CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Semnarea Tomosului privind autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, o lovitură dată pretențiilor imperiale ale Moscovei


 

 

1544888687 5707

Foto: Presedintele ucrainean Petro Porosenko si Patriarhul nou înfiinţatei Biserici Ortodoxe Ucrainene autocefale, Epifanie.

 

 

 

 

„Un dezastru pentru Putin”

 

Presa internațională  comentează în termeni catastrofali lovitura dată Moscovei odată cu încheierea sâmbătă, 5 ianuarie 2019, a procesului de legitimare a desprinderii Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Biserica Rusă.

În această zi, la Istanbul, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, a semnat în prezența Președintelui Ucrainei Poroșenko, Tomosul privind autocefalia Bisericii ucrainene.

La 6 ianuarie, după săvârșirea sfintei liturghii, Tomosul a fost înmânat, la Istanbul, întâistătătorului Bisericii Ortodoxe ucrainene autocefale, mitropolitul Epifanie al Kievului și întregii Ucraine.

Așadar, anul 2019 începe cu una din cele mai mari lovituri date lui Putin și Rusiei, în pretențiile ei de a se afirma pe nou ca un imperiu.

Cotidianul polonez „Gazeta Wyborcza”, notează la 6 ianuarie 2019 într-un editorial întitulat „Un dezastru pentru Putin” și preluat de Eurotopcs că de această lovitură dată Moscovei se face vinovat însuși președintele rus:

Dacă mandatul lui Putin ar fi pe sfârșite, s-ar termina chiar zilele următoare, el ar trece în istorie ca un perdant, responsabil de faptul că mai întâi Georgia, iar acum și Ucraina, au ieșit cu totul de sub sfera de influență a Rusiei… Fără aceste „provincii” Rusia nu mai este un imperiu… Putin merge pe urmele lui Gorbaciov, căruia rușii îi incriminează destrămarea URSS. Toată responsabilitatea revine în exclusivitate lui Putin: anume aroganța lui în relațiile cu vecinii și aventurile lui războinice au adus imperiul în fața colapsului.”

Putin și locotenentul lui pe partea religioasă, Kirill, au tot trâmbițat în ultimele decenii despre așa zisa „lume rusă”, încât Cancelaria Cerului a găsit de cuviință să-i arate cine este, de fapt. Georgia și Ucraina au plecat. Republica Moldova se mai zbate, ținută priponită de cioburile acestei lumi de elementele trădătoare și corupte – binomul Plahotniuc-Dodon – azi încă guvernante.

Înrobirea pe nou a popoarelor scăpate din lagărul sovietic nu mai poate trece. Ori, „lumea rusă” nu era altceva decât o pânză de camuflare după care Putin a tot încearcat să-și ascundă comandourile de asalt ale „omuleților verzi”.

Unde dai și unde crapă!

 

 

 

ADDENDA:

 

[…] CUM VOR PROCEDA ROMÂNII ORTODOCȘI DIN UCRAINA?

În situația în care apele se vor separa în Ortodoxia din Ucraina conform criteriului etnic, autoritățile practic consimt anticipat ca și cele 127 de biserici ortodoxe românești din Ucraina (care acum apartin jurisdictional Bisericii Ortodoxe a Ucrainei – subordonata Patriarhiei Moscovei – n.n.) să revină la sânul Bisericii Ortodoxe Române mame (Patriarhia Română), de care au ținut până la ocupația sovietică. Acum mingea este în terenul comunității românești din nordul Bucovinei.

De precizat că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nu a recunoscut niciodată desființarea Mitropoliei Bucovinei, cu sediul la Cernăuți, fapt consemnat în Comunicatul Cancelariei Sfântului Sinod al BOR din 9 aprilie 1992.

De asemenea, este necesar să reținem că Episcopia Basarabiei de Sud (fostă a Cetății Albe – Ismail), cu reședința actuală în municipiul Cahul, are drept de jurisdicție în partea basarabeană a euroregiunii româno-moldo-ucraineană Dunărea de Jos, iar Episcopia de Bălți (fostă a Hotinului), cu reședința în municipiul Bălți, are drept de jurisdicție în nordul istoric al Basarabiei, peste comunitățile care solicită benevol revenirea la sânul Mitropoliei Basarabiei, respectiv, al Patriarhiei Române.

 

 

 

 

CITITI SI :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/01/10/o-istorie-a-zilei-de-de-10-ianuarie-video-3/

Reclame

10/01/2019 - Posted by | CREDINTA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: