CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Cum poate fi stopat procesul migrator? Cazul R.Moldova


Imagini pentru migratia populaţiei photos

Cum poate fi stopat procesul migrator şi care sunt factorii esențiali în evoluția acestui proces

O societate dominată de sărăcie și inechitate socială este predispusă, în cel mai activ mod, de a crea procesul real al migrațiunii, proces determinat de factori economici, sociali, politici etc.

Publicaţia britanică DailyMail a prezentat în baza statisticilor ONU, o hartă a Europei privind migraţia populaţiei.

În ţări ca Portugalia, Croaţia, Macedonia, Albania şi Moldova fiecare al cincilea cetăţean este stabilit peste hotarele ţării.

Se pare că în Bosnia situaţia este cea mai gravă la capitolul plecării populaţiei. Până în 2015, aproape jumătate din bosnieci şi-au părăsit ţara, 43% sau 1.6 milioane de locuitori.

Bosnia este urmată de Albania, care a înregistrat un număr de 39% de cetăţeni stabiliţi peste hotarele ţării.

Republica Moldova s-a plasat pe locul şase, cu 21.8% din moldoveni plecaţi peste hotare, adică fiecare al cincilea cetăţean.

România se află pe locul zece, cu 17.5% din populaţie plecată în afara graniţelor ţării.

Datele sunt prezentate din cifrele obţinute până în anul 2015, scrie publicaţia. (Sursa: http://adevarul.ro/moldova)

Evoluția acestui proces capătă amploare de la o zi la alta (dacă să ne referim la țările din Estul Europei,  Letonia-27%, Lituania-23%, Bulgaria-19%, Croația-12%: scrie https://ortodoxinfo.ro/2018/06/25/studiu-migratia-goleste-tarile-mai-sarace-adancind-prapastia-demografica-intre-estul-si-vestul-europei/, iar factorii care afectează societatea în cel mai grav mod sunt  îmbătrânirea demografică a populaţiei, depopularea teritoriului, reducerea forței de muncă productivă.

Astfel, societatea moldavă, se confruntă cu schimbări demografice radicale, cu probleme sociale enorme care influențează negativ creșterea și stabilitatea economică, dezvoltarea sistemului instructiv-educativ (prin reducerea drastică a școlilor și claselor din lipsă de elevi) și multe alte aspecte ce țin de evoluția omului și a comunității.

Din R.Moldova pleacă zilnic sute de persoane,  motivul cel mai evident fiind lipsa locurilor de muncă, injustiția socială, sărăcia, salarii lunare ale angajaților publici foarte mici în raport cu necesitățile cotidiene și prețurile de larg consum, sistemul sanitar ruinat la cel mai jos nivel, corupție fără precedent în toate instituțiile de stat/ publice, criminalitate avansată, mortalitate prematură din cauza subnutriției și a maladiilor etc.

Procesul migratoriu este specific  în cazul acelor țări ce sunt afectate de războaie civile şi conflicte interne și externe, pe când, societatea moldoveană este afectată cel mai mult de faptul că  este inhibată de o stare de tensiune continuă întreținută în scopul de a demoraliza populația prin lipsuri de mijloace materiale necesare existenței, prin lipsa de respect faţă de concetățeni, prin lipsa de respect a clasei dominante față de propriul popor, prin lipsa de respect față de tot ceea ce este viața umană într-o comunitate.

 În asemenea condiții oamenii sunt nevoiţi să abandoneze totul,  – migrațiafiind unica soluție în salvarea propriilor vieți.

Drept rezultat, în baza statisticilor internaționale, dar și a celor naționale, Moldova este considerată o țară cu o populație deja bătrână, chiar dacă statul este foarte tânăr. Procesul de îmbătrânire a populației depinde în cea mai mare parte de emigrarea în masă a tineretului  în afara țării, de procentul natalității foarte scăzut și al mortalității foarte ridicat.

Aşa s-a ajuns la faptul că aproape 15 la sută din populație are vârsta mai mare de 60 ani.

În baza studiilor realizate de către ONU se prognozează  că prin anii 2050 a treia parte din populație va fi cu vârsta de peste 60 de ani. Realitatea este deosebit de îngrijorătoare așa cum este  alarmant şi faptul privind exodul în masă a populației.

Începând cu anul 1992 populația țării este mereu în descreștere. Se estimează că aproape un milion de persoane sunt plecate din cadrul țării, însă conform datelor statistice realizate de către Biroul Național de Statistică cifrele sunt cu mult mai mici, reprezentând aproximativ 300 de mii persoane (date statistice ce rămân neschimbate deja de mai mulți ani:https://sputnik.md/radio_rubrica_interviu/20180803/20975571/cati-moldoveni-sunt-plecati-la-munca-peste-hotare.html).

Conform datelor Poliției de Frontieră, la 31 decembrie 2015, numărul cetățenilor moldoveni plecați în străinătate era de aproximativ 754 mii persoane (https://www.iom.md/ro/migration-profile-republic-moldova-ro).

 Factorii esențiali în evoluția acestui proces sunt de o varietate enormă, însă cel mai grav sunt consecințele provocate de modificările sociale și politice ce produc situații de nesiguranță și pericol în existența cetățeanului.

 Dezastrul economic, social și politic al țării este o povară enormă pentru cetățean, iar migrația este unica soluție în clarificarea problemelor personale.

Cetățeanul nu se bucură de o protecţie socială reală, nu are o stabilitate economică, nu are avantaje sociale (75 la sută din populație trăieşte la limita sărăciei,iar pentru 31 din cetăţeni veniturile bănești nu le ajung nici pentru strictul necesar de existență).

Un sondaj efectuat în luna noiembrie a anului 2017 de către Institutul de Politici Publice: http://independent.md/sondaj-alarmant-peste-75-din-moldoveni-spun-ca-traiesc-la-limita-saraciei-2/#.W9W7M9VKjDc), dezvăluie de ce cetăţenii R.Moldova sunt constrânşi să aleagă calea migrației.

Migrantul este avantajat prin bunăstarea de noul mediu social,însă starea sa sufletească provocată de dezrădăcinarea de pământul  natal  îi este traumatizată continuu, pentru tot restul vieții.

În ultimii 15 ani exodul în masă în străinătate a devenit o necesitate absolută pentru omul basarabean, iar prin migrația forței de muncă s-a încetinit  mult procesul de dezvoltare a țării.

În acest caz nu putem spune că este vina cetățeanului moldovean ce pleacă în străinătate la muncă sau pentru a-și crea o nouă viață, dar este vina clasei de guvernare care nu știe cum să stopeze  stagnarea și degradarea continuă a vieţii economico-sociale, cu atât mai mult că piața forței de muncă a  țării nu funcționează pe criterii normale bazate pe principiile  cererii şi ofertei.î.

Timp de 27 ani de existență independentă statul nu a promovat o politică corectă, ba chiar deloc, în domeniul investițiilor/ investițiilor în capitalul uman, în capitalul de cunoștințe, în capitalul economiei de piață funcționabilă etc.

Timp de 27 ani de existență statul a promovat doar o politică de subdezvoltare care, într-un final, a condus la exodul în masă a populației în afara țării.  

Practic, politicile coerente pentru reîntoarcerea migranților în țară sunt inexistente, unicul interes al statului fiind doar ca cei înstrăinaţi să trimită cât mai multe mijloace financiare rudelor și familiilor rămase acasă,ca o pârghie facilă de stimulare a creșterii economice a țării.

Procesul de îmbătrânire a populației,este un pericol real pentru sistemul de pensii de viitor.

Numărul populației este mereu în descreștere, iar speranța de viață devine tot mai mică.

Sub aspectul de îmbătrânire a populației sistemul public de asistenţă socială va fi în mare dificultate în următorii 20-30 de ani. Situația demografică a țării va fi și mai intens afectată de procesul migrației, iar modificările în plan economic, social și politic vor completa și mai mult efectele negative existente.

  Aspectele demografice, economice, sociale, politice sunt un subiect permanent de discuție pentru cercetătorii, analiștii și reprezentanții puterii din mai  statele dezvoltate din  occident dar acest lucru nu-i preocupă absolut deloc pe politicienii și clasa aflată la conducerea comunității basarabene,  care a adus țara pe marginea prăpastiei și a disperării.

  Cum și cine ar putea stopa procesul migratoriu din cadrul societății moldovene?

Autor: Galina MARTEA

13/07/2019 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: