CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 18 IANUARIE. VIDEO – TODAY IN HISTORY


 

 

 

 

 

 

18 ianuarie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul 350 – A murit  împăratul roman Constant.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru flavius iulius constans emperor photos

 

 

Flavius Iulius Constans (n. 320) a domnit din 337 până în 350.

Era fiul cel mai mic al lui Constantin cel Mare și al Faustei, ridicat în 335 la rang de caesar. A devenit în 337, la moartea tatălui său, împreună cu cei doi frați, Constantin II și Constanțiu II, augustus, încredințindu-i-se guvernarea Italiei, Illyricum-ului și Africii. Încercarea fratelui său Constantin II de a-l tutela, urmată de invadarea Italiei, s-a soldatcu moartea acestuia în lupta de la Aquileia (340), Constant extinzându-și stăpânirea și asupra Galliei, Hispaniei și Britanniei.

Severitatea atitudinii față de armată și austeritatea politicii sale fiscale declanșează conspirația lui Flavius Magnus Magnentius, care este proclamat împărat la Autun, în Galia. Nevoit să fugă, Constant a fost ucis în apropiere de Pirinei, în anul 350.

 

 

 

 

 

474: Leon al II-lea în vârstă de șapte ani l-a succedat pe bunicul matern Leon I pe tronul Imperiului Bizantin. Zece luni mai târziu a murit.

 

 

 

 

 

532: Împăratul Iustinian reprimă marea răscoală Nika.
Timp de trei zile, orașul Constantinopol a fost  devastat de revolta fracțiunilor care încercau să-l aducă la  putere pe Hypatios, nepotul împăratului Anastase I.

 

 

 

 

Foto: Împăratul Iustinian și soția sa, împărăteasa Teodora

 Cele două mari grupuri (deme), albaştrii (Veneti, clasa mijlocie) şi verzii (Prasini, aristocraţii),  dominau peisajul circului. Iniţial un fel de fanclubs antice ale conducătorilor, aceste grupări au căpătat importanţă politică în antichitatea târzie, putându-se exprima liber pro sau contra împăraţilor şi coordonând într-un fel opinia publică nu rareori prin instigări şi provocări la adresa conducerii. Predecesorul lui Iustinian, Anastasius, a fost  el însuşi pe cale să cadă victimă nemulţumirilor mulţimii.

Iustinian,   un adept entuziast al demei albaştrilor, susţinea partida lor şi i-a  acordat chiar o importantă libertate juridică, scutindu-i de multe pedepse, ceea ce l-a făcut pe  istoricul Prokopius să se plângă că aceste“lichele” ucid tot ce li se pare a avea stofă de acolit al verzilor.

Lucrurile se schimbă însă în ianuarie 532, când împăratul decide să-i execute pe liderii ambelor deme pentru că au demonstrat pe străzi împotriva impozitelor ridicate. Intâmplarea face însă ca laţurile spânzurătorii să cedeze şi prizonierii reuşesc să scape şi să ceară azil în biserici.

Susținut de Theodora  și de generalul  Belisarius, comandantul armatei, Iustinian a decis să reziste și să suprime insurgența.

 În urma confruntărilor armate 30.000 de oameni au fost  uciși . Cât despre pretendentul la tron, Hypatios,  acesta va fi ucis a doua zi.

 

 

1535 –  Întemeierea orașului sud american Lima.

 

 

     Imagini pentru francisco pizarro biografie

 

 

 

Pizzaro s-a născut în Spania în 1478, pe 16 martie, în orașul Trujillo situat în regiunea Caceres din  Extremadura.

A decedat în Lima, Peru, la vârsta de 63 ani, pe 6 iulie 1541

Conchistadorul Francisco Pizarro a fondat oficial orașul Lima, actuala capitală a statului Peru din 1542, caruia i-a dat numele „Ciudad de los reyes” – Orașul Regilor.

Lima este o deformare a cuvantului indian  quechua „rimac” care a fost tradus prin „vorbitor”.  Orasul  devine  centrul unor importante activitati commerciale si  culturale pentru intreaga America spaniolă.

http://www.linternaute.com/histoire/jour/18/1/a/1/1/index.shtml

1654 – A fost convocată, de catre hatmanul cazac Bogdan Hmelnitki, Adunarea reprezentativă  de la Pereslav; a fost adoptată hotărârea cu privire la unirea Ucrainei cu Rusia

1689 – S-a născut Charles Louis de Secondat, baron de La Brède et de Montesquieu, scriitor şi filosof reprezentativ al iluminismului francez ; (d. 22.02.1775).

A susținut separarea puterilor în stat pentru garantarea libertăților individuale.

 

 

  

 

 

 În 1728, a devenit membru al Academiei Franceze.

Cartea sa “Scrisori persane” (1721), s-a bucurat de un succes imens si imediat. A fost conceputa sub forma unei colecții de scrisori, despre care se presupune a fi fost scrise de calatori in Persia si de prietenii acestora din Europa.

A scris în 1734 o disertație istorica stiințifică asupra infloririi și decăderii Romei intitulată : Considerations sur les causes de la grandeur des Romains et de leur decadence (Consideratii asupra cauzelor maretiei si decadentei romanilor).
 

 1778 – Navigatorul englez James Cook (n.1728) descopera insulele Hawaii,cărora le da numele  “Insulele Sandwich”, în onoarea lui John Montagu, al patrulea conte de Sandwich, prim lord al Amiralității britanice în acea vreme.

Fișier:Captainjamescookportrait.jpg

 

Un an mai târziu, pe 14 februarie 1779, Cook  va muri ucis  în urma unui conflict cu băștinașii acestor insule.

 

1788 – In Australia s-a inființat prima colonie pentru deținuți englezi.

1799 – Francezul Louis Robert primeşte brevetul pentru  prima instalaţie de produs hârtie pe care o concepuse în 1798

Imagini pentru Louis Robert photos 

 

1821 – A murit  Alexandru Şuţu, ultimul domn fanariot din Țara Românească (n. 29 martie 1790), și odată cu el  se încheia regimul fanariot în Ţara Românească, care fusese instaurat la 5 ianuarie 1716, prin numirea ca domn a lui Nicolae Mavrocordat.

 

  

1821 –  Începutul Revoluţiei de la 1821 din Muntenia. Marii boieri: Grigore Brâncoveanu, Grigore Ghica şi Barbu Văcărescu, membri ai Comitetului de Oblăduire, dar şi ai Eteriei, încheie o înţelegere cu Tudor Vladimirescu prin care îi făgăduiesc slugerului, să–i acorde tot sprijinul pentru ridicarea poporului la luptă.

 

 

Tudor Vladimirescu părăseşte Bucureştii în fruntea unei cete de arnăuţi şi se îndreaptă spre Tîrgu Jiu, unde va ajunge la 21 ianuarie.

În scurt timp avea să înceapă revoluţia, care avea ca printre cele mai importante obiective, înlăturarea regimului fanariot din Muntenia.

 1825 – Este inaugurat Teatrul Bolșoi din Moscova.

 

Imagini pentru Teatrul Bolshoi din Moscova photos

 

 

 

 

1844 – La Iaşi s-a jucat  în premieră, comedia lui Vasile Alecsandri “Iorgu de la Sadagura”, piesă în 3 acte, prima scriere dramatică originală a lui Alecsandri, considerată piatra de temelie a dramaturgiei româneşti

1848 – S-a născut în localitatea Sira, lângă Arad,  Ioan Slavici, nuvelist, romancier, memorialist, dramaturg şi gazetar român („Moara cu noroc”, „Popa Tanda”, „Mara”, „Fata de birău”); (d.17.08.1925, Panciu).

 

 

 

 

 

1871- PROCLAMAREA CELUI DE-AL II-LEA REICH GERMAN

 

 

 

Imagini pentru Wilhelm I photos

 

 

La 18 ianuarie 1871, Wilhelm I (sau Wilhelm Friedrich Ludwig von Hohenzollern), regele Prusiei, este proclamat in Marea sala a Oglinzilor de la Versailles, dupa infrangerea zdrobitoare a armatei franceze in razboiul franco-prusian, împărat al Imperiului German care reunea sub sceptrul său marile principatele germane, Prusia, Bavaria, Wurtemberg și Saxonia. Unitatea politică a Germaniei a fost astfel  dobândită. 

Imperiul  va  sfârși în ziua de 9 noiembrie 1918, odată cu încheierea  primului razboi mondial și cu abdicarea împaratului Wilhelm al II-lea și capitularea Germaniei. 

 

1873: A murit Dionisie (Dimitrie) Romano, episcop, cărturar, traducător, profesor şi revoluţionar paşoptist; a iniţiat şi condus primele reviste bisericeşti în limba română: „Vestitorul bisericesc” (1839-1849), tipărit la Buzău în colaborare cu Gavriil Munteanu, şi „Echo eclesiastic”, editat la Bucureşti (1850-1852), cu suplimentul „Biblioteca religioasă-morală”; în 1867 a donat Societăţii Academice Române biblioteca logofătului Constantin Cornescu Oltelniceanu (peste 7.000 de volume), care a constituit piatra de temelie a viitoarei biblioteci a instituţiei academice; membru de onoare al Societăţii Academice Române din 1868 (n. 1806)

 1878 –  Spiru Haret (1851-1912), matematician, sociolog şi om politic liberal, îşi lua doctoratul în matematici la Sorbona, cu teza sa de mecanică cerească devenită celebră „Asupra invariabilităţii axelor mari ale orbitelor planetare”. A fost primul român doctor în matematici la celebra universitate.

 

 1879 – La Bucureşti, în România, are loc premiera piesei lui Ion Luca Caragiale “O noapte furtunoasă”.

 1898 – S-a născut Filip Brunea-Fox (pseudonimul lui Filip Brauner), reporter, jurnalist şi traducător; (m. 1977).

 

1904: S-a născut la Bristol, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, popularul actor   Cary Grant (Archibald Alexander Leach), unul dintre monștrii sacri ai Hollywoodului, laureat al Premiului Oscar.

 

 

 

 

Imagini pentru Cary Grant photos

A decedat in ziua de 29 noiembrie la Devenport, statul Iowa, SUA.

 

 

 

 

1911: Aviatorul americanul Eugene Elly, pilotând un avion „Curtis”, reușește prima aterizare pe o navă, cuirasatul „Pennsylvania”.

 

 

 

Imagini pentru aviator american eugene Elly,photos

 

 

 

1913 – Grecia învinge  Turcia în  bătălia de la Lemnos, ultima din timpul  Primului Război Balcanic. Victoria a permis grecilor să controleze Marea Egee. Turcii s-au  refugiat în Dardanele, unde vor rămâne până la sfârșitul conflictului.  Primul război balcanic se încheie cu victoria  statelor aliate  (Serbia, Bulgaria, Grecia, Muntenegru) împotriva Imperiului otoman. 

 

 

 

 

1913: S-a născut actorul american Danny Kaye, o vedetă populară în filmele de divertisment ale anilor ’40-’50, care i-au pus în valoare calităţile de cântăreţ, dansator şi mim.  

 

Imagini pentru l american Danny Kaye;photos

După 1950 s-a dedicat spectacolelor de binefacere organizate de UNICEF (m. 1987)

 

 

 

 

 

 1916: S-a născut la București, Silviu Brucan ( Saul Bruckner), fost nomenclaturist, ideolog comunist și analist politic român oportunist.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Silviu Brucan photos

 

 

 

 

A făcut parte, după victoria Revoluției române din decembrie 1989, din conducerea  Frontului Salvării Naționale. A decedat în ziua de  14 septembrie 2006, la București 

 

 

 

 1919 – Intre  18 și 21 ianuarie au avut loc lucrările Conferinţei de pace de la Paris, la care au participat  reprezentanți ai unor țări din   întreaga lume. 

O influență decisivă, au avut  liderii celor patru puteri victorioase: Georges Clemenceau din partea Franței, David Lloyd George, prim -ministrul britanic, Orlando Vittorio pentru Italia și Woodrow Wilson, presedintele Statelor Unite. 

Delegaţi din partea României au fost Ionel I.C.Brătianu, Alexandru Vaida-Voievod, Constantin Angelescu, Victor Antonescu, etc.) şi ai guberniei Basarabia (Ion Pelivan-preşedinte, Ion Codreanu, Sergiu V.Cujbă, Gheorghe Năstase).

Conferinţa de Pace de la Paris a avut drept obiectiv dezbaterea noii configuraţii politico-teritoriale a lumii şi rezolvarea complicatelor probleme economico-financiare existente la sfârțitul  Primului Război Mondial. Conferinţa a dus, în final, la semnarea tratatelor de pace.

 

 

 

 

Primul tratat a fost încheiat cu Germania, la Versailles (28 iunie 1919), urmat de tratatul cu Austria, la Saint-Germain en Laye (10 septembrie), pe care România, din cauză că se impuneau anumite clauze referitoare la minorităţi, clauze care au determinat demisiile succesive ale guvernelor Ion I. C. Brătianu şi general Artur Văitoianu, nu l-a semnat decît la 9 decembrie, prim-ministru fiind generalul Constantin Coandă.

Pacea cu Bulgaria s-a semnat la Neuilly pe 27 noiembrie. Prin acest tratat, Grecia căpăta Tracia iar Serbia unele rectificări de frontieră, cu România fiind menţinut hotarul din 1916. 

 

 

1936 – Moare la vârsta de 71 de ani, Rudyard Kipling, scriitor englez, laureat al Premiului Nobel pentru literatura în 1907.

 

 

Imagini pentru Rudyard Kipling,photos

 

Culegerea sa de povestiri  publicate sub denumirea de „Cartea Junglei” a cunoscut o mare popularitate până în zilele noastre.

 

 

 

1941 – În  Transilvania de Nord-Est ocupată de Ungaria în urma Dictatului de la Viena s-a dispus  printr-o ordonanţă, ca în toate actele de stare civilă, numele româneşti să fie scrise cu grafie maghiară.

1947 – Ziarul „Dreptatea” publica  în zilele de 18 şi 19 ianuarie,  apelul Partidului Naţional Ţărănesc „Către naţiune”, în care se lua atitudine împotriva măsurilor antidemocratice iniţiate şi promovate de Guvernul Groza (epurarea în rândul funcţionarilor de stat, militarilor, judecătorilor, suprimarea presei, partidelor democratice, încălcarea legilor ţării, a drepturilor individuale şi colective ale poporului român, nerespectarea angajamentelor internaţionale asumate ş.a.)

 

 

 1955: S-a născut Kevin Costner, actor de film, regizor şi producător american.

 

 

 

 

 

Kevin Costner

 

 

 

 

 

 

1990 – Este publicat Decretul–Lege al Consiliului Frontului Salvării Naționale nr. 30, privind trecerea în proprietatea statului a patrimoniului fostului Partid Comunist Român.

 

 

 

1997 – Exploratorul polar, fotograful şi scriitorul norvegian  Boerge Ousland, reuşea să traverseze pe jos, de unul singur, fără niciun ajutor, continentul antarctic, ajungând la baza neo-zeelandeză Scott (a plecat în expediţie la 14.XI.1996, din insula Berkner, şi a parcurs 2829 km în două luni şi patru zile).

 

 

Imagini pentru Borge Ousland,photos

 

 

 

1999 – Peste 10 000 de mineri din Valea Jiului au pornit spre Bucureşti (trecând peste barajele ridicate de trupele speciale ale Ministerului de Interne), pentru a protesta faţă de intenţiile Guvernului de a închide unele mine din zonă.

 

 

 1999: A murit (la Roma) Marian Papahagi, critic şi istoric literar, filolog, remarcabil italienist, fost director la Centrul  Cultural Român   – „Accademia di Romania” din Roma; a coordonat, alături de Aurel Sassu şi Mircea Zaciu, „Dicţionarul Scriitorilor Români” şi „Dicţionarul Esenţial al Scriitorilor Români” (n. 1948).

Imagini pentru Marian Papahagi,photos

 

 

NOTĂ: În memoria reputatului italienist şi profesor Marian Papahagi a fost instituit (de Institutul Cultural Italian din Bucureşti şi Centrul Cultural Italian din Cluj, în colaborare cu „Universitatea Babeş-Bolyai”, sub patronajul Ambasadei Italiei în România) premiul ce-i poartă numele; distincţia este acordată anual (începând din 2008), la 14 octombrie, pentru un volum publicat în ultimii trei ani sau pentru o realizare culturală notabilă care au ca obiect orice aspect al culturii şi civilizaţiei italiene (istorie, politică, cultură, arte etc.)

 2002 – Primarii oraşelor Calafat (România), Vidin (Bulgaria) şi Zaicear (Serbia) au semnat, la Vidin, documentele de înfiinţare ale Asociaţiei de colaborare transfrontalieră “Dunărea 21”, prima euroregiune înfiinţată în Balcani.

Aceasta cuprinde aşezări urbane şi rurale din zonele riverane Dunării, din România (oraşul Calafat, comunele Poiana Mare, Desa, Cetate şi Ciupercenii Noi), Bulgaria (oraşul Vidin şi localităţile Rujniti, Macriş, Belogradcic, Lom, Kula, Dimovo şi Novo Selo) şi Serbia şi Muntenegru (oraşul Zaicear şi localităţile Sokobania, Kladovo, Bolivat, Kniajevat, Bor, Negotin şi Madanpec).

Activitatea asociaţiei se desfăşoară în cadrul unor grupuri de lucru constituite pe domenii privind dezvoltarea strategică a Euroregiunii: cultură şi educaţie; dezvoltare economică; sport, turism şi acţiuni ale tineretului; ecologie; agricultură; sănătate şi protecţie socială

2009 – A murit intr-un tragic accident rutier poetul român basarabean Grigore Vieru, fost parlamentar in Parlamentul României, membru de onoare al Academiei Române (n.14.02.1935, în satul Pererîta, fostul judeţ Hotin, azi în R. Moldova).

 

 A fost considerat „Luceafărul de dincolo de Prut al limbii române”); membru de onoare din străinătate (1990) şi membru corespondent al Academiei Române (1993).

 

2011: A decedat cantautorul român Cristian Paţurcă, cel care a compus  faimoasului  „Cântec  ale golanilor” intonat de zeci de mii de oameni, în timpul manifestaţiei maraton din Piaţa Universităţii in 1990; (n. 1964).

 

 

 

 

2017: A decedat actorul român Ion Besoiu.

 

 

 

 

 

Renumitul actor s-a născut în ziua de 11 martie 1931, la Sibiu. A absolvit Academia de Teatru si Muzica din Sibiu și a debutat în 1950, dar consacrarea a venit abia după turnarea filmului Toate pânzele sus, în regia lui Mircea Mureșan, în care a avut ca parteneri mari actori ca Ilarion Ciobanu și Jean Constantin.

Timp de 16 ani a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca”, din Sibiu, după care s-a mutat la București, unde a jucat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” și a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.

În 2002, a primit Premiul de excelență al Cinematografiei Române. În 2001, a fost declarat cetățean de onoare al orașului Sibiu, în care s-a născut.

Ion Besoiu a fost președinte executiv al Fundației „Sibiul Vechi. Sibiu – Hermannstadt”, asociație care îi ajută pe tinerii talentați și care oferă premii etnografilor.

 

 

 

 

ASTĂZI ÎN ISTORIE –  TODAY IN HISTORY

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

 3. ro.wikipedia.org

 4. lessignets.com

 5. Istoria md.

 6. Crestin Ortodox.ro

 7. Istoriculzilei blogspot.com 

 

Reclame

18/01/2019 - Posted by | DIVERSE | , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

  Apreciază

  Comentariu de octavpelin | 18/01/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: