CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

24 februarie 2019: ALEGERI ÎN REPUBLICA MOLDOVA


 

 

 

 

 

Alegeri Parlamentare 2019

 

 

 

 

Aproape trei milioane de alegători din Republica Moldova au fost chemaţi ieri, începând cu ora 07:00 la urne, pentru a alege noul Parlament de la Chişinău, în cadrul unui scrutin ce are loc simultan cu un referendum privind reducerea numărului de deputaţi, de la 101 la 61.

Pentru prima dată în Republica Moldova, cei 101 deputaţi sunt aleşi în baza sistemului electoral mixt, o combinaţie între sistemul reprezentării proporţionale şi cel majoritar.

Pentru 50 de deputaţi s-a votat, ca şi până acum, pe liste de partid. Iar 51 de deputaţi sunt aleşi în cadrul a 51 de circumscripţii uninominale, câte un deputat pentru fiecare circumscripţie.

Prezenţa la urne în cele 2018 secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova a fost, la sfârşitul procesului electoral, de 49,08%, (1,44 milioane din totalul celor 2,81 milioane de cetăţeni înscrişi în listele electorale), mai scăzută faţă de scrutinul legislativ din 2014 ( când prezența la urne a fost de 55,86%).

  La actualul scrutin  au concurat 14 partide politice şi un bloc electoral. 

Pentru a intra în parlament, partidele trebuie să depăşească pragul electoral de 6% din totalul de voturi, iar blocurile electorale – 8%. 

Vestea bună este aceea că Partidul Comunist din R.Moldova (PCRM) condus de renegatul român Vladimir Voronin, a obținut 3,83% din voturi și nu va intra în Parlament.

 Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, la ora 09.00, după procesarea a 98,04% sau 2.099 din procesele verbale pe circumscripţia naţională, Partidul Socialiştilor obţine 31,35% din voturi, urmat de Blocul electoral ACUM, Platforma DA şi PAS cu 26,17%.

În acelaşi timp, pentru Partidul Democrat şi-au dat votul 24,01% alegători, iar pentru Partidul Politic „Şor” – 8,44%.

 Expertul politic basarabean Vladimir Socor a declarat pentru Europa Libera că Occidentul s-ar pregăti de o coaliţie între PD şi PSRM, la Chişinău, iar un indiciu ar fi şi faptul că de câteva luni încoace, preşedintele pro-rus Igor Dodon a primit multe invitaţii în Occident, nu numai zilele trecute la NATO, dar şi la Paris, şi la Londra, şi în alte capitale europene.

Lupta geostrategică pentru acest nefericit petic de pământ românesc  aflat la confluența intereselor marilor puteri, este în plină desfășurare.

Rusia așteaptă după colț…

 

 

O turmă de votanți transnistreni a fost adusă în dreapta Nistrului cu autobuzele.

 

 

 

 

 

 

 

 

CALUL TROIAN // Cine i-ar fi PLĂTIT și pentru cine au VOTAT transnistrenii aduși organizat la urne la alegerile parlamentare din 24 februarie

Zecile  de mii de transnistreni care au fost aduși organizat cu autocarele pentru a vota la alegerile parlamentare din R. Moldova din 24 februarie, au fost piatra de încercare a acestor alegeri. 

Mass-media a publicat numeroase mărturii ale cetățenilor din stânga Nistrului care au recunoscut în fața camerelor de luat vederi, că li s-au propus bani pentru a participa la scrutin, vehiculându-se sume între 50 de lei și 40 de dolari. 

Prelucrarea a 97,87% din procesele-verbale din secțiile de vot destinate cetățenilor din Transnistria, a  arătat că la vot au participat 31 894 de transnistreni. 

Mai mult de jumătate dintre aceștia sau 51,42% au votat pentru Partidul Socialiștilor în circumscripția națională, iar 15,7% – pentru Partidul Democrat.

Adică așa cum trebuie ! 

Totodată, 9,9% au votat pentru comuniști, 7,25% – pentru Partidul „Șor” și numai  4,17% – pentru Blocul „ACUM”. 

 

 

 

CITIȚI ȘI:

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/02/25/o-istorie-a-zilei-de-25-februarie-video-3/

 

 

 

 

Surse:

https://www.timpul.md/articol/rezultate-preliminare-

 

https://sputnik.md/

 

https://adevarul.ro/international/europa

Publicitate

25/02/2019 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: