca inginer la întreprinderea Ascensorul Bucureşti, până în 1980, continuând să ţină legătura cu foşti fruntaşi ţărănişti, între care se afla şi Corneliu Coposu.
În zilele Revoluţiei din decembrie 1989 a participat la relansarea partidului, semnând Apelul pentru intrarea PNŢ în legalitate (22 decembrie 1989), alături de alţi foşti membri.
Îl secondează pe Corneliu Coposu la conducerea partidului (ca prim-vicepreşedinte, ianuarie 1990 – noiembrie 1995).
A fost preşedinte interimar al PNŢCD după moartea lui Corneliu Coposu (noiembrie 1995 – ianuarie 1996), preşedinte al partidului (ianuarie 1996 – ianuarie 2001), preşedinte al Camerei Deputaţilor (decembrie 1996 – decembrie 2000).
Ion Diaconescu şi-a publicat memoriile în volumele „Temniţa -destinul generaţiei noastre” (1998), „După temniţă” (2003) şi „După Revoluţie” (2003).
A decedat in data de 11 octombrie 2011.
1929: Se experimentează cabina catapultabilă de avion,o versiune timpurie a scaunului ejectabil, construită în premieră de inventatorul român Anastasie Dragomir (n. 6 februarie 1896 – d. 1966).
Evenimentul a avut loc pe aeroportul Orly, Paris.
1929: S-a născut ÎPS Pimen Zainea (prenumele la botez: Vasile), arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor (din 1991).
1930: S-a născut la Odorheiu Secuiesc, actorul maghiar, Andrei Csiky (Csiky András), laureat al Premiului „Jászai Mari” al Ministerului Culturii din Ungaria.
Începând din 1990 a pregătit actorii de limbă maghiară din Cluj în calitate de profesor la Catedra de Teatru a Universităţii Babeş–Bolyai.
A interpretat roluri memorabile în piese importante ale dramaturgiei universale si a jucat în importante filme româneşti şi maghiare, precum „Pădurea spânzuraţilor”, regizat de Liviu Ciulei, care a obţinut în 1965 Premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de Film de la Cannes.
S-a retras treptat din activitate după intrarea în noul mileniu şi definitiv din anul 2008.
1933: România a semnat la Londra, Actul final al Conferinţei ţărilor exportatoare şi importatoare de grâu (21-25.08) prin care sunt prevăzute cote pentru fiecare ţară la exportul de grâne.
A fost creat “Comitetul consultativ al grâului”, a cărui existenţă este prelungită până în august 1938.
1936: S-a născut la Piteşti, actorul român Sebastian Papaiani. Tatăl său era de etnie greacă.
A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, promotia 1960 si in 1963 debuteaza in filmul regizorului Geo Zaizescu , “ Un surâs în plină vară “
In anul 2002 a fost decorat cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti”.
1940: S-a născut la Cernăuţi (azi în Ucraina), istoricul Mihai Pelin.
A coordonat elaborarea primelor patru volume ale “Cărţii Albe a Securităţii”; (“Opisul emigraţiei politice”, “Culisele spionajului românesc”); (d. 14 decembrie 2007).
Era absolvent al Facultatii de Filosofie din Bucuresti si membru al Uniunii Scriitorilor. Inainte de 1989 a fost redactor la Scanteia tineretului, Tribuna Romaniei, Ramuri, Flacara, si colaborator al revistelor romanesti pentru strainatate.
Dupa decembrie 1989, a reusit sa obtina aprobare de a studia documente din Arhivele Securitatii de la colegul sau de facultate Virgil Magureanu si a coordonat volumele deja celebrei Carti albe a Securitatii.
1945: S-a născut in localitatea Glod din Maramures, Ion Petreuş, cunoscut interpret al cântecului popular maramureşean; (m.22 iunie 2002).
Este unul din cei patru fraţi ai familiei Petreuş (Ştefan, Ion,Ioana şi Pătru), iar impreuna cu fratele sau Stefan, a devenit renumit pentru interpretarea cântecelor din zona Maramuresului.
S-au făcut remarcaţi prin numeroasele înregistrări instrumentale şi vocale pe care le-au realizat şi prin materialele discografice pe care le-au elaborat.
1954: Prima participare a României la Campionatele Europene de atletism.
Iolanda Balas se claseaza pe locul secund (1,65 m).
1960: Incepe la Roma, ediția a XVII-a a Jocurilor Olimpice moderne (25 august-11 septembrie).
Pentru prima oară, competiţia a fost transmisă în direct sau înregistrat de peste 100 de canale de televiziune din întreaga lume.
Au participat 83 de ţări şi 5 348 de sportivi.
România a participat cu 109 sportivi, castigand 10 medalii olimpice (3 de aur, 1 de argint si 6 de bronz).
1975: A murit Romulus Dianu, prozator, publicist şi traducător (a tradus din Feodor Dostoievski, Bertolt Brecht şi Georges Duhamel); a lucrat în diplomaţie, zece ani fiind colaboratorul lui Nicolae Titulescu şi acreditat pe lângă Liga Naţiunilor ;(n. 1905).
1980: A încetat din viaţă filosoful Dumitru D. Roşca, membru al Academiei Române. Este autorul lucrarii “Existenţa tragică.Încercare de sinteză filosofică”; (n. 29 ianuarie 1895).
1994: Ioan Stoica, patronul structurii piramidale ” Caritas” , a fost reținut la Direcția Cercetări Penale a IGP pentru audieri, sub acuzația de bancrută frauduloasă, fals și înșelăciune în dauna avutului particular.
1998 : Guvernul Romaniei a adoptat o ordonanţă prin care ansamblul din perimetrul central al Municipiului Bucureşti, format din “Centrul istoric” şi Noul Centru Civic – “Bucureşti 2000” – a fost declarat zonă de interes naţional.
2007: A murit Valeriu Condurache, scriitor, publicist şi cercetător ştiinţific, fost director al Complexului Muzeal „Moldova” din Iaşi; (n. 1950).
2010: A decedat la Arad, la vârsta de 84 de ani, scriitorul Baruţu T. Arghezi, fiul lui Tudor Arghezi.
Baruţu T. Arghezi s-a născut în Bucureşti în 28 decembrie 1925. Debutul său literar a avut loc în anul 1939.
În anul 1940, Baruţu T. Arghezi a publicat pentru prima oară în revista „Duminica”, si a colaborat ulterior la „Gazeta literară”, „Contemporanul”, „Steaua”, „Tribuna” din Cluj, „Argeş” şi „Albina” (unde era redactor).
În anul 1974, Baruţu T. Arghezi a publicat în Elveţia şi s-a stabilit în oraşul Lausanne împreună cu soţia sa, Doina Melania Arghezi.
După anul 1989, a revenit des în ţară pentru numeroase editări şi contracte literare, devenind membru al Uniunii Scriitorilor din România.
După 1990, a continuat să publice importante volume de istorie literară, proză şi poezie şi s-a stabilit la Arad, iar împreună cu rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Aurel Ardelean, şi Academia Română, a pus bazele Centrului de Cercetare a Literaturii Argheziene, la 21 mai 2009, de ziua naşterii lui Tudor Arghezi.
În urma donaţiei făcute de Baruţu T. Arghezi a unui important fond de documente de arhivă şi manuscrise literare inedite care au aparţinut scriitorului Tudor Arghezi a luat fiinţă, în cadrul Universităţii, Centrul de Cercetare a Literaturii Argheziene.
În anul 1999, scriitorul a primit Diploma concursului literar „Poèsiades” cu „Menţiunea specială” decernată de „Institut Académique de Paris”.
Baruţu T. Arghezi era Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
2016: A murit designerul francez de origine română Sonia Rykiel, supranumită „Regina Tricotajelor”; (n. 1930).
Sonia s-a născut la 25 mai 1930 la Paris, într-o familie evreiască în care tatăl român, Alfred Flis, era un ceasornicar originar din Vaslui, România și o mamă de origine rusă, Fanny, născută în Franța.

Supranumită în 1967 de revista americană Women Wear Daily „Regina mondială a tricotajelor”, ea a inventat cusăturile în sens invers, „fără tiv”, în numele unei noi filozofii în modă .
Creează un stil cu elemente indentificabile ale căror elemente cheie erau culoarea negru, dungile, dantela, strasuri și mesajele scrise pe pulovere.
În 1972 i s-a încredinţat decorația interioară a Hôtel de Crillon .
În 1973, a fost aleasă vicepreședinte al Camerei de cusut a Uniunii a Federației Franceze de cusut, designeri și designeri de modele gata de purtat.
În 1978, este creat un prim parfum feminin, al 7-lea sens.
CITIŢI ŞI :
https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/08/25/o-istorie-a-zilei-de-25-august-video/
Bibliografie (surse) :
-
Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
-
Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;
-
e.maramures.ro ;
-
Wikipedia.ro.;
-
mediafax.ro ;
-
worldwideromania.com ;
-
Enciclopedia Romaniei.ro ;
-
rador.ro/calendarul- evenimentelor;
-
Istoria md.
-
istoriculzilei.blogspot.ro
A republicat asta pe Cronopedia.
ApreciazăApreciază