CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Teroarea ungară din Transilvania descrisă într-o conferință a președintelui Academiei Române la Sorbona/Paris în data de 4 februarie 1915


File:Doctorul Contantin I. Istrati.jpg

Foto: dr.Constantin I. Istrati (n. 7 septembrie 1850, Roman; d. 17 ianuarie 1918, Paris), academician român, chimist, medic, membru titular (1899) și președinte al Academiei Române în perioada 1913 – 1916.

 

 

  Conferința Domnului Dr. Constntin I. Istrati, președintele Academiei Române, ținută la Sorbona/Paris  in ziua de 4 februarie 1915[1]:

„În aceste ultime săptămâni, jandarmii și polițiștii unguri au spânzurat 4.000 de români în Maramureș”.

A se vedea fotografia publicată în revista franceză „Le Miroir” („spânzurarea în Maramureș a trei țărani români acuzați de iredentism,document găsit de un sublocotenent italian asupra unui honved ungur ucis la Sant-Michele, lângă Gorizia”) și citiți extrase din gazetele franceze „La Croix” și „La revue hebdomadaire”.

Traducere din franceză „România, arhive istorice”

 

„Domnul Dr. Istrati, președintele Academiei Române, deputat în Parlamentul României, fost Ministru al Instrucțiunilor Publice și al Agriculturii a ținut joi la Sorbona o conferință care a avut un foarte mare succes :

« Spre sfârșitul sec. al XIII-lea, atunci când ungurii primiră la rândul lor loviturile invaziilor care se succedau, românii erau constituiți în mici state și chiar în mici republici.

Și tocmai în această provincie a Maramureșului slavizată de austrieci și maghiarizată de unguri care au strivit elementul nostru național, jandarmii și polițiștii unguri au spânzurat 4.000 de români.

În fruntea victimelor se găseau preoți greco-catolici. Se crede în general, că ni s-a răpit doar Bucovina și Basarabia. Dar nu trebuie uitat că ni s-a răpit părți importante din Transilvania; principatele Făgărașului și Amlașului și chiar ducatul Banatului, partea de nord a Olteniei până la regiunile aurifere din Hațeg care au aparținut Valahiei.

Pretutindeni în aceste regiuni, doamnelor și domnilor, supuse jugului străin unde rasa românească era compactă și unde se găsesc încă 4 milioane și jumătate de români pe un teritoriu de aproape 100.000 km2 ei sunt frații noștri.

Trebuie să știți, doamnelor și domnilor, că la fel ca în anul 1877, România va ști să-și facă din plin datoria. In afară de revendicările legitime și naturale pe care are dreptul să le facă în fața Europei, ea va ști să dovedească înainte de toate prin atitudinea sa că înțelege ca țară latină să contribuie înainte de toate alături de dumneavoastră la victoria civilizației latine și europene […] »”[2].

 

 

 

Le Miroir 1915

 

Foto: Preot român spânzurat de armata austro-ungară, folosit ca marionetă în care un militar își descarcă pistolul. În bătaie de joc, crucea preotului i s-a vârât între mâinile încătușate…

 

 

Surse:

[1] „La Croix”, 16 februarie 1915.
[2] https://www.flickr.com/photos/daniel_siegfriedsohn/43730128350/in/dateposted-public/  Daniel Siegfriedsohn

Transilvania anului 1916 – Daniel Siegfriedsohn

 

 

 CITITI SI:

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/12/06/o-istorie-a-zilei-de-6-decembrie-video-4/

Publicitate

06/12/2018 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , ,

4 comentarii »

  1. Noroc că prostia nu doare !..
    Deci teroarea din 1916 e descrisă deja din 1915 !!.. hmmm.. cred că Istrati avea un presîmț !

    Apreciază

    Comentariu de Edi | 06/12/2018 | Răspunde

    • Conferința presedintelui Academiei Romane Constantin I. Istrati, a avutloc la Sorbona in ziua de 4 februarie 1915. Credeti ca teroarea ungureasca s-a oprit in 1915 si nu a continuat in 1916 si in anii urmatoiri pana la Marea Unire ?
      Fotografiile sunt din 1916 (anul urmator conferintei d-lui dr. Istrati la Sorbona) si au fost publicate de dl. Daniel Siegfriedsohn.
      In concluzie, dati click pe linkul cu fotografiile d-lui Siegfriedsohn aflat la subsolul articolului si linistiti-va… Definitiv…
      https://www.flickr.com/photos/daniel_siegfriedsohn/43730128350/in/dateposted-public/ Daniel

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 07/12/2018 | Răspunde

  2. Teroarea . …. din … 1916, descrisă în 1915 …?

    Apreciază

    Comentariu de Constantin | 06/12/2018 | Răspunde

    • Conferința presedintelui Academiei Romane Constantin I. Istrati, a avut loc la Sorbona in ziua de 4 februarie 1915. Credeti ca teroarea ungureasca s-a oprit in 1915 si nu a continuat in 1916 si in anii urmatori pana la Marea Unire ?
      Fotografiile sunt din 1916 (anul urmator conferintei d-lui dr. Istrati la Sorbona) si au fost publicate de dl. Daniel Siegfriedsohn.
      In concluzie, dati click pe linkul aflat la subsolul articolului de mai jos si pe urmatoarele postari care contin fotografiile d-lui Siegfriedsohn si poate va veti linisti
      Transilvania în stadiul terminal al făuririi lui ”homo ardelensis” (anul 1916). Preot român spânzurat de armata austro-ungară

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 06/12/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: