Oficialități din Estonia au declarat că Rusia ocupă ilegal 5,2% din teritoriul său
Oficialități de la Tallinn au declarat că Moscova deține ilegal 5,2% din teritoriul Estoniei.
Rusia nu a retrocedat încă Estoniei 5,2% din teritoriu, a declarat ministrul de interne al republicii, Mart Helme, citat de ERR. Potrivit oficialului, Moscova „nu dorește să retrocedeze acest teritoriu, nici să ofere despăgubiri, și în genere nu vrea să discute deloc această problemă”.
„Nu vom lupta cu Rusia”, s-a grăbit să adauge Helme.
Estonia este dispusă să aștepte rezolvarea problemei teritoriale în cadrul legislației internaționale, menționează Pagina de Rusia.
Teritoriul cedat prin Tratatul de la Tartu, a fost denunțat ulterior de Rusia.
Ministrul nu a precizat despre ce teritorii ar fi vorba, dar, potrivit TASS, care citează o sursă diplomatică rusă, pretențiile Estoniei se îndreaptă spre orașul Ivangorod și parte din regiunea Peciora.
La 2 februarie 1920, guvernul bolșevic al Rusiei Sovietice a semnat Tratatul de pace de la Tartu cu Republica Estonia.
În conformitate cu acest tratata, Moscova a recunoscut independența Estoniei, precum și transferul unei părți a provinciei Petrograd, inclusiv a orașelor Narva și Ivangorod, precum și a părții de vest a guberniei Pskov și orașul Izborsk.
După ce Estonia a fost ocupata de URSS în august 1940, aceste teritorii au rămas parte din Republica Sovietică Socialistă Estonă (SSR Estona) si abia după intoarcerea ocupatiei sovietice în republicile baltice, in 1944, Moscova a denunțat tratatul de la Tartu.
Conform Constituției Estoniei, granița sa de stat terestră este trasata astfel încât o parte din teritoriul actual al regiunilor ruseti Leningrad și Pskov apartine de fapt de Estonia. Articolul 122 din Legea fundamentală estoniană se referă la Tratatul de pace de la Tartu încheiat cu RSFSR (Republica Sovietica Socialista Rusa) din 1920.
După ce Estonia a fost ocupata de URSS, teritoriul său a fost redus: spre 1957 această republica sovietică baltică a pierdut Ivangorod și Peciorî.
În 1990, Estonia a insistat asupra continuității juridice și a cerut menționarea tratatului de la Tartu în noul acord.
După proclamarea independenței, în 1991, parlamentul estonian a declarat ilegale deciziile părții ruse care au dus la schimbarea frontierei de stat, însă Rusia a respins cererile sale teritoriale.
În 2005, părțile au convenit un acord privind frontiera, dar partea rusă si-a retras semnătura după ce Estonia a adăugat în textul preambulului documentului referiri la Tratatul de Tartu.
Rusia se temea că această trimitere sa nu justifice viitoare pretenții teritoriale.
Formal, potrivit Moscovei, tratatul de la Tartu a devenit nul în 1940, odată cu ”intrarea” Estoniei în Uniunea Sovietică.
În februarie 2014, miniștrii de externe au semnat un nou tratat de frontieră, din care lipsesc revendicările teritoriale.
Părțile nu l-au ratificat însă.
Apreciază:
Apreciere Încarc...
13/05/2019 -
Posted by cersipamantromanesc |
POLITICA | acuzatii, Constituția Estoniei, declaratii politice, estonia, politica agresivă a Rusiei, rusia, rusia imperialista, tarile baltice, teritoriu
Ceea ce apucă, nu mai dau înapoi. România are suficiente exemple în acest sens. În jurul Mării Negre sunt altele. Apoi e Finlanda. Din Asia nu-mi aduc aminte în această clipă decât chestiunea cu Japonia, dar nu se poate să nu fie multe altele.
Cam peste tot există și ceva premize istorice care demonstrează că Rusia nu uită niciodată.
Ar trebui să rememorăm faptul că și România a fost în vederile lor (nu numai Basarabia). Credeți că au uitat, că au lăsat-o baltă? Eu nu. Aș mai spune că o mare parte din actualitatea românească de azi este reflectarea unor asemenea gânduri rusești.
ApreciazăApreciază