CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Economia României crește peste estimările organismelor internaționale


 

 

Economia românească a crescut semnificativ în prima parte a acestui an, arată atât datele din ţara noastră cât şi statistica europeană. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, este vorba de o creştere cu 5% în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă din 2018.

De cealaltă parte, datele preliminare publicate de Oficiul European pentru Statistică arată că Ungaria, România şi Polonia au înregistrat în primul trimestru din 2019 cele mai mari creşte ale economiei din Uniunea Europeană.

Potrivit Programului de convergenţă 2019-2022, publicat de Ministerul Finanţelor, pentru anul acesta este estimată o creştere economică de 5,5%, ca rezultat al unei contribuţii pozitive a cererii interne şi a unui aport uşor negativ al exportului net.
Eurostat, Biroul de statistică al Uniunii Europene, confirmă evoluţia pozitivă.

Instituţia vorbeşte de o creştere economică românească în perioada ianuarie-martie 2019 de 5,1%. România este depăşită doar de Ungaria, cu 5,2 procente şi este urmată de Polonia cu 4,6%.

Datele palpabile contrazic estimările unor instituții internaționale. În luna mai, Comisia Europeană a revizuit în scădere estimarea privind creşterea economiei României în 2019, de la 3,8% la 3,3%.

Și Fondul Monetar Internaţional şi-a revizuit, recent, estimările privind creşterea economiei româneşti în 2019 şi 2020, la 3,1%, respectiv 3%. În pofida acestor previziuni, Guvernul României mizează în acest an pe o creştere economică de 5,5%.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2018, Produsul intern brut (PIB) a înregistrat o creştere cu 5% pe seria brută şi cu 5,1% pe seria ajustată sezonier.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) își revizuise recent estimările privind creşterea economiei româneşti în 2019 şi 2020, la 3,1% şi, respectiv 3% informează economica.net/economia-romaniei-a-crescut-in-primul-trimestru și https://newstandard.news/ economia-creste-peste-estimarile-din-strainatate/

17/05/2019 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , ,

15 comentarii »

 1. Ce fel de creștere economică esteaceasta dacă nu se simte în crearea de noi locuri de muncă și în salariile alocate din buget? Puterea de cumpărare a scăzut. Toate acestea conduc la concluzia că este o creștere falsă la care sunt părtași și cei din instituțiile UE.

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu | 17/05/2019 | Răspunde

  • Statisticile spun că avem rata șomajului la un nivel scăzut și că de asemenea creșterea nivelului de trai, inclusiv puterea de cumpărare a populației au crescut.
   Studiati statisticile INS și pe cele Eurostat.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 17/05/2019 | Răspunde

  • Creștere economica pe consum – nu are fundament solid, se datorează masei monetare în circulație (fondul de salarii bugetare), conduce la inflație. Verificați cursurile BNR, preturile alimentelor.

   Apreciază

   Comentariu de Florin | 17/05/2019 | Răspunde

   • Comentariul d-tale este inconsistent și contradictoriu, dovedind o profundă necunoaștere a realităților economice din țara noastră, datorată intoxicării cu propagandă politicianistă.
    Până de curând domnia ta spuneai cu aplomb, că este fals că au crescut veniturile populației și implicit nivelul de trai, evocând argumentul ”științific” al stării buzunarului d-tale.
    Acum d-ta deplângi creșterea economică bazată pe consum !
    Hotărâți-vă și încercați să observați că nu poate exista o creștere a consumului, fără o creștere a veniturilor populației. E simplu: ai bani mai mulți,consumi mai mult…

    Este unanim cunoscut că principalul motor al creșterii a fost consumul privat, sprijinit indirect de reducerile de taxe și de creșterile salariale din sectorul public și privat.

    După o perioadă de scădere în 2016, investițiile totale au început din nou să crească în anii următori, însă într-un ritm mai lent, datorat în principal scăderii investițiilor publice.
    Anul acesta volumul investițiilor a început totuși să crească din nou.

    Creșterea explozivă a consumului privat a determinat mărirea volumului de importuri, în ciuda creșterii relativ puternice a exporturilor pe ansamblu.
    Acestea sunt principalele aspecte care ar trebui să vă preocupe.

    Din păcate, există comentatori care se complac în fel de fel de cârcoteli și într-o atitudine care poate fi caracterizată drept necunoaștere, însoțită adesea de reacredință, care merge până acolo încât se refuză pur și simplu să se recunoască validitatea statisticilor care confirmă creșterile pozitive din economia românească,, caracterizându-le drept false, mai precis falsificate de cuplul Dăncilă- ”dracnea”.

    Fără îndoială că dacă evoluțiile economice ar fi fost negative, corul de negaționiști ar fi recunoscut valabilitatea statisticilor.

    Oricum,conform previziunilor unor reputați economiști europeni, creșterea economică în lume este pe cale să piardă din viteză și există temeri că peste câțiva ani ne vom confrunta cu o nouă criză economică de felul aceleia din care am ieșit după 2010.
    Atunci mulți se vor bucura să strige sus și tare că buzunarele lor sunt goale, însă până atunci, bine ar fi să întrebați un economist de meserie dacă în România avem sau nu o creștere a principalelor ramuri ale economiei, și mai ales dacă a crescut nivelul de trai real, și cu cât a crescut.
    Poate după ce veți purta o astfel de discuție cu un economist imparțial din punct de vedere politic, veți descoperi șisubiectele serioase de critică a guvernării, pe care acum le ignorați.

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 18/05/2019

   • 1. „Intoxicare cu propaganda politicianistă” – nu cred că propaganda, de când există, a avut vreodată un alt scop decât politica. Pagina dvs. este un exemplu de propagandă electorală în favoarea actualei puteri.
    2. Niciodată nu fac afirmații contradictorii. Revedeți comentariile mele ca să vă convingeți. Argumentul „științific” pe care vi l-am oferit nu s-a limitat la „buzunarul meu” și al celorlalți mulți ca mine, ci și la cartofii pe care-i cumpărați dvs. al căror preț a crescut nemăsurat ca urmare a inflației. Dacă tot mi-ați ridicat comentariile la rangul de sursă (mulțumesc), ar fi trebuit ca pagina dvs. să conțină și date publice de pe site-ul BNR, măcar privind cursul leului. Știu, BNR are o atitudine subversivă care va fi rezolvată altfel de actuala guvernare.
    Salariile private au crescut nesemnificativ în statistica de care vorbim, neprezentată de dvs. (e incomodă puterii). Fondul de salarii bugetar a crescut fără alt argument decât cel „politicianist” – măriri de salarii nejustificate, angajări nejustificate. Acest sector al economiei nu produce nimic. Vă plac argumentele statistice, vedeți care este procentul bugetarilor la alte state, uitați-vă la Norvegia. Efectul nu a avut legătură cu vreo îmbunătățire a calității serviciilor oferite de stat – vă provoc să mergeți la primărie după ceva, orice. Oriunde, salariile bugetare sunt un procent din cele private din care se trag si care le determină. La noi e invers. Asta se numeste o „politică bugetară a salariilor înțeleaptă”, dar de înțelepciune, nu poate fi acuzată actuala guvernare, ni Ileana Cosânzeana, nici ceilalți „după chipul și asemănarea” ei.
    „Cumpăr fiindcă am bani” a produs creșterea importurilor și implicit inflația monedei naționale pe care o omiteți complet.
    3. Apreciez exprimarea dvs. privind cuplul Dăncilă-„dracnea”, nu ați cules-o din vreun comentariu al meu. Nu m-am referit niciodată la așa ceva, fiindcă nu există – doar o păpușă cu păpușarul ei nu formează cupluri, păpușa fiind un obiect.
    4. Ref. la „reputații specialiști europeni”, am mai avut discuția privind cumpărarea de influență și raportările false. Ce credeți că i-ar împiedica pe actualii guvernanți s-o facă – grija banului public sau etica? Exemplele, deja vi le-am dat prin alte pagini unde faceți campanie electorală, sper eu nu moca, actualei guvernări.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 18/05/2019

   • 1. Dacă ați avea curiozitatea să căutați într-un dicționar, ați afla că propaganda este o acțiune desfășurată sistematic în vederea răspândirii unei doctrine politice, religioase, a unor teorii, opinii, pentru a le face cunoscute și acceptate.
    2. Vă faceți iluzii când spuneți că nu faceți afirmații contradictorii. Vă contraziceți cu grație, la fiecare pas.
    3. În legătură cu inflația, vă îndemn din nou să consultați un economist serios, pentru a fi în măsură să comentați în cunoștință de cauză.
    4.Teoriile dv. privind ”atitudinea subversiuva a BNR” și raportările false,nu au în spate surse serioase de informare, ci doar presupuneri care țin de Teoria conspirației, putând fi sintetizate apelând la zicala unui clasic potrivit căreia unii oameni ”văd monstruos și simt enorm”!

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 18/05/2019

   • 1. Aveți dreptate cu definiția. Faptul că publicați periodic pagini scrise de dvs. sau de alții, în sprijinul actualei guvernări, confirmă afirmația mea privind propaganda de o faceți.
    2. Și dvs. mințiți, dar frumos. Eu contrazic grațios.
    3. Aici e mai bun sfatul meu: consultați site-ul BNR, în primul rând cursurile (vi le-am sintetizat eu anterior) și mergeți la piață la cumpărat cartofi. Verificați și „originea mărfii”.
    4. Nu e teoria mea, este a celor de la guvernare care se consideră insuficient infiltrați acolo. N-ați conspectat serios cuvântările lu’ dracnea. Eu le caut pe net. Dvs. aveți informația direct de la sursă. Nu vă contrazic ferm privind caracterul meu, poate fi chiar mai rău – mi-a fost modificat de regimul în care am crescut. Din păcate, nu e vorba despre el, ci despre spusele lui dracnea. Nu e vorba de conspirații, ci de dorința unor lepre de a controla tot, adică au, dar nu destui oameni în BNR.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 19/05/2019

   • Dacă economia României crește, înseamnă că nu scade. La fel, dacă nivelul de trai al populației crește, sigur nu scade…
    Nu știu de ce refuzați să întrebați un economist serios care este în prezent creșterea reală a salariilor și pensiilor românilor, după ce se scade influența inflației.
    E sigur că dacă v-ați interesa, ați lăsa-o mai moale cu prețul cartofilor și cu goliciunea buzunarului d-tale , ca indicatori ai nivelului nostru de trai…
    Cât despre așa zisa propagandă pe care vi se pare că o fac actualei guvernări, eu v-am mai spus că nu înțeleg să-mi critic cu orice preț țara, atâta vreme cât sînt destui care fac asta cu o încăpățânare demnă de o cauză mai bună.
    Prin urmare, consider că este normal și drept să evidențiez evoluțiile pozitive din țara mea, mai ales că acest blog este accesat de cititori din toată lumea, dintre care mulți din Basarabia si Bucovina de Nord (numărul lor este evidențiat pe pagina de pornire).
    Sunt destui denigratorii țării mele, așa că nu le voi face bucuria să mă alătur lor, colportând zvonuri și bârfe propagandistice neverificate și fără suport în realitate.

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 19/05/2019

   • Ref. la „criticat țara”, eu consider că o situație, conjunctură bune sunt normale. La urma urmelor, chiar dacă ei nu-și închipuie asta, d-aia iau banii cu lopata. Este motivul pentru care lucrurile bune nu merită a fi pomenite. Dacă ar fi …
    Problema este generală. Așa cum pe dvs. nu vă interesează buzunarul meu gol, nici pe ei, pe cei pe care-i susțineți nu-i interesează. Eu sunt doar unul dintre „nimici”.
    Dar, orice ați spune sau face, buzunarul meu, „nimicii” și cursul BNR există, nu pot fi ignorate. În plus, eu chiar mănânc cartofi.
    La fel, nu puteți ignora grija cvasi-permanentă privind problemele lor, personale cu justiția, ei închipuindu-și că sunt mai presus,
    Nu folosește nimănui susținerea faptului că ceva negru este alb sau că ceva negru este „nimic” și nu există. Este doar propagandă mincinoasă în slujba guvernării.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 19/05/2019

   • Pe scurt, d-ta refuzi să te informezi și o ții langa că nivelul de trai nu a crescut în România, chiar dacă datele statistice te contrazic.Pe scurt, d-ta susții că negrul este alb …

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 19/05/2019

   • După cum spuneam, când veniturile cresc, e clar că nu scad…

    Conform Euractiv.ro, salariul mediu a crescut cu 18% în februarie a.c.

    Câștigul salarial mediu net s-a ridicat la 2.933 de lei în februarie, cu 17,9% mai mult decât în aceeași lună din 2018.

    Acum ATENȚIE, dacă tot te preocupă inflația și prețul cartofilor!

    Luând în calcul și inflația, creșterea reală a salariului a fost de 13,6%, ceva mai redusă decât în ianuarie (14,4%), arată datele Institutului Național de Statistică.

    Față de luna anterioară, salariul mediu a fost mai mic cu 0,1% (în ianuarie 2019, salariul mediu net a fost de 2.936 lei).

    Aștept cu nerăbdare acum să aflu că datele sînt falsificate personal de Veorica… :))

    https://www.euractiv.ro/economic/salariul-mediu-a-crescut-cu-18-in-februarie-14126

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 19/05/2019

   • Ei, cu excepția faptului că v-am determinat la niște denumiri mai adecvate pentru personajele principale, ceea ce e totuși e un pas înainte, nu izbutesc să vă scot din ghearele Ștefan Gheorghiu.
    Nu veți putea înțelege că fiecare om crede ceea ce percepe, nu ce i se spune. Realitatea bate filmul. Rămâne cum am stabilit, pe data viitoare.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 19/05/2019

   • Am reținut că d-ta crezi numai ce poți pricepe, dar totuși nu ar trebui să abuza de neștiință pentru a propaga ce nu puteți nicicum înțelege.
    Cât despre Ștefan Gheorghiu, năzdrăvania asta chiar că e distracțivă.

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 20/05/2019

   • A funcționat o vreme ca „Școala Superioară de Științe Sociale A. A. Jdanov”. Acum e SNSPA. De fapt, s-a schimbat doar spoiala. În unele din textele pe care le propagați, se simte un iz. Poate e de la cei citați.
    Cred că ați vrut să scrieți că eu cred doar ce pot „percepe: nu „pricepe”. E adevărat. Ce poate fi mai adevărat? Tocmai v-a fost demonstrat că mulți cred ca mine.
    Totuși, conform profesorului Michael Barkun, nimic nu este întâmplător, nimic nu este ce pare a fi și totul este interconectat (traducerea mea) și ar putea fi cel puțin un sâmbure de adevăr în această afirmație, dar nu vă susține ci dimpotrivă.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 28/05/2019

   • 5. Nu ati comentat cu „moca”.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 19/05/2019


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: