CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Avertisment: România se depopulează ca în vremuri de război. VIDEO


 

Depopulare masivă în Europa, ca pe timp de război

 Țări ca România, Bulgaria, Letonia, Polonia, Croația și Ucraina și-ar putea pierde până în 2045 peste 20% din populația activă, capabilă să lucreze.

Aceasta este concluzia  unui studiu al Institutului vienez pentru Studii Economice Internaționale din Viena (wiiw).

Expertul wiiw Richard Grieveson a declarat la prezentarea prognozei acestui institut pentru anii 2019-2021:

„Așa ceva nu s-a mai văzut în vremuri de pace”.

Pierderi comparabile de populație s-ar înregistra doar în timp de război și în perioade de foamete.

Concluzia  este că țările din centrul, estul și sud-estul Europei se vor confrunta cu provocări masive în anii ce urmează.

Pe lângă depopulare, este vorba și de lipsa acută a personalului calificat, care ar influența deja major  productivitatea și potențialul de creștere economică.

De asemenea, în comparație cu Europa de Vest, SUA și Asia, regiunea nu ar fi la fel de bine pregătită educațional și tehnologic pentru a se integra într-o economie globală digitalizată.

Nivelul de automatizare în estul și sud-estul Europei ar fi de asemenea mult sub media din Vest și Asia..

 Ungaria și Polonia, confruntate cu lipsa personalului calificat și foarte dependente de exporturi (mai ales Ungaria, unde exporturile reprezintă aproape 90% din PIB), vor înregistra probabil scăderi deosebit de puternice, după ani cu creștere substanțială .

Expertul wiiw crede că unul din motive pentru evoluțiile negative prevăzute este reducerea cererii pe piețe de export importante pentru această regiune, precum China și Germania.

Alte țări puternic dependente de exporturi sunt Cehia, Slovenia și Slovacia, toate cu 70 până la 90 de procente din PIB asigurate de exporturile de mărfuri și servicii.

 

 

 

 

 

Serbia a înregistrat  în 2018 un an bun, cu cea mai solidă creștere economică din ultimul deceniu. România și Turcia au avut reculuri semnificative în 2018, după supraîncălzirea economiei în anii precedenți.

Potrivit institutului din Viena, după creșterea de 4,2% din 2018, prognoza pentru creșterea economică a României ar fi de 2,8% în 2019 (ajustată negativ cu 0,8%), 3% în 2020 (ajustată negativ cu 0,7%), respectiv 3,2% în 2021.

Institutul din Viena prognozează că economiile cu creșterile cele mai pronunțate în 2019-2021 vor fi Kosovo, Albania și Moldova, cele mai sărace țări din Europa în prezent.

Rusia va continua să stagneze, în ciuda majorării prețurilor la țiței, în principal din cauza problemelor structurale din economie și a sancțiunilor occidentale.

Perioada de boom economic pentru centrul, estul și sud-estul Europei, din anii 2017-2018, a ajuns la final și ar urma trei ani de avansuri economice mai scăzute.

Guvernanții și companiile din aceste țări vor trebuia să ia măsuri imediate pentru a evita stoparea totală a creșterii economice în anii care vin.

Pentru o regiune care se confruntă cu un declin demografic atât de accentuat și care se bazează în măsură prea mare pe exporturi industriale, automatizarea rapidă ar fi o prioritate.

În fine, investiții mai mari și mai bine orientate în educație și pregătire vor fi cruciale pentru a pregăti regiunea central-est-sud-est europeană pentru noua economie digitală avertizează https://www.dw.com.

 

 Bizar, dar tragedia depopulării României este privită de comisarul european Corina Creţu ca un fenomen de succes…

 

Prezentă la Cluj la evenimentul “Fraternitatea italo-română – La fratellanza italo-romena”, comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, a declarat că migrația românilor reprezintă “cel mai mare fenomen migrator de succes din istoria italiană”.

„Românii care trăiesc în Italia, peste un milion de persoane, constituie cea mai mare comunitate străină din Italia. 

Plecarea românilor în Italia a fost posibilă datorită aderării ţării noastre la UE.

Sigur, noi suferim în ţară, pentru că avem fuga creierelor, a oamenilor care sunt respectaţi şi integraţi şi care am dori să rămână în ţară, dar, pe de altă parte, este o libertate de exprimare, de mişcare, de a ne stabili în orice ţară dorim să trăim, o libertate câştigată cu sânge odată cu Revoluţia din 1989, pe care trebuie să o apărăm cu toate puterile noastre.

Aderarea României la UE rămâne cea mai importantă realizare din istoria modernă a ţării noastre, un semnal că destinul nostru se află în Europa”, a spus Corina Creţu.

Conaționalii noștri, românii din Italia (…) îşi iau în serios statutul de cetăţeni europeni.“, a scris Corina Crețu pe contul său de facebook

 

 

Publicitate

29/03/2019 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: