CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Rusia țaristă la amurg. Ultimul mare bal al Romanovilor


Cea mai mare petrecere din Rusia țaristă la început de secol XX, a fost un bal la care oaspeții au purtat costume atât de extravagante, încât au servit ca sursă de inspirație în Rusia pentru cărți de joc și pentru hainele personajelor din filmul american de mare succes „Războiul Stelelor”.

La sfârșitul lui februarie 1903, în Rusia, la Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg (Muzeul Ermitaj de azi), a avut loc cel mai mare și mai elegant bal al momentului.

 

 

 

Imagini pentru Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg photos

 

 

Avea să fie ultimul mare bal din Rusia țaristă.Balul, care a ținut două zile, a fost cel mai opulent din întreaga domnie a lui Nicolae al II-lea şi a fost dedicat celei de 290-a aniversări a dinastiei Romanov, scrie RBTH, preluat de https://incredibilia.ro/.

În prima zi au avut loc ospățul și dansul, iar în cea de-a doua zi s-a ținut un bal mascat. Totul a fost fotografiat și s-a alcătuit un album de fotografii care continuă să fie o sursă de inspirație pentru artiști până în zilele noastre.

Tuturor  oaspeților li s-a cerut să vină în port tradițional rusesc din secolul XVII, ceea ce a dat evenimentului o notă cu adevărat  remarcabilă.

Femeile de la curte erau îmbrăcate în rochii brodate cu pietre prețioase și purtau „kokoșnik” (pălării) decorate cu cele mai frumoase bijuterii ale familiilor lor, iar bărbații purtau caftane opulent decorate și căciuli de blană boierești.

Ultimul împărat al Rusiei, Nicolae al II-lea, era îmbrăcat în brocartul aurit al țarului Alexei Mihailovici, un conducător din secolul XVII.

Împărăteasa Alexandra Feodorovna a venit la petrecere îmbrăcată în veșmintele primei soții a ţarului Alexei Mihailovici.

 

 

 

Cea mai tare petrecere

 

Prințesa Maria Ilinicina purta o rochie de brocart decorată cu satin argintiu și perle, iar pe cap avea o coroană plină cu diamante și smaralde. Împărăteasa Alexandra Feodorovna purta un smarald uriaș.

Toate bijuteriile fuseseră alese de bijutierul curții, Carl Faberge.Astăzi, o astfel de rochie ar costa aproximativ 10 milioane de euro !

Cea mai tare petrecere din Imperiul Țarist a avut 390 de invitați
iar sălile de bal ale Palatului de Iarnă nu aveau să mai găzduiască vreodată astfel de splendori.

„În timp ce dansam, în Sankt Petersburg aveau loc greve ale muncitorilor și nori negri se adunau deasupra Estului îndepărtat al Rusiei”, avea să-și amintească mai târziu ducele Alexandru Mihailovici.

„Purtam hainele unui vânător cu șoimi, alcătuite dintr-un caftan alb și aurit, cu vulturi aurii cusuți pe piept și pe spate, cu o bluză roz de mătase, pantaloni largi de culoare albastru deschis și cizme de Maroc.”

 

 

 

Cea mai tare petrecere

 

Războiul Ruso-Japonez a izbucnit un an mai târziu, urmat de Revoluția Rusă din 1905 şiPrimul Război Mondial au pus capăt organizării de baluri  la înalta curte imperială rusă.

Criza declanşată de conflagraţia globală şi Marea revoluţie bolşevică din octombrie 1917 au provocat de altfel şi sfârșitul pentru Imperiul Rus, însă  amintirea marelui bal din 1903 nu a murit în epoca sovietică.

Un pachet de cărți de joc special a fost produs în 1913, onorând cea de-a 300-a aniversare a dinastiei Romanov. Aceste cărți de joc au continuat să fie tipărite chiar și după ce Imperiul Rus s-a prăbușit și au devenit cele mai populare cărți de joc din URSS.

Milioane de sovietici habar n-aveau că țineau în mâini amintirea ultimului bal elegant al dinastiei Romanov, cea mai tare petrecere dinainte de sfârșitul perioadei țariste.

Costumul valetului de pică era copiat după costumul ducelui Mihail Alexandrovici, iar valetul de romb era copiat după Marele Duce Andrei Vladimirovici.

Dama de pică era în mare parte reprezentată cu costumul ducesei Elisabeta Feodorovna, iar dama de pică semăna cu sora țarului, Ksenia Alexandrovna, costumată în soție de boier.

 

 

Cea mai tare petrecere

 

Cea mai tare petrecere

Costum de ducesă din secolul XVII

Cea mai tare petrecere

Artistul vestimentar care a lucrat la filmul „Războiul Stelelor”, Trisha Biggar, s-a inspirat din stilul vestimentar al soțiilor de boieri care purtau kokoșnik, atunci când a proiectat costumul auriu de călătorie al Reginei Amidala.

 

Cea mai tare petrecere

 

Țarul Nicolae al II-lea în hainele țarului Alexei Mihailovici

Cea mai tare petrecere

 

Costum de  vânător de şoimi  din timpul ţarului   Aleksandr Mihailovici

 

Costum al ţareviciului

Costum aristocrată din secolul XVII. A fost folosit pentru a crea hainele prințesei din filmul Războiul stelelor

Vezi și 23 de imagini excepționale din Rusia înainte de bolșevici

Publicitate

23/03/2019 - Posted by | ISTORIE | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: