CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ZIUA DE 3 MARTIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR


Ziua de 3 martie în istoria noastră

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1669: A început Muntenia, domnia lui Antonie vodă din Popești, Prahova.

 

A fost fiul lui Mihai Grecul, comerciant ridicat la rang boieresc de Mihai Viteazul, fiind pus pe tron de către familia boierească a Cantacuzinilor al cărui rol  era redus la acela de simplă marionetă a acestora.

A stat pe tron până în februarie 1672, când a fost mazilit la începutul lui 1672, în urma plângerilor la Poartă a grupării boierilor Băleni, dușmanii ereditari ai Cantacuzinilor, ai căror partizani fuseseră scoși din dregătorii în timpul domniei sale.

Antonie Vodă a fost dat jos de pe tron din ordinul  turcilor, convinși cu bani să îl întoarcă pe tron pe Grigore I Ghica, rivalul Cantacuzinilor.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Antonie-Vodă din Popeşti, photos

 

 

 

 

 

 

De la Antonie Vodă ne-a rămas biserica mănăstirii Turnu din Târgșor (azi Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi, jud. Prahova), pe care el a reconstruit-o pe ruinele unei mai vechi biserici, ctitorie a lui Vlad Tepes.

Fiica sa, Maria (Marica), a fost soția domnitorului Constantin Brâncoveanu.

 

 

 

 

 1769: A murit Bod Péter, cărturar umanist secui, figura cea mai reprezentativă a istoriografiei maghiare transilvănene în secolul al XVIII-lea; (n. 1712).

 

 

 

 

Bod Péter (1712–1769)

 

 

 

 

 

Bod Péter s-a născut pe 22 februarie 1712, la Cernatu de Sus, în Transilvania. A studiat la Aiud, unde a fost numit și bibliotecar și profesor de ebraică. În 1740 și-a completat studiile teologice la  Leyden, iar după întoarcerea sa, în 1743 a fost numit capelan al  contesei Teleki. In 1749 a fost chemat la Ighiu ca pastor al Bisericii Reformate, unde a și murit .

El a scris în limba maghiară Istoria Episcopilor Reformați din Transilvania (Aiud, 1766); în limba latină a publicat, Hungarorum quorumdam Principum ex Epitaphiis Renovata de Memoria (2 volume 1764-1766): – Historia Unitariorum în Transilvania (postum, Leyden, 1781). Vezi Winer, Handbuch der theol. Lit. i, 770; Rose, Gen. Biog. Dict. sv (BP)

 

 

 

1863: S-a stins din viață scriitorul român Iancu Văcărescu, unul dintre primii creatori de poezie ai literaturii naționale.

 

https://i2.wp.com/iancu.com/wp-content/uploads/2010/04/iancu_vacarescu_01.jpg

Iancu Vacarescu (1792-1863)

 Iancu Văcărescu a fost continuatorul „dinastiei” literare a Văcăreştilor. S-a afirmat cu traduceri, mai ales pentru reprezentările teatrale din acea vreme, iar ca poet a rămas în istoria poeziei româneşti ca autor al primelor încercări de poezie militantă.

A sprijinit începuturile şcolii (1818) şi teatrului (1819) în limba română din Muntenia și tot el a inaugurat (în aprilie 1818) prima tipografie bucureşteană (n. 1792)

 

 

 

1871: S-a născut Constantin Argetoianu, om politic și diplomat român, fost prim ministru al Guvernului României intre 28 septembrie 1939 – 23 noiembrie 1939 din partea Partidului National Liberal. A fost și un prosper om de afaceri, director și acționar la numeroase companii. 

 

 

 

 

Imagini pentru Constantin Argetoianu,photos

 

 

 

A fost un  sprijinitor al politicii regelui Carol al II-lea.

A fost închis în timpul regimului comunist  în lagărul de la Sighet, unde și-a găsit sfârșitul pe 23 noiembrie 1952.

NOTĂ: Unele surse (www.iiccr.ro) dau ca an al morţii sale 1955.

 

 

 

1878 : Este încheiat Tratatul de pace de la San Stefano, (astăzi Yeșilköy), un sat în apropierea Istanbulului, care a pus capăt Războiului ruso-româno-turc. 
Tratatul preliminar de la San Stefano a fost semnat de către Imperiul Rus și cel Otoman la 3 martie 1878, după Războiul Ruso-Româno-Turc din 1877-1878.

Din partea Rusiei au fost delegați contele Nicolai Pavlovici Ignatiev și Alexandr Nelidov, iar din partea Imperiului Otoman au participat ministrul de externe Safvet Pașa și ambasadorul turc în Germania, Sadullah Bey.

 

 

File:Ignatiev signing treaty.JPG

 

 

Tratatul a confirmat o serie de schimbări politice în Balcani, prin recunoașterea independenței mai multor state, inclusiv a României.

Potrivit clauzelor sale, se recunoștea independența României, alături de cea a Serbiei și Muntenegrului, autonomia Bulgariei Mari (un stat de la Marea Neagră la Marea Egee), autonomia Bosniei și Herțegovinei și se prevedea un drept al Rusiei de intervenție în trebuirile popoarelor creștine din Imperiul Otman.

Totodată, Turcia urma să plătească Rusiei despăgubiri de război în valoare de 1 410 mln. ruble și se cedau patru regiuni din Caucaz. Rusia a revendicat județele Cahul, Reni și Ismail din cadrul României iar Delta Dunării și Dobrogea, cedate Rusiei de la Turci îi reveneau României drept compensație.

 

În ciuda contribuției remarcabile a armatei române la victoria finală, alături de trupele ruse, a eroismului ostașilor și ofițerilor români, recunoscut oficial inclusiv de autoritățile militare ruse, poziția conferită României în cadrul tratatelor de pace încheiate la San Stefano a fost extrem de precară, cu mult sub așteptări. Delegatul român venit la San Stefano, colonelul Arion, nu a fost admis la tratative.

Maniera Rusiei de a încheia pacea și condițiile impuse de aceasta României a adus relațiile bilaterale în pragul rupturii.

Prințul Carol al României și Cabinetul său i-au acuzat pe oficialii ruși că își încălcaseră angajamentul de a respecta integritatea României.

Rușii au replicat că districtele sudice ale Basarabiei fuseseră cedate Moldovei și nu României în 1856.

Prin urmare nu va fi o surpriză că România s-a alăturat celorlalte puteri europene și a cerut revizuirea tratatului de pace de la San Stefano, fapt care a avut loc la Berlin în 1/13 iunie 1878.

 

 

 

 

 

1882: S-a născut în satul Goleştii-Badii, comuna Topoloveni (Argeş), Ion Mihalache, învățător, om politic, ministru în mai multe guverne si fondator al Partidului Țărănesc din România.

În anul 1926, Partidul Țărănesc pe care îl conducea, se unește cu Partidul Național Român, condus de Iuliu Maniu care devine președintele noului partid, iar Ion Mihalache vicepreședinte.

 

 

Imagini pentru photos Ion_Mihalache

Ion Mihalache (1882 – 1963)

A fost vicepreşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc şi preşedinte al acestei formațiuni politice între 21 nov. 1933 – 23 nov. 1937.

A decedat la 6 martie 1963, în închisoarea comunistă cu regim de exterminare fizică a deținuților politici de la Râmnicul Sărat.

 

 

1886: A murit medicul  şi botanistul român Anastasie Fătu; a creat prima secţie de pediatrie din Moldova și pe cheltuială proprie a înfiinţat, la Iaşi, prima grădină botanică din ţară cu 2 500 de specii;(1856).

A fost membru titular al Academiei Române din 1871 și vicepreşedinte al Societăţii Academice Române (1872-1876); (n. 1816).

 

 

 

 

 

 

 

(w620) foto3

 

 

 

 

 

A organizat prima creşă pentru copiii abandonaţi şi întemeiază la Iaşi (1856). ÎA fost  medic-şef al Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi (1863-1885) şi profesor universitar la Catedră de botanică şi zoologie a Universităţii din Iaşi (1873).

De asemenea, a avut o contribuţie notabilă la înfiinţarea şi organizarea Facultăţii de Medicină (1879), recomandând şi primii ei profesori.

A facut parte din numeroase societăţi: Societatea de medici şi naturalişti din Iaşi (întemeiată în 1852), fiind preşedintele acesteia (din 1872), Societatea pentru încurajarea tinerimii române la învăţătură (întemeiată în 1855), Societatea sileziană pentru dezvoltarea ştiinţelor, Societatea de Ştiinţe Naturale din Frankfurt-am-Main, și a fost preşedinte al Societăţii pentru educarea poporului din România.

 

 

 

1888: S-a născut Iosif Trifa, preotul ortodox care a pus bazele mişcării spirituale „Oastea Domnului” (1923); (m. 1938).

 

 

 

 

 

 1892, 3/15: A murit Ioan Popescu, pedagog şi teolog; autor de lucrări de pedagogie şi manuale; ca membru al Partidului Naţional Român, a militat pentru drepturile românilor din Transilvania; membru corespondent al Societăţii Academice Române din 1877 (n. 1832)

 

 

 

 

 

1898: S-a născut actorul Ion Talianu; (m. 1956).

 

 

 

 1902: S-a născut baritonul Petre Ştefănescu-Goangă; (m. 1973).

 

 

 

 

1904: S-a născut arheologul Ion Berciu, autorul cercetări  importante privind  aşezările şi castrele romane de la Drobeta şi Apulum; (m. 1986).

 

 

 

 1904: S-a născut Mircea Vulcănescu, filosof, sociolog, eseist, economist, profesor, publicist şi traducător; s-a situat spre „dreapta tradiţională”.

 

 

 

Imagini pentru mircea vulcănescu photos

 

 

 

 

În sociologie a căutat să înfăţişeze o orientare spiritualistă şi ortodoxă, apropiată de înţelegerea românească şi ţărănească a existenţei, îmbogăţită, în filosofie, prin modelul ontologic românesc; a colaborat la emisiunea „Universitatea Radio” de la Radiodifuziunea Română.

A făcut parte din Guvernul Ion Antonescu, subsecretar de stat în cadrul Ministerului de Finanțe.

În octombrie 1946 a fost condamnat de un tribunal comunist la opt ani de temniţă grea pentru pretinse crime de război.

A decedat ca urmare a abuzurilor din regimul penitenciar; (m. 1952, în închisoarea de la Aiud).

 

 

 

 

 

1907: În timpul răscoalelor țăranești din 1907, a avut loc la Pașcani, prima mare ciocnire dintre răsculați și armată.Țăranii arestați au fost eliberați de către muncitorii ceferiști de la depoul local.
 

 

 

 

 

 1914: S-a născut pictorul Aurel Cojan, stabilit la Paris din 1969; m. 2005).

 

 

 

 1920:  Consiliul Suprem al Conferinţei de pace de la Paris, a recunoscut legitimitatea Unirii fostei Basarabii ţariste cu România.

 

 

 

  

1921: Se semnează la Bucureşti, Convenţia de alianţă defensivă româno-polonă şi Convenţia militară, care va intra în vigoare la 25 iulie 1921.

 

 

 

 

 

 

 

1925: S-a născut Florian Potra, critic de teatru şi film, traducător; (m. 1997).

 

 

Imagini pentru Florian Potra,photos

 

 

 

 

 

1930: S-a născut Ion Iliescu,  fost presedinte al României între 1990-1996 si 2000-2004, fondator al FSN si PDSR, iar intre 1996-2000 și 2004-2008 a fost senator din partea PSD. A fost de asemenea președinte de onoare al PSD.

 

 

 

 

 

Imagini pentru ion iliescu photos

 

 

 

Născut la Oltenița, judetul Calarași,  a devenit de tânăr activist comunist. A urmat studii de inginerie si s-a specializat la universitati din URSS.

S-a casatorit in 1951 cu Nina (Elena Șerbanescu), însa cei doi nu au avut copii. Intre 1967-1971, a fost ministru pentru problemele tineretului.

Tot in 1971, timp de sase luni, a ocupat functia de secretar al Comitetului Central al PCR, dupa care a fost exclus din conducerea partridului pe motiv de „deviere intelectualista”.

Cu toate acestea, Ion Iliescu a fost, pe rând, președinte al consiliilor populare din Timiș și Iași.

A lucrat apoi la Consiliul National al Apelor (1979-1984), după care a fost numit director al Editurii Tehnice (până în 1989).

În perioada februarie-mai 1990 a fost președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Natională, iar în data de 20 mai a fost ales presedinte al țării, funcție pe care a mai dobândit-o în alte doua rânduri (1992, 2000). 

În 2005 a fost începută o anchetă pentru a stabili rolul său  în mineriadele din 1990, în timpul cărora minerii din Valea Jiului, sub conducerea lui Miron Cozma, au descins în București pentru a înăbuși manifestațiile antiguvernamentale. În replică, Iliescu a declarat că scopul anchetei este „răzbunarea” împotriva sa.

Pe 13 octombrie 2008 Biroul de presă al Ministerului Public a emis un comunicat de presă în care se arată că președintele Ion Iliescu nu va fi urmărit penal în dosarul mineriadei din 1990.

Procurorii au hotărât că nu sunt suficiente și concludente probe pentru ca Iliescu să fie pus sub urmărire penală.[3] În iunie 2009, Ion Iliescu a fost scos de sub urmărire penală în dosarul „Mineriada 13-15 iunie 1990”, în care era acuzat de genocid, complicitate la tortură, propagandă pentru război, tratamente neomenoase, distrugere, favorizarea infractorului și complicitate la rele tratamente.

În octombrie 2015 presa a anunțat că a fost pus sub urmărire penală în același dosar, pentru infracțiuni contra umanității. 

Pe 13 iunie 2017, a fost trimis alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Miron Cozma și alții în judecată, pentru infracțiuni contra umanității.

 

 

 

 

 

 

1998: Președintele României, Emil Constantinescu, a promulgat Legea privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice in perioada comunistă, precum si celor deportate în strainatate ori aflate în prizonierat. 

 

 

 

 

1949: În urma Plenarei din 3-5 martie, CC al PCR a hotărât trecerea la cooperativizarea agriculturii, proces care s-a incheiat in 1962. Politica agrara de tip sovietic, introdusa cu forta in Romania, a incalcat flagrant dreptul de proprietate si a lichidat clasa taraneasca.”Transformarea socialista a agriculturii” dupa modelul lenininist s-a produs treptat.

In prima etapa (1949-1953) procesul de colectivizare forțată a țărănimii a  intampinat un val de rezistență, indeosebi in zona Transilvaniei si Maramuresului.

In primii ani, comunistii au încercat să ducă ”muncă de lămurire” cu țăranii, arătându-le că va fi in beneficiul lor sa intre in CAP-uri (Cooperative  Agricole de Productie). Rezultatele au fost destul de puțin smnificative, astfel încât comuniștii au decis să recurga la represalii barbare împotriva familiilor care se opuneau gospodăriilor colective.

Ultimele CAP-uri au fost formate în 1962, comuniștii raportând cu surle și trâmbițe că procesul s-a incheiat cu patru ani înainte de termen.

 

 

 

1999: Partidul Național Liberal din România a devenit membru cu drepturi depline în Internaționala Liberală.

2013: A decedat actorul Dumitru Rucăreanu; (n. 26.10 1932, în localitatea Ghimbav, jud.Brașov).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A studiat la Școala Populară de Arte din Brașov pianul si acordeonul dar s-a hotărât sa dea admitere la teatru. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in 1956, la clasa profesorului Nicolae Bălțățeanu si a fost repartizat la Teatrul Național din Craiova.

A jucat încă din timpul facultății pe scena Studioului Cassandra din capitala in spectacole ca Bălcescu de Camil Petrescu, Bărbierul din Sevilla de Beaumarchais, Tragedia optimistă de Vsevolod Visnevski, Don Gil de Ciorap Verde de Tirso de Molina. La Craiova a rămas pâna in 1959.

S-a mutat la Teatrul de Comedie din capitala și a dat viata la zeci de personaje.

A jucat in Burghezul gentilom de Moliere, Nuntă la castel de Suto Andras, Svejk în cel de-al doilea Război Mondial de Bertolt Brecht, Un Hamlet de provincie de Cehov, Mutter Courage de Bertolt Brecht, Noapte la Madrid de Calderon de la Barca, Mofturi de I.L. Caragiale,  Scandal în culise de Michel Frayn, Galy Gay de Bertolt Brecht, etc.
A colaborat si cu Teatrul de Revista.

A debutat in cinematografie in 1963, cu pelicula „Liniște”, in regia lui Alexandru Boiangiu, urmata de „Dragoste la zero grade” (1964), „Camera albă” (1965), „Asediul” (1971), „Aventuri la Marea Neagră” (1972), „Porțile albastre ale orașului” (1973), „Agentul straniu” (1974), „Cercul magic” (1975), „Mastodontul” (1975), „Calotescu” (1975), „Gloria nu cântă” (1976), „Acțiunea Autobuzul” (1977), „Am o idee” (1981), „Miezul fierbinte al pâinii” (1983), „Secretul lui Bachus” (1984), „Sosesc păsările călătoare” (1984), „Coana Chirița” (1986), „Secretul lui Nemesis” (1990), „Harababura” (1990).

La ediția din 2010 a Galei Comediei Românești, i s-a decernat premiul de Excelență pentru întreaga carieră.

Pe 3 martie este sărbătorită Ziua mondială a scriitorilor

 

 

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 3. e.maramures.ro;

 4. Tu stiai.ro

 5. Wikipedia.ro

 6. Istoria md.

 7. Nicolae Isar, Istoria modernă a românilor, Editura Universitară, București, 2006;

 8. Keith Hitchins, Istoria României, Editura Enciclopedică, București, 1998.

 9. http://www.rador.ro/2019/03/03/calendarul-evenimentelor-3-martie-selectiuni-5/

Publicitate

03/03/2019 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 03/03/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: