CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ALERTA MAXIMĂ : R. MOLDOVA E PE CALE SA DEVINA PIONUL PRINCIPAL AL INTERESELOR RUSEȘTI ÎN REGIUNE


armata_transnistria

 

 

 

ALERTA MAXIMĂ : CHIȘINĂUL ÎNFIGE CUȚITUL ÎN SPATELE UCRAINEI. R. MOLDOVA E PE CALE SA DEVINA PIONUL PRINCIPAL AL INTERESELOR RUSEȘTI ÎN ACEASTĂ REGIUNE.

 

 

Politologul Dan Dungaciu a comentat pentru Defense România afirmația lui Igor Dodon care a anunțat că forma de reintegrare a regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova va fi decisă la referendum, iar scenariile concrete de reintegrare vor fi discutate după următoarele alegeri parlamentare

În ultima perioadă, este vorba de ultimul an în special, a început în Republica Moldova să fie evidentă o chestiune care era ușor de intuit: întregul proiect politic, economic, strategic al Republicii Moldova nu are legătură nici cu integrarea în UE, apropierea de UE sau România, ci totul este focalizat pentru așa-zisa soluționare a chestiunii transnistrene. Nu este doar proiectul lui Dodon, este proiectul asumat plenar la Chișinău de domnul Plahotniuc. Aceasta este esența a ceea ce am numit binomul Plahotniuc-Dodon”, a precizat Dan Dungaciu, care ne-a explicat că acest binom s-a constituit la Chișinău după alegerile din 2016, după ce Dodon a ajuns președinte cu sprijinul lui Plahotniuc, colaborarea dintre cei doi fiind evidentă iar puterea de la Chișinău „nu trebuie înțeleasă în ecuația unui guvern proeuropean” versus Dodon ci prin înțelegerea dintre cele două tabere.

Înțelegerea este bine pregătită în raport cu Estul și Vestul iar ea are ca țintă finală rezolvarea chestiunii transnistrene. Aceasta este cea mai mare miză și cea mai mare provocare pentru regiune și inclusiv pentru”.

Analistul a continuat precizând că mișcarea lui Plahotniuc din urmă cu doar câteva zile a fost un ”gest în oglindă”.

Săptămâna trecută Plahotniuc a ieșit public și a spus că Republica Moldova nu mai este proeuropeană, Partidul Democrat nu se mai declară proeuropean pentru că este împotriva celor care împart societatea geopolitic, etnic și identitar, iar PD se declară pro-Moldova.

A transmis un mesaj Moscovei și Transnistriei că nu se mai pune problema integrării Transnistrieiși că pot să fie liniștiți”, spune Dan Dungaciu, care amintește de un al doilea semnal pe care aproape nimeni nu l-a comentat la vremea respectivă, anume neparticiparea ministrului Apărării al Republicii Moldova la Summit-ul NATO de la Bruxelles.

Faptul că nu a fost prezent a fost evident un semnal pentru Moscova și pentru Tiraspol că Republica Moldova nu vrea să mai aibă legături politice și strategice cu NATO iar acum cu UE.”

(w670) transnistr

 

Urmează decuplarea României

Totodată, Dan Dungaciu a menționat că „și România urmează să fie decuplată din discursul public” iar la viitoarele alegerile parlamentare se va constitui o majoritate așa-numită patriotică din care va face parte Partidul Democrat condus de Plahotniuc, Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon și cei care vor intra în parlament pe liste și se vor alătura acestei „coaliții patriotice”. Scopul principal? Transnistrizarea.

Adică „rezolvarea conflictului din Transnistria în condițiile dorite de Tiraspol și Federația Rusă”.Aceasta este marea problemă. Se discută despre politica pașilor mărunți, adică de implementare în Transnistria a soluțiilor pe care ei le doresc, fără ca nimeni să mai vorbească de retragerea trupelor ruse. Este de fapt o victorie strategică a Federației Ruse despre care nu vorbim și pe care guvernanții noștri iresponsabili o girează prin girarea regimului Plahotniuc-Dodon. Ce face Dodon este doar o parte din acest scenariu mai amplu. Nimic inedit și special”, a explicat Dan Dungaciu intenția lui Dodon în ceea ce privește referendumul.

Buzduganul indpendenței și blocarea Republicii Moldova în EstTransnistria aruncă buzduganul independenței pentru a putea spune la negocieri că au cedat. Acesta este jocul strategic de la Tiraspol”, ne-a precizat Dan Dungaciu care a adăugat că miza principală pentru Federația Rusă este transnistrizarea Republicii Moldova pe care astfel ar bloca-o în spațiul estic și i-ar împiedica drumul spre Vest și, desigur, o reunire cu România.

Însă o asemenea situație poate fi folosită de la Kremlin și în ceea ce privește Ucraina.

Pentru Federația Rusă transnistrizarea înseamnă că Republica Moldova s-a blocat în spațiul estic” iar reunificarea devine imposibilă în condițiile în care „cu Transnistria, România nu se poate uni cu Republica Moldova, nici măcar pe hârtie. Teoretic acest lucru s-ar fi putut face fără Transnistria, dar rușii știu foarte bine că Transnistria este un garant împotriva Unirii”.

Cuțit înfinpt în spatele Ucrainei

 

 

 

(w670)

Foto: Sluga ruseasca Igor Dodon, presedintele R Moldova, si Vladimir Putin

Astfel, Rusia va bloca prin Republica Moldova prin transnistrizare urmărind apoi blocarea Ucrainei pentru că în cazul în care Republica Moldova cedează „într-o soluție care nu se va numi federalizare, trebuie să fim foarte atenți aici, se va numi statut special, rușii își dau seama că cuvântul ‘federalizare’ este foarte încărcat conotativ de la memorandumul Memorandumul Kozak (nr. – o propunere din 2003 ce viza soluționarea conflictului din Transnistria prin constituirea unui stat moldovenesc federal asimetric) și o să vorbească despre statut special. 

Acest statut special pe care vor reuși să-l impună în Republica Moldova, va fi ulterior translatat în Ucraina și vor pune presiuni pe Kiev să accepte un statut în regiunea separatistă Donbas, echivalent cu ceea ce Moldova a acceptat pentru Transnistria.Republica Moldova înfinge un cuțit în spate Ucrainei prin această cedare.

Devine pionul principal al intereselor rusești în această regiune. Ce face România prin girarea acestui guvern este un gest strategic iresponsabil”, a adăugat Dan Dungaciu, amintind că în acest sens Bucureștiul nu doar că alocă fonduri Chișinăului, ci România este și singurul stat care a ”tăcut” după invalidarea alegerilor de la Chișinău.

„Toate gesturile politice pe care le face Chișinăul le face în perspectiva rezolvării chestiunii transnistriene iar Rusia va înregistra o victorie fără precedent în Republica Moldova. România se va trezi în fața unui fapt împlinit. Va fi probabil cea mai mare înfrângere geostrategică și geopolitică a României în politica externă”, a concluzionat politologul.

 

CITITI SI:

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2016/12/22/ziua-de-22-decembrie-in-istoria-romanilor/

Surse: 

https://www.defenseromania.ro/conflict-transnistria-dan-dungaciu-despre-miza-rusiei-cu-it-infipt-in-spatele-ucrainei-romania-gireaza_593724.htmlhttp://basarabialiterara.com.md/?p=35639

22/12/2018 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , ,

5 comentarii »

 1. Nu stiu daca România va avea ceva de pierdut, dacă se renunţă la proiectul unirii cu Moldova. Este un fel de cal troian pentru stabilitatea României, care a pierdut deja fonduri uriaşe sperând în ceva irealizabil.

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu | 22/12/2018 | Răspunde

 2. Unii oameni seriosi de la Bucuresti nu pre ințeleg realitățile din Nistrenia, precum le place să se autoidentifice ce care s-a declarat independenți inainte de a dispărea URSS. Ei uită că Chișinăului prin anii 90 au numit primele electorale nistrene ,,farsă,, fără nici un efect juridic. Deaceea reese că tot ce a urmat .. nu au putere juridică… Împăcarea ccelor 2 maluri ale Nistrului va avea loc atunci când pacea va refeni prin spirit și cultură în inimile fiecărui copil nistrean,Când ei vor înțelege că Pământul e rotund, nu plat, că avem un singur Dumnezeu ce ne apără pe toți, Când vom fi cu adevărat ortodocși dar nu ipocriți .. Ce a pățit deja unul din liderii nistreni se știe A încasat 16 ani detenției și o amendă de cam 60 mln dolari. Acum urmeză să fie deconspirrati și alti separatisti care au învrăjjbit populatia RSSM – Smirnov and K etc Reintregirea se poate produce doar prin Lumină, Adevăr, Credință, Cultură. Științăb Tiraspolul si in perioada sovietică era antimoldovenesc. Mite acum…Este o oază pentru spălarea banilor A contrabandei. Dacă și Chișinăul ar proceda cu ei asemenea lor, atunci multi dintre tiraspoleni vor ști cine sunt cu adevărat liderii lor. Analfabeti la toate capitolele Mai ales la omenie…

  Apreciază

  Comentariu de Solon | 23/12/2018 | Răspunde

  • Statalitatea transnistriei a existat si exista doar in baza sustinerii militare, economice si politice din partea Rusiei. Fara acestea, orice discutie privind dorintele asa zisilor nistreni ar fi fara rost si chiar ridicole…In tarile baltice populatia rusa se apropie de 40% din total si cu toate astea nimeni nu vorbeste de drepturile ei la separare.In Transnistria majoritatea relativa a populatiei o au moldovenii, iar rusii sunt inferiori numeric, la fel si ucrainenii.
   Insasi faptul ca vorbim despre subiectul independentei unui teritoriu inventat de Rusia si ne spargem capul sa gasim solutii si sa ne explicam cum s-a ajuns aici, este o victorie a propagandei rusesti…
   Solutia e simpla: daca pleaca armata rusa de ocupatie de acolo, problema se rezolva de la sine.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 24/12/2018 | Răspunde

 3. Dacă România nu părăsește Imperiului Satanist Occidental trebuie ca Moldova să se desprindă de România și să se unească cu Basarabia și să devină Moldova Mare care să fie o țară liberă și independentă cu relații foarte bune de prietenie și frăție cu Rusia.

  Apreciază

  Comentariu de Bunica | 26/12/2018 | Răspunde

  • Vrei fratie a romanilor cu Rusia asa cum a mai fost in ultimii 200 de ani, sau o prietenie cu Rusia asa cum au parte acum Ucraina, Georgia, R.Moldova sub ocupatia armatei ruse?
   Ce libertate si independenta vezi tu din partea armatei ruse care intra nechemata si care refuza sa plece din tara ?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 27/12/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: