CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Un VERDICT al Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității confirmă că fostul președinte Traian BĂSESCU a colaborat cu Securitatea și avea numele conspirativ “Petrov”


  Traian BĂSESCU, alias “Petrov,” a colaborat cu Securitatea

  

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a verificat toți candidații la alegerile europarlamentare dacă au colaborat cu Securitatea. Unul singur a fost respins: Traian Băsescu.

Dosarul ar fi fost identificat de un fost angajat al SRI, în prezent la CNSAS.Conform Antena 3, numele de cod al lui Traian Băsescu la Securitate era ”Petrov”.

Dosarul de la Securitate pe care apare numele lui Traian Băsescu este gol, dar există două note informative care au fost utilizate în alte dosare. Pe copertă apare numărul dosarului, numele lui Traian Băsescu și numele conspirativ.

 

Înainte de Revoluţie, în seiful fiecărui prim-secretar PCR din fiecare judeţ, se afla un astfel de registru.După ce toate condiţiile racolării unui membru de partid erau îndeplinite, numele noului informator al Securităţii era trecut în Registrul cu persoanele din rîndul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea să sprijine munca de Securitate.

Registrul era păstrat în original de prim-secretarul PCR din judeţul respectiv, şi în fotocopie de şeful Securităţii.

Este posibil ca dosarul informatorului Traian Băsescu să fi fost distrus.

Documentul de sus (prezentat pe situl http://www.grupul.ro/traian-basescu-si-securitatea), conţine lista colaboratorilor Securităţii membri de partid din judeţul Constanţa.

Pe această listă, la poziţia 19 de la litera B, îl găsim pe Băsescu Traian, născut la 4.11.1951, în comuna Basarabi, judeţul Constanţa, care lucra ca ofiţer II la întreprinderea de Exploatare a Flotei Maritime (IEFM) Constanţa. Celelalte rubrici ale tabelului ne arată în ce calitate era folosit Traian Băsescu de Securitate, cînd a fost racolat şi cine era securistul căruia îi raporta.

Actualul lider al PD a fost racolat de locotenentul major de Securitate Avramidis, la data de 9.09.1978, şi era folosit ca sursă în Portul Constanţa.

Traian Băsescu, liderul Alianţei politice  numite Dreptate şi Adevăr, a trăit, timp de 14 ani, din decembrie 1989 pînă acum, într-o continuă minciună.

El s-a bazat pe faptul că documentele referitoare la colaborarea sa cu Securitatea au fost distruse. Aşa cum se ştie, din dorinţa de a subordona Securitatea Partidului Comunist, Nicolae Ceauşescu a decis ca dosarele de informatori ale membrilor PCR să fie distruse.

Traian Băsescu a trăit cu convingerea că nimeni şi nimic nu ar putea demonstra faptul că Revoluţia din 1989 l-a prins ca informator cu o vechime de 11 ani al Securităţii.

În 9 iunie 2001, liderul PD declara că “nu am fost niciodată informator al Securităţii”.

Potrivit G4Media.ro, cercetătorii CNSAS ar fi identificat noi documente livrate Consiliului încă din 2006, dar neinventariate până acum.

Pe de altă parte, potrivit informațiilor Europa Liberă, dosarul de rețea ar fi gol, așadar nu ar conține un angajament cu Securitatea. Însă, arată sursa citată, pe coperta acestuia apare numărul dosarului, dar și numele real și numele conspirativ.

Acum, fostul șef al statului a fost reverificat în contextul candidaturii la alegerile pentru Parlamentul European.

Iată însă că, după 14 ani trăiţi în minciună, colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea este dovedită de acest Registru, în care numele său a fost trecut alături de ceilalţi membri de partid din Constanţa racolaţi de Securitate, scrie http://www.grupul.ro/traian-basescu-si-securitatea/.

Și fostul șef al Serviciului din Direcția întîi din CIE, care se ocupa cu partea vestică a Europei, Silvian Ionescu, a declarat public că Traian Băsescu a fost informator al fostei Securități.

Și încă unul care primea bani pentru asta. O calitate pe care fostul președinte a dezmințit-o vehement întotdeauna afirmând  că nu a fost turnător.

Traian Băsescu a pozat tot timpul în adversar al securiştilor. La lansarea candidaturii lui Theodor Stolojan la preşedinţie, de pe poziția de  lider al PD afirma cu nonşalanţă că “exact structurile din linia a doua a PCR, din structurile Securităţii, cei care dirijau afacerile din comerţul exterior, au realizat deja o reclădire a vechiului sistem.”

Colegiul CNSAS nu poate da direct o decizie de poliție politică, fiind obligat să apeleze la instanța de contencios administrativ, singura în măsură să stabilească dacă e vorba de o colaborare cu Securitatea ca poliție politică.

CNSAS a anunțat pe site trimiterea în judecată  joi seară, printr-un comunicat de presă:

„Colegiul a aprobat Nota de Constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii, pentru următoarea categorie de persoane:
– art. 3 lit. b, art. 5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European) – 1 persoană;

”Interesant este că nu apare direct numele fostului preşedinte, care este în prezent deputat și candidează pentru un loc de eurodeputat în Parlamentul României.

 CNSAS arată că au fost eliberate adeverințe pentru 19 persoane, candidați la europarlamentare, din care să rezulte că nu au fost colaboratori ai Securității. Băsescu nu este pe listă.
CNSAS l-a mai verificat pe Băsescu în 2002, 2004, 2006, 2009 și 2013, concluziile fiind atunci că lui nu i se poate atribui calitatea de colaborator al Securității.

Faptul că de abia după aproape 30 de ani se află ceea ce se bănuia, e un semn că SRI l-a dat în gât.Traian Băsescu riscă să fie scos din cursa electorală. Ceea ce reprezintă un semn că “băieţii l-au lăsat din braţe.”

 Nu este o surpriză faptul că  Elena Udrea a reacționat imediat după decizia luată de CNSAS de a verifica dacă Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii. Ea spune că fostul președinte este „lucrat” pentru nu a candida pentru europarlamentare. 

„Cu experiența sa de fost Președinte și membru în instituțiile europene timp de 10 ani, cu ascendentul sau asupra liderilor europeni actuali și cu relațiile personale pe care le are, jocurile pe care Securitatea vrea să le facă în afară țării ar fi serios afectate.

Concluzionând, eu sunt de aceeași părere cu Maestrul Ion Cristoiu, că mai nou CNSAS a luat locul DNA ca instrument de scoatere din scenă politică a nedoritilor și că, mai important decât dacă e adevărat sau nu, este să aflăm cine face jocul acesta față de Traian Băsescu?

Voi cine credeți că este artizanul “descoperirii” calității de colaborator a fostului Președinte?”, a  spus Udrea, citată de https://www.cotidianul.ro.

11/05/2019 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.