CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Marele compozitor român moldovean EUGEN DOGA: „Nimeni nu poate să ne împiedice să ne unim cu România”.


 

 

Eugen Doga. Foto: vmdaily.ru

 

 

Eugen Doga (foto) s-a născut la data de 1 martie 1937 în satul Mocra din Transnistria ( pe atunci în URSS, astăzi în raionul Rîbniţa, Republica Moldova).

A studiat la Şcoala de muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău (1951-1955), apoi la Conservatorul de stat din Chişinău (1955-1960), la clasa de violoncel a lui G. Hohlov şi la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chişinău (1960-1965), la clasa de compoziţie a profesorului Solomon Lobel.  

Este considerat cel mai mare compozitor român în viață, iar sublimul său vals inclus în coloana sonoră a filmului „Gingașa și tandra mea fiară”, este recunoscut de UNESCO drept a patra capodoperă muzicală a secolului XX.

 

 

EUGEN DOGA: Nimeni nu va putea împiedica UNIREA

„Nimeni nu poate să ne împiedice să ne unim cu România și nu pot înțelege la ce duce această înstrăinare de frații noștri”, a declarat cel mai mare compozitor român în viață, Eugen Doga.

Aceasta i-a îndemnat pe toţi cei care simt și trăiesc românește, să vină la Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni, în zilele de 14 și 15 septembrie, la Complexul etno-cultural VATRA, din Republica Moldova.

Maestrul spune că speră că  românii de pretutindeni se vor regăsi cândva cu toţii în România Mare.

„Nimeni nu o să ne încurce nouă să ne unim. Nimeni nu o să ne împiedice pe noi să vorbim. Cine o să ne încurce? Cine o să ne ia scripca ca să nu mai cântăm sau o să ne lege picioarele ca să nu dansăm? Pentru bunătate, pentru bunăstarea noastră, pentru înfrățire, pentru această sărbătoare, vă îndemn să veniți la Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni”, a mai spus marele artist român.

 

  

17/08/2019 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.