CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ceauşescu despre pactul Ribbentrop-Molotov și Basarabia în „Scânteia” din 26 ianuarie 1988. VIDEO


 

 

 

Foto: Nicolae Ceaușescu, politician român, secretar general al Partidului Comunist Român, dictator al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea regimului comunist, survenită în 22 decembrie 1989.

Ceauşescu şi pactul Ribbentrop-Molotov .

In urma cu 30 de ani, pe 25 ianuarie 1988, cu o zi înainte de aniversarea sa, Ceaușescu, referindu-se în mod direct la Pactul Ribbentrop-Molotov, declara presei că „niciun acord semnat cu Germania hitleristă nu a servit cauzei păcii și independenței, ba dimpotrivă, a oferit Germaniei un puternic sprijin pentru cursul ei către război, pentru care omenirea a plătit un preț foarte mare, mai cu seamă Uniunea Sovietică”.

Declarația a apărut în „Scânteia” din 26 ianuarie 1988 și a fost făcută după ce Mihail Gorbaciov justifica acordul semnat de Stalin cu Hitler.

În a doua jumătate a anului 1989, relațiile româno-sovietice ajung la un grad maxim de încordare. Ceaușescu joacă însă tare. La ședința din 13 noiembrie 1989 a Comitetului Politic Executiv propune un subiect neobișnuit: „Problema legată de Moldova sovietică”.

Iată un scurt fragment din Stenograma aflată în Arhivele Naționale, Fond CC al PCR, Secția Cancelarie, dosar nr.63/1989:

„Problema Basarabiei este legată de acordul cu Hitler, de acordul dintre URSS și Hitler. Anularea acestui acord, în mod inevitabil, trebuie să pună și problema anulării tuturor acordurilor care au avut loc, inclusiv să soluționeze, în mod corespunzător problema Basarabiei și Bucovinei de Nord.

 Va trebui să discutăm în Uniunea Sovietică această problemă în perioada următoare. De altfel, în timpul lui Hrușciov am mai discutat acestă problemă. Când ne-am întors din China, în martei 1964, ne-am întâlnit cu el(…) El nu a respins-o, dar am convenit să se întâlnească cele două delegații – dar au intervenit problemele cunoscute în legătură cu Hrușciov și nu s-a făcut nimic. Asta a fost.

În septembrie 1965, la întâlnirea pe care am avut-o cu Brejnev, am discutat, de asemenea, problema aurului și a tezaurului nostru(…) Sigur într- o formă sau alta trebui să reluăm și problema Basarabiei. Trebuie oricum să ridicăm problema populației din Republica Moldoveanească, în concordanță cu constituția sovietică și cu ce afirmă acum ei. Trebuie să le asigure folosirea limbii, să le asigure, pentru că ei sunt o republică, sunt un popor.

Ei însuși (sic!) spun să sunt un popor moldovenesc. Sunt români și nu-i lasă să folosească limba pe care și-o doresc ei și, cel puțin în prima etapă, să se asigure legăturile corespunzătoare între Moldova și România. Sigur, nu dorim acum să ridicăm, într-o formă schimbarea imediată a granițelor, dar soluționarea acestei probleme trebuie gândită și trebuie să o discutăm”.

Nu știm dacă Ceaușescu făcea acest gest, disperat în fața modificărilor internaționale și a perestroikăi, sau dintr-un naționalism autentic, dar cert este că pe 20 noiembrie 1989, în fața Congresului al XIV-lea și ultimul al PCR, consecvent, Nicolae Ceușescu solicita public denunțarea pactului Ribbentrop-Molotov. Gestul a trezit uimirea, iar comentatorul Agenției Tass, Iuri Gavrilov a anunțat că „nici un om politic responsabil nu poate pune la îndoială granițele europene postbelice”.

Pe 4 decembrie 1989, la Moscova are loc ultima întâlnire dintre Ceaușescu și Gorbaciov. Problema Basarabiei nu este pusă în discuție. Pe 25 decembrie 1989, Nicolae Ceușeșscu moare împușcat.

“Adevărul istoric” în chestiunea Basarabiei nu i-a fost de folos lui Ceaușescu.

Curajul sau iresponsabilitatea sa va fi însă consemnată de istorie. Iar, granițele postbelice, da, s-au modificat. Pentru unii, nu pentru toți!

Autor: Florian Bichir. Preluare: EVZ.ro

 Nota :

Detalii despre întâlnirile avute de Nicolae Ceușescu cu omologii săi sovietici privind problema Basarabiei au apărut în excepționalul volum „Problema Basarabiei în discuțiile româno-sovietice din timpul războiului rece 1945-1989” al lui Ion Constantin apărut la Academia Română, Institutul Național pentru Studierea Totalitarismului, 2015.

 

 

CITITI SI:

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2016/12/18/ziua-de-18-decembrie-in-istoria-romanilor/

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/12/18/o-istorie-a-zilei-de-18-decembrie-video-2/

 

 

 

 

 

 

 

18/12/2018 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. Întotdeauna se plătește un preț când te învecinezi cu Rusia. Perseverența contează ca și omenia. De ce să închizi ochii și gura când ai dreptate? Așa cum a știut el, Ceaușescu și-a făcut treaba. Istoria bate la ușa noastră pentru rezolvări, iar noi ne facem că nu suntem ”acasă”. Și dacă vom continua așa, s-ar putea să vină cineva peste noi, că tot nu suntem ”acasă”

    Apreciat de 1 persoană

    Comentariu de FIDELIU | 19/12/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: