CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Liviu Dragnea spune că în curând va fi limitată prin lege vânzarea de terenuri agricole către străini


Imagini pentru liviu dragnea photos

Un studiu realizat  pentru Comisia de Agricultură din cadrul Comisiei Europene atrăgea atenţia asupra fenomenului de „acaparare” a terenurilor agricole din Europa de Est de către cetăţeni străini din afara UE, analizând, totodată, şi cât teren a fost cumpărat de cetăţeni ai Uniunii Europene, dar din alte ţări decât acelea în care se află terenurile.

Potrivit studiului, România este unul dintre statele care au vândut cele mai mari suprafeţe străinilor.

„Concentrarea fenomenului de acaparare a terenurilor agricole din Europa de Est este în mod particular alarmantă având în vedere faptul că în tratatele de aderare la UE noile membre state din Europa de Est au obţinut perioade de tranziţie pentru liberalizarea pieţei de fond funciar (…)

Informaţiile sugerează că România, Bulgaria, Ungaria şi Polonia sunt în mod particular puncte fierbinţi ale acestei probleme”, se arată în raport. 

În România, în baza negocierilor pentru aderarea la UE, liberalizarea pieţei funciare a avut loc începând cu 1 ianuarie 2014, moment din care cetăţenii străini au putut cumpăra teren în ţara noastră şi pe persoană fizică.

Studiului respectiv evidențiază faptul că România este unul dintre statele care au vândut cele mai mari suprafeţe străinilor.”Concentrarea fenomenului de acaparare a terenurilor agricole din Europa de Est este în mod particular alarmantă având în vedere faptul că în tratatele de aderare la UE noile membre state din Europa de Est au obţinut perioade de tranziţie pentru liberalizarea pieţei de fond funciar (…) Informaţiile sugerează că România, Bulgaria, Ungaria şi Polonia sunt în mod particular puncte fierbinţi ale acestei probleme”, se arată în raport.

Potrivit studiului (în care se menţionează că România nu are date oficiale despre acest fenomen, autorii folosind date obţinute din diverse alte surse), în jur de 20%-30% din terenul arabil al ţării aparţine cetăţenilor străini din UE, în timp ce alte 10% aparţin unor persoane rezidente în alte state decât cele UE.

Altfel spus, din estimările Transnational Institute, aproximativ 5,3 milioane de hectare (40% din aproximativ 13,3 milioane de hectare) sunt exploatate de străini.

Numai în Timiş, spun analiştii Transnational Institute, se estimează că în jur de 150.000 de hectare de teren arabil, adică o treime din total, sunt exploatate de companii italiene.

Mai mult, din datele Institutului, în România se găsesc şi cele mai numeroase ferme atipice deţinute de cetăţeni străini. „Cea mai mare fermă din România (deţinută de străini n. red.) aparţine companiei libaneze Maria Group şi se întinde pe 65.000 de hectare.

Având propriul port şi depozit de cereale, grupul exportă carne şi cereale în special în Orientul Mijlociu şi Africa de Est”, se arată în raport.
Analiştii dau şi exemplul Bardeau Holding, un business legat de contele austriac Andreas von Bardeau, al cincilea cel mai mare proprietar de terenuri arabile din UE, care controlează 21.000 de hectare în Arad, Timiş, Caraş Severin şi Argeş.

Compania are propria infrastructură de transport, două centre de depozitare cu o capacitate totală de 32.000 de tone, capacităţi de procesare şi activităţi de marketing.

Motivând că îşi diversifică portofoliul şi grupurile bancare, fondurile de pensii şi marii jucători europeni de pe piaţa asigurărilor au devenit în ultimii ani interesaţi de pământurile arabile din Estul Europei, inclusiv din România.
După criza financiară din 2008, aceştia au creat fonduri de investiţii specializate care operează prin filiale locale şi care cumpără teren pentru a-l arenda mai departe pe perioade limitate de timp.
Este cazul Rabo Farm Europe Fund, un vehicul investiţional de 315 milioane de euro deţinut de grupul olandez Rabobank şi care operează în Polonia şi România prin intermediul a 14, respectiv trei companii înregistrate naţional.

Rabo Farm Europe Fund cumpără teren cu ajutorul unor intermediari locali, pentru a-l arenda ulterior unor fermieri sau antreprenori din ţara respectivă.

„Investitorilor în aceste fonduri li se promite un profit de 8-9% pe an, urmare a creşterii preţurilor la terenuri”, se arată în raportul citat de adevarul.ro/economie/stiri-economice/daea-vrea-schimbe-regulile-vanzarea-terenurilor

Având în vedere situația care tinde să devină dezastruoasă, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat în urmă cu câteva zile la un post bucureștean de televiziune, că vrea limitarea accesului străinilor la a cumpăra pământ din România și că Legea vânzării terenurilor este în dezbaterea Camerei Deputaților, urmând să fie adoptată.

„Au spus că agricultura României este praf, e înapoiată, nu avem șanse, hai să vindem și terenuri. Avem legea vânzării terenurilor în Camera Deputaților, o vom adopta Asta înseamnă că vreau să limităm accesul străinilor la a cumpăra pământ din România. Foarte bine, să cumpere, dar să se stabilească aici.

„Să stopăm, că procesul acum a început să se subțieze, pentru că noi, ridicând foarte mult agricultura, oamenii nu mai vor să-și vândă terenurile pentru că au început să aibă venituri din agricultură. Pentru că nimic nu a fost întâmplător, agricultura pusă la pământ. Un om care avea un hectar, două, cinci hectare spunea:

„Mai bine îmi iau acum niște bani și îi folosesc decât să îl țin pe ăsta că oricum nu am cu ce să-l muncesc, nu mă ajută nimeni”, a spus Liviu Dragnea.

El a precizat că, în cazul celor care deja au cumpărat, nu se mai poate face nimic, dar procesul trebuie oprit.

In Ungaria este în vigoare încă de la  15 decembrie 2014  o  lege care interzice practic vânzarea de teren agricol către străini. Actul Terenurilor interzice tranzacțiile imobiliare cu terenuri care au o suprafață mai mare de un hectar.

Astfel, vânzarea pământurilor a devenit în această țară membră a UE, practic imposibilă.

Cei care vor putea însă să cumpere pământ vor fi cei care dovedesc că au studii în agricultură sau silvicultură, sau care pot dovedi că au avut activități agricole în ultimii trei ani pe teritoriul maghiar.

Și cei care dețin peste 25% din cooperative agricole înscrise în Ungaria, pot să își cumpere în nume propriu ogoare în această țară.

Citiși și: http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-8-2017-0119_RO.html

15/05/2019 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , ,

22 comentarii »

  1. Dracnea este interesat doar de el. Indiferent de final (dacă legea va fi sau nu adoptată), e doar o declarație demagogică fals patriotardă, electorală.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 15/05/2019 | Răspunde

    • Dacă legea va fi adoptată, nu au nici o valoare comentariile că votarea ei s-a făcut în scopuri demagogice. Ar fi fost grav și nepatriotic, dacă nu se adopta.
      Am mai auzit cu ceva timp în urmă aprecierea că psd-iștii ar fi mărit pensiile si salariile din dorința de a fi realeși…
      Până la urmă, care partid nu își dorește să fie reales ?
      Esențial este să nu privim lucrurile doar în alb și negru și să apreciem măsurile pozitive, atunci când ele se adoptă.

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 15/05/2019 | Răspunde

      • Este cum spuneți. Dar adoptarea sau discuțiile momentului sunt doar demagogie electorală. Dacă nu mă înșel, zace de mult prin parlament, ceea ce susține afirmația mea.

        Apreciază

        Comentariu de Florin | 15/05/2019

      • E mai puțin interesant ce presupuneri facem noi despre momentul aparitiei legii. Important este că va fi adoptată curând și că va stopa fenomenul profund nociv al înstrăinării ogoarelor noastre.
        Ungurii aplică de câțiva ani buni o astfel de lege, iar polonezii, bulgarii si alte națiuni merg si ele pe linia asta, adică pe drumul corect.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 15/05/2019

      • Nu am spus ca nu e sau e „drumul corect”. Întrebarea este la ce servește articolul. Ne anunță ca va fi bine? Păi, asta ar trebui să fie „normalul”. Poate contribui la urgentarea legii? Nu. Unicul scop al publicării cu poza lu’ dracnea pe fundal psd este electoral. Spuneați că nu faceți propagandă. Oricum, mă așteptam la una mai subtilă că prostimea nu citește blogg-uri.

        Apreciază

        Comentariu de Florin | 15/05/2019

      • Articolul dă o știre, după cum o știre ar fi fost și aceea că parlamentul României și coaliția la putere încurajează cedarea pământurilor agricole către străini și votează legi în acest sens.
        Uite că vi s-a dat un motiv să nu mai înjurați Parlamentul…

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 15/05/2019

      • Regret, nici o instituție/întreprindere/companie nu există decât prin personalul său. Cei reprezentativi sunt cei cu care ai de-a face sau care ies în față pe la TV. Ăștia cu scoli făcute pe bani pe la bătrânețe, cu doctorate pe la Bălți, nu mă reprezintă în nici un fel. În sinea dvs. sunt sigur că socotiți la fel.

        Apreciază

        Comentariu de Florin | 15/05/2019

      • Mi-ați solicitat răspunsul cu marele parlament pe care eu îl înjur. Observația mea n-avea legătură, era ref. la campania electorală pe care o faceți periodic.
        Pot să vă mai spun că pe șeful formațiunii agreate de dvs. (a rezultat dintr-o dispută anterioară) îl cunosc personal. E unul din motivele pentru care nu am scris niciodată despre el. Problema lui este că, deși are unele laturi de caracter admirabile, a ajuns să facă niște compromisuri inacceptabile.
        Concluzionând, observația mea era strict legată de campania dvs. electorală. Știu că nu v-a plăcut, nici nu am vrut să vă placă.

        Apreciază

        Comentariu de Florin | 15/05/2019

      • Care campanie electorală? Asta pentru europene?
        Ce legătură are cu articolul de față și de unde și până unde scoți d-ta ideea că eu aș agreea psd-ul?Ce spun eu și am mai spus este că îmi displace să fac jocul unui anumit tip de propagandă iohanisto- băsistă care încearcă să vopsească în negru absolut tot ce fac adversarii lor politici.
        E absurd să frecăm și să sucim de câtiva ani obsesiv așa zisă problemă Dragnea și să-l transformăm în sursa tuturor răutăților din această țară…

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 15/05/2019

      • Nu am spus că agreați psd. M-ați lămurit într-o conversație anterioară (n-ați citit atent ce-am scris).
        Cu vopsitul, nu știu dacă e cazul. Ei (guvernarea) sunt roșii, dar e posibil să fie percepuți negri – un fel de daltonism politic. M-aș putea gândi nițel și la „răsărit” – orice care le-ar prii e bun pentru ei, patriotismul debordant e doar o gogoriță pentru oameni de joasă condiție (vedeți ultimele mele două postări chiar pe subiect).
        Orice am face, problema dracnea există, nu poate fi ignorată. Și dacă o ignorăm, tot există. Și dacă scapă pe procedură, faptele există. Atunci când justiția este la mâna unui Iordache, a unui alt analfabet (jurist la bătrânețe pe bani) îmi scapă numele, lucrurile se petrec ca acum, adică rău. De la preluarea guvernării, interesul principal a fost justiția și atât. În rest, preocupări obișnuite – cum să „facă rost” de lovele pentru mita de sistem bugetar. Nimeni nu percepe dezvoltarea pe care ne-am mai disputat, investițiile mărețe, o politică economică financiară înțeleaptă.
        Nimic din actuala guvernare nu mă reprezintă în nici un fel. Sunt și oameni simplii care percep aidoma. Avem o conducere analfabetă, nu pot crede că nu ați sesizat.
        Faptul că susțineți guvernarea transpare chiar din ultimul dvs. comentariu. Recitiți-l. Eu nu argumentez cu „propaganda”. E greu de înțeles de ce un om ca dvs. susține așa ceva. Probabil că aveți motive pe care eu nu vreau să le intuiesc. Și dacă aș fi fost bugetar nu i-aș fi susținut. Starea actuală a nației noastre se datorează unei guvernări aproape continue a analfabeților timp de peste 70 ani.

        Apreciază

        Comentariu de Florin | 15/05/2019

      • Când d-ta vorbești despre ”șeful formațiunii agreate de dvs”, cenu am înțeles eu bine?
        Repet: Nu am votat niciodată și nu voi vota cu psd nici acum., dar nu pot să mă complac într-o atitudine primitivă de negare a absolut orice e legat de guvernarea actuală, chiar și atunci când există și succese..
        În plus, constat că opoziția se complace în cotcodăceli penibile și nu oferă nimic în afară de lozinci puerile care nu țin loc de soluții concrete.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 15/05/2019

      • Sună ca o amenințare. Asta e, ca să fac?
        În teorie sunt doi șefi. Dacă-l excludeți pe dracnea, care mai rămâne?
        Toți fac compromisuri. Doar că unele sunt grave.
        Regret că v-ați enervat. Totuși, poate e o trezire la realitate. Nu eu trebuie să ofer „soluții concrete”. Cu o mare probabilitate, dacă v-am citit bine, nici dvs. Există niște analfabeți foarte bine plătiți, cu multe alte avantaje, care ar fi trebuit s-o facă.
        Pe vremuri, era foarte greu să nu faci un compromis dar, atunci lumea era închisă, ca o închisoare. Astăzi, cine simte o presiune sau o frică este un om slab. Sunt sentimente care nu mai trebuie acceptate. Chiar nu ați înțeles nimic din paginile pe care le-ați republicat, care mi-au plăcut?
        Fiți un om liber, nu aveți nevoie de sprijinul unor lepre. Doar educația e de tip Ștefan Gheorghiu – cred că sunteți mai tânăr. În caz contrar, sunteți complice.

        Apreciază

        Comentariu de Florin | 15/05/2019

      • Ce sună a amenințare în spusele mele?
        Atâta vreme cât opoziția nu are un program concret și mai ales soluții credibile în afara unor lozinci penibile,să ne gândim ce punem în loc în cazul schimbării puterii.
        Ultima dată a fost pus Cioloș și am văzut ce a fost în stare.
        Cât despre mine, tocmai pentru că sunt un om liber, mă feresc să dau în politichie diagnostice rupte de realitate, bazate pe bâlbâielile opozanților sau pe năzdrăvăniile turmentaților de la ”Rezist”, mercenari dovediți în serviciul unor forțe străine.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 16/05/2019

      • Cred că sunt mercenar.
        Cât privește politica, cum spunea un alt blogger, „o faci și când respiri”, e inevitabilă.
        Ar trebui să ne întoarcem la începutul discuției: o pagină cu poza lui dracnea pe fondul psd, ESTE O PAGINĂ DE CAMPANIE ELECTORALĂ.
        Nu e prima dată când afirmați că fără ei ne ducem de râpă. De fapt, guvernarea Cioloș a fost tot cu ei care aveau parlamentul. De fapt, cu excepția unor foarte scurte momente, au fost tot timpul după ’89 la guvernare. De fapt, suntem rezultatul acestor guvernări catastrofale cumulate.
        Un om școlit, care publică convingător pagini referitoare la rădăcinile ciumei, nu ar trebui s-o susțină, este un non-sens. Undeva se strecoară o minciună sau o chestiune mizerabilă (de la ei am învățat asta). Aduceți-vă aminte înregistrarea cu torționarul care lichida intelectualii.

        Apreciază

        Comentariu de Florin | 16/05/2019

      • Campanie electorală ? Ce ne facem dacă multe alte publicații care au comentat știrea privitoare la interzicerea prin lege a vânzării pământurilor către străini, au postat poza lui ”dreacnea” !?
        Riscă aceste publicații să fie acuzate de propagandă psd-istă ?

        https://adevarul.ro/news/politica/dragnea-vreau-limitam-accesul-strainilor-cumpara-pamant-romania-legea-vanzarii-terenurilor-camera-deputatilor-1_5cd86de8445219c57e8c1f4d/index.html

        https://www.cotidianul.ro/legea-pamantului-pe-mana-deputatilor/

        https://www.news.ro/politic-intern/liviu-dragnea-vreau-sa-limitam-accesul-strainilor-la-a-cumpara-pamant-din-romania-avem-legea-vanzarii-terenurilor-in-camera-deputatilor-o-vom-adopta-1922405212492019052119001982

        https://www.stiripesurse.ro/liviu-dragnea-anun-a-o-noua-lege-care-va-na-te-controverse-limitam-cumpararea-terenurilor-de-catre-straini_1349159.html

        Reușite poze, nu-i așa ? Dacă mai doriți, vă mai ofer si alte expemple…

        Rămâneîntrebarea privitoare la criteriile pe care aveți în vedere atunci când faceți evaluări legate de politicieni și evoluțiile economiei

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 16/05/2019

      • E campanie, e normal să fie și alții. Probabil că, dacă sapi bine, pe firul banilor, pot fi lansate și ceva acuze.
        Discuția era despre dvs:
        „Un om școlit, care publică convingător pagini referitoare la rădăcinile ciumei, nu ar trebui s-o susțină, este un non-sens. Undeva se strecoară o minciună sau o chestiune mizerabilă (de la ei am învățat asta). Aduceți-vă aminte înregistrarea cu torționarul care lichida intelectualii.”

        Apreciază

        Comentariu de Florin | 16/05/2019

      • Așadar, ziarele menționate anterior fac și vi se pare normal, propagandă psd-istă?

        Apropos, după părerea d-tale, ar fi trebuit ca știrea din articol să fie ignorată în mass media?
        Poate ar fi trebuit pomenită știrea, fără a se menționa numele lui ”dracnea”, pentru a nu-i face , ferească Dumnezeu propagandă în campania pentru europene.
        Râde cineva ?

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 16/05/2019

      • Știrea a fost lansata de lucrători psd-iști, pare un succes, e geto-dacic, deci e în regulă. Doar nu vă închipuiți că dracnea (mi-a plăcut reluarea sintagmei de dvs.) e singur – are o echipă care-i construiește atent discursul, imaginea – „circul de partid și de stat” cum se spunea odinioară.
        Dvs. nu ați reluat-o întâmplator, sunt sigur.
        Ca să vă ajut să vă descoperiți tenebrele, mai pun odată întrebarea:
        “Un om școlit, care publică convingător pagini referitoare la rădăcinile ciumei, nu ar trebui s-o susțină, este un non-sens. Undeva se strecoară o minciună sau o chestiune mizerabilă (de la ei am învățat asta). Aduceți-vă aminte înregistrarea cu torționarul care lichida intelectualii.”

        Apreciază

        Comentariu de Florin | 16/05/2019

      • D-ta vorbești despre o lege despre care d-ta o prezinți ca pe o știre subversivă lansată în scop electoral de psd, prin gura maleficului ”dracnea” și pe care e evident că eu nu am redat-o întâmplător, după ce am scos-o din ”adâncul tenebrelor”…
        Ăsta da comentariu ! :))

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 16/05/2019

  2. Nici vorbă. Eu spun că a devenit știre lansată la momentul potrivit de „specialiștii” psd.
    Iar întrebarea era cum de ați devenit răspândac, ce vă determină, ce problemă de slujbă sau dosar aveți. Fiindcă este clar că cei care au dorit și reușit lichidarea intelectualității nu și-au schimbat năravul, doar părul.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 16/05/2019 | Răspunde

    • Ce spui domnule, în mod inexplicabil ”specialiștii psd” s-au infiltrat în ziare care erau până acum anti -psd ! De când Adevărul și celelalte ziare sunt psd-iste ?
      La urma urmei, a publica o știre despre o lege privind proprietatea asupra pământului țării nu e importantă și e propagandă, doar pentru că legea respectivă e votată de psd ?

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 16/05/2019 | Răspunde

      • Interpretați ceea ce am spus. S-o lăsăm baltă.

        Apreciază

        Comentariu de Florin | 16/05/2019


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.