CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Anticorupția ca armă de eliminare a opoziției și de control total al țărilor


 

 

 

 

 

 

“Suntem de mult trecuţi de ceasul al doisprezecelea. DEJA AM INTRAT ÎN LUMEA LUI KAFKA”. Cui și în ce scop a folosit ALIBIUL “LUPTEI ANTICORUPȚIE”, împinse până la formele de abuz cele mai grosolane, amintind izbitor de “Justiția” stalinistă? NEOCOLONIALISMUL, ANTANTA ANTI-ROMÂNEASCĂ și PLANUL DE CONTROL, DEZBINARE și DISTRUGERE SISTEMATICĂ A ȚĂRII folosind ciomagul “PARADELII” instituționalizate.

 

 

 

 

 

 

 

Chris Terhes:

Cu cât studiezi mai mult problema luptei anticoruptie din diverse tari din jurul lumii, precum si dezbaterile din mediul academic pe acest subiect, descoperi cum aceasta lupta a deviat de la scopul ei initial intr-o oportunitate pentru despoti si servicii de informatii sa puna mana pe controlul tarilor lor. 

Evident, în România nu veți găsi astfel de analize deoarece universitățile din România nu-i invată pe studenti decât sa memoreze, nu sa gândeasca.

Pe la mijlocul anilor ’90, mai ales ca urmare a căderii comunismului si a deschiderii multor noi piete, institutiile financiare internationale (Banca Mondiala, FMI) si companiile din vest au impins “lupta anticoruptie” pentru a crea un mediu de afaceri in care competiția dintre companii sa fie egala. Voiau si companiile straine sa se infrupte din banii de la buget.

Asa se face ca intregul discurs despre “lupta pentru pace” din perioada Razboiului Rece a fost inlocuit cu “lupta anticoruptie”.

Scopul sustinerii acestei lupte anticoruptie nu avea nimic in comun cu democratia, statul de drept ori justitia independenta, ci cu banii si afacerile (asa cum e si in Romania acum).

Primul lider din estul europei care a inteles miscarea si s-a adaptat a fost Putin.

In 1999, imediat dupa ce a ajunsese presedinte interimar al Rusiei, dupa demisia lui Eltin, Putin a dat un interviu in NY Times in care explica cum va moderniza Rusia focusandu-se pe lupta anticoruptie si lupta antiterorista.

Pentru a-si justifica lupta antiterorista a inscenat niste atacuri in Moscova, care au condus la al doilea razboi din Cecenia.

Pentru a-si justifica lupta anticoruptie, a aratat cu degetul spre “oligarhi”. Asa a ajuns ca pe oligarhii pe care nu-i putea controla sa-i bage in puscarie ori sa le preia ostil afacerile, iar pe ceilalti sa-i supuna.

Paralel cu asta, Putin a spus inca din 1999 ca administratia din Rusia e corupta, de aceea trebuie penetrata cu ofiteri FSB/KGB, deoarece aceia, militari fiind, nu sunt corupti. Asa a reusit sa creeze o structura paralela prin care Putin, azi, controleaza intreaga administratie din Rusia.

Iar totul s-a facut in numele “luptei anticoruptie”, aplaudata visceral de catre ignorantii din vest.

Initial s-a pornit de la bani si controlul asupra resurselor, apoi folosindu-se de anticoruptie Putin a ajuns la controlul intregului stat.

Un al doila exemplu mai recent este China.

Incepând cu 2012 presedintele chinez Xi Jinping a inceput o puternica campanie “anti coruptie”, cu scopul – zicea el – de a curata tara de corupti.

Evident, campania a fost aplaudata de catre vestici, care in cretinismul lor spuneau ca asta va ajuta democratia si economia de piata din China.

Intr-adevar, Xi a mai prins si cativa corupți minusculi de prin administratia chineza, insa ce a facut cu adevarat a fost sa-si elimine pe motiv de coruptie absolut toti adversarii politici din Partidul Comunist Chinez.

Va suna cunoscut scenariul?

Dupa ce si-a eliminat intreaga opozitie, zilele acestea Xi a venit cu propunerea modificarii Constitutitiei Chinei astfel incat acesta sa fie presedinte pe viata.

Mai mult, sub pretextul combaterii coruptiei, Xi a crea un sistem de control al intregului stat. In acest sens a modificat recent legislatia privind securitatea nationala a Chinei.

Presa relatează ca in ultimii 5 ani justitia lui Xi a pedepsit peste 1.5 milioane de chinezi pentru coruptie, inclusiv foști rivali politici si ofiteri de rang inalt din armata.

https://www.nbcnews.com/…/china-s-president-xi-beefs-his-an…

Evident, faptul ca se bate cu “penalii” din China acest lucru i-a adus o popularitate crescânda printre cetatenii obișnuiți.

Tot mai multe voci spun ca Xi Jinping a ajuns sa aiba aproape puterea lui Mao Zedong. Articolul de mai jos explica cum “anticoruptia” lui Xi din China copiaza practici din anii ’50.

https://www.nbcnews.com/…/analysis-chinas-xi-jinping-amasse…

In articolul de mai jos gasiti cum Xi tinteste cu “lupta anticoruptie” elitele din China.
http://www.businessinsider.com/chinas-jails-full-after-xi-j…

Si aici modelul e același: anticoruptia a pornit de la resurse si prin ea s-a ajuns la controlul intregului stat.

Peste tot pe unde va uitați in jurul lumii, TOATE luptele anticoruptie prin metode represive au eșuat, producand mai multa coruptie, si, mai mult, au adus la putere despoti.

Ce va face vestul acum cu China si Rusia conduse de doi despoti? E drept, mari anticorupti, dar despoti?

Urmariti discursurile lui Iohannis si veti descoperi o multime de similarități intre ceea ce spune si vrea si el in Romania si ceea ce se intampla in Rusia si China.

Lupta anticoruptie este cea mai buna acoperire prin care despoți din jurul lumii au ajuns sa-si controleze statele.

Repet, in toate tarile unde s-a implementat anticoruptie prin metode represive, coruptia a crescut, iar democrația s-a degradat.

Uitați-vă la Rusia si China…

***

 Sursa:

http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/alibiul-luptei-anticoruptie-neocolonialismul-antanta-anti-romaneasca-planul-minerva-control-dezbinare-distrugere-sistematica-a-romaniei-dna-abuz-stalinist-regim-represiv-paradeala/

 

 

Publicitate

01/05/2019 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , ,

26 comentarii »

 1. Haideți dom-le, ați coborât la A3 … Lăsați chinezii, oricum tot pe la A3 se propovăduiește apropierea de ei.
  Dar, oare, nu e evidentă hoția atunci când vezi bugetari cu averi nemăsurate? Când îi vezi schimbând din răsputeri legi ca să scape, când îi vezi apelând la chestiuni de procedură, la prescriere? Păi dacă faptele s-au prescris, nu înseamnă că n-au existat.
  Despre Dragnea și ai lui vorbesc.
  La urma urmei, prezenta unor oameni corupți la nivelul statului chiar reprezintă o vulnerabilitate (mai înainte vorbeați despre statalitate). Discursul lor centrifug față de UE n-are nici o legătură cu patriotismul, doar cu micile interese meschine.
  Și micul alegător va avea de suferit. După ultimele modificări, un funcționar va putea să-i ceară șpagă pe față, fără ocolișuri și nu răspunde deloc.
  Aveți o periodicitate 1/3 – 1/4 postări electorale psd. Probabil frecvența lor va creste. Nu pot înțelege motivul pentru care un intelectual să se înjosească așa. La mine toate postările sunt politice, fiindcă m-am născut în altă zonă.

  Apreciază

  Comentariu de Florin | 01/05/2019 | Răspunde

  • !/3-1/4 postări electorale PSD ?
   Poate dai și exemple concrete.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 01/05/2019 | Răspunde

   • Păi sunt un cititor consecvent … precedenta a fost azi
    Ultimul raport Eurostat – ce tare e economia românească – nu am comentat-o fiindcă am făcut-o mai înainte,
    Lista lui Soros – listă pe care apar numai opozanți psd cu atingeri tangențiale ale altora neacceptați de Dragnea; e o reproducere, dar ați facut-o pe blogul dvs.
    economia României a urcat pe locul 15 la nivelul UE – alt EUROSTAT, v-am comentat, sigur nu sunt de tipul votati psd, sunt ceva mai subtile, ce bine o ducem
    destatalizarea României – v-am comentat, e tot reproducere, de data asta cam pe față, nu iese psd – pierdem statalitatea.
    Vă las dvs. plăcerea de a mai analiza.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 01/05/2019

   • Acum aflu că Eurostat face propagandă PSD !!
    Lista adepților lui Soros din România aparține propagandei PSD ? Soros e o fecioară pură denigrată de Dragnea?
    Trump este dușmănos când îl acuză pe Soros că lucrează la destabilizarea democrației ? O fi si Trump propagandist PSD ?!

    Ceea ce încerc să fac este să promovez adevărul, nu propaganda mincinoasă, iar datele pe cale le redau aici sunt verificate și provin din mai multe surse.
    Nu e important, dar e bine să afli că n-am votat niciodată cu PSD sau PDSR sau FSN, așa că…

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 01/05/2019

   • Un om trebuie să aibă tăria opiniilor lui și trebuie să meargă la vot. Eu cred că ați votat mereu psd fiindcă sunteti un om al sistemului.
    Întrebarea este cum poate un intelectual să aibă asemenea opinii sau să slujească unui asemenea scop. În ce vă privește, singura să spunem necunoscută este faptul că alături de micuțe porcării periodice ocazionate de apropierea alegerilor ați propagat texte privind torționarul ăla sau mizeriile rusești. Ori talpa roșie vine chiar de acolo.
    O variantă este jumătatea de adevăr care se împletește mereu prin paginile pe care le propagați (nu neapărat ale dvs.) – mă refer la cele pe care le socotesc electorale, datorie.
    Textele care nu-mi plac provin din adâncul dosarului dvs. De asta sunt sigur.
    În sfârșit, mie nu-mi e frică și nici n-au ce-mi face. În general am bravat, dar am trăit real frica. Dar, nu pot să-i judec pe ceilalți după mine. Sunt oameni care ar avea de pierdut, poate și dvs.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 01/05/2019

   • D-ta crezi greșit că eu votez psd și te lansezi din nou în afirmații fără fundament.

    Eu am votat mereu liberalii, pentru că structural, ader la filosofia Dreptei. Acum, dacă nu te superi matale, voi vota tot liberalii, adevărații liberali.
    Nu prea se înțelege ce vrei să spui dumneata, când faci trimitere la ”adâncul dosarului meu ” și ce jumătăți de adevărvezi d-ta împletite cu talpa roșie ?
    Poate explici și ce ai vrut să spui ca aș putea pierde?

    Supără pe cineva că nu vorbesc doar despre răutăți si neadevăruri stupide, ci mai ales despre evoluțiile pozitive ale țării noastre?
    Vedem că mulți români s-au obișnuit să audă și să vorbească despre România noastră ca despre o țară de rahat, uitând ca ar trebui, mai ales în fața străinilor să nu se preteze la acte nedemne de denigrare.
    Un mare român spunea odată că ”Țara si familia nu se vorbesc de rău”…

    Întâlnesc din ce în ce mai des români de-ai noștri, care vorbesc despre români ca despre niste hoți, puturoși, lasi și împuțiți.
    Pe ăștia îi întreb cu plăcere întotdeauna, cine cred ei că sunt hoții, puturoșii și împuțiții ăia de români: frații lor, surorile, verii, nepoții, sau poate părinții lor?
    Ei sunt ăi neprihăniți și noi ceilalți, niște prăpădiți înapoiați demni de dispreț ?
    Hai să comentăm lucruri serioase și să nu pierdem vremea cu fel de fel de presupuneri și mărunțișuri!
    Să ieșim din cercul vicios al bănuielilor și dușmăniilor care ne macină.
    Nu ne plac unii politicieni, de-aia avem arma votului !

    Închei spunându-vă că mi-ar face plăcere să citiți textul de mai jos, un articol care sintetizează cel mai bine ideile mele în privința atitudinii pe care ar trebui să o avem față de poporul si țara noastră.

    https://cersipamantromanesc.wordpress.com/tag/ethos-blasters/

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 01/05/2019

   • Dacă tot mă semi-tutuiți (nu mă supără), așteptam un răspuns mai sincer. L-ați fi putut scrie pe site-ul meu și-l ștergeam.
    Adevărul, atât cât există, este că nu avem dreaptă și stângă. Reprezentanții lor nu își justifică poziția decât prin interese meschine, conjuncturale. În ’90, prima grijă a celor pe care-i numesc „zdrențele roșii”, a fost să penetreze, să infesteze tot, tot ce-au atins au întinat. Prima țintă a fost PNȚ – era ura viscerală din ’46-’47. V-aduceți aminte tonul lui Ilici când pronunța PNT sau Coposu, parcă avea gura plină de flegmă? Au penetrat tot, inclusiv regalitatea. Au jucat cu plasa de interese, i-au prins pe toți.
    Însă, nu pot crede că intelectualul din dvs. poate accepta ca imaginea țării, până la urmă a lui să fie niște analfabeți, niște unii care au stampila de hoți, niște unii păziți de interlopi.
    De aceea, pentru mine este inacceptabilă păstrarea actualei guvernări.
    Voi citi pagina dvs.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 01/05/2019

   • Nu trebuie să vă simțiți jignit și n-am vrut asta când am vorbit despre dosar. Înțeleg același lucru (sau poate pe dos) ca și dvs.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 01/05/2019

   • Eticheta injustă la care vă referiți se șterge greu și ne-a pus-o, în special, actuale guvernare, reprezentanții noștri.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 01/05/2019

   • Voi reciti. În mare, am cam aceleași opinii. Subiecte de genul acesta, am atins și eu de câteva ori. Nu sunt bune nici extremele de tipul „românii au inventat tot”, nici „românii sunt gunoaie”. O parte din reacțiile menționate vin din însușirea ca atribute proprii a unor valori fundamentale fie de propaganda comunistă care a izbutit să le aducă în derizoriu, fie de diverse personaje compromise. Acum, Dragnea este marele patriot, el decide cine e și cine nu e, i-am propus să facă lista pe ultima mea pagină http://nascutpelistaneagra.wordpress.com/2019/04/29/mandria-patriotarda/.
    Vadim nu credea în nimic. El era „la microfon melodia preferată”, iți spunea ce vrei să auzi, ca orice escroc, dar spunea frumos și bine (chiar când era porcos), avea talent și tehnică. Dar dacă există udmr, trebuie și Vadim.
    De fapt, trebuie să existe de toate, e bine, dar fără dezechilibre fiindcă atunci „facem fiindcă putem”.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 01/05/2019

   • Domnule, luju.ro = A3. EVZ a virat puternic spre putere de când cu problemele similare ale lui Andronic – „statul paralel”, „binomul”, „sufrageria”. Nu v-ați întrebat niciodată cum ajunsese Andronic în sufragerie? Cu ani în urmă, evz.ro n-avea nevoie să preia de la A3 și, în general, de nicăieri. Acum, în fiecare număr are nevoie de preluări.
    Găsiți surse mai serioase, cel puțin mai distanțate de A3.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 01/05/2019

   • Chiar Andronic a spus ca a fost în acea sufragerie.Era un apropiat al unora din cei prezenti acolo si invitat al lui Oprea. Rămâne întrebarea ce cautau acolo in noaptea în care s-a decis cine va fi seful statului toti factorii de decizie ai structurilor de forta din Romania.Nici pana azi nu s-a lămurit problema, desi multi dintre cei prezenti au confirmat participarea lor de atunci. D-na Kovesi a negat în repetate randuri ca ar fi fost acolo, pentru ca pana la urma sa recunosca. Adica a mintit cu nerusinare, asa cum a mintit ca s-a vazut la peterceri la Ghită acasa sau la crama acestuia și prin alte localuri.
    Sunt o multime de politicieni si comentatori politici care au vorbit despre ”binom” si ”statul paralel”. Culmea e că actualul sef al SRI a recunoscut amestecul SRI in justitie și existenta unor protocoale secrete care ”legiferau”influentarea activitaților judiciare de către serviciul secret. Dl. Hellwig e o sursă ”serioasă”pentru d-ta? Dar dl. Augustin Lazăr, fostul procuror general ?

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 01/05/2019

   • Până la urmă, „binomul” și „statul paralel” sunt găselnițe ziaristice inspirate și vin de la evz. Inspirația însă nu vine niciodată din nimic, este totdeauna legată de ceva. În cazul de față, a fost vorba de arestarea lui Andronic. Când a „ieșit”, le-a arătat încet, metodic, temeinic, ce înseamnă puterea presei. Acela a fost momentul cotiturii evz.
    Un exemplu este faptul că nimeni nu s-a întrebat ce căuta Andronic, invitatul cui, de ce? Ce căutau ceilalți șefi invitați ai lui Oprea? De ce la Oprea? … Interesul a fost voluntar focusat pe LCK. De ce numai LCK, de ce ea a fost ciuca bătăilor și anchetelor (cred că doar jurnalistice)? Fiindcă era șefa DNA, fiindcă-l anchetase pe Andronic, fiindcă erau mulți implicați în anchete și cointeresați s-o lovească. Aici e teoria comunistă a deviaționistului – LCK a deviat lovind niște unii. Lazăr a intrat mult mai târziu în vizorul găștii. Și el a „deviat”, susținând-o pe LCK. Imediat a devenit „torționar”.
    Părerea mea despre ăia din sufragerie? Sunt toți la fel. Punctul lor comun este dosarul – același dosar, dar unii au „deviat”.
    Părerea mea despre justiție în general? Eu am cam câștigat procesele în care am fost implicat. Acum sunt probabil pe cale să pierd unul. Dar, încerc să emit o părere făcând abstracție de propriile experiențe. Justiția este slabă din cauză că există prin slujbașii ei, care nu sunt bine pregătiți. În parte este de vină nivelul sistemului de învățământ, în parte guvernații care au permis fabricile de diplome. Sunt puțin misogin – într-o profesie cu personaje care nu au nume feminin, procentul femeilor este covârșitor. Eu cred că, general, bărbații sunt superiori (afirmația e oarecum improprie, compar mere cu pere). Poate fi o femeie fierar, dar este excepția. Procesele despre care discutăm acum sunt cele de corupție. Mie mi se pare că cel mai simplu lucru este să iei urma banilor. După mine niciunul nu a fost serios instrumentat. La un moment dat, au prins-o pe nevasta lui Bombonel cu o șpagă grasă, clară. Cauza s-a stins. Soțul a fost condamnat pentru un mizilic. Zilele astea au apărut informații despre averea lor – de unde? Din ouă? Nimeni nu întreabă. Fiscul ar putea avea un rol important – n-o face.
    În ce privește „protocoalele”. cred că le-ați citit la fel de atent ca mine. Eu n-am găsit ceva serios privind intervenția în actul de justiție. Protocoalele sunt o gogoașă înfuriată. Problema este ce se întâmpla în realitate – în ce direcție curgeau informațiile, cât de legal era, cum erau folosite, care erau relațiile dintre personaje și traficul de influență. Erau/sunt personaje educate într-un anumit sistem sau educate de aceștia (mă refer la școala vieții). Au luat guvernele, legislativul vreo măsură pentru a schimba asta? Nu. S-a schimbat ceva anulând protocoalele? Nu. De ce? Fiindcă cei care ar trebui s-o facă sunt în aceeași oală. Corb la corb … Peștele de la cap se …
    Dvs. vreți să mă convingeți că psd vrea să schimbe ceva? Dragnea are gardă de interlopi.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 01/05/2019

   • Lucrurile sunt clare și din păcate nu mai trebuie demonstrate…
    Statul paralel, binomul sau deep state există si este mai mult sau mai puțin prezent în viața politică a multor țări. Statele puternice se luptă cu el și îl țin la mantinelă, în timp ce statele slabe, îi rezistă cu greu sau cedează.
    Meșterul Soros a fost blocat în Ungaria.În România si în unele țări din Balcani,dar și în Ucrain, acest individ încă îsi face de cap prin fel de fel de ong-uri și publicații mai mult sau mai puțin vizibile și personaje ofensive, pe care la finanțează generos.
    Presedintele Trump l-a identificat și l-a acuzat în direct de activități subversive antistatale în America si in alte țări.

    „Statul paralel“ este un termen lansat de istoricul american Robert Paxton pentru a descrie o grupare de organizații sau instituții care acționează ca un stat în organizarea , managementul și structura lor, desi nu sunt în mod oficial parte a statului legitim sau a guvernului, pe care încearcă să le domine și să le paraziteze.

    Conceptul de Stat paralel diferă de noțiunea de ” stat în stat ” în sensul că „statul într-un stat” este un termen care descrie instituțiile de stat care operează fără consimțământul și chiar în detrimentul autorității țării parazitate, fiind de societăți secrete care au propriile legi și sisteme de judecată proprii.

    Liderul turc, Recep Tayyip Erdoğan, a folosit totuși termenul de „stat paralel” (sau „structură paralelă”) pentru a descrie pe adepții clericului musulman Fethullah Gülen care conduce organisme birocratice și juridice de vârf în Turcia, care au fost acuzate că au încercat să distrugă guvernul ales.

    „Statul paralel” este un stadiu în actiunile de dezbinare a unei țări în care coexistă două state: unul aflat la putere și celălalt în umbră și a cărui caracteristică principală este aceea că încearcă să acceadă la conducerea unei țări ocolind votul democratic majoritar, prin propulsarea la putere a unor persoane nealese.

    Aproape toți cei prezenți în faimoasa sufragerie erau funcționari de vârf (neleși, adică numiți) ai Statului Român, întruniți acolo pentru a hotărî căile de urmat în acel moment crucial al alegerilor, în care Băsescu se afla la un pas de a pierde puterea.
    E de râs explicația dată de Oprea, cum că se adunaseră acolo sefii SRI, generali de armată, conducerea procuraturii etc. pentru că ”adorau micii de la Cocoșatul și le era foame”!
    In primele ore să părea că Băse pierduse la numărătoarea din România tronul, pentru ca peste câteva ore să se afle în mod miraculos, vestea stupefiantă că a câștigat pe voturile Diasporei ( Citat: ”un fleac, i-am ciuruit !”).

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 01/05/2019

   • Vedeți, aveți aceeasi părere cu mine, aproape.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 01/05/2019

 2. Adevărul, cu sursă de inspirație A3.
  Eurostat preia date furnizate de guvern. Personajele guvernamentale ale ultimilor 70 ani au fost selecționate pe ADN-ul minciunii (trebuie să fie o genă specifică).
  Când psd (cu litere mici) îmi pune în față Eurostat, mă uit în buzunar. Am mai avut discuția asta cu dvs., n-am vrut s-o repet. Atunci v-am arătat evoluția cursului EUR din ultimii ani. Acum vă sugerez să analizați singur (fără a citi Eurostat) prețul benzinei. Ar mai fi și prețul cartofului.
  Fiindcă veni vorba, prețul cartofului e reflectat de EUR, cartofii de la noi se importă în mare parte. Cei care ar fi trebuit să încurajeze prin politici înțelepte cartoful geto-dac al lui Columb, erau guvernele. Ultimii ani au fost pierduți cu bătălia pe justiție. Pentru interesele lor mici, meschine, individuale – ăsta e psd.
  Amestecarea în text/context a unor nume precum Trump este doar o tehnică, renunțați să vă agățați de ea.

  Apreciază

  Comentariu de Florin | 01/05/2019 | Răspunde

  • Normal ar fi ca atunci când contești niste statistici să prezinti datele pe care le consideri corecte.În caz contrar, se chiamă că avem păreri fără fundament. Așadar, repet întrebarea: Pe ce date te bazezi d-ta, atunci când contești datele publicate de Eurostat, Banca Mondială, INS,OECD & Fondul Monetar Internațional ?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 01/05/2019 | Răspunde

   • Din spusele dvs. înțeleg că pe toate statisticile financiare internaționale stăm minunat. Atunci de ce am buzunarele goale? De ce rating-ul României nu e grozav? Fiindcă și investitorii internaționali simt slăbiciunile nedeclarate, văd în statisticile pe care le citați o creștere economică nebazată pe un boom productiv, ci pe consum.
    S-au mărit aiurea salariile bugetare, a crescut consumul, au crescut veniturile bugetare legate de acesta. Fiindcă m-ați luat la întrebări, vă pun și eu una – vi se pare ceva sustenabil, vi se pare o economie sănătoasă? Răspunsul nu-l găsiți la A3. Vă îndrum din nou la BNR, la balanta de plăți. Tot acolo puteți face ușor și un paralelism între evoluția cursului leului și creșterile salariale.
    Dar, cred că au dreptate guvernanții – Mugur îi subminează intenționat. Să nu credeți că sunt fan Isărescu, îl cunosc, dar sunt destul de reticent la admirații – dosarul lui îl exclude de pe lista foarte scurtă a celor admirați de mine. E la fel cu dosarul dvs.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 01/05/2019

   • Deficitul de cont curent (miliarde EUR):
    – 2016 – 3,6
    – 2017 – 6
    Pe astea le-am avut la îndemână, 2018 trebuie căutat, dar trend-ul e același, motivele vi le-am explicat.
    Și statisticile mondiale mint nițel fiindcă atunci când folosesc cifrele nu au un etalon stabil (dar oare există?), adică se fac în EUR sau USD, neținând cont de devalorizarea acestora.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 01/05/2019

   • Ne lungim și disputa este doar directă, nu ne citește nimeni. S-o luăm la rând:
    – Nu mă contraziceți de loc, asta am afirmat și eu initial – masa monetară de pe piață (majorarea salariilor nejustificată a bugetare) a generat creșterea consumului asociată cu creșterea importurilor și cu un deficit mai mare al balantei de plăți. Inflația leului are aceeasi origine. Inflația generală, la fel. Ultimele două se văd în buzunarul fiecăruia.
    – Rezervele României ar trebui să fie mult mai mai decât datoria externă. Dacă sunt comparabile, este o situație precară. În privința rezervelor României, sunt sigur că nu avem aceleași opinii.
    – Dacă Soros ar fi cumpărat un ziar geto-dac (cum a făcut în Polonia), cum ai fi tratat d-ta (folosesc maniera dvs. de adresare) acel ziar ca sursă de informare? Deși ați publicat un conținut serios anti-rusesc, la un moment dat (am comentat atunci), sursa dvs. sau a autorului reprodus, era sputnik.md. Pot să vă întorc complimentul privind sursele de informare.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 01/05/2019

   • Să ne lămurim:

    1) D-ta spuneai că salariile nu s-au mărit, iar acum spui că salariile au fost majorate și că a crescut consumul.Păi dacă d-ta spui căte uiti în buzunar si vezi că nu ai bani, unde găsești resurse de a consuma mai mult?

    2) Datoria externă a României este mult mai mică decât bugetul anual al țării noastre, fapt probat și de pozitia României în raport cu alte țări, unele din ele foarte dezvoltate care sunt sufocate de datorii.
    Rezervele României s-au situat întotdeauna în ultimii 120 de ani în jurul acestei cantități de aur, cu mici diferențe în plus sau în minus.

    Îmi face plăcere să vă informez că în 2019 Banca Naţională a României raporta cea mai mare rezervă de aur dintre băncile centrale din regiunea Europei Centrale şi de Est.
    Cu rezerve de 103,7 tone de aur, BNR deține locul 35 în lume, înaintea băncilor centrale ale Poloniei, Bulgariei, Ucrainei şi Ungariei și a marii majorități a țărilor lumii.
    Din 1890 până în prezent, BNR şi-a crescut de şapte ori cantitatea de aur aflată în rezervă, însă maximul de aproape 140 de tone a fost înregistrat în 1940, potrivit unei statistici emise de World Gold Council (nu de PSD, ca să nu avem vorbe :)).

    Să nu uităm nici cele 93 de tone de aur sechestrate de ruși în 1918, care odata si odată vor trebui să ni le restituie !…

    Din primii ani de funcționare, în secolul al nouăsprezecelea, Banca Naţională era printre cei mai mari deţinători de aur din lume. Mai exact, în 1890, după zece ani de la înființare, BNR avea în rezervă 14,73 tone de aur. Rezerva românească de aur era apropiată de cea deţinută de băncile elvețiene (17,3 tone) și peste rezerva băncii regale a Suediei (10 tone).

    Din 1890 până în 1940, rezerva de aur a BNR a crescut constant pentru ca în 1940 să fie atins maximul de 140 tone de aur.

    3) Nu contează cine îți dă o informație, contează dacă informația este adevăr sau minciună.
    Dacă stirea pe care a dat-o Sputnik md. (o oficină propagandistică rusească) e adevărată,nu văd de ce trebuie respinsă sau ignorată.
    O publicatie, fie ea si sorosistă, nu poate trăi doar din minciuni, pentru că si-ar pierde audiența.
    Important este să verificăm informațile înainte de a le prelua, și mai ales să nu căutăm cu orice preț numai știri negative despre țara noastră, ignorându-le pe cele pozitive, pe motiv că au legătură cu realizările unui partid sau altul.
    Tot ce este bun în țara asta datorăm până la urmă muncii și inteligenței creatoare a poporului român și felului în care energiile sale creatoare sunt canalizate cu competență de conducătorii săi vremelnici.

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 01/05/2019

 3. Cred că ați greșit ceva. Văd vechiu meu comentariu si replice dvs. doar la notificări.
  Vă răspund pe scurt, totuși:
  1) Nu mi-am schimbat afirmațiile. Revedeți comentariile inițiale la postarea anterioară cu Eurostat.
  Măririle de salarii bugetare au fost nejustificate. Salariile astea trebuie să crească după privat, politicile guvernamentale trebuie să creeze condiții pentru a crește producția la privat și în consecință vor creste salariile și apoi ale bugetarilor fiindcă creste bugetul. Tocmai această masă monetară a generat inflația pe care o negați și mi-a golit mie și altora ca mine buzunarele.
  2) Ceea ce spuneți e OK, sunt întru-totul de acord. Cred că nu ați cunoscut real, dar eu da și îmi aduc aminte lichidarea datoriei externe a lui ceașcă. Datoria făcută de înțelepții guvernanți, dar plătită de plebei.
  3) Și aici suntem de acord. Și eu analizez sputnik uneori., dar îl prefer pe Soros :). La nivelul meu, verificarea este dificilă. Găsesc același text reprodus de mai mulți, așa am ajuns cititor și critic la dvs. ;).
  „Tot ce este bun în țara asta datorăm până la urmă muncii și inteligenței creatoare a poporului român și felului în care energiile sale creatoare sunt canalizate cu competență de conducătorii săi vremelnici.”
  Aici, nu sunt de acord. De 70 ani avem numai analfabeți drept înțelepți conducători. Ei au produs vechea datorie externă, ei au generat atrocitățile de care ați scris, ei au oprit evoluția în ultimii 30 ani, din cauza lor suntem așa (adică nu „bine” cum speculați dvs. Pe Tăriceanu îl cunosc personal, este motivul pentru care nu am scris niciodată despre el – e tot un fel de „deviaționism”.

  Apreciază

  Comentariu de Florin | 01/05/2019 | Răspunde

 4. Comentarii de 10 ori cât fondul paginii. Noapte bună.

  Apreciază

  Comentariu de Florin | 01/05/2019 | Răspunde

  • Nu prea se înțelege ce doriți să spuneți. Explicați concret ce vrea să spună ”Comentarii de 10 ori cât fondul paginii”?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 01/05/2019 | Răspunde

   • Cred că am fost puțin prea critic cu dvs. În fond, mi-a făcut plăcere disputa. Când vreau să zic ceva rău sau jignitor n-o fac pe ocolite chiar dacă, în general, îmi aleg cu mare grijă cuvintele – limba română e plină de nuanțe.
    Ăsta a fost principalul meu defect – sunt prea direct, mi-a făcut o grămadă de „prieteni”.
    N-am vrut să spun decât că ne vom mai disputa sigur, dacă-om mai trăi, și pe alte pagini. Textul disputei de azi a depășit pagina lui Terheș pe care ați reprodus-o. Pe blogul meu, nu aprob comentariile, adică le accept pe toate. Cine vrea să i le șterg după citire, îmi spune și le șterg. Nu vă faceți griji, nu mă citește puterea. Chiar de-ar face-o, nu am trafic suficient pentru influențarea alegerilor, deși, mi-aș dori. Mai e problema că la cititorii mei, mulți-puțini, nu prea am ce influența. Mi-aș dori o altă categorie de cititori. Peste o treime sunt o diasporă mult prea îndepărtată, nu cred că votează.
    Noapte bună.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 01/05/2019


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: