CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Restitutio. Ion Gavrilă Ogoranu, erou anticomunist: „Am adus de la toate colţurile lumii tot ceea ce a fost rău”


Imagini pentru gavrilă ogoranu photos

 

 

Ion Gavrilă Ogoranu  a fost un celebru luptător în munți, împotriva comunismului.  S-a născut la 1 ianuarie 1923 în satul Gură Văii din Ţară Făgăraşului, într-o familie de ţărani vrednici. A fost unicul băiat între 2 surori, Ileana şi Eugenia. În sat li se spunea „ai Ogoranului”.

A urmat cursurile prestigiosului Liceu Radu Negru din Făgăraş. Aici se va înrola, cu mai mulţi colegi, în Frăţia de Cruce „Negoiul”, unitate a Mişcării Legionare destinată doar elevilor şi care nu avea o activitate politică propriu-zisă.  

Ca elev la Liceul Radu Negru din Fagaraṣ, apoi student la facultatea de Agronomie din Cluj, Ion Gavrilă era cunoscut pentru vederile sale naṭionaliste ṣi anticomuniste, și s-a încadrat cu întreaga viață deplin și pentru totdeauna în Rezistența armată anticomunistă din România .

În 1948, pentru a scăpa  de valul de arestări , s-a refugiat în munṭii Făgăraṣului unde a constituit un grup înarmat temut de autoritățile comuniste, Grupul Carpatin Făgărășan, pe care l-a condus timp de șapte ani.

Pentru activitatea sa a fost condamnat, în contumacie, la moarte. Timp de 29 de ani, organele securității nu au putut să-l captureze. Prins în 1976, a fost salvat de la execuție cu ajutorul soției sale Ana Gavrilă Ogoranu, când aceasta a cerut în scris intervenția directă a președintelui american, Nixon

A acționat pe versantul nordic al Munților Făgăraș.  Longevitatea grupului s-a datorat unei foarte bune organizări: era foarte mobil, având zone de acṭiune foarte întinse; folosea tactici de gherilă; nu avea cartier general care să-l facă detectabil; avea 25-30 de membri care se adunau ori se risipeau în funcṭie de împrejurări.

A decedat la 1 mai 2006 în comuna Sântimbru, sat Galtiu, județul Alba și a fost îngropat la 4 mai 2006 în cimitirul comunei Sântimbru – sat Galtiu, județul Alba.

  Ion Gavrilă Ogoranu :

”Nu e nevoie ca în ţara asta cineva să se ridice şi să înceapă o îndreptare sub toate aspectele?!”

 

 

 

 

 

 

Fragment din cuvântarea lui Ion Gavrilă Ogoranu de la Sâmbăta de Sus, din data de 21 iulie 2003:

„Aş mai avea un cuvânt de spus pentru cei puţini care ne mai adunăm

în acest an şi din ce în ce mai puţini din an în an. (…) era o vorbă şi-o speranţă între noi, poate că vreodată neamul nostru se va interesa de această jertfă, va lua-o ca exemplu, va lua ce e bun, va lăsa de-o parte ce-a fost rău în viaţa noastră şi va porni din nou la drum. Era ceea ce visam.

Noi, cei de acolo, nu am luptat pentru deşertăciuni lumeşti, omeneşti, nici pentru noi, nici din punct de vedere material şi nici alte deşertăciuni. Am luptat numai pentru dragoste, pentru acest neam.

Şi mai ziceam atunci acolo, în testament, că atunci când va veni biruinţa şi se va termina, ne vom da de-o parte şi vom lăsa oamenii politici să se ocupe de ţara asta. Şi cam aşa am şi făcut. Şi vedeţi bine unde şi cum merge ţara.

Parcă toate puterile iadului s-au îndreptat asupra noastră. Pe lângă cele vechi, pe care le-am cunoscut, de ateism, de răutate, de vânzare de frate şi lucruri sfinte, au venit altele acum. Parcă o religie pe dos am primit-o noi, românii şi o îndeplinim întocmai. Dacă înainte biserica le socotea unele păcate strigătoare la cer, astăzi  începem  să  le  îndeplinim  şi să le considerăm ca lucruri foarte obişnuite.

Oare ce-i aceea ca milioane de români să plece din ţară sau ca cineva să-şi adune avere din munca altora!? Oare faptul că avem atâţia copii morţi încă înainte de naştere, atâţia copii ai străzii, când în ţara noastră sunt mai îngrijiţi câinii decât copiii, oare nu-i al doilea păcat strigător la cer?!

Şi dacă e trecută acum la legi prostituţia şi ridicată la grad de onoare şi de mândrie, homosexualitatea, sodomia, care n-au fost cunoscute la noi până acum, oare nu-i ceea ce nici nu ne puteam măcar închipui?!

Am adus de la toate colţurile lumii tot ceea ce a fost rău şi nu e nevoie ca, în ţara asta, cineva să se ridice şi să înceapă o îndreptare sub toate aspectele?! Nu aspectul material e cel important. Dacă noi suntem lipsiţi şi material se datorează faptului că sufletul nu-l avem cum trebuie aşezat.

Şi am amintit şi acele versuri şi mă adresez acelor puţini care ne mai adunăm la aceste zile să facem ceva, măcar atâta să avem mulţumire că, atât cât ne-a mai îngăduit Dumnezeu să facem umbră pământului ne-am făcut datoria.

Dumnezeu să ne ajute să-i  mai amintim şi în anii viitori, însă trebuie ştiut că noi nu ne-am făcut datoria numai prin amintirea lor ci numai dacă gândurile, visurile, ce au dorit ei şi pentru ce au luptat ei, măcar în cât de mică parte să le vedem împlinite.”

Publicitate

21/06/2019 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: