CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Un actor de comedie a fost ales cu o majoritate zdrobitoare președinte al Ucrainei. VIDEO


Volodymyr Zelensky - actor ucrainean

Volodymyr Zelensky – actor ucrainean

 

Volodimir Zelenski (43 de ani), a câştigat  cu o majoritate zdrobitoare alegerile prezidenţiale din Ucraina, în faţa fostului preşedinte Petro Poroşenko. Acest actor de comedie fără o activitate politică anterioară, a devenit al şaselea preşedinte al fostei republici sovietice.

El a obţinut, cu 73,2% din sufragiile exprimate o victorie zdrobitoare în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina în faţa preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko, reflectând amploarea nemulţumirii alegătorilor faţă de puterea actuală, conform unui sondaj realizat la ieşirea de la urne de consorţiul ”Exit Poll National” care reuneşte trei institute de sondare a opiniei publice, citat de AFP.

Va fi cel mai tânăr preşedinte al Ucrainei. Plin de viaţă, cu o voce deosebită şi plăcută, fiu al unui profesor universitar din Krivi Rih, inima industriei minereului de fier din sud-estul Ucrainei, Zelenski este cel mai celebru şi de succes showman al ţării.

Timp de aproape 20 de ani, Zelenski şi o echipă de artişti de cabaret i-au tras pe politicienii de vază ai ţării la rotisorul ironiilor. Criticii nu văd în Zelenski o figură politică independentă, suspectând o alianţă întreacesta şi omul de afaceri Igor Kolomoiski din Dnipro, fostul Dnipropetrovsk. Scopul acestei presupuse alianţe ar fi fost prevenirea realegerii lui Poroşenko.

În ambele cazuri, Zelenski neagă vehement orice cooperare politică în alegerile prezidenţiale.   Pe de altă parte, unii se tem că Zelenski nu are experienţă şi ar putea duce ţara într-o criză.    Alţii avertizează asupra unei răzbunări a forţelor din jurul ex-preşedintelui Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia.

Mari necunoscute sunt rolul şi influenţa consilierilor şi oligarhilor asupra lui Zelenski, iar  victoria sa în alegerile prezidenţiale nu-i va fi suficientă pentru a conduce ţara.

Dincolo de promisiunea de a menţine direcţia pro-occidentală pe care a pornit ţara din 2014, politica pe care o va duce Zelenski rămâne incertă, chiar dacă el a încercat între cele două tururi de scrutin să-şi întărească credibilitatea, înconjurându-se de consilieri mai experimentaţi şi întâlnindu-se săptămâna trecută la Paris cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Dacă Petro Poroşenko este creditat de susţinătorii săi că a apropiat Ucraina de Occident, a redresat armat şi a evitat falimentul ţării sale, una dintre cele mai sărace din Europa, pe de altă parte niciun înalt responsabil nu a fost condamnat pentru corupţie şi conflictul din Est pare în impas.

Acordurile de pace semnate la Minsk la începutul lui 2015 au permis o diminuare a tensiunilor, însă luptele armate și distrugerile rămân cotidiene în Ucraina.

noul președinte ar putea forţa organizarea anticipată a acestora, în încercarea de a-şi introduce în Parlament propriul partid, care deocamdată există doar pe hârtie.

 

  Zelinski cerut sprijinul românilor din Ucraina 

Comunitatea românească din Ucraina a primit asigurări din partea echipei lui Volodimir Zelenski, că românilor le vor fi asigurate drepturile de minoritate națională, cu respectarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase.

Echipa lui Zeleneski a solicitat, în acest context, susținerea Comunității Românești din Ucraina la cel de-al doilea tur de scrutin al prezidențialelor din 21 aprilie,scrie Infoprut.ro

Uniunea Interregională „Comunitatea Românească din Ucraina” a înaintat o serie de cerințe către ambii candidați la președinție, solicitând garanții privind respectarea drepturilor minorității românești, consfințite de Constituție și dreptul internațional, informează Agenția BucPress din Cernăuți.

Românii din Ucraina cer susținere pentru demersul de examinare a neconstituționalității articolului 7 al Legii Educației din Ucraina, recunoașterea românilor din Ucraina ca fiind o populație  băștinașă și statutul de popor deportat și supus represiunilor de regimul stalinist.

Ei mai solicită stoparea procesului de închidere a școlilor și grădinițelor românești, introducerea în mod obligatoriu a limbii române ca materie de învățământ în toate școlile situate în satele cu populație românească, reprezentarea etnicilor români în organele puterii de stat, restabilirea circumscripției electorale românești din regiunea Cernăuți, care a existat în 1998-2002.

 

 

Surse:

http://www.bucpress.eu/politica/romanii-din-cernauti-spera-ca-9259

 

https://www.stiridiaspora.ro/actorul-de-comedie-volodimir-zelenski-noul-presedinte-al-ucrainei_417806.html

 

adev.ro/pqbm2r

 

 

 

Publicitate

22/04/2019 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: