CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

  Scandalul de la Valea Uzului continuă. Un Apel al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș solicită autorităților locale și centrale să facă toate demersurile necesare pentru cinstirea EROILOR NEAMULUI ROMÂNESC în Cimitirul eroilor de la Valea Uzului


 

Scurt istoric

Inițial cimitirul civil de la  Valea Uzului deservea mica localitate Uzvolgy, aflată aproape de fosta graniță a Austro-Ungariei cu regatul României, iar după Marele Război de Reîntregire a Neamului a devenit cimitir militar.
Aici sunt înhumate rămășițele a 1143 militari, de diverse naționalități, după cum urmează:
159 eroi cunoscuți (români, ruși, italieni, sârbi, unguri, austrieci și germani);
984 eroi necunoscuți.

După încetarea luptelor și încheierea păcii, s-a trecut la strângerea rămășițelor pământești din locurile de conflict și înhumarea acestora cu onorurile cuvenite.

Astfel, după ce s-a delimitat cimitirul civil existent, și recensământul luptătorilor îngropați deja de către armata austro-ungară în 1917 (350 eroi din regimentul 9-10 Honvezi), asociația Cultul Eroilor – Comitetul Central Bucuresti, în 1926 și 1927, a depus efortul de a identifica și înhuma un număr suplimentar de 793 eroi inamici.

Totodată, Cultul Eroilor a îngrijit lucrările realizate anterior de armata ungară, pregătind cimitirul și pentru ulterioare înhumări de oseminte, dacă se vor afla. S-au realizat lucrări generale de îngrijire generală a cimitirului, ridicându-se gard de 2 metri, construindu-se alei cu pietriș, o poartă de acces cu însemnele asociației, ridicarea unei capele pentru slujire religioasă ș.a.

Dat fiind că aici se găsesc oseminte ale unor soldați din  cele 4 armate beligerante ale primului război mondial,aparținând unui număr de  7 naționalități, cimitirul a căpătat denumirea de Cimitirul Internațional al Eroilor, denumire păstrată până astăzi.

Imagini pentru cimitir valea uzului photos

Foto: Cruci ale eroilor de război români pângărite de extremiști maghiari  în Cimitirul  Valea Uzului

 

Prefectul de Harghita atacă în instanță decizia primăriei Sânmartin de a interzice accesul în cimitirul eroilor de la Valea Uzului
​Decizia primăriei de la Sânmartin de a interzice pentru 30 de zile accesul în cimitirul eroilor de la Valea Uzilui va fi atacată în instanță de prefectul de Harghita. ​”Instituţia Prefectului, eu personal consider că această hotărâre, acest act administrativ, nu este în concordanţă cu prevederile legale, deci este ilegal.

În cursul zilei de astăzi vom face demersurile necesare pentru a demara o acţiune la instanţa de contencios administrativ pentru anularea acestei hotărâri, a acestui demers extrem de nesănătos şi care vine în contradicţie cu legea (…). Eu vă spun că nu se va închide, pentru că actul administrativ, în momentul atacării lui, este suspendat de drept”, a declarat prefectul Jean-Adrian Andrei.

În hotărârea Consiliului Local Sânmartin se arată că se interzice, începând de miercuri, accesul în incinta cimitirului pe o perioadă de 30 zile, cu excepţia lucrărilor de mentenanţă. Hotărârea a fost emisă în data de 23 mai, aceeaşi zi în care viceprimarul localităţii a fost dus la audieri, la poliţie, după ce mai multe incidente au avut loc la cimitirul de la Valea Uzului, respectiv crucile amplasate în memoria eroilor români au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar mai mulţi activişti români au susţinut că au fost agresaţi de extremişti maghiari.

Consiliul Judeţean Harghita a anunţat că „miercuri, la ora 13,00, se va închide cimitirul militar de la Valea Uzului”, iar preşedintele instituţiei a postat pe pagina sa de Facebook un eveniment denumit „Megvédjük nem Hagyjuk” („Apărăm, nu renunţăm” – n.r.) în care se dau detalii despre acest demers la care sunt invitaţi cetăţenii şi presa.

Cimitirul eroilor de la Valea Uzului este cel mai mare din judeţul Harghita care adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.100 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări.Autorităţile locale din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au decis să ridice acolo mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, dar autorităţile din Sânmartin şi liderii UDMR susţin că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene, iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.

Pe de altă parte, autorităţile din Dărmăneşti susţin că au autorizaţiile necesare pentru ridicarea crucilor şi că cimitirul se află pe teritoriul acestei localităţi.

De asemenea, liderii UDMR spun că în cimitirul respectiv nu se află îngropaţi soldaţi români, în vreme ce autorităţile din Dărmăneşti susţin că acolo îşi dorm somnul de veci şi soldaţii români, alături şi de militari de alte naţionalităţi.Datele Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor arată că în cimitirul de la Valea Uzului sunt îngropate rămăşiţele pământeşti a 149 de eroi români, 8 soldaţi români necunoscuţi, 1.155 militari din armate străine, respectiv 794 unguri, 108 germani, 4 ruşi, trei sârbi, doi austrieci, doi italieni şi 242 de eroi neidentificaţi.

Problema cimitirului din Valea Uzului, respectiv audierea viceprimarului din Sânmartin, au reprezentant motivele pentru care UDMR a decis să înceteze, săptămâna trecută, colaboarea cu coaliţia de guvernământ PSD-ALDE scrie https://www.hotnews.ro/stiri-esential 

Apelul FCRCHM către participanții la acțiunile de omagiere a Eroilor de la Valea Uzului pentru comportare demnă, plină de respect și profundă cinstire a memoriei eroilor

Conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM), alături de societatea civilă românească din țară și din străinătate, au luat cunoștință cu indignare de ultimele acțiuni antiromânești desfășurate la Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului, unde liniștea eroilor căzuți pe front, în cele două războaie mondiale, este tulburată de cei care împart cimitirele eroilor după criteriul etnic, transmite Biroul de presă al FCRCHM, preluat de Romanian Global News.

După ce crucile a zeci de eroi români, amplasate de către primăria orașului Dărmănești în Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului, au fost profanate de către un „grup de inițiativă maghiar”, fiind acoperite cu saci de gunoi, de culoare neagră, legați cu scotch, după ce activiști pentru drepturile românilor din zonele unde suntem numeric minoritari au fost agresați la poarta cimitirului, au urmat decizia primăriei de la Sânmartin de a interzice pentru 30 de zile accesul în cimitir și legarea cu lanțuri a porților, de către preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

Aflând din spațiul public de intențiile mai multor grupuri de oameni care simt românește de a se deplasa la Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului în ziua de 6 iunie, de Ziua Eroilor, pentru a cinsti memoria Eroilor și a participa la slujba de pomenire a acestora, FCRCHM susține și se alătură acestor inițiative.

În același timp, FCRCHM face un APEL către toți participanții la acțiunile de omagiere a Eroilor de la Valea Uzului, grupuri organizate sau persoane fizice, să aibă o comportare demnă, plină de respect și profundă cinstire a memoriei eroilor și, cel mai important, să nu răspundă provocărilor de orice fel, indiferent din ce parte vor veni acestea.

Totodată, adresăm același îndemn la echilibru, calm și respect și concetățenilor de etnie maghiară, în mod deosebit liderilor acestora, care continuă provocările cu scopul menținerii în spațiul public a unei pseudoprobleme interetnice, în contradicție cu legislația și practica românească și europeană privind organizarea cimitirelor internaționale, unde își dorm somnul de veci militari din mai multe țări.

Luând act cu nedumerită surprindere de lipsa oricărei reacții a Ministerului Apărării Naționale și a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor față de situația creată în jurul Cimitirului Militar Internațional din Valea Uzului, FCRCHM solicită autorităților locale și centrale să facă toate demersurile necesare pentru ca EROII NEAMULUI ROMÂNESC să fie cinstiți, conform prevederilor legale și rânduielilor Bisericii Ortodoxe, oriunde pe teritoriul României, indiferent de limitele administrative ale județelor.

31/05/2019 - Posted by | CREDINTA | , , , , , , , , ,

4 comentarii »

 1. INDIFERENT DE NAŢIONALITATEA LOR TOŢI CEI ADORMIŢI ÎN DOMNUL TREBUIE RESPECTAŢI! ACEASTĂ ACŢIUNE CONSTITUIE PROFANARE DE MORMINTE ŞI TREBUIE CA JUSTIŢIA ROMÂNĂ SĂ-I PEDEPSEASCĂ DRASTIC PE TOŢI CEI VINOVAŢI!

  Apreciază

  Comentariu de TINICA | 31/05/2019 | Răspunde

 2. A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

  Apreciază

  Comentariu de octavpelin | 01/06/2019 | Răspunde

 3. Îmi sângerează siufletul de câte ori realizez cu imensă surprindere cât de nepăsători suntem față de batjocura constantă pe care o tot răbdăm din partea celor care se tot străduiesc să ne umilească, să ne subordoneze, să ne folosească așa cum vor ei desconsiderându-ne chiar cu sprijinul cozilor de topor indigene a căror majoritate o tot plătim din greu ca să administreze în mod corect averea Țării, să protejeze Țara și Neamul de nemerniciiile celor care ne doresc libertatea și Patria. După atâția ani de sfidare națională din partea unor așa ziși unguri răbdată fără nici o justificare din partea românilor fiind încurajați și susținuți material în mod cert de cei care încă mai pot s-o facă, așa zișii unguri care mai vagabondează prin România poreclindu-se ori secui ori Jovick, au năvălit și in Cimitirul internațional din Valea Uzului unde și-au făcut dovada vitejiei profanând mormintele ostașilor eroi români ale căror cruci le-au înfășurat în saci negri de gunoi pretextând în imbecilismul lor, nici mai mult, nici mai puțin decât că, terenul cimitirului ar aparține ungurilor?! Trecând peste această tâmpenie, informez pe cei neavizați că, între România – ca Țară agresată și țările care ne-au agresat nu a existat nici o convenție asupra obligației Țării noastre de a ceda teren necesar înhumării trupurilor ostașillor căzuți în lupte fie ei români, unguri, italieni, ruși, nemți și alte nații. Cu toate acestea, ca dovadă a bunului simț și ca dovadă a unei omenii nemeritate de către acești bozgori spurcați, după încetarea situației conflictuale românii au asigurat înhumarea creștinească a tuturor trupurilor indiferent de naționalitate, cu toate onorurile militare denumind totodată cimitirul ca fiind internațional. Or, numai o minte lipsă și o țeastă bolnavă de bozgor jegos poate veni acum după mai bine de 100 de ani ca să pretindă nu numai proprietatea asupra cimitirului dar și eliminarea rămășițelor pământești ale ostașillor eroi români iar pentru a-și dovedi si simțământul patriotic au apelat la sacii negri de gunoi în care își poartă hrana în mod uzual și i-au sacrificat învelind cu ei crucile eroilor români! Mizerabili! Am fost imediat extrem de iritat și am relatat întâmplarea doamnei Ministru Carmen Dan solicitându-i ca, de urgență, să-i trezească din somn pe membri postului de poliție din localitate pentru a-i identifica pe infractorii autori ai respectivei fapte și întocmirea de îndată a dosarelor penale pentru judecarea i pedepsirea lor potrivit legii. Totodată, pentru a satisface și plăcerea bozgorilor, i-am mai solicitat ca, să informeze autoritățile maghiare despre hotărârea de a repatria cât mai urgent rămășițele pământești ale ostașilor unguri iar astfel, răspunzând sensibilității bozgorimii încă rătăcitoare prin Țara noastră. Bine înțeles că, potrivit uzanțelor, nu am primit nici un răspuns din partea Doamnei Ministrru sau a vreunul alt funcționar din MAI! Domnilor așa ziși demnjitari români pe care vă plătim cu tot ce putem, în calitatea voastră de viitori posesori de pensii speciale la sume exorbitante și datorită vieții de huzur pe care o duceți lipsiți de orice griji ori răspunderi dar plătiți din greu, vă întreb cu tot respectul, DE CE NU VĂ RESPECTAȚI OBLIGAȚIILE ASUMATE CÂND V-AȚI DAR ACORDUL CA SĂ OCUPAȚI ACESTE FUNCȚII, ALTFEL SPUS, DE CE NU VĂ RESPECTAȚI OBLIGAȚIILE CONTRACTUALE DE A APĂRA SIGURANȚA NAȚIONALĂ, LINIȘTEA ȘI SECURITATEA CETĂȚENILOR, VIAȚA LOR ȘI AVEREA ȚĂRII ?! Știți că, în România, care deține propria armată a Țării, secuii și ungurii dețin o armată proprie așa zis ”secuiască” și că se antrenează cu armament militar ? Pentru ce oare? Nu cumva este o Coloană a V-a ori România chiar are nevoie de sprijinul lor?Dar știți că de ziua honvezilor Ponta le oferit cadou din proprietatea publică o suprafață de teren cu deal împădurit de cca 45 ha care le-ar fi necesar instruitii propriei lor armate? Și câte și mai câte!! Păi, voi ce naiba păziți, măi demnitarilor plăti9ți de noi ?! Cu toată sila și furia mea, Col. (retr) av. Constantin-Ștefan-Șelaru

  Apreciază

  Comentariu de ȘELARU CONSTANTIN-ȘTEFAN | 01/06/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: