CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Legea privind funcționarea limbii ucrainene și interzicerea în viața publică din Ucraina a limbilor minoritare va fi adoptată joi, 25 aprilie.


 

Harta etnică a Ucrainei

Rada Supremă examinează proiectul de lege nr. 5670-d „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”. 

După adoptarea proiectului în prima lectură, au fost înaintate mai mult de 2 mii de amendamente la această lege care propune ca limba ucraineană să devină obligatorie în instituțiile de învățământ preșcolar, extrașcolar și în instituțiile de învățământ superior.

În ciclul primar și grădinițe este permisă studierea în paralel a limbilor minorităților naționale (prin crearea unor clase sau grupuri separate), cu excepția universităților.

Învățământul în universități ar trebui să se desfășoare exclusiv în limba ucraineană, dar este permisă predarea uneia sau mai multor discipline în una din limbile oficiale ale UE.

Popoarelor băștinașe din Ucraina le este garantat dreptul la învățământ în limba maternă. Proiectul de lege nu menționează lista exhaustivă a acestor popoare indigene, cu excepția tătarilor din Crimeea care sunt menționați separat.

Comunitatea românească din Ucraina nu are statut de popor băștinaș. De asemenea, legea privind limba ucraineană presupune ca toate evenimentele culturale să aibă loc în mod obligatoriu în limba de stat. Spectacolele teatrale în alte limbi vor trebui să fie însoțite de subtitrări în limba ucraineană. De asemenea, evenimentele publice (simpozioane, mese rotunde etc.) pot avea loc doar în limba ucraineană sau engleză.

Nerespectarea cerințelor legislației lingvistice va fi pedepsită cu amenzi usturătoare.

Funcționarii publici care vor fi găsiți vinovați de neglijarea limbii ucrainene, vor fi sancţionaţi cu severitate. Încercările de a introduce bilingvismul sau multilingvismul în Ucraina (sau de a acorda statut oficial oricărei alte limbi la nivel național sau într-o anumită regiune) vor fi calificate ca tentative de răsturnare a ordinii constituționale și vor fi pedepsite cu cu ani grei de închisoare, potrivit articolului 109 al Codului Penal. Amintim că în prima lectură, proiectul de lege privind limba ucraineană a obținut 261 de voturi.

La începutul săptămânii curente președintele Radei Supreme, Andrii Parubii, a declarat că Legea privind funcționarea limbii ucrainene va fi adoptată joi, 25 aprilie.

 

 

 

Imagini pentru Volodymyr Zelenskyi,photos

 

 

 

Volodymyr Zelenskyi, despre problemă lingvistică din Ucraina

 

 

 

Volodymyr Zelenskyi, noul președinte ales al Ucrainei, a vorbit despre atitudinea sa față de problema lingvistică, detaliindu-și poziția într-un interviu acordat RBK-Ucraina, notează publicația ”Libertatea Cuvântului”, preluată de Romania Global News.

„În primul rând Legea cu privire la funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat trebuie supusă unei analize profunde. E necesar de a afla care este opinia societății publice pe marginea acestei legi”, a  menționat Zelesnkyi.

„Astăzi vrem să protejăm limba ucraineană. Este un lucru normal. Este limba acestei țări și limba ucraineană de stat. În același timp, unii oameni spun că legea respectivă va interzice să vorbim în rusă, tătară, poloneză sau maghiară, undeva în Transcarpatia. Nimeni nu explică nimic”, menționează V. Zelenskyi.

Potrivit lui Zelenskyi, astfel de chestiuni urmează să fie soluționate prin consultarea opiniei poporului, adică prin referendum. 

22/04/2019 - Posted by | POLITICA | , , , , ,

4 comentarii »

 1. O să-mi spuneți Gică Contra. Harta etnică (văd că aveți o colecție) nu are deloc verde prin Buceac.
  Zelenskyi este rusofon. Bun, se va mai stinge conflictul. Pe de altă parte, Ucraina ca atare n-a prea existat istoricește deși sunt cunoscute urile ucrainieni-ruși. Invenția a fost sovietică pentru voturi la ONU.
  Liniștirea conflictului va aduce Rusia mai aproape de noi – aici e un dezavantaj.
  Am vizitat Bucovina relativ recent, am și scris o pagină. Este un dezastru. După omorârea și alungarea românilor, au colonizat acolo cele mai puturoase lepre rusești și ucrainiene.
  Harta dvs. reprezintă probabil, cu o aproximație negativă pentru români, situația actuală, după deznaționalizarea teritoriilor.

  Apreciază

  Comentariu de Florin | 22/04/2019 | Răspunde

  • Uitați-vă atent și veți vedea si populația română evidențiată în Bugeac. Atenție, în Ucraina există o împărțire artificială în ROMÂNI și Moldoveni, tocmai pentru a se putea prin fragmentare să fie mai ușor deznaționalzați…

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 22/04/2019 | Răspunde

   • După mine, în raport cu românii, ucrainienii sau rușii sunt tot una. Au demonstrat-o în Bucovina. Diferența este doar în potențialul militar.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 22/04/2019

 2. Nu vă lăsați amăgiți. Nu avem prieteni în răsărit. Legea despre se face vorbire nu poate exista. Volodea nu are parlamentul, deci dacă ar vrea (nu vrea, e normal, e rusofon și ucrainean), legea n-ar trece niciodată prin parlament. Știrea cu aer optimist e doar o manipulare. Aveți încredere în instinctul vostru care respinge direcția din care au venit zdrențele roșii pe tancuri.

  Apreciază

  Comentariu de Florin | 22/04/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: